Skärmdump, Kamrat.com/arkivbild, barn vid dator. TT
Barnövergreppen på nätet

Sajt som kopplas till övergrepp kan läggas ner

Sajten Kamrat.com har under många år fått kritik för att vuxna där enkelt har kunnat söka kontakt med minderåriga – men nu öppnar sajtens nya ägare för att lägga ner den, rapporterar SVT Nyheter. Företaget Spirilo som köpt sajten menar att ”det finns en allvarlig problematik kring Kamrat” och att man ”varken har kompetensen eller resurserna” för att komma till rätta med situationen. Om man inte hittar en ny ägare innan den 31 januari läggs den ner.
Sajten förekommer enligt SVT Nyheter i ett tjugotal domar de senaste åren där vuxna förövare begått sexuella övergrepp mot barn.

Toppnyheter

Räddningsarbetare jobbar med att gräva fram överlevare ur rasmassorna.  CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
Jordskredet i Xinmo

Par med spädbarn undkom jordskredet i sista minuten

Ett par med ett litet spädbarn lyckades i sista minuten undkomma jordskredet i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina, rapporterar AP. Ytterligare två överlevare har dragits ur rasmassorna av räddningsarbetare.
Över 140 personer befaras vara begravda i rasmassorna, enligt statliga medier och minst 46 hus uppges ha förstörts i jordskredet. Massorna har också täppt till en två kilometer lång bit av en flod och begravt 1,6 kilometer av en väg, säger en talesperson för de lokala myndigheterna.

1 tim
Bild från byn Xinmo. He Qinghai / TT / NTB Scanpix

Över 140 människor tros begravda i jordskred i Kina

Över 140 människor befaras vara begravda i rasmassorna sedan kraftigt regn utlöst ett jordskred i den kinesiska Sichuan-provinsen. Det rapporterar statliga medier. En stor räddningsinsats pågår i området.
– Det är flera ton sten, säger en lokal polisman till den statliga tv-kanalen CCTV.
Omkring 40 hus uppges ha förstörts i jordskredet, som inträffade vid sextiden på morgonen, lokal tid, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.
Jordskredet beskrivs ha dragit rakt igenom byn Xinmo i Maoxian i Sichuanprovinsen. Det utlöstes när en bergvägg gav vika. Bergsmassorna rasade ned och blockerade två kilometer av en flod.

5 tim
Räddningsarbetare arbetar med att leta efteröverlevare.  CHINA STRINGER NETWORK / TT NYHETSBYRÅN

”Är det största jordskredet i området sedan 2008”

Jordskredet i byn Xinmo i Sichuanprovinsen i Kina är den största katastrofen i området sedan 2008, då 87 000 människor dog i en jordbävning i Wenchuan. Det säger den lokala tjänstemannen Wang Yongbo enligt AFP.
Kinas president Xi Jinping har uppmanat räddningsarbetare att göra allt de kan för att hitta överlevare. Över 140 människor befaras vara begravda i rasmassorna.
Den lokala polischefen Chen Tiebo säger att jordskredet utlösts av kraftiga regn.
– Det finns inte mycket vegetation här, säger han.
Träd och växter kan hjälpa till att absorbera vatten och förebygga jordskred.

4 tim
Läs mer om Jordskredet i Xinmo
Sean Spicer.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Diplomatkrisen i Qatar

Vita huset kallar Qatar-konflikt för ”familjedispyt”

Den eskalerande konflikten mellan Qatar och dess fyra grannländer är en ”familjedispyt”, menar Vita husets presstalesman Sean Spicer.
– De vill, och de borde, lösa det här själva, sa Spicer vid en pressbriefing i Vita huset på fredagskvällen, enligt AFP.
Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten fryste sina diplomatiska förbindelser med emiratet den 5 juni eftersom de anser att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism. Konflikten blossade upp efter USA:s president Donald Trumps besök i Saudiarabien, då han uppmanade landets allierade i Mellanöstern att hjälpa till att bekämpa terrorism.

3 tim
Fadi Al-Assaad / TT NYHETSBYRÅN

”Krisen på ny nivå efter krav att stänga Al Jazeera”

Grannländerna har riktat 13 krav till Qatar för att lösa den diplomatiska krisen, däribland att stänga tv-jätten Al Jazeera. SVT:s korrespondent Stina Blomgren skriver att kravet tar krisen mellan gulfländerna till en helt ny nivå. Qatars utrikesminister menar nämligen att nyhetskanalen är landets egen angelägenhet.
”Det är känt att Al Jazeeras rapportering under den arabiska våren och efteråt väckt upprörda känslor i grannländerna, och många har förutsett kravet på en stängning av kanalen”, skriver hon.
Blomgren skriver att rapporteringen har skilt sig mellan den engelskspråkiga och arabiskspråkiga kanalen och att den sistnämnda beskyllts för sympatier med det Muslimska brödraskapet.
Hon ser det som osannolikt att kraven mot Qatar kan uppfyllas på tio dagar och att de är menade att lugna läget. Resultatet har hittills varit att Qatar närmar sig Turkiet och Saudiarabiens ärkefiende Iran. ”På det sättet ökar polariseringen i Mellanöstern än mer”.

Igår 16:11
Al Jazeeras kontor i Doha, Qatar.  Naseem Zeitoon / TT NYHETSBYRÅN

Ultimatum till Qatar: Stäng ned Al Jazeera

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten kräver att Qatar stänger tv-kanalen Al Jazeera för att de ska häva sin bojkott mot landet.
De fyra grannländerna vill också att Qatar stänger en turkisk militärbas i landet och säger upp bekantskapen med det shiitiskt styrda Iran, som är ärkefiende till de stora sunnimuslimska arabstaterna. Åtgärderna måste vidtas inom tio dagar.
De fyra länderna fryste sina diplomatiska förbindelser med emiratet den 5 juni eftersom de anser att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism.

Igår 07:20
Läs mer om Diplomatkrisen i Qatar
Arkivbild.  Rick Bowmer / TT / NTB Scanpix
Amazons köp av Whole Foods

Amazon bjöd på Whole Foods – då rasade konkurrenten

Strax efter att uppgifterna om affären mellan e-handelsjätten Amazon och livsmedelskedjan Whole Foods kom, rasade konkurrenten Costco på börsen. När fredagens handel var till ända låg kursen på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008, skriver Market Watch.
Costcos aktie backade 1,7 procent under fredagen och har nu sjunkit 12,7 procent sedan Amazons Whole Foods-flirt blev känd förra veckan. Konkurrenten Kroger har som jämförelse backat 8 procent under samma tid. Market Watch noterar däremot att Krogers aktie rasade 19 procent dagen innan budet blev känt, på grund av en svag rapport.
Analytikern Mark Astrachan vid investmentbanken Stifel Nicolaus skriver i ett kundmeddelande att affären mellan Amazon och Whole Foods knappast kommer att påverka Costcos kurs på kort sikt, men att det däremot kan förändra livsmedelsbranschen i stort på längre sikt.

3 min
Arkivbild.  Alan Diaz / TT / NTB Scanpix

Källa: Wal-Mart inte med i budstrid om Whole Foods

Detaljhandelsjätten Wal-Mart överväger inte aktivt att lägga ett bud på Whole Foods, uppger källor för Reuters. Sedan Amazon förra veckan erbjöd sig att köpa Whole Foods för 13,7 miljarder dollar – motsvarande nästan 120 miljarder kronor – har det spekulerats i att Wal-Mart skulle vara intresserad av att toppa budet som ett led i sin e-handelssatsning. Men enligt källorna har inga rivaliserande erbjudanden kommit in.
Analytikern Brian Yarbrough är inte särskilt överraskad.
– Ett bud på Whole Foods skulle vara en 180-graders vändning från den strategi Wal-Mart haft under de senaste två-tre åren, säger han till nyhetsbyrån.
På fredagen steg Whole Foods aktie till sin högsta nivå någonsin, 43,84 dollar, men kursen sjönk igen när uppgifterna kom om att Amazon står som ensam budgivare.

3 tim
Läs mer om Amazons köp av Whole Foods

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.