MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-fonderna

Revisorerna misstänker Allra för bedrägeri

Allras tidigare revisonsbolag Deloitte misstänker att ledande personer i skandalbolaget gjort sig skyldiga till bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Det framgår av Deloittes polisanmälan mot Allra, rapporterar SvD Näringsliv.
”Det kan misstänkas att personer i koncernledningen och styrelserna, tillika huvudägare, missgynnat fondandelsägarna i Allras fonder genom dessa närståendetransaktioner”, skriver revisionsjätten, enligt tidningen.
Även Pensionsmyndigheten har lämnat in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. Men flera uppgifter är sekretessbelagda, till exempel vilka personer som är misstänkta.

Toppnyheter

Julia och Sergej Skripal.  TT
Förgiftningen av ex-spionen

Uppgift: Giftet spreds i bilen – 38 kan ha utsatts

Ryske ex-spionen Sergej Skripal förgiftades av ett pulveriserat nervgift genom bilens ventilation – ytterligare 38 personer har utsatts för giftet, enligt källor till ABC News.
Tre underrättelsekällor säger till tv-bolaget att det gift som användes mot ex-spionen Sergej och hans dotter Julia är en substans från kalla kriget.
”Något som de hävdar att de aldrig ska ha haft”, säger en källa om Ryssland till ABC News.

1 tim
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förgiftningen av ex-spionen

Wallström till Ryssland: Svara på britternas frågor

Det är ”oacceptabelt och grundlöst” att Ryssland pekar ut Sverige som en möjlig källa till nervgiftet Novitjok, som använts vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal. Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.
”Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor i stället”, skriver Wallström.
Även Tjeckien, och två andra länder, pekades ut av det ryska utrikesdepartementet. Tjeckiens utrikesminister Martin Stropnicky skriver på Twitter att uppgifterna saknar substans. ”Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något”, skriver Stropnicky.
Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Igår 18:34
Polisen utreder mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. Andrew Matthews / TT / NTB Scanpix
Förgiftningen av ex-spionen

Expert: Nervgiftet kan inte ha kommit från Sverige

Det är inte möjligt att Sverige är källan till nervgiftet Novitjok som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, säger kemvapenexperten Rikard Norlin till DN.
Anledningen är att nervgift endast finns på Totalförsvarets forskningsinstituts avdelning för CBRN-skydd i Umeå.
– Vi har bra koll på våra substanser och redovisar allt till OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, säger Norlin till tidningen.
Ryssland har pekat ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet, däribland Sverige.

Igår 18:53
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
Trumps USA Rysskontakterna
Republikanske Lindsey Graham. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Republikan: Stoppar Trump utredningen kan det bli slutet på hans presidentskap

Flera republikanska senatorer varnar president Donald Trump för att avsluta den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Rysslands försök att påverka presidentvalet, skriver flera medier. Den republikanske senatorn Jeff Flake säger till CNN att ”kongressen inte kan acceptera det”.
Även republikanen Lindsey Graham menar att det är väldigt viktigt att Mueller får fortsätta sin utredning oberoende, utan något politiskt inflytande.
– Jag har sagt det förut. Om han försöker att göra det så skulle det vara början på slutet av hans presidentskap, för vi är en rättsstat, säger han till CNN.
Det var i går som Donald Trumps personliga advokat sa att han hoppas att utredningen läggs ner. Presidenten twittrade själv i dag att ”Trumpkampanjen inte var i maskopi med Ryssland”.

1 min
Donald Trump.  AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ny attack mot FBI:s ”läckor och lögner”

Donald Trump hyllade i går beslutet att avskeda FBI:s vicechef Andrew McCabe och menade att det markerade en ”bra dag för demokratin”. Senare gick han till en ny attack mot medierna, ryssutredningen och FBI.
”Trumpkampanjen var inte i maskopi med Ryssland. Som många nu får reda på, förekom i stället ofattbara läckor, lögner och korruption på det högsta nivåerna inom FBI, och justitie- och utrikesdepartementen”, twittrar Trump.
Bedömare har kallat petningen av McCaeb som ”ett farligt försök” att underminera FBI och särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Inte minst eftersom han kan komma att användas som ett nyckelvittne i ryssutredningen.
En källa med insyn i saken uppger att McCabe har fört detaljerade anteckningar över sina egna och förre FBI-chefen James Comeys alla kontakter med Trump.
Trumps personlige advokat hoppas nu att landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein följer sin chef justitieminister Jeff Sessions ”modiga och briljanta exempel” med McCabe och avslutar Muellers utredning.

Idag 06:44
Läs mer om Rysskontakterna
 Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Hultqvist: Påverkan som spelar ryssarna i händerna

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter ifrågasatt journalisten Patrik Oksanen efter en intervju med människorättsaktivister från Krimhalvön, som annekteras av Ryssland sedan 2014.
– Det är ju ett sätt att bedriva någon slags påverkan som i det här fallet spelar ryssarna i händerna, säger Hultqvist till DN.
På UD finns misstankar om att mejlväxlingen mellan UD och Oksanen avlyssnats, enligt DN:s uppgifter. Det eftersom den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag begärt ut mejlen mindre än ett dygn efter att de skickats.
Att Bali säger att han fått tipset om mejlen från Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick är anmärkningsvärt, enligt Hultqvist – som kallar det för ”direkta kontakter med högerextremister”.
– Moderaterna har en rejäl hemläxa att göra.

4 min
Hanif Bali (t v), Vladimir Putin (t h). TT
Balis tweet om UD-mejlen

Ledare: Hanif Bali blev nyttig idiot åt Ryssland

Opinion Söndagens ledarsidor har blicken riktad österut – där 109 miljoner ryssar går till val. Ledarskribenterna är överens om att Vladimir Putins valseger redan är klar och att valet präglas av hot och fiffel. ”Ryssland må gå till val, men det gör inte landet till en demokrati”, sammanfattar Expressen.
Aftonbladets Anders Lindberg kopplar ihop det ryska valet med avslöjandet om att UD misstänker avlyssning efter att högerpopulistiska Nyheter Idag begärt ut en mejlväxling mellan UD och Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen, mindre än ett dygn efter att den skett. Mejlväxlingen – som gällde en intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk från Krim – spreds sedan på Twitter av den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.
”Händelsen är ett skolboksexempel på vad som brukar kallas ’nyttiga idioter’, alltså personer som går exempelvis Rysslands ärenden utan att själva förstå vad de gör”, skriver Lindberg.

Idag 07:41
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen
Utrikesminister Margot Wallström (S). Sören Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

CNN: Sverige hjälper USA att förhandla om tre fångar

Sverige hjälper till att förhandla om att frisläppa tre amerikaner som hålls fångna i Nordkorea, uppger källor för CNN. Det handlar om de amerikanska medborgarna Kim Hak-song, Kim Sang-duk, and Kim Dong Chul.
Under den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-Hos besök i Stockholm i helgen lade Sverige stort vikt vid frågan, enligt källorna.
– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.
En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt.
”Varje framsteg i frågan om dessa fångar skulle innebära mycket för USA”, säger en källa med insyn i förhandlingar.

3 tim
Donald Trump/Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Källa: Nordkorea och USA ska mötas i Finland i april

Efter mötena mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Stockholm väntar fortsatta samtal – mellan Nordkorea och Finland, bekräftar finska UD för DI.
Redan i morgon anländer den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Kang-il till Finland där han ska tillbringa två dagar.
Enligt källuppgifter till sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun ska toppdiplomaten förbereda inför ett inofficiellt möte som Nordkorea, USA och Sydkorea planerar att hålla nästa månad, skriver finska Yle.

Igår 20:18
Flygplatsen i Pyongyang, illustrationsbild/Margot Wallström. TT
Nordkoreakrisen

Nordkoreavänner i Sverige: ”Är ett stort genombrott”

Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen i Sverige stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.
Under helgens möte har föreningen hållit tummarna för att mötet i Sverige med den nordkoreanska delegationen ska bli framgångsrikt, skriver TT.
– Det är ett stort genombrott, oväntat och spännande, säger föreningens ordförande Christer Lundgren till nyhetsbyrån.
Han tror att ministermötet både har handlat om frågor länderna emellan, liksom om de kommande toppmötena med Sydkorea och USA som planeras.
– Det ska bli oerhört intressant att se vad de kommer fram till, och framförallt vad USA har att erbjuda. Det är USA som förhindrat fred sedan 1953, hävdar Lundgren.

Igår 17:37
Läs mer om Nordkoreakrisen
Johannes Høsflot Klæbo. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Klæbo historisk efter vinst – slog Gunde Svans rekord

Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo startade jaktstarten som tvåa, men föll genom fältet ända ner till 25:e plats. Han lyckades trots det säkra segern i världscupen i dag och blev därmed historisk. 21-åringen är den yngste åkaren någonsin att vinna världscupen och raderar därmed Gunde Svans rekord från 1984.
– Det känns overkligt, säger han till SportExpressen.
Calle Halfvarsson följde upp den fina insatsen i gårdagens masstart med en sjunde plats, 54 sekunder efter ryske Alexander Bolsjunov.

42 min
Emil Jönsson firas sambon Anna Haag efter målgången i herrarnas jaktstart 15 km i världscupen i Falun på söndagen. Det var hans sista elitlopp när han nu lägger skidorna på hyllan som Anna gjorde tidigare i dag. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Här firas Jönsson och Haag – efter allra sista loppen

Dagens lopp i världscupen i Falun var skidparet Emil Jönsson och Anna Haags sista i karriären. Vid målgång efter herrarnas jaktstart 15 km firades Jönsson med alkoholfri champagne, iklädd mantel och tiara – precis som Haag firades tidigare, skriver Sportbladet.
– Det har varit mer känslosamt än jag trott. Vi har så mycket minnen allihop av varandra, säger Jönsson till tidningen.
Jönsson ville inte att sista loppet skulle ta slut utan åkte sakta så att publiken hann prata med honom och gav under loppet en del personer ”high fives”.

35 min
Charlotte Kalla.  Uld Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Kalla efter Haags besked: ”Vi är i slutet av karriären”

Anna Haags besked att sluta karriären har skakat om Charlotte Kalla, som börjat tänka på sin karriär. Det berättade hon efter säsongsavslutningen i Falun, som både innebar en sjunde plats i minitouren och i världscupen totalt.
– Jag har inte haft den tanken tidigare, att en som följt mig hela tiden ska lägga av. Det var speciellt, säger hon till TT.
Haag och Kalla har haft parallella karriärer.
– Utan Annas support hade jag aldrig vunnit Tour de Ski, säger Kalla till TT och betonar att Haag betytt mycket för henne.
Kalla får frågan hur Haags beslut påverkar synen på den egna karriären.
– Det har aldrig varit snack. Ja, att vi är i slutet av karriären – definitivt, men inte vad som händer sedan.

2 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Ryska medborgare lägger sin röst. Mindaugas Kulbis / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Valet utsatt för DDOS-attack – flera larm om fusk

Rysslands centrala valkommission meddelar att dess hemsida har utsatts för en misslyckad överbelastningsattack, skriver AP. DDOS-attacken – som innebär att en webbplats överbelastas i syftet att få den att krascha – inträffade på förmiddagen och attacken kom från datorer i 15 länder.
Dessutom har det förkommit flera incidenter med valsedlarna i dagens presidentval. Bland annat undersöks ett fall där en man lämnade flertalet valsedlar i lådan, varpå han senare greps.
Samtidigt har den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj bojkottat valet, säger han till AP och uppmanar andra att göra detsamma.
Valet pågår fram till klockan 19 i kväll och Vladimir Putin väntas gå mot storseger.

2 tim
TT
Ryska valet 2018

Utrikesministrar: ”Vi har inte glömt Krim, Ryssland”

Opinion I dag är det inte bara val i Ryssland – det är också exakt fyra år sedan ockupationen av Krimhalvön. På Aftonbladet Debatt skriver åtta europeiska utrikesministrar – däribland Sveriges, Danmarks och Polens – med ett gemensamt budskap: Vi har inte glömt.
Skribenterna räknar upp en rad brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter som de menar att Ryssland begått, däribland fängslandet av politiska motståndare och att tvinga alla Krimbor att anta ryskt medborgarskap.
”Vi kommer inte att låta Krim försvinna från den internationella dagordningen”, lovar utrikesministrarna och fortsätter: ”Restriktioner och sanktioner kommer att bibehållas så länge som den olagliga annekteringen fortsätter.”

2 tim
Vladimir Putin.  TT
Ryska valet 2018

Putin röstade i Moskva: ”Mitt program är det rätta”

Det ryska valet är igång och vallokalerna i Moskva öppnade tidigt på söndagsmorgonen. De första vallokalerna i östra Ryssland öppnades sent på lördagen och kommer stängas i enklaven Kaliningrad 19.00 i kväll, svensk tid.
Få utländska bedömare tror att valet blir fritt och rättvist. I Moskva röstade Vladimir Putin själv. På valdagen hade han tonat ner sina anspråk och sade till ryska nyhetsbyråer att han skulle vara nöjd med ett resultat, vilket som helst, som låter honom förbli president.
– Jag är säkert på att det program som jag erbjuder är det rätta, sade Putin.
Putin lär behålla sitt grepp om makten och bli historisk när han säkrar en fjärde mandatperiod.
Omkring 109 miljoner människor kommer att få rösta i världens största land med hela elva tidszoner. Hittills har vallokalerna längst i öster öppnat.
Mellan 63 och 67 procent av befolkningen väntas rösta i valet, skriver AFP.

Idag 07:30
Läs mer om Ryska valet 2018
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
Chriopher Wylie. Twitter
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Wylie portad av Facebook: ”De skjuter budbäraren”

Visselblåsaren Christopher Wylie, som för The Guardian avslöjat hur han hjälpt Cambridge Analytica att tanka ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare, skriver på Twitter att hans Facebooksida har stängts ned.
”Avstängd av @facebook. För att jag visselblåst. Om något de i hemlighet har vetat i två års tid”, skriver han.
Facebook bekräftar i ett pressmeddelande att de portat Wylie ”i väntan på mer information”.
Wylie säger till the Guardian att han erbjudit Facebook att hjälpa till att utreda intrånget.
– De bekräftade mitt erbjudande, men vände sig sedan om och sköt budbäraren. Jag försöker sona mina brott och det borde Facebook också göra, säger han till tidningen.
I ett långt reportage i The Observer berättar Wylie att informationen sedan såldes vidare till Donald Trumps kampanj för miljonbelopp och användes i valet 2016.
Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.

3 tim
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Visselblåsare: “Jag skapade Bannons krigsredskap – och knäckte Facebook”

Tidningarna New York Times och brittiska The Observer har talat med före detta anställda på Cambridge Analytica, som ska ha tankat ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare och sålt sina tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016.
– Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och sikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på, säger 28-årige visselblåsaren Christopher Wylie till The Guardian-ägda The Observer.
Wylie beskriver sig själv som ”en homosexuell, kanadensisk vegan” och skaparen bakom ”Steve Bannons psykologiska mindfuck-verktyg”. Bannon, som var Trumps chefsstrateg och tidigare ordförande för högermediebolaget Breitbart News, var 2014 Wylies chef, i egenskap av vice ordförande i Cambridge Analytica.
Wylie säger att han skäms över vad han gjort och pratar i termer som att han ”knäckt Facebook”.
Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Idag 08:47
Illustrationsbild: Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.  Noah Berger / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Amerikanska politiker kräver att Facebook utreds

Delar av den amerikanska kongressen kräver att Facebooks misstänkta datamissbruk ska utredas och att branschen ska regleras hårdare från statlig nivå. Det rapporterar Reuters.
”Det är helt klart att dessa plattformar inte kan övervaka sig själva. De säger ’lita på oss’. Mark Zuckerberg måste vittna inför senaten”, skriver den demokratiska senatorn Amy Klobuchar på Twitter.
Facebook har hävdat att felet ligger hos analysföretaget Cambridge Analytica, som fick tillgång till datan 2014. Bolaget ska sedan ha återanvänt den datan under Donald Trumps valkampanj 2016, något som techjätten uppger sig inte ha haft vetskap om.
Facebook uppger i ett uttalande att man överväger att vidta juridiska åtgärder mot Cambridge Analytica.

Idag 07:56
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Elna Solberg. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Kritiserat FB-inlägg kan bli hela regeringens fall

Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug, uppger flera källor för VG och NRK.
Fyra partier – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – står bakom en misstroendeförklaring mot Listhaug efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg. I inlägget skrev hon att Arbeiderpartiet (AP) skulle tycka att ”terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, vilket många läste i kontexten av att Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP, skriver TT.
För att Listhaug ska kunna fällas krävs också att Kristelig Folkeparti ger sitt stöd i misstroendeomröstningen som ska ske på tisdag.

1 tim
Erna Solberg/Knut Arild Hareide. TT
Norska regeringskrisen

Regeringens och Solbergs framtid hänger nu på KrF

Den norska regeringens framtid hänger på Kristelig Folkeparti vars röst väntas vara avgörande när Stortinget röstar om en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug på tisdag, skriver flera medier. Partiet ska hålla ett extrainsatt partimöte i morgon.
– Partiledaren vill inte kommentera spekulationerna som pågår nu. Men jag kan bekräfta att det förekommit samtal mellan statsministern och Hareide (KrF-ledaren Knut Arild Hareide) flera gånger i helgen, säger kommunikationsrådgivare Dag Fedøy till VG.
Statsminister Erna Solberg sätter hårt mot hårt och menar att om Listhaug röstas bort så kommer hela regeringen att avgå, uppger källor för både VG och NRK.

1 tim
Läs mer om Norska regeringskrisen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.