Hi-Fi Klubben

Så fungerar omtalade tv-tekniken

Små nanokristaller kan förändra hur vi ser och upplever tv och film. Genom att kombinera nanokristaller och LED-belysning har skärmtekniken nämligen förfinats så att bilden kan återge nästan alla färger som ögat kan uppfatta.

Den omtalade tv-tekniken kallas QLED TV och har utvecklats av Samsung. Tekniken bygger på en teknologi som innebär att ett skikt av ultrasmå nanokristaller placerats direkt bakom LCD-panelen.
När bakgrundsbelysningen i QLED TV träffar nanokristallerna, så kallade Quantum Dots, styrs ljuset vidare till respektive röda, gröna eller blå pixlar på skärmen. Resultatet är en tv-bild med mycket god ljuseffektivitet, stabilitet och ett vitt färgspektrum.

96 procent rekommenderar

Just ljusstyrkan är en av de viktigaste komponenterna för att åstadkomma en riktigt bra bild. Hos Samsungs QLED TV bidrar ljusstyrkan till att du fortfarande uppfattar bilden utan störande färgavvikelser eller kontrastbortfall även om du tittar i en sämre vinkel.
Trots att tekniken är relativt ny på marknaden har den redan fått ett stort genomslag. När Samsungs lät Buzzador, som är nordens största nätverk av oberoende konsumenter, testa QLED TV uppgav 96 procent att de skulle rekommendera QLED TV.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Hi-Fi Klubben Partner

Toppnyheter

HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Ännu en blodig dag i östra Ghouta – minst 38 döda

Medan FN:s säkerhetsråd förhandlar om en vapenvila går ännu en svart dag mot sitt slut i Syrien. Minst 38 civila har dödats i regimens bombningar över östra Ghouta under fredagen, skriver AFP.
Totalt har 460 civila – över 100 av dem barn – dödats i den senaste veckans intensifierade räder mot den rebellkontrollerade enklaven.
Få av de 400 000 civila som lever i området strax utanför Damaskus vågade sig ut på gatorna på fredagen, rapporterar AFP:s korrespondent från staden Douma.
– FN kräver vapenvila, Frankrike fördömer, men vi har inte fått något, säger Abu Mustafa, en av få personer nyhetsbyråns utsända möter på de sönderbombade gatorna.

26 min
BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

FN-omröstning skjuts upp – förhandlar in i det sista

Säkerhetsrådets omröstning om en resolution om vapenvila i Syrien har skjutits upp i flera omgångar, och väntas nu äga rum vid 20.30, svensk tid. Det pågår intensiva förhandlingar in i det sista, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT.
Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait och kan bestridas med veto av Ryssland. Landets FN-ambassadör har tidigare beskrivit förslaget som ”orealistiskt”, men på fredagseftermiddagen sa utrikesminister Sergej Lavrov att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvila.

4 tim
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under eftermiddagen att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

Idag 14:08
Läs mer om Syrienkriget
Elisabeth Massi Fritz.   Paul Madej / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Jusek: Flera har länge klagat på arbetsmiljön

Fackförbundet Jusek har de senaste fem–sex åren fått in flera klagomål om arbetsmiljön på Elisabeth Massi Fritz advokatbyrå, skriver Expressen.
Gun Alexandersson Malm, ombud på fackförbundet som företräder jurister, säger att hon pratat med flera personer som valt att lämna byrån.
– Problemet är att alla har varit livrädda för att det ska komma fram. De har velat prata anonymt, vi har mer fungerat som ett stöd, säger hon till Expressen.
16 jurister som tidigare arbetat för Massi Fritz har anklagat henne för trakasserier, rapporterade Aftonbladet och Viafree i en gemensam granskning i går. Massi Fritz har nekat till anklagelserna.
”Jag tillbakavisar bestämt all den kritik som riktats mot mig de senaste dagarna. Mitt agerande som arbetsgivare och som advokat står jag till fullo upp för”, skriver hon bland annat i ett inlägg på Facebook.

1 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Massi Fritz slår tillbaka: Grovt felaktiga anklagelser

Elisabeth Massi Fritz har anklagats för att trakassera sina anställda och uppmana dem till att överdebitera. Nu svarar advokaten på kritiken, som framkommit i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad, säger Massi Fritz till Aftonbladet.
Tidigare i dag meddelade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att man beslutat att inleda ett disciplinärende mot Massi Fritz.
I en kommentar till Dagens Nyheter skriver Massi Fritz att hon välkomnar och kommer delta fullt ut i utredningen mot henne.

3 tim
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ärende mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende mot advokaten Elisabeth Massi Fritz, med anledning av de anklagelser som kommit fram i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– Det är allvarliga anklagelser och de måste givetvis bemötas, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Tidningen har pratat med 16 jurister som tidigare arbetat på Massi Fritz advokatbyrå. De har vittnat om att de blivit dåligt behandlade – och i dag framkom uppgifter om att tolv av dem uppmanats att överdebitera. Det har lett till bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, skriver Aftonbladet.
Ramberg säger att hon efter dagens uppgifter beslutat att inleda ett disciplinärende. Om advokaten anses ha brutit mot ”god advokatsed” skickas ärendet vidare till Advokatsamfundets styrelse, som i sin tur beslutar om det ska tas vidare till disciplinnämnden.

Idag 14:18
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
13-åriga Hassana Mohammed lyckades undfly Boko Haram under attacken i måndags. AMINU ABUBAKAR / AFP
Boko Harams våldsvåg

Förtvivlade föräldrar: 105 flickor saknas fortfarande

105 flickor saknas fortfarande sedan terrorgruppen Boko Harams attack mot en skola i byn Dapchi i nordöstra Nigeria på måndagen. Det uppger en nybildad föräldragrupp, enligt AFP.
Tidigare i veckan uppgav nigeriansk militär att flickorna räddats, någon som senare tillbakavisades av guvernören i delstaten Yobe. Sanusi Muhammadu är en av de föräldrar som fått olika budskap under veckan. Hans 14-åriga dotter Aisha saknas fortfarande.
– Regeringen har ett ansvar att rädda våra döttrar. Vi satte dem i skolan i tron att de skulle vara säkra, säger han enligt AP.

1 tim
Väskor tillhörande flickor på den attackerade skolan. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Presidenten om flickorna: ”En nationell katastrof”

Nigerias president Muhammadu Buhari kallar försvinnandet av över 100 flickor i nordöstra Nigeria för en ”nationell katastrof” och lovar att skicka fler soldater och spaningsflyg till området för att delta i sökandet.
”Vi ber för att våra väpnade styrkor kan lokalisera och tryggt föra hem era saknade familjemedlemmar”, sa han i ett uttalande riktat till de försvunna flickornas anhöriga.
Flickorna försvann i måndags sedan terrorgruppen Boko Haram tagit sig in i byn Dapchi i delstaten Yobe, med siktet inställt på en flickskola. Elever flydde ut i skogen men inte alla återvände hem. Enligt en nybildad föräldragrupp saknas fortfarande minst 105 flickor.

1 tim
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
GEORGE FREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Amerikanska vapenlagarna

Fonder överger vapenaktier efter Floridaskjutningen

En branschvid nedgång har präglat vapentillverkarna på Wall Street under dagen. Efter skolskjutningen i Florida väljer flera fonder nu att distansera sig till bolagen, skriver Market Watch.
Bolag som Ruger, Sturm och Smith & Wessons dotterbolag American Outdoor Brands Corp hör till förlorarna.
Samtidigt som debatten i frågan lett till ökad press på investeringsfonder att minska sina innehav inom branschen har flera konservativa röster höjts för att inskränka rätten att köpa vapen. Bland annat verkar president Donald Trump vara för en höjd åldersgräns.

1 tim
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Republikansk guvernör vill skärpa Floridas vapenlagar

Floridas republikanske guvernör Rick Scott planerar flera politiska åtgärder efter förra veckans skolskjutning – och vill bland annat höja minimiåldern för vapenköp i delstaten från 18 till 21 år.
Den misstänkte gärningsmannen, 19-åriga Nikolas Cruz, hade lagligt köpt det semiautomatiska vapen som användes vid massakern i Parkland i Florida, då 17 människor dödades.
– Jag vill att det blir obligatoriskt med en polisman i varje skola, sa Scott på en presskonferens på fredagen och presenterade även förslag på förbud mot så kallade ”bump stocks” som fästs på vapen för att göra dem helautomatiska.

2 tim
Skolelever protesterar efter massakern i Florida. Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Analys: Massakern skulle kunna ge verklig förändring

Skolmassakern i Florida har, liksom tidigare skolskjutningar, skapat massiv debatt om USA:s vapenlagar. Men något är annorlunda den här gången, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
”Kanske (...) står vi inför ett ögonblick av nationell förändring som skulle kunna åstadkomma politiska reformer som förhindrar att liknande tragedier sker igen”, skriver Collinson.
Han konstaterar också att krafterna som inte vill skärpa vapenlagarna, med NRA i spetsen, är fortsatt starka men att de kanske inte kan räkna med president Donald Trumps fulla stöd längre.
”Det finns tecken på att Trump (...) letar efter en gyllene medelväg som tillgodoser kraven på förändring utan att skrämma bort hans konservativa väljarbas”, skriver Collinson.
Washington Posts Callum Borchers är kritisk till hur Trump har hanterat massakern, och menar att presidenten i efterspelet mer har fokuserat på medias rapportering än själva händelsen.
Men han konstaterar också att om Trump lyckas driva igenom de förändringar han öppnat för så blir ”hans oförmåga att slå an rätt ton på Twitter relativt ointressant den här gången”.

Idag 07:28
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
It-skandalen Röjda uppgifterna
Arkivbilder.  TT
It-skandalen Röjda uppgifterna

Sex myndigheter kände till risker – ingen satte stopp

Sex myndigheter kände till säkerhetsbristerna inför att Transportstyrelsen skulle lägga ut sin it-drift till datajätten IBM – ändå stoppades den inte. Det framgår i den statliga utredning som presenterades i dag, rapporterar DN.
De myndigheter som på olika sätt informerades om riskerna var: Transportstyrelsen, Säkerhetspolisen, Trafikverket, Regeringskansliet, Polismyndigheten och Försvarsmakten.
– Vi har fått intrycket av att myndigheterna runt Transportstyrelsen i viss utsträckning har tänkt så här: ”Det här är vårt ansvar och det där är Transportstyrelsens ansvar”, säger utredaren Thomas Bull till DN.
På presskonferensen tidigare i dag sa Bull att det inte går att säga vilken skada händelserna på Transportstyrelsen medfört.
– Det är oerhört svårt men det finns ju en förtroendeskada för svenska myndigheter när en myndighet hanterar känslig information på ett felaktigt sätt.

4 tim
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Eneroth: Säkerhetsklassad information får inte röjas

Tidspressen var hård och Transportstyrelsen visste inte vilken typ av känslig information man hade och hur sådan ska hanteras, konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport om it-skandalen på myndigheten.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tagit emot utredningen.
– Det här är en viktig granskning som genomförts och det finns erfarenheter att dra inte bara för Transportstyrelsen utan även för andra myndigheter, säger han till TT.
Utredaren lämnade också rekommendationer för framtiden: En säkerhetsorganisation på en myndighet måste vara mer samlad och bättre förberedd – och oklarheterna i ansvarsfrågan mellan styrelsen och generaldirektören bör redas ut.
– För regeringens del är det otroligt viktigt att få ett underlag för att kunna se vilka brister som finns och se till att det inte upprepas. Viktig och säkerhetsklassad information får inte röjas, säger Eneroth.

5 tim
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten hade. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

Idag 12:13
Läs mer om Röjda uppgifterna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.