Galaxy Note 7-problemen

Renoverade Galaxy Note 7 byter namn till Note FE

Enligt uppgifter från koreanska ET News kommer Samsung att sälja renoverade versioner av den tidigar indragna och nedlagda telefonmodellen Galaxy Note 7 under namnet Galaxy Note FE. Säljstarten ska ske sent i juni, enligt uppgifterna.
Det handlar i princip om samma telefon som Galaxy Note 7, om än med ett mindre och förhoppningsvis även mer brandsäkert batteri på 3 200 mAh. Den renoverade versionen av telefonen kommer att kosta runt 30 procent mindre än originalet.

Toppnyheter

Arkivbilder. TT
IT-skandalen på Transportstyrelsen

Nya uppgifter: Hemliga brottsregister och statens krypterade system röjdes

Transportstyrelsens it-läcka röjde belastningsregistret samt polisens misstankeregister. Det rapporterar Dagens Nyheter. Datatekniker i andra länder fick även tillgång till data från statens krypterade kommunikationssystem mellan myndigheter, Swedish Government Secure Intranet, SGCI.
Tre av IBM:s tjeckiska datatekniker gavs högsta administratörsstatus och fick tillgång till all lagrad information, utan att de säkerhetskontrollerats. Säkerhetsexperten Johan Wiktorin säger att de hemliga uppgifterna kan användas av organiserade brottslingar som säljer vidare uppgifterna.
– Man kan också manipulera genom att ta bort eller lägga till information, säger han till tidningen.

1 tim
Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens bedömning: ”Ett allvarligt hot mot oss”

I polisens riskbedömning av Transportstyrelsens it-läcka står att den ”utgör ett allvarligt hot mot polisens verksamhet”. Det rapporterar SVT Nyheter. Myndighetens personal, personer som ingår i vittnesskyddet och kvinnor som lever under hot riskerar att röjas, enligt bedömningen.
Datatekniker i utlandet fick tillgång till de känsliga uppgifterna. Det är okänt om informationen kopierats och spritts vidare, inom polisen finns en stor oro att detta sker.
– Information är en hetvara som skulle kunna säljas vidare till kriminella organisationer, säger Patrick Cordner, ställföreträdande chef på polisens sektion för särskilda insatser, till SVT.

34 min
Transportstyrelsens ex-generaldirektör Maria Ågren, som sparkades i vintras. Anders Ygeman. TT

Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

Alliansen kallar Anders Ygeman (S) till justitieutskottet, skriver SVT Nyheter. Oppositionen vill veta mer om när inrikesministern fick veta om Transportstyrelsens sekretessläcka.
Utskottets ordförande Tomas Tobé (M) vill även ha svar på om Ygeman informerade statsminister Stefan Löfven (S).
Inrikesministern har sagt till TT att han fick vetskap om Säpos oro för vad som skedde på myndigheten i samband med förundersökningen, som inleddes i januari 2016.

3 tim
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

”Vågar knappt säga det men vi riskerar ett blodbad”

Situationen i Venezuela kan försämras katastrofalt. Det varnar Luis Almagro, chef för De amerikanska staternas organisation (OAS), för enligt BBC. Almagro har länge varit en av Nicolás Maduros skarpaste kritiker men flera internationella ledare har de senaste dagarna slutit upp och satt press på Venezuelas president.
– Farhågan vi har, som vi knappt vågar uttala, är att det kan bli ett blodbad, säger Almagro.
Den dygnslånga nationella strejk som oppositionen utlyst under torsdagen har gjort att delar av huvudstaden Caracas och andra städer stått stilla. Butiker har hållit stängt och kollektivtrafiken upphört, skriver AFP.

15 min
RONALDO SCHEMIDT / AFP

Oppositionen utlyser strejk i protest mot Maduro

Venezuelas politiska opposition uppmanar alla medborgare att lägga ned arbetet för en dygnslång generalstrejk i protest mot president Nicolás Maduro planer på en ny grundlag.
Strejken är utlyst från klockan 6 på morgonen i Venezuela, klockan 13 svensk tid, rapporterar Reuters.
Målet är att få bort Maduro från makten genom ett tidigarelagt presidentval. Samtidigt får presidenten uppbackning från militären som säger att dess styrkor kommer att skydda den kontroversiella processen den 30 juli, då en konstituerande församling med syfte att skriva om grundlagen ska väljas.

Idag 06:59
Nicolás Maduro omgiven av supportrar. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix

Militären backar Maduro: Styrkorna bevakar valet

I en kommuniké säger Venezuelas militär att dess styrkor kommer att placeras ut över landet för att ”garantera alla venezuelaners rätt att rösta” den 30 juli.
Militären förklarar därmed sin lojalitet till president Nicolás Maduro och hans planerade val av en så kallad konstituerande församling med uppdrag att skriva om grundlagen.
Oppositionen säger att valet av en konstituerande församling är ett sätt för Maduro att sitta kvar vid makten genom ”Kuba-liknande diktatoriska åtgärder”. I dag manar de till ett dygns generalstrejk som protest mot förslaget.

Idag 07:35
Läs mer om Krisen i Venezuela
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
Donald Trump i Pentagon, 20 juli. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Källa: Särskilde utredaren granskar Trumps företag

Robert Mueller, den särskilda utredare som granskar Trumpkampanjens påstådda kopplingar till Ryssland, undersöker transaktioner som inbegriper företag som tillhör president Donald Trump, skriver Bloomberg. Nyhetsbyrån hänvisar till en källa med insyn i utredningen.
Enligt källan tittar FBI:s utredare bland annat på ryska köp av lägenheter i Trumps fastigheter och hans inblandning i en kontroversiell hotellsatsning i New York där ryska aktörer medverkade.
I en intervju med New York Times i går indikerade Trump att precis den här typen av utredning av hans affärer skulle vara ett övertramp från Muellers sida, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys. Att sparka Mueller vore tio gånger så kontroversiellt som när Trump sparkade FBI-chefen James Comey i våras, menar Blake.
”Det verkar som att bollen ligger hos Trump nu.”

1 tim
Jeff Sessions. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Kvar som justitieminister ”så länge det är lämpligt”

Jeff Sessions kommer att fortsätta sitt arbete som USA:s justitieminister ”så länge det är lämpligt”. Han gör uttalandet efter att president Donald Trump riktat skarp kritik mot honom i en intervju med New York Times. Orsaken till Trumps kritik går att finna i att Sessions ställt sig utanför utredningen om Rysslandskontakterna.
– Jeff Sessions tar jobbet, börjar arbeta och diskvalificerar sig sedan, sa Trump bland annat i intervjun och tillade att han inte hade nominerat Sessions om han vetat hur justitieministern skulle ställa sig.
Sessions hade möten med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak vilket gjorde att han valde att hålla sig utanför utredningen.

4 tim
Mikhail Klimentyev / TT / NTB Scanpix

Exxon bröt mot sanktioner – när Tillerson var vd

Den amerikanska oljejätten Exxon Mobil har utdömts en bot på 2 miljoner dollar, motsvarande mer än 16 miljoner kronor, för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland. Överträdelsen begicks 2014 då landets nuvarande utrikesminister, Rex Tillerson, fortfarande var vd för Exxon. Det handlar om affärer företagets dotterbolag har gjort med chefen för den statliga ryska oljejätten Rosneft, Igor Sechin.
Avdelningen på det amerikanska finansdepartementet som övervakar efterlevnaden av sanktionerna skriver att ”överträdelserna är ett flagrant fall”, enligt AFP. Exxon delar dock inte den uppfattningen och tycker att departementets beslut är orättvist.
Rex Tillerson lämnade posten som vd för Exxon 2016 eftersom han tog plats som utrikesminister i president Donald Trumps kabinett. Han har beskrivits som ryssvänlig.

2 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Poliser genomsöker området kring brottsplatsen efter bevis. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta morden i Angered

Grannarna är i chock: ”Det är helt... alltså... fy fan”

En man är anhållen misstänkt för fyra mord i Angered. Utanför polisens avspärrningar samlades på torsdagen gråtande grannar.
– Vi är som en familj. Jag är så ledsen, säger en kvinna som bor i området till TT.
Flera boende säger att de har svårt att ta in att kvinnan och hennes tre små barn är döda.
– Jag trodde inte på det först. Det är helt... alltså... fy fan. Barnen var så snälla och lugna, säger en man som jobbar i en butik i området till SVT Väst.

3 tim
Polis vid brottsplarsen i Gårdsten i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källor till GT: Dödsoffer hade skurits i halsen

Flera av dödsoffren i Angered ska ha skurits i halsen. Det uppger flera av varandra oberoende källor för GT. Uppgiften bekräftas inte av polisen.
– Vilka skador de hade är inget som vi berättar om, säger Tommy Nyman vid Västra Götalandspolisen till tidningen.
En man i 50-årsåldern har anhållts misstänkt för att ha mördat en kvinna och tre små barn. Han uppges vara anhörig till offren. Polisen larmades till en lägenhet efter att grannar sett rök från bostaden.

6 tim
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man i 50-årsåldern anhållen för mord

En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för mord på den kvinna och de tre barn i åldrarna 2 till 8 år som dog i samband med en brand i Angered i Göteborg i dag. Det uppger polisen på sin hemsida. Den anhållne är samma man som påträffades i närområdet och togs in till förhör tidigare i dag. Han uppges vara anhörig till offren.
Det var på onsdagsmorgonen som polisen larmades till en lägenhet efter att grannar sett rök från bostaden. På platsen hittades en kvinna och ett barn avlidna. Två barn fördes till sjukhus med allvarliga skador. Polisen misstänker att de utsatts för brott innan branden startade.

Idag 11:39
Läs mer om Misstänkta morden i Angered
Rysslands förbundskapten Jelena Fomina Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-EM 2017

Rysslands varning: Vi är proffsigare och bättre nu

När Sverige och Ryssland möttes i Algarve Cup för fyra månader sedan vann Sverige med 4–0. Men Rysslands förbundskapten Jelena Fomina försäkrar att det är ett helt annat lag som Sverige nu ställs mot i fotbolls-EM.
– Vi är mycket proffsigare och helt enkelt bättre, säger hon enligt TT.
I måndags vann Ryssland mot Italien med 2–1, landets första seger i ett EM, men endast sju av spelarna som startade mot Sverige i Portugal var delaktiga.
21-åriga yttermittfältaren Margarita Tjernomyrdina, till vardags i Moskvaklubben Tjertanovo, är en av landslagets nya, unga talanger.
– Sverige är ett av turneringens starkaste och mest välorganiserade lag. Ett av de bästa lagen, med mycket speed, säger hon.

1 tim
Nilla Fischer i Sveriges match mot Tyskland. DANIEL MIHAILESCU / AFP

”Fotbolls-EM ett steg mot mer jämlikt samhälle”

Opinion Fler såg damernas öppningsmatch i fotbolls-EM i tisdags än herrarnas VM-kval mot Frankrike. Tittarintresset innebär inte slutet för ojämlikheten mellan män och kvinnor – men är ett steg på vägen mot lika villkor och möjligheter. Det skriver Gefle Dagblads ledarskribent Erik Vikström.
När EM lockar storpublik ökar sponsorpengarna vilket ger spelarna bättre förutsättningar. ”Ju större intresse från publiken, desto större incitament för företag att investera i kvinnors prestationer.”

2 tim
Nilla Fischer och Pia Sundhage. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gräset testas inte inför ryssmötet: ”Prioriterar”

Det svenska fotbollslandslaget tränade på torsdagsförmiddagen på träningsbasen utanför Arnhem, i stället för att som brukligt träna på matcharenan Stadion De Adelaarshors i Deventer, skriver DN. Det trots att svenskornas irritation över gräset var en stor snackis efter premiärmötet i Breda i måndags.
Men truppen väljer alltså ändå att inte träna på plats.
– Det är viktigt att känna på gräset, ja, men det gäller att prioritera, sa förbundskapten Pia Sundhage på en presskonferens i eftermiddag.
Enligt henne är det bättre att spelarna får vila inför morgondagens match mot Ryssland.
– De imponerade i sin match mot Italien. Vi måste vara noggranna mot dem. Vi ska gå för tre poäng.

3 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2017
TT
Oron för polska demokratin

Polska Lag och rättvisa tar kontroll över rättsväsendet

Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa, PIS, har drivit igenom en kontroversiell reform i underhuset, där man har majoritet.
Reformen innebär att domare i landets högsta domstol tvingas i pension och att nya utses av justitieministern. Lagförslaget går nu vidare till behandling i överhuset. Även där har Lag och rättvisa majoritet.
EU-kommissionen anser att reformen äventyrar domstolarnas oberoende och ökar hotet mot rättsstatsprincipen.
Inför beslutet har EU hotat med sanktioner mot landet och gatuprotester har hållits under flera dagar.

5 tim
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Lag och rättvisa. TT/Wikimedia Commons.

Analyser: ”Atombomben” i EU:s verktygslåda framme

EU-kommissionen är ”mycket nära” att aktivera artikel sju i unionens verktygslåda mot Polen – ett förfarande som kan leda till att ett medlemsland förlorar sin rösträtt. Det sa kommissionens andreman Frans Timmermans i dag, enligt Politico.
Artikel sju i EU:s regelbok kallas också för ”atombombsalternativet”. Det är i praktiken en omyndighetsförklaring och en djup förödmjukelse, skriver SvD:s utrikeskorrespondent Teresa Küchler i en analys. Küchler bedömer det som högst tveksamt att alternativet skulle väljas. ”Men precis som med atombomben så hoppas man att blotta vetskapen om att en sådan finns blir anledning nog för Polens regering att se över sina lagreformer.”
Den senaste turbulensen i Polen rör ett förslag från det regerande partiet Lag och rättvisa att byta ut domarna i landets högsta domstol.

Igår 17:10
Kritiska demonstranter har samlats utanför parlamentet i Polen. AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN

EU-kommissionen hotar att dra Polen inför rätta

De föreslagna reformerna av det polska rättsväsendet äventyrar domstolarnas oberoende och ökar hotet mot rättstatsprincipen i Polen, varnar EU-kommissionen i ett hårt uttalande, skriver TT.
Det senaste förslaget gäller åtgärder för att byta ut domarna i landets högsta domstol.
Nu överväger EU-kommissionen att dra Polen inför rätta, om lagarna inte stoppas. Kommissionen uppmanar också polska myndigheter att tillfälligt stoppa lagarna och återgå till dialogen med EU om rättsstatsprincipen.

Igår 17:11
Läs mer om Oron för polska demokratin

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.