Colourbox
Kry

Så känner du igen barnens vanliga hudbesvär

Nästan alla barn får någon typ av hudbesvär någon gång. Men hur ska man veta vad det är och när ska man söka hjälp?
– Är det återkommande, kommer plötsligt eller om barnet har långdragna besvär ska man kolla upp det, säger Johan Flodin, läkare på KRY.
Många föräldrar vill veta vad det är och om det smittar, även om det inte går att bota. På KRY, där man har läkarbesök med legitimerade läkare genom videosamtal, är dessa frågor vanliga. De kan titta på utslagen, ställa diagnos och vid behov skriva ut recept, precis som på en fysisk vårdcentral.
– Många gånger är det bra att undvika vårdcentralen, eftersom en del av dessa utslag är väldigt smittsamma.

Hudbesvär kan vara många olika saker. Här listar Johan Flodin några av de vanligaste:

Bildspel:

Eksem Akhararat W

Eksem

Eksem kan sitta var som helst på kroppen och se ut på många olika sätt, men ger ofta röda, knottriga, fnasiga och torra utslag. De kliar vanligen men smittar inte.
Orsaken till eksemen kan vara olika; att barnet är allergiskt mot något i kosten eller haft direktkontakt med något barnet inte tål. Även torr luft på vintern kan ge eksem. Man kan också ha mer känslig hud som lättare får eksem. Eksem är vanligt hos barn, men förekommer även hos vuxna.

Svinkoppor

Svinkoppor är en bakterieinfektion som kan komma plötsligt. Kopporna uppkommer som ett rodnat område, en prick, som ofta är varigt med en skorpa som är gulaktig. De sprider sig ofta och blir större eller till områden i närheten eller andra delar av kroppen. Är vanligast i ansiktet. Utslagen kan klia och svida och bryter oftast ut i samband med förkylning. Svinkoppor är vanligt och smittar lätt. Kan botas med antibiotika. Har barnet feber bör man söka läkare.

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn. De sprids via nära kontakt, framförallt via händerna. Barnet brukar få blåsor, som kan bli till små sår om de går sönder. Kallas också hand-fot-mun-sjuka eftersom de områdena oftast drabbas. Höstblåsor kan också ge feber.

Vattkoppor

Vattkoppor uppkommer ofta mer akut, i form av prickar som senare går över i vätskefyllda blåsor. Det gör till exempel aldrig eksem. Vattkoppor kliar oftast mycket och prickarna börjar vanligen på överkroppen. Vattkoppor kan inte botas men många vill ändå veta att barnet har vattkoppor eftersom det är så smittsamt.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

Jonas Gardell/Michael Nyqvist. TT
Röster om Michael Nyqvist

Gardell: ”Han skrev att han var på väg tillbaka”

”Så sent som för elva dagar sen hörde han av sig för att fråga om allt var bra, skrev att han själv varit otroligt dålig men nu var på väg tillbaka”. Det skriver Jonas Gardell på Expressen Kultur om vännen Michael Nyqvist. På tisdagskvällen kom beskedet att Nyqvist avlidit i sviterna av sin cancer.
Gardell skriver att Nyqvist var en motsatsernas man. Full av både glädje och sorg, barnsligheter och allvar, självmedvetenhet och självdistans. Framför allt var han rolig, kärleksfull och smart.
”Käre Micke. Jag kommer sakna dig så!” skriver Gardell.

Igår 22:53
Sverrir Gudnason, Julia Dufvenius, Morgan Alling, Sven-Bertil Taube, Ellen Lamm. TT

Vännerna sörjer Nyqvist: ”Så otroligt sorgligt”

Den svenska skådespelarbranschen sörjer Michael Nyqvist, som blev 56 år gammal.
– Han var otroligt prestigefri och inkännande, och väldigt känslig och direkt i hur han svarade på regiinstruktioner eller på något som inträffade i arbetet, säger regissören Ellen Lamm till TT.
Sverrir Gudnason jobbade tillsammans med Nyqvist under inspelningen av ”Den allvarsamma leken”.
– Han var otroligt nyfiken och öppen och ingen som gjorde det bara för pengarna, säger han till Aftonbladet.
Regissören Kay Pollack säger att Nyqvist var väldigt öppen med sig själv och mot andra.
– Han betydde fantastiskt mycket eftersom han gjorde en så otrolig insats i ”Så som i himmelen”.
”Michael Nyqvist var en av de finaste jag visste. Så otroligt sorgligt!!!”, skriver Mark Levengood på Twitter.
Morgan Alling skriver på Facebook att han hade Nyqvist som fadder på scenskolan: ”Nej!! Inte Micke! Fina du! Alldeles för tidigt!!”, rapporterar Expressen.

Igår 21:23
El Pais och Hollywood Reporter.

Nyheten om Nyqvists död sprids över världen

Flera stora medier över hela världen skriver om Michael Nyqvists död. Variety minns honom som en av skådespelarna i Millenium-trilogin och för roller i John Wick och Mission: Impossible — Ghost Protocol, där han spelade mot Tom Cruise.
Spanska El Pais uppmärksammar framför allt Nyqvists roller som journalisten Mikael Blomqvist i de nordiska filmatiseringarna av Stieg Larssons ”Milennium”-trilogi.
”Michaels glädje och passion smittade av sig på alla som kände och älskade honom. Hans charm och karisma var omöjlig att missa, och hans kärlekt för konsten var tydlig för alla som hade möjligheten att arbeta med honom”, säger familjen i ett uttalande som citeras av Hollywood Reporter.

Igår 21:55
Läs mer om Röster om Michael Nyqvist
Jon Elswick / TT / NTB Scanpix
It-hoten mot näringslivet

”Viruset sprider sig – kan skada hela världen”

Ursprunget till den senaste it-attacken som lamslagit företag, sjukhus och infrastruktur på flera håll i världen är fortfarande oklart. Viruset har börjat sprida sig från de värst drabbade delarna i Europa, till exempel Ukraina, till resten av världen. Långsamt börjar det även drabba USA, skriver AP.
Det handlar om en så kallad utpressningsattack. Den angripnes dator blir låst med hjälpt av en nästintill oknäckbar kryptering. Angriparen kräver därefter betalning i kryptovalutan bitcoin för att användaren ska återfå åtkomsten till sina filer.
– Viruset sprider sig över hela Europa och jag är rädd att det kan skada hela världen, säger Victor Zhora, vd för ett ukrainskt it-säkerhetsföretag till nyhetsbyrån.

Igår 21:03
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska företag drabbade i internationell it-attack

Svenska företag har drabbats av den internationella hackerattack som bland annat lamslagit fraktjätten Mærsks it-system på flera håll i världen. Däribland hamnoperatören APM Terminals som driver Göteborgs hamn, rapporterar flera medier.
Enligt Breakit, som hänvisar till anonyma källor, står arbetet still på flera större arbetsplatser i landet på grund av angreppet. Till de påverkade företagen ska flera storföretag, många kommunikationsbolag och en bank höra, skriver sajten.

Igår 15:11
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN

Ryskt it-säkerhetsbolag: Mer än 80 företag drabbade

It-attacker har under dagen drabbat den danska rederijätten Mæersk och det ryska oljebolaget Rosneft så väl som en stor rad energiföretag, myndigheter och banker i Ryssland och Ukraina. Enligt det ryska it-säkerhetsföretaget Group-IB har mer än 80 företag drabbats. Viruset som drabbat organisationerna uppges likna den så kallade WannaCry-attacken i maj, skriver Bloomberg.
Enligt AP har hackarna slagit till på bred front i Europa och skapat stora störningar. Ukraina är hårdast drabbat. Vem som ligger bakom är dock fortsatt oklart.

Igår 14:53
Läs mer om It-hoten mot näringslivet
Jimmie Åkesson med Patrick Reslow den 17 maj/Kent Ekeroth i rätten i juni. TT
Åtalet mot Ekeroth

Ekeroth har redan ersatts i utskott – av M-avhoppare

Riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) har ersatts i justitieutskottet av Patrick Reslow som lämnade Moderaterna för SD nyligen, rapporterar DN. Partiet uppmanade Ekeroth att ta lämna justitieutskottet när åklagaren väckte åtal för misshandel efter en incident på Stureplan vintern 2016.
Ekeroth har vägrat lämna ifrån sig sin plats, som därför stått tom. Reslow har just nu en suppleantplats i justitieutskottet.
– Jag har ersatt Kent som hans efterträdare. Jag är arbetande suppleant eftersom Kent har timeout för tillfället, säger Patrick Reslow till tidningen.
Domen mot Ekeroth avkunnas i morgon. SD:s gruppledare Mattias Karlsson sade nyligen att Ekeroths tid som riksdagspolitiker är slut om han fälls.

Igår 18:11
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kjöller: Domen kommer kallas politisk oavsett utfall

Opinion Oavsett om Sverigedemokraternas Kent Ekeroth döms eller frias för misshandelsanklagelserna i morgon är en sak säker: det kommer höjas röster för att domen är politisk. Det skriver Hanne Kjöller i en krönika i Expressen.
”Inget utfall kommer av extremisterna att tolkas som att rättsstaten fungerar”, skriver Kjöller.
Om Ekeroth frias kommer de högerextrema hävda att det är ett undantag och om han fälls kommer de använda domen som referens så fort någon på vänstersidan ställs inför rätta. Resonemanget liknar i stort det resonemang som fördes i vänsterkretsar för femton år sedan, menar Kjöller.
”Gemensamt för de två riktningarna är de totalitära anspråken, hatet mot åsiktsmotståndare, självupptagenheten, paranojjan, den ’alternativa faktainhämtningen’, föraktet för självständiga medier och vreden mot domstolarnas oberoende”, skriver hon.

Igår 07:39
Läs mer om Åtalet mot Ekeroth

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.