www.alamy.com
SJ

Så kan du förändra framtidens resande

Brukar du åka tåg? Funderar du i så fall över var på perrongen det är smartast att stå för att komma på rätt vagn? Eller hur du enklast hittar till rätt spår?
Det är bara några av de frågor som SJ, genom appen SJ Labs, försöker hitta tekniska lösningar på.
Och nu kan du vara med och hjälpa utvecklingen på traven.
– SJ Labs är ett innovationslaboratorium där vi utvecklar och testar nya funktioner tillsammans med våra kunder, säger Claes Lindholtz, chef för affärsutveckling på SJ.
Appen, som lanserades våren 2016, fungerar som ett komplement till SJ:s vanliga app, och vem som helst kan testa funktionerna och komma med respons.
I nuläget finns det fyra funktioner att testa.
Befinner du dig i Katrineholm, Stockholm eller Borlänge kan du exempelvis se var på perrongen du bör stå för smidigast påstigning.

Ska du byta tåg på Stockholm C kan du få hjälp att hitta rätt spår genom en filmsekvens.
Appens senaste funktion är en digital resekompis du kan chatta med – där får du svar på vanliga frågor som kan dyka upp ombord.
I samband med upprustningen av X2000-tågen kunde resenärer mellan Stockholm och Göteborg i början av februari månad även uppleva resan som den kan komma att bli i framtiden – genom en Virtual Reality-upplevelse.
– På det här viset kan vi få resenärernas feedback på ett tåg som inte finns i fysisk form än, säger Claes Lindholtz.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Bilder från övningarna i Wonsan. TT
Nordkoreas kärnvapen

Propagandabilder visar Nordkoreas jätteövning

Statlig media i Nordkorea har släppt bilder som uppges visa artilleriövningar vid kuststaden Wonsan. Övningen sägs markera 85-årsjubileet av arméns grundande och beskrivs av flera medier som landets största någonsin. Även diktatorn Kim Jong-Un ska ha närvarat på plats, enligt Nordkoreas propagandaorgan.
Samtidigt genomför Sydkorea och USA gemensamma militära övningar vid Koreahalvön. Kina har uppmanat till nedtrappningen på grund av den känsliga situationen.

6 min
Rakettester vid amerikanska och sydkoreanska militärövningarna. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix

Kina uppmanar Sydkorea och USA att stoppa övning

Kinas utrikesminister Wang Yi uppmanar USA och Sydkorea att upphöra med sina pågående militärövningar, skriver AFP.
– Vi måste å ena sidan stoppa Nordkoreas kärnvapenaktiviteter, å andra sidan måste de storskaliga manövrarna i koreanska vatten upphöra.
Ministern varnar också för att en ny konflikt, eller incidenter, kan inträffa när som helst.
– Därför uppmanar vi alla parter till återhållsamhet och att undvika handlingar eller ord som kan leda till nya provokationer.

5 tim
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Finansminister Steven Mnuchin och Vita husets ekonomiske rådgivare Gary Cohn.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Trumps plan: Flera sänkningar – inga höjningar

President Donald Trump föreslår att bolagsskatten ska sänkas från omkring 35 till 15 procent. Det framgick när Trumps förslag till skattereform presenterades på onsdagen, skriver amerikanska medier. Bolagsskattesänkningen var väntad, eftersom finansminister Steven Mnuchin tidigare under onsdagen gått ut med liknande uppgifter.
Vidare ska det bland annat bli sänkta vinstskatter och skatterabatter för multinationella bolag som tar hem vinsten till USA, enligt amerikanska medier. De utlovade, mer rejäla, skattesänkningarna för privatpersoner dröjer dock och en detaljerad plan för sänkningarna väntas först i sommar. Det är bara kongressen som kan besluta om större förändringar i skattelagstiftningen och det är där förhandlingarna kommer att skötas.
Vid en presskonferens säger finansminister Steve Mnuchin att reformen kommer att ”finansiera sig själv” genom ökad tillväxt, enligt Reuters.

2 tim
Arkivbild: Vita huset.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Lag kan hålla igång statsapparaten en vecka till

Det amerikanska representanthuset överväger att godkänna ett lagförslag som skulle innebär att landets regering hålls flytande ytterligare en vecka, för att undvika att administrationen stänger vid midnatt på fredag. Det uppger en källa nära representanthuset för Reuters.
Demokraterna har enligt nyhetsbyrån sagt sig vara villiga att stöda lagförslaget, men bara om en överenskommelse om en plan för finansieringen längre fram är nära förestående.
På fredag är det sista dagen för det politiska toppskiktet att komma överens om budgeten för att driva administrationen, annars stänger de federala institutionerna.

37 min
J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix

Många hinder för Trump att få igenom planen

Det finns många hinder i vägen för en snabb seger för president Donald Trump när han ska försöka driva igenom sin plan på stora skatteändringar. Den amerikanska budgetprocessen innehåller både komplicerade politiska turer och flera tekniska trösklar, skriver Wall Street Journal.
Om Trump inte lyckas med det osannolika – att övertyga flera politiker från Demokraterna om planen – måste den leva upp till senatens regler. De innebär bland annat att skattereformer inte får medföra ett ökat budgetunderskott över en tioårsperiod.
Om planen är förenlig med reglerna avgörs av kongressens politisk obundna experter, Joint Committee on Taxation. Trumps team måste alltså övertala dem om sin linje: att skattesänkningen kommer att leda till ökade intäkter till följd av den ekonomiska stimulansen.

1 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Blommor vid Sergels torg efter terrorattentatet på Drottninggatan. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Dådet

Sista patienten utskriven efter terrorattentatet

Alla de som skadades i terrordådet i Stockholm 7 april har nu lämnat sjukhuset, rapporterar Mitt i. Ett 15-tal personer skadades, varav flera allvarligt. På fredagen fick tre personer åka hem och i går skrevs den sista patienten ut, enligt Stockholms landsting.
Fyra människor dödades när en lastbil kördes in på Drottninggatan i centrala Stockholm. 39-årige Rakhmat Akilov sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

3 tim
Rakhmat Akilov. TT

Akilovs bror: ”Det där med IS är bara skitsnack”

Den misstänkta terroristen Rakhmat Akilovs bror Olim säger i en intervju med Aftonbladet att han är chockad. Fram till nyligen kände han inte till dådet i Stockholm och än mindre att hans egen lillebror erkänt.
– Det konstiga, säger han, är att jag har känt mig lugn under de här tre månaderna som gått sedan vi sist talades vid. Jag har tänkt att han äntligen hittat något han gillade. Att Sverige var bra för honom.
Tillfrågad om broderns motiv berättar Olim Akilov att familjen inte var religiös, att de var en ”klassisk sovjetfamilj”. Rakhmat Akilovs resa till Turkiet från Sverige 2015 var med ett enda syfte: att försöka övertala hustrun, som var gästarbetare, att återvända.
– Han hängde upp sig på det, sa att om någon lämnade landet för att jobba, vilket är vanligt här, måste den andra vara hemma med barnen. Det återkom han till hela tiden. Det där med IS är bara skitsnack. Det är vad jag tror.
Rakhmat Akilov förlorade sitt arbete i Sverige och fick ett utvisningsbeslut, varpå han gick under jord. Hustrun återvände, en dryg månad innan attentatet, till Turkiet för att arbeta.
Olim Akilov togs in på förhör av Uzbekistans säkerhetstjänst i söndags. Han släpps enligt Aftonbladet följande dag. Det finns inga misstankar mot honom.

Idag 05:42
Läs mer om Attacken i Stockholm
Franska valet Valkampanjen
Thibault Camus / TT / NTB Scanpix
Franska valet Valkampanjen

Le Pens bakhåll: Macron fick möta ilskna arbetare

Den segertippade presidentkandidaten Emmanuel Macron träffade i dag fackliga företrädare för vitvarufabriken Whirlpool i sin hemstad Amiens, varifrån jobb ska flyttas till Polen.
Samtidigt genomförde Marine Le Pen vad flera medier beskriver som ett bakhåll eller en politisk kupp. Nationella frontens kandidat dök oannonserat upp i staden och hävdade att Macron blundade för de anställdas utsatthet genom att träffa fabriksföreträdare bakom stängda dörrar.
Resultatet blev kaotiskt, skriver AFP. Rivalens initiativ tvingade Macron att ändra sina planer och möta ilskna arbetare ansikte mot ansikte.
– När hon säger att lösningen är att stoppa globaliseringen så ljuger hon, sa Macron till upprörda åhörare som samlats på parkeringsplatsen utanför fabriken.
Ett hundratal reportrar ska ha blivit vittnen till den uppjagade stämningen.

3 tim
Marine Le Pen. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN

Nu ska åtalsimmuniteten för Le Pen avgöras – på nytt

Europaparlamentet har påbörjat den process som kan resultera i att den franska presidentkandidaten Marine Le Pen blir av med sin åtalsimminutet när det gäller frågan om att ha missbrukat EU-medel. Det gäller en brottsutredning i Frankrike om hur Le Pen avlönat partimedarbetare.
Sedan tidigare har hennes åtalsimmunitet även lyfts i den utredning som pågår kring att hon spridit fotografier på terroroffer i Syrien på Twitter, skriver TT.
Le Pen har dock avfärdat utredningarna som "politiskt motiverade":

6 tim
Emmanuel Macron. PHILIPPE LOPEZ / AFP

Macrons kampanj bekräftar hackerattacker

Den franska presidentkandidaten Emmanuel Macrons kampanj bekräftar att den har blivit utsatt för minst fem avancerade hackerattacker sedan januari. Men hackarna ska inte ha lyckats komma över något, hävdar man.
”Det är ingen slump att Emmanuel Macron, som är den enda progressiva kandidaten som finns kvar i valet, är den främsta måltavlan”, skriver hans parti En marche i ett uttalande.
Uttalandet kommer efter att cybersäkerhetsföretaget Trend Micro sagt att Macrons kampanj attackerats av hackare från Ryssland. Attacken ska nämligen ha stora likheter med de attacker som riktades mot Demokraternas kampanj för Hillary Clinton före det amerikanska presidentvalet.

Idag 11:36
Läs mer om Franska valet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.