Colourbox
Clas Ohlson

Så fixar du snygg och miljövänlig utebelysning

Dags att vårfixa trädgården, balkongen, altanen, båten eller campingplatsen?
Så här får du till belysningen på ett snyggt och hållbart sätt – med solcellslampor.
– Solcellsbelysning är enkelt och hållbart eftersom de laddas av solen och tänder sig själv på kvällarna, säger Erik Arons Johansson, produktchef på Clas Ohlson.

Lyktor

Clas Ohlson

Ger ett trevligt sken om du placerar dem i grupp på bordet eller golvet. Välj olika färger som ger olika sken eller färgmatcha dukningen på sommarfesten.

Hängande lampor

Clas Ohlson

Häng små lampor från altantaket, i träden eller från blomlådan på balkongen. Välj risbollar i olika färger, mönster och storlekar för ett häftigt intryck eller glödlampsformade lampor för ett mer stilrent intryck.

Slingor

Clas Ohlson

Ljusslingor passar perfekt på balkongen eller i träden. Välj mellan massa olika motiv på lamporna. Små trollsländor passar bra i träden och diamanter på balkongräcket.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

CHRISTOF STACHE / AFP
Valet i Tyskland

Ledare: ”Inte ens de ryska trollen verkar bry sig”

I morgon är det val till den tyska förbundsdagen och det mesta pekar på att Angela Merkel får behålla makten. Dagens Industris Frida Wallnor skriver att valet känns väldigt avslaget och att man i Berlin mer verka bry sig om logistiken kring Berlin Marathon.
”Inte ens de ryska trollen verkar engagera sig”, skriver hon.
Dagens Nyheter är inne lite på samma spår. Tidnigen skriver att det går bra för landet – men sedan kommer ett men: ”Vart Merkel vill leda folket är dunkelt som en mörk öl.”
Västerbottens-Kurirens Ola Nordebo skriver att Merkel, sett till det parlamentariska läget, kan få kliva in i sin tuffaste mandatperiod.

7 min
CHRISTOF STACHE / AFP

Buropen följer Merkel in i slutspurt mot väntad seger

Det var en trött förbundskansler och CDU-ledare som steg upp på scenen på Marienplatz i München för att runda av en flera veckor lång turné av valmöten, skriver TT. Som på andra kampanjmöten möttes Merkel vid sidan om applåder även av huligantutor, visselpipor och burop – både från främlingsfientliga och från den autonoma vänstern.
– Med visselpipor och skrik kan man inte gestalta Tysklands framtid, muttrade Merkel mot de högljudda åskådarna.
Frågan om invandring står högt på många tyska väljares lista inför helgens val och sju av tio väljare tycker att för lite gjorts för integrationen, skriver SVT Nyheter.
Renate och Manfred Dress har åkt till München för att gå på Oktoberfest. De är besvikna på Merkel, som de tycker har misskött flyktingpolitiken.
– Vi har inget emot flyktingar, men det har kommit för många, säger Manfred till TT.

Igår 19:11
Ett av Ikeas varuhus i Tyskland. Jens Meyer / TT / NTB Scanpix

Därför är tyska valet viktigt för Sverige

Utgången i det tyska valet i morgon kan ha en inverkan på Sverige, skriver TT och lyfter samarbetet i EU och att landet är en av våra viktigaste handelspartner.
Tyskland står för cirka 10 procent av svensk export. Allra helst köper tyskarna pappersprodukter, maskiner och läkemedel från oss, till ett värde av runt 126 miljarder. 17 procent av svensk import kommer samtidigt från Tyskland.
1 900 svenska företag är etablerade i Tyskland. Bland de största är H&M och Ikea. 73 000 svenskar är anställda av tyska företag i Sverige. Siemens, Bosch, DB Schenker, och DHL är några av dem. När det kommer till svenska företag som har marknadsledande positioner i Tyskland bör statligt ägda Vattenfall och Stora Enso nämnas.

2 tim
Läs mer om Valet i Tyskland
Norkoreansk soldat vid ett lager med olja. Arkivbild. TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Kina ökar pressen – stoppar oljeleveranser

Kina kommer att begränsa försäljningen av olja till Nordkorea. Beskedet innebär att Nordkorea förlorar ännu ett viktigt stöd från sin enda stora handelspartner, rapporterar AP.
Kina kommer också att begränsa sin import av textil, meddelar landets handelsminister. Just textilier är en av de få handelsvaror som i nuläget ger det isolerade Nordkorea inkomster från utlandet.
Åtgärderna från Kina är en del av de sanktioner som FN har beslutat om efter Nordkoreas senaste robottest.

3 tim
Sydkoreanska soldater, arkivbild/Ett av Nordkoreas tester. TT

Experterna: Så skulle ett test över Stilla havet gå till

Samtliga Nordkoreas sex kärnvapentest har utförts under mark. Nu frågar sig många vad det skulle innebära om Nordkorea gör verklighet av sitt hot att detonera en vätebomb över Stilla havet.
Enligt experter är det mest sannolika scenariot att Nordkorea avfyrar en långdistansrobot över Japan och låter kärnvapenstridsspetsen detonera i atmosfären över en avlägsen del av Stilla havet, skriver AP.
Michael Elleman, robotförsvarsexpert på Internationella institutet för strategiska studier, tror att en robot av typen Hwasong-14 skulle användas vid ett vätebombstest. Det är den interkontinentala ballistiska robot i Nordkoreas arsenal som har längst räckvidd och tros ha kapacitet att nå USA:s fastland.
Kärnvapenexperten Vipin Narang vid MIT säger till NBC att konsekvenserna blir stora om detoneringen inte går som planerat och stridsspetsen träffar fast mark. Han varnar för radioaktivt nedfall, strålsjuka och långvariga hälsorisker för människor.

Igår 20:40
????? / TT / NTB Scanpix

Analyser: Vätebombstest kan leda till kärnvapenkrig

Nordkorea har lyckats genomföra en internationell pr-kupp genom att dra in världens mäktigaste man, Donald Trump, i ett ordkrig, skriver Foster Klug, nyhetsbyrån AP:s byråchef i Seoul. Den inrikespolitiska glorifieringen av diktatorn Kim Jong-Un är direkt kopplad till hur väl man lyckas framställa honom som en kraftfull motpart till ett hotfullt USA, menar Klug.
Om antydningarna om att testa en vätebomb skulle visa sig verkliga, skulle det försätta hela regionen i fara, skriver Klug. ”Washington skulle också anse att det vore en extrem provokation”.
Ett sådant vätebombstest, utfört i atmosfären över Stilla havet, skulle kunna få enorma konsekvenser. Det skriver Nordkoreaexperten Ankit Panda från The Diplomat i en analys för BBC. En robot som havererar över Japan eller utlöses för tidigt skulle leda till hämnd i form av kärnvapenkrig, anser han.

Igår 15:00
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Arbete med att röja upp en väg i Puerto Rico. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

Stora delar av Puerto Rico helt isolerade

Nästan hälften av Puerto Ricos kommuner har inte kunnat nås av myndigheterna, mer än två dagar efter att orkanen Maria drog in över ön. Det rapporterar AP.
– Vi har inte sett skadornas omfattning, säger guvernören Ricardo Rossello.
Nästan 40 centimeter regn har fallit över bergen kring en damm i nordvästra delarna av ön. Under fredagen påbörjades evakueringen av 70 000 människor som bor nedströms från dammen.

3 tim
Puerto Rico har drabbats hårt at orkanen.  TT/AP

70 000 evakueras i Puerto Rico: Sök er till högre höjd

Sammanlagt 70 000 invånare i nordvästra Puerto Rico uppmanas att omedelbart evakuera efter att en damm brustit i spåren av orkanen Maria, skriver Washington Post. Översvämningarna kan vara farliga och områdena Isabela och Quebradillas är extra utsatta.
– Vi evakuerar överallt, sa guvernören Ricardo Rosselló på en presskonferens tidigare i kväll.
Invånarna uppmanas att söka sig till högre höjder ”så snabbt det går”.

Igår 22:09
Carlos Giusti / TT / NTB Scanpix

Damm har brustit i Puerto Rico: ”Extremt farligt läge”

En damm har brustit och orsakar nu en ”extremt farlig” översvämning vid floden Guajateca i Puerto Rico, skriver BBC. Orsaken är orkanen Maria, som myndigheterna har kallat den värsta stormen på ett århundrade.
Invånare i området har uppmanats att omedelbart söka sig till högre mark och bussar evakuerar för närvarande människor ”så snabbt det går”, enligt ett uttalande.
Orkanen Maria har nedkategoriserats till nivå tre på en femgradig skala och väntas nå nordöstra och östra Bahamas under helgen.

Igår 19:21
Läs mer om Orkansäsongen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.