Tech

Så såg prototyperna av Apples IOS ut

Den välkände techläckaren Sonny Dickson har publicerat ett klipp där de första prototyperna av Apples mobila operativsystem IOS visas upp. De två tidiga versionerna av IOS som visas i klippet gick under kodnamnen P1 och P2 . P1 togs fram av Tony Fadell, som bland annat brukar kallas ”Ipodens fader”, medan P2 var resultatet av ett team under ledning av Apple-profilen Scott Forstall, som jobbade med Mac-utveckling på den tiden. Det blev P2 som man sedermera valde att basera den första versionen av IOS på.

Toppnyheter

Beväpnade poliser vid Oxford street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsatsen vid Oxford circus

Bråk mellan två män tros ligga bakom paniken

Tumultet när tunnelbanestationen Oxford Circus i centrala London utrymdes kan enligt polisen ha utlösts av ett bråk mellan två män på plattformen.
Londons transportpolis har släppt övervakningsbilder på två personer som de vill komma i kontakt med efter händelsen. De efterfrågar även vittnen som befann sig på tunnelbanestationen.
En rad larm om bland annat skottlossning inkom till polisen under fredagsrusningen i går eftermiddag och situationen hanterades först som en terrorrelaterad händelse. Flera personer som skadades i paniken som uppstod fick föras till sjukhus.

1 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Panik utbröt på stationen – 16 personer skadades

Mitt i den värsta fredagsrusningen utrymdes tunnelbanestationen Oxford circus i London efter ett falsklarm om skottlossning. Människor tolkade situationen som farlig och tumult uppstod. Minst 16 personer skadades i paniken som utbröt, skriver Sky News.
Sju personer vårdades för lättare skador på plats och ytterligare nio fick föras till sjukhus. En av dem som togs till sjukhus var svårt skadad i benen, uppger Storbritanniens sjukvårdsmyndighet NHS.
En dryg halvtimme efter larmet kunde polisen konstatera att ingen skottlossning inträffat.

Igår 22:14
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Polisen: Inga spår av skott – ingen person skadad

Tunnelbanestationen Oxford circus i London evakuerades och beväpnad polis skickades till platsen efter larm om skottlossning, rapporterar flera medier. Polisen uppmanade alla i området att hålla sig undan från området och stationen stängdes av.
Efter en dryg halvtimme kunde polisen konstatera att inga skadade lokaliserats och att det inte fanns några bevis på att skott avlossats. Tunnelbanestationerna Oxford circus och Bond Street kunde därmed öppnas.
Vittnen på plats beskrev hur människor sprang från platsen, rapporterar BBC. En kvinna ska ha skadats lindrigt i samband med paniken som uppstod, skriver The Guardian.

Igår 17:47
Läs mer om Polisinsatsen vid Oxford circus
Lena Nitz.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Lena Nitz: Övergrepp inom polisen extra allvarligt

Anställda inom polisen väntas inom kort publicera ett upprop med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Polisförbundets ordförande Lena Nitz ser allvarligt på sextrakasserier.
– När representanter för en yrkesgrupp som ska upprätta demokratin och motverka brott beter sig så här, begår övergrepp eller trakasserar, då är det extra allvarligt, säger hon till Ekot.
Myndigheter inom rättsväsendet bjuder in fackföreningarna till samtal om hur man ska motverka sexuella trakasserier, rapporterar Ekot. Intiativet har tagits efter ett möte mellan Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.
Rikspolischefen Dan Eliasson säger i ett pressmeddelande att problemen som lyfts fram den senaste tiden även finns inom polisen.

Igår 22:45
Arkivbild.  Yvonne Åsell / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET

2 400 kvinnliga akademiker i upprop: Måste få ett slut

Kvinnliga akademiker kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp inom universitetsvärlden. 2 400 kvinnor har undertecknat #Akademiuppropet, rapporterar SvD.
”Vi kräver att den sexism som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut”, skriver akademikerna.
De vittnar om hur kvinnor lämnat sina studier eller arbeten på fakulteter och lärosäten i Sverige, på grund av sexuella övergrepp, maktmissbruk eller psykiskt våld.
”Våra krav är att chefer och universitetsledningar ser till att kvinnor fortsättningsvis inte blir dubbelt bestraffade och tvingas lämna universiteten och sina karriärer medan de manliga förövarna, utan repressalier, tillåts fortsätta trakassera kvinnliga kollegor och studenter”, skriver kvinnorna.

Igår 18:17
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

#Nödvärn: Poliser förbereder eget upprop

Enligt uppgifter till DN förbereder polisanställda ett upprop mot sexuella trakasserier. Omkring 1 900 poliser har gått med i gruppen #nödvärn.
Polisförbundet bekräftar att ett upprop med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier är på gång, skriver DN. Även fackförbundets ordförande Lena Nitz har i dag kommenterat uppgifterna:
– När representanter för en yrkesgrupp som ska upprätthålla demokratin och motverka brott beter sig så här, begår övergrepp eller trakasserar, då är det extra allvarligt, sa hon till Ekot.

Igår 22:37
Läs mer om #MeToo-uppropet
Annie Lööf, Oscar Sjöstedt.  TT
SD:s landsdagar

SD kan rösta på S-budget – vill stoppa Annie Lööf

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget för att fälla en framtida alliansregering. Det säger Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, i en intervju med Dagens Industri.
– Det är klart att vi kan göra det, säger han.
Den främsta anledningen är att SD vill stoppa Centerpartiets inflytande över migrationspolitiken. Det innebär att de skulle offra sin egen ekonomiska politik, som ligger mer till höger, för att stoppa Alliansen.
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att partiet kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget.

Igår 20:26
Carina Herrstedt.  Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-kvinnor: Metoo har varit en ögonöppnare

Carina Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund, säger att #MeToo-kampanjen har varit en ögonöppnare.
– Jag är förvånad över att problemet är så utbrett, säger hon till TT.
SD brukar oftast hävda att sexuella ofredanden och våldtäkter i stort är ett problem som invandring har fört med sig. TT frågar om #MeToo-kampanjen fått SD-kvinnorna att ändra sin syn på saken:
– Nej, det har det väl egentligen inte, i de här uppropen framkommer det ju inte vem eller vilka eller hur, det verkar bara vara alla, säger Herrstedt.
SD-kvinnor vill att partiet ska ta fram en handlingsplan mot sexuella trakasserier så att alla politiker ska veta vad som ska göras om problem uppstår.

Igår 19:43
Karlsson under landsdagarna Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s hårda kritik: ”Sverige mest splittrat i Europa”

I en film som inledde Sverigedemokraternas landsdagar anklagar partiledaren Jimmie Åkesson S, M och medierna för att ha skapat kaos och splittring i Sverige. Det rapporterar TT. I filmen ges en mycket mörk bild av Sverige med bland annat omfattande brottslighet som liknar inbördeskrig på gatorna.
”I Sverige är nu terror verklighet. Svenskar attackeras, lemlästas och mördas på våra gator” säger Åkesson i filmen.
Budskapet i filmen är att detta beror på den förda invandringspolitiken.
– I dag är Sverige ett av de mest segregerade och splittrade länderna i Europa, kommenterar gruppledaren Mattias Karlsson.
Han riktar också kritik mot de som tror att partiet nu nått sin topp i opinionen:
– Jag tror inte ett dugg på det. Det är samma experter som en gång sade att vi aldrig skulle klara riksdagsspärren, säger han till TT.

Igår 09:24
Läs mer om SD:s landsdagar
STRINGER / AFP
Politiska oron i Egypten

Säkerhetskällor: Flygräder i Sinai efter moskéattack

Det egyptiska flygvapnet har utfört bombräder i norra Sinai efter att en moské attackerades i området, uppger säkerhetskällor och ögonvittnen för Reuters. Bombräderna ska ha inträffat bara timmar efter attacken.
Enligt källorna ska lufträderna ha skett i flera bergsområden omkring Al Rawdah-moskén, där personer bakom attacken tros gömma sig
Över 200 människor dödades och ett hundratal skadades när gärningsmän utlöste en bomb och öppnade eld vid moskén under fredagsbönen.

Igår 19:43
Egyptier samlas utanför Rawda-moskén, 40 kilometer från moskén i al-Arish som utsatts för en attack. STRINGER / AFP

Dödsiffran stiger: 235 döda i attack mot moské

Minst 235 människor har dödats vid attacken mot en moské i Sinai, rapporterar Reuters. Över 100 personer har skadats.
Dådet ägde rum i samband med fredagsbönen. Gärningsmännen färdades till moskén i fyrhjulsdrivna bilar och utlöste en bomb som följdes av skottlossning.
Enligt statlig tv proklamerade president Abd al-Fattah al-Sisi tre dagars landssorg, och sammankallade ett akut möte med landets säkerhetsledning efter dådet.
Moskén som ligger cirka fyra mil väster om provinshuvudstaden al-Arish uppges främst samla säkerhetsstyrkornas personal och deras anhöriga.

Igår 15:01
Abdel-Fattah el-Sisi. Julie Jacobson / TT / NTB Scanpix

Egyptens president: Vi ska hämnas massmordet

Egyptens president Abdel-Fattah el-Sisi fördömer attacken mot en moské i landet och kallar den för ”kriminell” och ”feg”, rapporterar AP. Han sänder även sina kondoleanser till offren och deras familjer.
Presidenten säger också att attacken kommer att besvaras med ”brutal styrka”.
– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer med hårda insatser för att återställa säkerheten och stabiliteten under en period framöver.
Även USA:s president Donald Trump kallar attacken för ”fruktansvärd och feg” medan statsminister Stefan Löfven säger till TT att attacken är ”oerhört feg och usel”. Minst 235 människor dödades och ett hundratal skadades när gärningsmän utlöste en bomb och öppnade eld vid moskén under fredagsbönen.

Igår 16:31
Läs mer om Politiska oron i Egypten
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Debatt: ”En finanskris kan stunda inom kort”

Finanssektorn har försett bostadsmarknaden med stora mängder pengar samtidigt som andra delar av ekonomin har strypts. Snart kommer ett bakslag, varnar Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och två rapportförfattare på DN Debatt.
De beskriver utvecklingen som ”svensk finansialisering”, där motorn har varit bostadssektorn. Som exempel tar de upp att medelklasshushåll kan ta stora lån till förmånliga räntor och villkor. Myndigheterna är bakbundna samtidigt som bankerna och dess aktieägare tjänar stora pengar.
”Tillväxten är inte längre export- och löneledd, utan skuldledd”, skriver debattörerna som varnar för en finanskris. ”Den otrygghet, ojämlikhet och urholkade välfärd som präglar det svenska samhället hänger intimt ihop med finansialiseringen, vars kris mycket väl kan stunda inom kort.”

Igår 23:38
Finansminister Magdalena Andersson, riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbilder. TT

Analyser: Boprisfallet hotar att sänka tillväxten

Stora boprisfall har har skapat kostsamma konjunkturnedgångar och arbetslöshet i Danmark och Nederländerna. Men Sverige verkar ha tur: Nedgången sker när konjunkturen fortfarande är stark. Det skriver DN:s Johans Schück i en analys.
Även DI:s makroexpert Viktor Munkhammar varnar för att fallande bopriser kan ge en konjunktursmocka. ”En viktig orsak till det är att bostadsinvesteringarna står för en onormalt stor del av tillväxten”, skriver han.
Banker varnar för att boprisfall på över 15 procent ger rejält avtryck i tillväxten. Om det händer blir det snarare finanspolitiken än Riksbanken som får rycka in, menar Munkhammar. Och då kan regeringens kritiserade expansiva budget snarare visa sig bli en nödvändig stimulans, skriver han.

Igår 21:16
Bostäder i Annedal i Stockholm. Anders Borg. Arkivbilder. TT

Borg: Bopriserna vänder upp igen om ett halvår

Psykologi har bromsat bomarknaden och priserna kommer att gå i sidled under ett par kvartal innan de börjar stiga långsamt igen. Det säger förre finansministern Anders Borg till DI.
Han ser en ”betydande stabilitetsrisk” om priserna börjar öka snabbt igen med dagens låga räntor.
– I den bästa av världar ökar priserna med 1-3 procent per år framöver, snarare än 6-8 procent, säger Borg till tidningen.
Han varnar också för att spekulera i sin bostad. I nuläget får både köpare och säljare avvakta tills förväntningarna anpassas på en ny prisnivå, menar Anders Borg.

Igår 15:30
Läs mer om Bopriserna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.