Galaxy Note 7-problemen

Renoverade Galaxy Note 7 byter namn till Note FE

Enligt uppgifter från koreanska ET News kommer Samsung att sälja renoverade versioner av den tidigar indragna och nedlagda telefonmodellen Galaxy Note 7 under namnet Galaxy Note FE. Säljstarten ska ske sent i juni, enligt uppgifterna.
Det handlar i princip om samma telefon som Galaxy Note 7, om än med ett mindre och förhoppningsvis även mer brandsäkert batteri på 3 200 mAh. Den renoverade versionen av telefonen kommer att kosta runt 30 procent mindre än originalet.

Toppnyheter

Flyktingsituationen MP-kongressen 2017
Isabella Lövin på MP-kongressen på fredagen. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen MP-kongressen 2017

MP-ledningen förlorade fråga om ensamkommande

Miljöpartiet vill ge ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 en ny chans att få stanna i Sverige permanent. Kongressen säger ja till att partiet ska verka för att ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 och fått avslag på grund av att de hunnit fylla 18 år ska få en ny möjlighet till prövning för permanent uppehållstillstånd.
Kravet innebär en ny prövning och inte uppehållstillstånd med automatik, det vill säga ingen amnesti.
– Det är väldigt likt en amnesti. Det är så nära man kan komma, säger Rebecka Forsberg, ombud för Grön Ungdom, till TT.
Partistyrelsens förslag handlade om att ge möjlighet till en ny prövning, men det sades ingenting om det skulle handla om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Men Grön ungdoms mer långtgående förslag vann med siffrorna 128–121.

1 tim
Arkivbilder: Karolina Skog. TT

Skog: Ta ner bilen från piedestal och bort från stan

Miljöpartiet vill sätta upp ett nationellt mål för färre bilar i städerna. Partiet vill även utse en riksarkitekt som ska främja snyggt, snabbt och hållbart bostadsbyggande.
Tre MP-ministrar presenterade i dag en strategi där bilresandet i städer ska minskas till förmån för gång, cykling och kollektivtrafik. Miljöminister Karolina Skog anser att bilvägar och parkeringsplatser tar en betydande del av utrymmet i anspråk. Hon kan inte svara på hur mycket färre bilar som ska finnas i städerna, men vill se ett strukturerat arbete för att vända utvecklingen.
– Kollektivtrafiken måste bli mer central. Det är dags att plocka ner bilen från piedestalen, säger hon till DN.

4 tim
Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Stefan Löfven. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: S lär inte stödja MP:s asylkompromiss

Det är inte troligt att Socialdemokraterna kommer att gå med på Miljöpartiets kompromiss om asylprövningar för ensamkommande. Det skriver SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i en analys.
MP:s förslag innebär bland annat att de som kom till Sverige som minderåriga 2015 och fått avslag för att de fyllt 18 år ska prövas på nytt, som barn. Men även om partiledningen får med sig kongressen lär S säga nej, de vill inte föra upp migrationsfrågan högst upp på dagordningen igen, resonerar Marmorstein.
”Socialdemokraterna vill i stället visa att regeringen har hanterat migrationskrisen, lagt den bakom sig för att fokusera på annat som välfärdssatsningar och lag och ordning.”

3 tim
Läs mer om Flyktingsituationen
Maktskiftet i USA Rysslandskontakterna
Ivanka Trump och Jared Kushner. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Rysslandskontakterna

Vita huset duckar frågor om Kushner och Ryssland

Uppgifterna om att Donald Trumps svärson Jared Kushner försökte etablera en hemlig kommunikationskanal mellan Trumps stab och Ryssland är besvärande för Vita huset. Under lördagen vägrade två av Trumps närmaste medarbetare, säkerhetsrådgivaren HR McMaster och den ekonomiske rådgivaren Gary Cohn, att kommentera.
– Vi kommer inte kommentera Jared. Vi kommer helt enkelt inte att kommentera, sa Cohn till amerikanska reportrar på plats i Italien för att bevaka G7-mötet.
McMaster blev tydligt frustrerad när han konfronterades med uppgifterna och bad reportrarna ställa frågor om andra saker, enligt CNN.

1 tim
Arkivbild: Jared Kushner, tillsammans med bland andra president Trump. Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN

”Varför skulle de behöva tala med ryssarna i smyg?”

Jared Kushner skulle vara den lugna och kyliga i Vita huset. Med sina solglasögon och skräddarsydda kostymer skulle han flyta lite ovanför de andra var tanken. Men så har det inte riktigt blivit, skriver David Freedlander när han tecknar Kushners porträtt i Politico.
Enligt rapporterna var det Kushner som låg bakom beslutet att avskeda FBI-chefen James Comey, på tvärs med strategen Steve Bannons åsikt. Kushner ska även har föreslagit en motattack mot vice justitieministern Rod Rosenstein efter att han utnämnt en särskild åklagare att utreda eventuella rysskopplingar. Och nu verkar han alltså vara ”lika nära kopplad till Ryssland som någon annan som arbetar i Vita huset”.
Washington Posts Amber Phillips skriver att om uppgifterna stämmer att Kushner talat med ryssarna efter presidentvalet om en hemlig kommunikationskanal, så blir de svåra för Vita huset att förklara. ”Varför skulle Trumps övergångsteam ha ett behov av att tala med ryssarna i hemlighet?”

Idag 10:55
Jared Kushner.  Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Kushner höll möte med ryssar om hemlig kommunikationskanal

Donald Trumps svärson Jared Kushner pratade med Rysslands ambassadör i USA om möjligheten att etablera en hemlig kommunikationskanal mellan Trumps stab och Kreml innan Trump svors in som president. Det rapporterar Washington Post med hänvisning till källor med insyn i USA:s underrättelseverksamhet.
Kushner och ambassadör Sergej Kisljak ska ha diskuterat upplägget under ett möte i början på december i Trump Tower. Kisljak rapportede sedan om mötet till Moskva och USA:s underrättelsetjänst fick nys om det genom att man avlyssnade ryssarna.
Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn ska också ha deltagit i mötet. Vita huset har tidigare sagt att mötet inte var betydelsefullt, men enligt Washington Posts källor utreder nu FBI händelsen. Samtidigt rapporterar Reuters att Kushner varit i kontakt med Kislyak vid tre tillfällen som Vita huset inte berättat om.

Idag 05:29
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Klimatförändringarna
Donald Trump. Andrew Medichini / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Klimatförändringarna

Trump: Lämnar besked om Parisavtalet nästa vecka

G7-länderna har pressat Donald Trump på om USA ska följa Parisavtalet om klimatet eller inte. Nu skriver presidenten på Twitter att han kommer att lämna sitt slutgiltiga besked i frågan nästa vecka.
Han skriver inte vilken dag det kommer att ske och ger ingen fingervisning om vilket håll han lutar åt.
Europeiska ledare driver på för att USA inte ska lämna klimatavtalet men Trump har undvikit att lämna ett svar. Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskrev i går klimatfrågan som en ”stridsfråga” vid G7-toppmötet på Sicilien.
Trumps syn på klimatet har utvecklas efter hans möten med de europeiska politikerna, säger hans ekonomiska rådgivare Gary Cohn, rapporterar AP.

5 tim
Trump och Macron. Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN

Macron vädjar till Trump: Godta Parisavtalet

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron vädjar till Donald Trump att godta det klimatavtal som slöts i Paris 2015. Trots de övriga G7-ländernas påtryckningar ville Trump inte ge sitt stöd till avtalet under fredagens möte på Sicilien.
– Jag sa till Donald Trump att det är av yttersta vikt att USA håller sig till Parisavtalet, säger Macron enligt Reuters.
Macron hyllar samtidigt Trumps ”förmåga att lyssna”.
– Jag mötte en öppen och förhandlingsvillig människa.

2 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.