Inrego

Så enkelt kan företag halvera sina IT-kostnader

Allt fler företag börjar få upp ögonen för att köpa begagnad IT-utrustning – och då finns pengar att spara.
Designbyrån Code är ett av många exempel. När de behövde nya datorer fick vd:n Fredrik Wallner veta att just den utrustning de sökte gick att köpa i andra hand hos Inrego – ett företag som är specialiserat på att köpa använd IT-utrustning, rusta upp och sälja produkterna vidare.
– Datorerna är 2-3 år gamla men ser helt nya ut och har exakt den prestanda som vi ville ha, fast till en fjärdedel av priset. Och visst var det priset som lockade till en början, men nu i efterhand tycker både jag och mina medarbetare att miljövinsten med återanvändning är ännu viktigare, säger Fredrik Wallner.
En ny proffsdator kostar 12 000-15 000 kronor eller ännu mer. En bättre begagnad som har testats och uppgraderats av Inrego kostar 25-50 procent av nypriset.
– Våra kunder kan i regel halvera sina IT-kostnader – utan att göra avkall på vare sig trygghet eller driftsäkerhet. Genom att återanvända bidrar de samtidigt till en mer hållbar konsumtion och mindre miljöpåverkan, säger Erik Pettersson, hållbarhetschef på Inrego.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

POOL / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Rajoy sparkar Kataloniens regering och utlyser nyval

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.
Rajoy säger att han vill återupprätta lagligheten i styret, återställa normaliteten i regionen och få ekonomin att fungera normalt igen.

15 min
Klistermärken där det står "Demokrati!" på spanska och katalanska flaggor under protestdagen mot överföringen av Sabadell- och Caixa-bankernas huvudkontor utanför Barcelona, Spanien IVAN ALVARADO / TT NYHETSBYRÅN

Krismöte om Katalonien – kan utlysa nyval

Spanska regeringen har nu samlats för ett extrainsatt möte. Regeringen väntas bland annat ta beslut om hur man ska göra för att begränsa Kataloniens självstyre, skriver AFP.
Åtgärder som kan bli aktuella när artikel 155 tas i bruk är att Madrid tar befälet över Kataloniens 16 000 man starka poliskår, Mossos d'Esquadra. Centralregeringen kan också utlysa nyval i Katalonien i januari.
För att dessa åtgärder ska träda i kraft behöver de godkännas av senaten.
I eftermiddag planeras en stor demonstration i Barcelona, med krav att släppa två separatistledare som greps i måndags.

5 tim
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Ebba Busch Thor.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s riksting

Kristdemokraterna röstar om migrationspolitiken

Kristdemokraterna ska i dag ta ställning till en av de stora tvistefrågorna inom partiet: migrationspolitiken. En del av partiet vill se en mer genrös politik när det kommer till anhöriginvandring. En annan del, där bland annat KDU ingår, vill bland annat se en övergång till ett asylkvotsytem.
Partiordföranden Ebba Busch Thor säger till Expressen att hon röstar för valberedningens linje om att inte återgå till den politik som fördes innan krisen briserade 2015.
– Vi kommer inte att kunna gå tillbaka till de lagar och regler som gällde för migration i Sverige tidigare. Det har jag gett besked om sedan länge, säger hon.

32 min
Lars Adaktusson. SVT

Adaktusson vann – KD gick emot valberedningen

Partiet gick emot valberedningens förslag: Utmanaren Lars Adaktusson valdes till andre vice ordförande för Kristdemokraterna vid partiets riksting i Uppsala.
– Vi har Sveriges vassaste partiledare, säger han i ett tal.
Adaktusson utmanade Emma Henriksson om posten, och vann med siffrorna 150 mot 117 röster.
Tidigare under morgonen valdes Jakob Forssmed till förste vice ordförande. Ebba Busch Thor fick också förnyat förtroende som partiledare.

3 tim
Emma Henriksson. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Henriksson lämnar partistyrelsen: ”Naturligt”

Lars Adaktusson vann omröstningen mot Emma Henriksson om posten som andre vice ordförande för KD. Nu lämnar hon partistyrelsen.
– För mig så är det en naturlig konsekvens, säger Henriksson till SVT.
– Jag tolkar väljarnas prioritering som att hellre ser att jag fokuserar på mitt arbete i riksdagen och socialutskottet.
Valet av Adaktusson gick emot valberedningens förslag.
Partiordförande Ebba Busch Thor är tacksam för Henrikson insatser.
”Så tacksam för Emmas stora engagemang och kunnande. Ovärderligt. Har uppskattat vårt samarbete mycket”, skriver hon på Twitter.

2 tim
Läs mer om KD:s riksting
Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

Skådespelare: Teatern en av de värsta platserna

Skådespelaren Aleksa Lundberg anklagar Sveriges teatervärld för grov sexism och hbtq-fobi i en artikel på DN Kultur. Hon vittnar också om flera övergrepp inom svensk teater.
– Vi tar det på största allvar, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson till TT. Hon menar samtidigt att förbundet måste intensifiera arbetet för att motverka övergrepp.
Anna Carlsson pekar på att en majoritet av Teaterförbundets medlemmar är frilansare som kan vara extra utsatta.
– Man är rädd att inte få flera jobb.

42 min
Lasse Kronér. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lasse Kronér anmäld för utnyttjande av praktikant

Programledaren Lasse Kronér har polisanmälts av en tidigare medarbetare på SVT:s ”Doobidoo”, rapporterar Expressen. Brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och SVT säger till tidningen att Kronér varnades för agerandet, som ska ha inträffat 2012.
– Jag har gått över en gräns och det ber jag naturligtvis om ursäkt för, och kan även be om ursäkt offentligt för, uppger Kronér själv i ett uttalande som Expressen fått från SVT.
Enligt kvinnan, som då var praktikant på programmet, skickade Kronér flera sms där han bland annat undrade om hon ville ha sex eller få nakenbilder på honom.
– Jag vill att alla ska veta den sanna bilden om den här personen, säger kvinnan till Expressen.
Kronér kallades till möte där han bad om ursäkt och fick en formell varning. Kvinnan jobbade kvar och senare inledde de båda en relation. Men enligt hennes version var relationen destruktiv, och hon kände sig tvingad till saker hon inte ville vara med om.

5 tim
SVT-husets entré i Stockholm.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT: Undersöker om vi borde ha agerat annorlunda

SVT kommer nu att titta närmare på hur man agerade 2012 i samband med att en praktikant anklagade programledaren Lasse Kronér för att ha skickat flera sms med sexuellt innehåll till henne. Det skriver Expressen.
– Vi kommer under dagen gå tillbaka till händelsen och se om vi på något sätt borde ha agerat annorlunda, säger SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till tidningen.
Lasse Kronér polisanmäldes under fredagen av den tidigare SVT-praktikanten för sexuellt utnyttjande. Anmälan gäller sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
SVT uppger för Expressen att Kronér fick en formell varning i samband med händelserna 2012. Kronér uppger för Expressen att han ska ha bett kvinnan om ursäkt för de sms han skickat, som han menade hade missförståtts. Han säger också att han är oskyldig till anklagelserna om sexuellt utnyttjande.

4 tim
Läs mer om #MeToo | Uppropet
Cecilia Brækhus. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN

Guide: Därför finns det inte bara ett VM-bälte

Ikväll 20.00 ställs svenska Mikaela Laurén mot den norska världsmästaren Cecilia Braekhus. Med sig in i boxningsringen har norskan fyra olika mästarbälten från lika många organisationer. Inför mötet har TT sammanställt en guide till bältesdjungeln.
Bland annat besvaras frågan varför det inte bara finns ett ett världsmästarbälte: Korta svaret är pengar. Det lite längre svaret är att boxning, till skillnad från exempelvis skidåkning, stavhopp eller fotboll är en bedömningssport där det finns utrymme för diskussion om vem som egentligen vann.
Boxningen är dessutom sedan länge uppdelad i amatör- och proffsboxning, skriver TT. Det är, i huvudsak, proffsboxningen som dras med mest trassel, bland annat på grund av att det finns inte en utan fyra ledande boxningsorganisationer.

1 tim
Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Brækhus segerviss: ”Jag är bättre än Laurén på allt”

Norska Cecilia Brækhus är segerviss inför lördagens titelmatch mot svenska Mikaela Laurén.
– Jag är bättre på allt. Det enda hon är bättre på är att hon är fysiskt starkare, men det är inte det som boxning handlar om, säger hon enligt TT.
Under fredagen var det dags för invägning och Brækhus tog då fram en näsduk som hon höll för munnen. Detta som ett svar på Lauréns kyssattack tidigare i veckan.
– Jag ville skydda mig, förklarar Brækhus.

Igår 17:39
Läs mer om Laurén vs Brækhus
Trumps USA Rysskontakterna
ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Trumps USA Rysskontakterna

Vladimir Putin: ”Herr Trump borde få mer respekt”

Rysslands president Vladimir Putin tycker amerikanare borde respektera presidenten Donald Trump. Det skriver Washington Times.
– Herr Trump valdes av det amerikanska folket, åtminstone av den orsaken är det nödvändigt att visa honom respekt. Detta även om man inte alltid håller med honom, säger den ryske presidenten under ett internationellt diskussionsmöte i Sotji.
Han fortsätter att berömma Trump för hans talang och förmåga att vinna ett val ”trots att han inte hade någon erfarenhet av ett så stort administrativt arbete”.
– Han vann ärligt, säger Putin.
Ryssland misstänks för inbladning i det amerikanska presidentvalet. Flera av Donald Trumps närmaste rådgivare utreds för att ha haft samröre med ryska företrädare under presidentvalkampanjen.

2 tim
Stephanie Keith / TT NYHETSBYRÅN

Efter möte med Trump Jr – utredare talar med ryssar

Amerikanska utredare har talat med de ryska företrädarna som medverkade på ett möte med Donald Trump Jr. Det säger Richard Burr, ordförande för senatens underrättelseutskott till CNN.
Mötet som hölls i Trump Tower i juni 2016, utgör en del av utredningen om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Trump Jr lovades bland annat information som skulle vara skadlig för demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
Även Donald Trumps svärson Jared Kushner medverkade på mötet.

Idag 04:03
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.