Allras kontor. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-fonderna

Revisorns egna ord om Allra: Misstänker brott

Efter att revisionsfirman Deloitte polisanmält fondbolaget Allra har både Ekot och SvD tagit del av en skrivelse till Bolagsverket där revisorerna ger sin bild av situationen.
”Vi har funnit anledning att ifrågasätta huruvida kundernas intressen har tillvaratagits”, skriver den ansvariga revisorn bland annat och tillägger att ”det kan ifrågasättas om de intäkter som derivattransaktionerna har genererat står i proportion till det arbete som utförts.”
Revisorerna misstänker också brott mot aktiebolagslagen. Men Allras vd Alexander Ernstberger säger till Ekot att han är trygg i uppfattningen att inget brott begåtts.
– Så det här kommer som en tråkig överraskning för oss, måste jag säga.

Toppnyheter

Ewa-Gun Westford och Morgan Johansson.  TT
Explosionen vid polishuset

Polisen om ministerns besök: ”Markerar allvaret”

I eftermiddag besöker inrikes- och justitieminister Morgan Johansson Helsingborg, med anledning av gårdagens attack mot polishuset.
– Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.
Sprängdådet mot polishuset natten till onsdag tvingade polisens verksamhet att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsmännen. Än så länge är mycket oklart om fallet.
– Vi har fortsatt utredningsåtgärder men vi har ingen frihetsberövad eller så, säger Ewa-Gun Westford.

15 min
Lena Nitz/Entrén vid polishuset i Helsingborg. TT

Polisförbundet: Hot och våld mot poliser blir grövre

Poliser och anställda inom åklagarmyndigheten utsätts i allt större utsträckning för hot och våld. Natten till onsdag sprängdes entrén till Helsingborgs polishus och polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till TT att hon inte är förvånad.
– Vi har sett flera liknande attacker mot polishus och mot bilar. Vi vet att hot och våld mot poliser har blivit grövre. Utsattheten har ökat de senaste två åren.
Samma utveckling märks på Åklagarmyndigheten. Säkerhetsspecialisten Jonas Nygren säger att det finns en uppgång i antal ärenden som gäller så kallad otillåten påverkan. Det kan handla om allt från trakasserier och hot till våld riktat mot enskilda åklagare.
– Det mesta som kommer in till vår myndighet är trakasserier. Det kan vara kartläggningar av medarbetare, vaga hot och antydningar, säger Nygren.

Igår 17:16
Dan Eliasson och Jerzy Sarnecki.  TT

”I grunden någon slags övermod eller dumhet”

Det är allvarligt att kriminella grupperingar kan angripa ordningsmakten på det sätt som skett vid nattens sprängdåd mot en polisstation i Helsingborg. Det säger rikspolischefen Dan Eliasson, enligt SVT Nyheter.
– Även om själva grunden är någon slags övermod eller dumhet, så är det oerhört allvarligt att vi har kriminella grupperingar som [...] är kapabla att göra den här typen av saker, säger han.
Till Ekot säger Eliasson att angreppet är en attack mot samhället och människors säkerhet. Konsekvensen kan bli att förmågan att skydda minskar, menar han.
Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att gärningsmännen ”vill visa hur tuffa och allsmäktiga de är”.
– De här personerna behöver yttre fiender och definierar polisen som en yttre fiende, säger han till SVT.

Igår 16:49
Läs mer om Explosionen vid polishuset
Trumps USA USA:s framtid
Dödade soldaten Dillon Baldridge. Donald Trump. Privat/TT
Trumps USA USA:s framtid

Pappan: Trump utlovade 25 000 dollar – kom aldrig

I ett telefonsamtal till en pappa som sörjde sin stupade son utlovade Donald Trump 25 000 dollar, motsvarande drygt 200 000 kronor. Presidenten lovade även att starta en insamling på nätet till förmån för familjen – men inget av löftena fullföljdes, säger pappan Chris Baldridge till Washington Post.
Vita huset ville först inte svara på tidningens frågor om de uteblivna pengarna men hörde sedan av sig och sa att: ”checken har skickats”.
De senaste dagarna har Trump fått kritik för att inte ha kontaktat familjerna till vissa om de som dödats i tjänst sedan han blev president och även för att ha uttryck sig okänsligt till dem han kontaktat.

3 tim
Sarah Huckabee Sanders. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Vita huset: Ingen ljudfil med Trumps samtal till änkan

Det finns ingen inspelning av samtalet president Donald Trump gjorde till soldaten La David Johnsons änka. Det bekräftar Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens, skriver CNN.
– Nej, men det fanns flera personer från administrationen i rummet vid samtalet, inklusive stabschef John Kelly, säger hon.
Trump anklagas för att ha sagt att soldaten själv visste ”vad han gav sig in i” när han ringde mannens änka för att visa sitt stöd. Presidenten har via Twitter nekat till anklagelserna varpå han skrev att han har ”bevis” för att han inte sa det han påstås ha sagt.

Igår 19:34
Federica Wilson/Donald Trump. TT

Trump till soldats änka: ”Visste vad han gav sig in i”

”Han vet vad han gav sig in i”. Det ska Donald Trump ha sagt till en soldatänka vars man dödades i ett anfall i Niger, enligt en politiker som anklagar presidenten för att vara okänslig, skriver AFP.
Frederica Wilson, en kongressledamot för Demokraterna, ska ha hört ett telefonsamtal mellan Trump och den sörjande familjen till sergeant La David Johnson.
– Jag hörde inte hela samtalet, men jag hörde honom säga ”jag är säker på att han visste vad han gav sig in i, men det gör fortfarande ont”, säger hon till CNN.
Trump dementerar uppgifterna på Twitter och anklagar Wilson för att ha ljugit om händelsen.

Igår 14:33
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.