Per Jansson. Arkivbild. Malin Hoelstad / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Riksbanken avfärdar raset – spår boprisökningar

Bostadspriserna kommer inte att falla stort, säger vice riksbankschef Per Jansson till SvD Näringsliv. I stället tror han på Riksbankens tidigare huvudscenario – att prisutvecklingen lugnar ner sig men förblir positiv.
Jansson konstaterar att Sverige har låga räntor, en stark ekonomi och att det sker en internationell återhämtning.
– Det är inte normalt en miljö där man ser kraftiga fall i bostadspriserna, säger han till SvD.
Att det finns risker är självklart, men Jansson menar att vad som nu sker handlar om ”förtroendeeffekter” som berör en ganska liten del av svensk bostadsmarknad, skriver tidningen.

Läs också

Toppnyheter

Ett skadat syriskt barn på sjukhus i rebellkontrollerade staden Hamouria i östra Ghota. ABDULMONAM EASSA / AFP
Syrienkriget

”Östra Ghouta är ett nytt Srebrenica och världen tittar bort ännu en gång”

De senaste 36 timmarna har över 190 människor dödats och 850 skadats i den syriska regimens flyganfall i östra Ghouta, skriver Reuters med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Flera sjukhus har bombats. Vid 19-tiden i kväll kom uppgifter om att en särskilt viktig klinik slagits ut helt.
”Det finns ingenstans att fly”, skriver The Guardians Simon Tisdall i en analys där han jämför blodbadet med massakern i bosniska Srebrenica 1995. Världen var medveten om vad general Ratko Mladić kunde göra, att en massaker var nära förestående. ”Världen såg åt ett annat håll”, skriver han och fortsätter: ”Nu gör världen det igen”.
Tisdall skriver att det tog 22 år innan Mladic slutligen dömdes för folkmord. ”Hur många fler barn ska dö innan rättvisa utkrävs i Syrien?”
BBC:s Mellanösternkorrespondent Lina Sinjab skriver att bombningarna mot det rebellkontrollerade området är de värsta på åratal. ”Människor befarar att det ska bli ett nytt Aleppo”, skriver hon och konstaterar att anfallen slår ut bagerier, lagerlokaler och allt annat som kan inrymma matvaror.

2 tim
En skadad pojke vårdas på sjukhus i östra Ghouta. TT
Syrienkriget

FN:s blanka uttalande om Ghouta: ”Det saknas ord”

FN:s barnfond Unicef har utfärdat ett uttalande om den syriska regimens bombningar av rebellkontrollerade östra Ghouta: Ett tomt Twitterinlägg.
”Inga ord kan skapa rättvisa för de barn som dödats, deras mödrar, deras fäder och deras älskade”, skriver Unicefs regionala kontor följt av flera blankrader.
FN fördömer det internationella samfundets oförmåga att skydda syriska civila, skriver Quartz.
Syrien har haft en befolkning på 18 miljoner. Nära en halv miljon har dött sedan kriget började och elva miljoner flytt. Enligt Human Rights Watch lever minst en miljon syrier under belägring och är i behov av humanitär hjälp.
Sedan i söndags har 190 människor dödats i flyganfall som beskrivs som de blodigaste på åratal.
– Det är en massaker, säger en läkare i östra Ghouta enligt CNN.

1 tim
Turkiska militärer inför militäroffensiven TT
Syrienkriget

Upptrappningen: Turkisk granateld mot regimtrogna

Turkiet har mött de regimtrogna syriska styrkorna som gått in i den kurdkontrollerade enklaven Afrin med granateld, uppger syriska statskontrollerad medier enligt AFP. Turkiet uppger att det rör sig om ”varningsskott”.
Beskjutningen är en massiv upptrappning i den pågående konflikten, skriver nyhetsbyrån.
De regeringsstödda trupperna anlände under tisdagseftermiddagen till Afrin för att slå tillbaka Turkiets offensiv som inleddes i januari.
Enligt den kurdiska YPG-milisen ska de regeringstrogna styrkorna placeras ut vid den turkiska gränsen och hjälpa det kurdiska styret att skydda sitt territorium.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque. Privat/TT
Skolskjutningen i Florida

Armén ger medalj till elever – höll upp dörr vid flykten

Amerikanska militären kommer att belöna tre elever som dödades i skolmassakern i Florida med medaljer för tapperhet, skriver CNN.
Alaina Petty, Peter Wang och Martin Duque var med i ”Junior reserve officers’ training corps”. Det är ett statligt program för gymnasieelever som sponsras av USA:s försvarsdepartement och bland annat ska lära ut patriotism och respekt för militären.
Wangs insats har fått stor uppmärksamhet efter dådet eftersom han tog emot upprepade skott när han höll upp en dörr så att andra kunde fly.
– Han dog som en gentleman, har hans klasskamrat Kelsey Friend sagt i efterhand.

1 tim
Skolskjutningen i Florida

Kvinna på ikoniska kortet: ”Jag hatar det där fotot”

Ett fotografi av två kvinnor som håller om varandra har uppnått närmast ikonisk status efter skolmassakern i Florida förra veckan. Nu träder Cathi Rush, en av kvinnorna, själv fram i CNN och berättar om chocken hon genomled under dagen.
– Jag hatar det där fotot av hela mitt hjärta, varje gång jag ser det genomlever jag det igen, säger Rush.
Rush arbetar som skolsköterska på en närliggande skola. När hennes son kontaktade henne och berättade att hans mellanstadieskola var under blockad reagerade hon först inte.
– Jag är så avtrubbad och van vid ”lockdowns” att jag fortsatte att jobba, berättar hon.
När Cathi Rush förstod att det var allvar och att en skolskjutning verkligen pågick – på det gymnasium där hennes andra son går – rusade hon ut ur byggnaden och grät. Det var där som en främmande kvinna omfamnade henne, vilket fotograferades.

37 min
Bild på blommor och en bild från tidigare protester. TT
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Ny press på lagstiftare: ”Tror de kommer lyssna”

Ett hundratal elever från Stoneman Douglas High School åker på tisdagen till delstaten Floridas huvudstad för att uppmana lagstiftarna att agera för att en liknande masskjutning som den som hände på deras skola inte ska hända igen.
På onsdag samlas eleverna för att sätta press på statens lagstiftare om att förändra vapenlagarna och göra skolorna tryggare.
– Jag tror verkligen att de kommer att lyssna på oss, säger Chris Grady, 19, till AP.
Veckan efter att 17 av deras klasskamrater och lärare dödades i skolskjutningen har flera protester genomförts i flera delstater mot vapenlagarna och NRA.

Idag 11:22
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Attacken i Stockholm Rättegången
Den åtalade Rakhmat Akilov i tingsrätten.  Fredrik Sandberg /TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Analyser: Akilov framstår som dum mitt i brutaliteten

Det är svårt att förstå vad Rakhmat Akilov känner eller tänker, skriver DN:s reporter Stefan Lisinski efter att de första förhören med den terroråtalade uzbeken avslutats i Stockholms tingsrätt i dag.
Akilov svarar lugnt på åklagarens alla frågor, men hans förklaringar till dådet går inte ihop. På många sätt typiskt för terrorister som radikaliserats i ensamhet, menar Lisinski.
”Mitt i all brutalitet framstår Akilov helt enkelt som dum”, skriver han, men tillägger att en förvirrad världsbild inte gör ensamvargar mindre farliga.
Ekots juridiske expert Peter Althin konstaterar att det är ovanligt att misstänkta terrorister över huvud taget svarar på frågor, och att han därför blev förvånad när Akilov valde att tala i rätten.
SvD:s rättsexpert Mårten Schultz är övertygad om att Akilov kommer att dömas till livstids fängelse, förutsatt att han bedöms ha varit frisk vid brottstillfället. Men en stor utmaning för domstolen blir att reda ut skadeståndsfrågan – hur mycket offren och anhöriga till de dödade ska få.

2 tim
Åklagaren Hans Ihrman. Fredrik Sandberg /TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Åklagaren: Han planerade dådet på egen hand

Rakhmat Akilov anser att dådet på Drottninggatan var förankrat hos IS – men terrororganisationen har varken spritt filmen eller tagit på sig dådet. Under en presskonferens efter dagens förhandlingar i tingsrätten tonar åklagaren Hans Ihrman ned Akilovs kontakter med IS-sympatisörer.
– De här kontakterna har inte haft någon avgörande betydelse. Akilov har planerat och förberett gärningen på egen hand, han har inte varit beroende av andra personer. Han har sökt stöd, säger Hans Ihrman under pressträffen.
Akilov är trött efter dagen enligt advokat Johan Eriksson, som säger att hans klient har varit angelägen om att svara på frågorna som ställts i rätten i dag.
– Jag skulle vilja säga att om man förhåller sig till hans uppgifter så kan ett erkännande inte bli mer tydligt. Det är min bild, säger Eriksson.

4 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilov pratade i rätten – visade ingen ånger

Rakhmat Akilov står för vad han gjorde: Målet var att mörda svenska medborgare. Det sa han under den första dagen med förhör om dådet i Stockholm. Förhandlingarna i tingsrätten har avslutats för dagen och återupptas i morgon.
När åklagaren Hans Ihrman gick in på själva attentatet visades en 3D-animation på lastbilens färd på Drottninggatan.
– Ser du några människor? undrar åklagaren Hans Ihrman.
– Inga alls, svarar Akilov.
– Ser du hur många du kör på? frågar åklagaren.
– Nej, svarar den 40-årige uzbeken och förklarar att han bara hört slag mot förarhytten.
Då brast det för en av de drabbade som följer rättegången från åhörarsalen. Personen grät ljudligt och tröstades av anhöriga och personal.
Akilov anser att attentatet misslyckades och förklarade varför.
– För att jag överlevde.
Ute på Arlanda, dit Akilov tog sig efter dådet, funderade han på att ta sig till exempelvis Syrien.
– Jag hade ingen bestämd plan. Men jag funderade på att ta mig ut från Sverige, och ta mig till Afghanistan, Irak eller Syrien, sa han.

4 tim
Läs mer om Rättegången
GLYN KIRK / AFP
Champions League 17/18

Just nu: Följ Barcelonas åttondel mot Chelsea

CHE 0–0 BAR | Champions League-åttondelen mellan Chelsea och Barcelona på Stamford Bridge har börjat.
Antonio Conte väljer en defensiv startelva i kvällens Champions League-möte mot Barcelona hemma på Stamford Bridge. Conte bänkar anfallarna Olivier Giroud och Alvaro Morata, och väljer att spela med fem mittfältare och belgaren Eden Hazard längst fram.
Barcelona ställer upp som väntat – startelvan är oförändrad sedan helgens ligamatch mot Eibar.
Matchen pågår. Följ den i Viasat Premium eller via länkarna nedan.

38 min
Antonio Conte MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 17/18

Conte: Barca och Lionel Messi gör mig sömnlös

Chelseas tränare Antonio Conte har grubblat i flera nätter över hur hans lag ska stoppa Barcelona och superstjärnan Lionel Messi i kvällens Champions League-möte. Ända sedan lagets 3–0-vinst mot Hull i fredags har Conte fokuserat på hur man ska hantera Barcas offensiv.
– Ärligt talat har jag haft svårt att sova de senaste dagarna, sa Conte under gårdagens pressträff.
Matchen börjar klockan 20.45 och sänds i Viasat Premium.

1 tim
Barcelona tränar på Stamford Bridge under tisdagen. ADRIAN DENNIS / AFP
Champions League 17/18

Barcelona missnöjt med gräset inför Chelseamöte

Spelarna i Barcelona är inte nöjda med gräset på Chelseas hemmaarena Stamford Bridge, rapporterar El Mundo Deportivo inför kvällens Champions League-möte.
Barcaspelarna tränade på arenan i går och ansåg att gräset var för långt, enligt uppgifter till tidningen. Representanter för klubben ska ha framfört krav på att gräset ska klippas.
Barcelona och Chelsea har drabbat samman flera gånger i Champions League-historien och katalanerna har haft svårt för Londonklubben. Barca har inte vunnit under ordinarie tid sedan 2006, skriver Mirror.

1 tim
Läs mer om Champions League 17/18
Vinter-OS Övriga sporter
Elizabeth Swaney under det skakiga halfpipeåket. TT
Vinter-OS Övriga sporter

Usel åkare lurade sig till OS – hyllas och hånas

Medier över hela världen uppmärksammar Elizabeth Swaney, trots att hon blev klart sist i nattens halfpipefinal. Skälet är att Swaney körde finalen på skakiga ben utan att göra några trick.
Swaney, som har en examen från Harvard, anklagas nu för att ha lurat till sig sin OS-plats. Amerikanskan representerar Ungern, där hennes släkt har rötter, och slipper därmed konkurrera med betydligt bättre åkare.
Under de senaste åren har hon rest runt för egna pengar och samlat ihop tillräckligt många topp 30-placeringar i världscupen för att kvalificera sig till OS. Anledningen till att hon lyckats komma topp 30 flera gånger är att det inte finns tillräckligt många utövare för att skrapa ihop 30 åkare till varje världscuptävling.
Efter nattens åk hyllas Swaney av många, medan andra menar att hon utnyttjat ett kryphål i systemet.

2 min
Anita Östlund (höger) med tränaren Andrea Dohany. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Övriga sporter

Konståkningstalangen förkyld inför OS-debuten

Sveriges nya konståkningsstjärna Anita Östlund gör OS-debut när damernas korta program körs i natt. 17-åringen, som beskrivs som en av Sveriges största konståkningstalanger någonsin, har dragit på sig en förkylning men tränar på för fullt ändå.
– Jag hoppas att det försvinner och jag försöker tänka bort det under träningen också, säger hon till Radiosporten.
Östlund gjorde oväntad succé i EM i januari när hon blev sjätte bästa åkare i kortprogrammet. I OS är hon mest med för att se och lära.
– Jag har inget specifikt resultatmål. Det handlar mest om att jag vill åka så bra jag kan och sätta det jag har i mitt program, säger hon till Sportbladet.

1 tim
Elise Christie åker ur i OS i Sotji 2014/den 13 februari i år/i dag. TT
Vinter-OS Övriga sporter

”OS mest otursförföljda” diskades ännu en gång

Är Elise Christie den mest otursförföljda OS-idrottaren någonsin? Det frågar sig flera medier efter att den brittiska shorttrackåkaren diskats i dagens 1 000-meterslopp.
Christie har tolv VM-medaljer och sjutton EM-medaljer men har inte alls fått det att stämma på OS. I Sotji 2014 var Christie en av favoriterna men blev diskad i finalen på 500 meter, diskad i heaten på 1 500 meter och diskad i semi på 1 000 meter.
OS i Pyeongchang började bra för Christie som satte olympiskt rekord i kvartsfinalen på 500 meter. I finalen blev det dock en fjärdeplats efter att hon blivit fälld. På 1 500 meter i lördags krockade hon, skadade foten och fick föras till sjukhus.
Sista chansen kom i dag i 1 000-metersloppet. Christie föll strax efter starten i första heatet, men fick lite tur med sig då heatet startade om. Brittiskan kämpade till sig en andraplats, vilket skulle ha lett till kvartsfinal. Men när Christie haltade ut från arenan, plågad av sin skadade fot, fick hon veta att hon diskats efter att ha varit för tuff mot en medtävlare.

4 tim
Läs mer om Övriga sporter
Trumps USA USA:s framtid
Trumps USA USA:s framtid

Löfven till Vita huset – besöker Trump i mars

Stefan Löfven ska besöka USA:s president Donald Trump i Washington den 6 mars, uppger regeringen.
– Relationen till USA är viktig både för vår ekonomi och för vår säkerhet. Genom vårt breda samarbete skapar vi tillväxt och trygghet för våra medborgare, säger statsministern på regeringens hemsida.
Mötet syftar till att ”fördjupa de svensk-amerikanska relationerna med fokus på tillväxt, innovation och jobbskapande” skriver regeringen. Ett annat viktigt ämne uppges vara det utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och USA.

5 tim
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Löfven om mötet: Ser fram emot en bra diskussion

Global säkerhet och handel står på dagordningen när statsminister Stefan Löfven (S) om två veckor möter USA:s president Donald Trump i Vita huset.
– Vi ska värna och utveckla ett bra förhållande med USA och den amerikanska administrationen, och det är min avsikt att göra det, säger Stefan Löfven till TT.
På frågan om det finns några känsliga frågor han tänker ta upp med Trump, som ju är mycket omstridd även utanför USA, svarar Löfven att han i så fall tar upp det med presidenten, men att han värnar om att utveckla ett bra förhållande.
De båda har tidigare träffats kort i New York och talat i telefon vid två tillfällen.
– Han ringde vid terrorattacken i Stockholm förra året och beklagade det, det uppskattade jag väldigt mycket.
När TT frågar om Trump kommer ta upp ”Last night in Sweden” svarar Löfven:
– Mja, jag tror att han refererade till något han sett på tv. Jag kan berätta om ett Sverige där det går väldigt bra i många avseenden, men vi har våra utmaningar också. Jag ser fram emot en bra diskussion med presidenten.

1 tim
Läs mer om USA:s framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.