Anna Carlstedt i Agenda SVT
Svensk terrorbekämpning

Samordnaren efter kritiken: Börjar faktiskt hända saker

Kommunerna ansvarar för IS-medlemmar som återvänder från resor i Mellanöstern och inte misstänks för brott, men kan inte göra sitt jobb eftersom de saknar information. Den bilden framkom i kvällens Agenda. Men enligt Anna Carlstedt, samordnaren mot våldsbejakande extremism, börjar det nu att hända saker.
– I onsdags hade vi samtal med Säpo, polisen, Kriminalvården, socialtjänsten med flera, och då konstaterade vi att vi behöver ta fram nationella riktlinjer, säger hon.
Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att regelverket kring vilken information som görs tillgänglig för kommunerna måste ses över.
– Vi vill ju få ut de här figurerna ur deras nätverk och då måste alla aktörer samverka, säger han i Agenda.

Tidigare

Toppnyheter

Bilden är ett montage. TT
Macrons och Putins samtal

Sågade RT och Sputnik – med Putin bredvid sig

Frankrikes president Emmanuel Macron gick till hårt angrepp mot de ryska statliga medierna RT och Sputnik vid dagens presskonferens med Vladimir Putin. Macron bannlyste dem under valkampanjen för att de, enligt honom, spridit falska nyheter.
– De betedde sig inte som medier, de betedde sig som propagandaorgan och spred allvarliga lögner. Jag kommer aldrig ställa upp på det, sa Macron vid presskonferensen.
”Macron attackerar RT och Spunik och kallar dem propgandaorgan. Ingen har gjort det framför Putin tidigare”, twittrar författaren och Rysslandskännaren Anne Applebaum.
Putin å sin sida fortsatte att förneka anklagelserna om att Ryssland försökte påverka det franska valet och sa att Macron inte tog upp frågan under deras möte.

22 min
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Frankrike hotar ”svara” på syrisk kemattack

Om kemiska stridsmedel används i Syrien så kommer det att leda till ett ”omedelbart svar” från Frankrike. Det sa Emmanuel Macron under sin presskonferens med Vladimir Putin, i samband med presidenternas möte i Versailles.
– Det finns en väldigt tydlig linje från vår sida: användandet av kemvapen oavsett från vem som använder dem, sa Macron utan att specificera exakt hur svaret på en kemattack skulle se ut.
Relationen Ryssland och Frankrike kring konflikten i Syrien är sval, och i oktober ställde Putin in ett planerat möte med Macrons företrädare François Hollande på grund av stark oenighet.

1 tim
Emmanuel Macron tar emot Vladimir Putin i dag. POOL / TT NYHETSBYRÅN

Macron och Putin träffas – efter tidigare ordkrig

Frankrikes president Emmanuel Macron tar i dag emot Vladimir Putin i Versailles. Det blir deras första möte sedan Macron valdes till president, efter en valrörelse där han flera gånger anklagade Ryssland för att sprida falska nyheter om honom och hans kampanj.
När Putin anlände till palatset mötte Macron honom med ett ”oengagerat” handslag, skriver BBC. En skarp kontrast till förra veckans handslag med Donald Trump, där de båda presidenterna tog i så att knogarna vitnade.
Macron har lovat att sätta hårt mot hårt i samtalen med Putin.
– Det är av yttersta vikt att vi talar med Ryssland eftersom det finns flera svåra internationella frågor som inte går att lösa utan tuff dialog med dem, sa han förra veckan.

3 tim
Läs mer om Macrons och Putins samtal
Donald Trump och Sigmar Gabriel. TT
Frihandelns framtid

Ny tysk attack mot Trump: ”Han har skadat väst”

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel går nu till attack mot USA:s president Donald Trump. Detta mindre än ett dygn efter att förbundskansler Angela Merkel sagt att hon inte längre ser USA som en tillförlitlig partner.
Gabiel menar att Trumps ovilja att godta klimatavtalet, hans vapenaffärer i Saudiarabien och hans stundtals aggressiva retorik mot islam sätter ”freden i Europa på spel”.
– Den amerikanska regeringens trångsynta politik står i vägen för EU:s intressen, säger Gabriel i en intervju enligt AFP.
– Västvärlden har blivit mindre. Den har om inte annat blivit svagare, tillägger han.

2 tim
Narendra Modi. ANUWAR HAZARIKA / TT NYHETSBYRÅN

Modi vill att Indien närmar sig Tyskland och EU

Den indiske premiärministern Narendra Modi vill se tätare band mellan Indien och EU. Det säger han efter att USA tagit ett steg åt det protektionistiska hållet, och sedan den tyska förbundskanslern Angela Merkel i söndags slagit fast att EU inte längre kan förlita sig på andra länder.
– Vi är bekymrade över ökad protektionism och anti-immigrationsstämning i världen. Vi hoppas att de kommer att tas upp (på kommande G20-möte), säger han i en intervju med Handelsblatt.
På måndagen träffas Narendra Modi och Angela Merkel i Tyskland. På onsdag träffar Merkel den kinesiske premiärministern Li Keqiang.

4 tim
Angela Merkel och Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Merkels Trump-utspel sågas: ”Kommer för sent”

Europa kan inte längre förlita sig på USA eller Storbritannien, utan måste ta sitt öde i egna händer. Det var den tyska förbundskanslern Angela Merkels budskap i München i helgen. Nu får hon kritik från koalitionspartnern SPD.
– Merkels insikt kommer för sent, och är också ett erkännande av att hennes strategi att omfamna Trump har misslyckats, säger Niels Annen, utrikespolitisk talesperson för SPD:s riksdagsgrupp, till Der Spiegel.
I september är det parlamentsval i Tyskland. Kampen om väljarna hårdnar, samtidigt som utrikespolitiken ser ut att bli en allt viktigare valfråga. Engagemanget för EU är starkt både hos socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU, som suttit i koalition den senaste mandatperioden. Båda partierna vill se ett utökat försvarssamarbete i EU-regi.
Utrikesminister Sigmar Gabriel, som är socialdemokrat, har kritiserat Merkels planer att gå Trump till mötes och stegvis öka försvarsanslagen mot Natomålet på två procent av BNP, och SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz varnade häromdagen för en upprustningsspiral.

Idag 07:17
Läs mer om Frihandelns framtid
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Den ljusblå linjen visar antalet asylsökande under 2017 att jämföra med den mörkblå linjen som visar 2015. Migrationsverket
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Antalet asylsökande minskar – 333 förra veckan

Förra veckan sökte 333 personer asyl i Sverige, att jämföra med 439 personer veckan innan, meddelar Migrationsverket. Med ett snitt på 48 asylsökande per dag förra veckan är det lägre än under januari–mars, då snittet låg på 63 personer per dag.
Antalet asylsökande i Malmö har åter börjat gå ned efter att id-kontrollerna avskaffades den 4 maj. Förra veckan var det 78 asylsökande i Malmö, jämfört med 98 asylsökande vecka 20.

2 tim
Mahboba Madadi. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Få kommuner har boenden för ensamkommande tjejer

400 ensamkommande tjejer kom till Sverige förra året, men bara åtta av Sveriges 290 kommuner har kommunala tjejboenden. Det rapporterar P3 Nyheter.
De flesta tjejer som anländer till Sverige ensamma placeras därför hos anhöriga, i familjehem eller i blandade HVB-hem. Det kan då vara svårt att skapa trygghet för tjejerna, säger de som jobbar med situationen.
– Många av de här flickorna har ju under resans gång utsatts för en hel del svårigheter. I många fall är det svårigheter som drabbar just kvinnor och flickor, alltså sexuellt våld eller sexuell utpressning, säger Lydia Gall som jobbar för människorättsorganisationen Human Rights Watch till P3 Nyheter.
Mahboba Madadi, som är ordförande för ensamkommandes förbund i Malmö, kom själv till Sverige från Afghanistan via Spanien för över tre år sedan.
– En tjej som kommer ensam tar en superstor risk. Man kan aldrig komma tillbaka till Afghanistan, en självständig tjej som varit utanför de gränser som inte får passeras. Det är helt oacceptabelt i nästan alla familjer att en tjej reser ensam, sa hon i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Idag 08:44
Flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Bäst effekt om vi hjälper flyktingarna på plats”

Opinion Det är kris i den svenska flyktingpolitiken och det krävs därför exceptionella insatser. Det skriver Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, på SvD Debatt. ”Hjälp till flyktingar i deras närområden är med all sannolikhet det bästa sättet att ­använda våra resurser effektivt.”
Flyktinginvandring till Sverige kan hjälpa ett antal utsatta individer och deras familjer, men det är inte lösningen på världens flyktingproblem, enligt Palmlund. Han skriver att olika FN- och EU-program och svenska utvecklings­insatser har större chans att nå många utsatta. ”Flyktingpolitiken bör inte vara baserad på ett öppet hjärta utan på ett gott hjärta och sunt förnuft.”

Igår 18:58
Läs mer om Flyktingsituationen
Maktskiftet i USA USA:s tillväxt
Jim Yong Kim, Ivanka Trump, Donald Trump. TT

Världsbanken rådgivare för Trumps infrastrukturplan

Världsbanken har gått in som rådgivare för Donald Trumps infrastruktursatsningar, skriver Financial Times. Bakgrunden är dottern Ivanka Trumps kompisrelation med Världsbankens chef Jim Yong Kim som fått många experter att höja på ögonbrynen, skriver tidningen.
Ivanka Trump och Jim Yong Kim träffades i Vita huset i början av april för att diskutera en fond på 1 miljard dollar, motsvarande närmare 9 miljarder kronor, för kvinnliga entreprenörer. Efter mötet ska Jim Yong Kim ha erbjudits att titta in i Ovala rummet, där Trump diskuterade infrastruktur med sina experter. Enligt källor ska då världsbankschefen ha erbjudit sin hjälp, skriver FT.

35 min
Investerare på Wall Street i fredags. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN

Analytiker: Kommer en krasch och den blir massiv

Tecken talar sitt tydliga språk – Wall Street går mot en tuff tid. Det menar investmentbolaget Morgan Creek Capitals finanschef Mark Yusko.
– Tro mig, USA kommer att få en krasch och den blir massiv, säger han till Business Insider.
Bland annat menar han att Trumps finanspolitik kommer att få liten effekt eftersom andelen av den arbetsföra befolkningen i USA minskar. Dessutom pekar han på att kredittillväxten och skatteinkomster sjunker.
Ytterligare ett argument är enligt Mark Yusko att varje gång en amerikansk president har lämnat efter åtta år i Vita huset har en recession kommit som ett brev på posten.

1 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Hatbrotten i USA
Gillian Flaccus / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Hatbrotten i USA

Trump fördömer hatbrott i Portland – efter kritiken

Donald Trump fördömer nu fredagens dubbelmord i Portland, där två personer knivhöggs till döds efter att ha försökt stoppa en man som trakasserade två muslimska kvinnor.
”Attackerna i Portland i fredags är oacceptabla. Offren stod upp mot hat och intolerans. Vi ber för dem”, twittrade han från presidentämbetets officiella Twitterkonto strax före klockan 17.
Trump har fått kritik för att han inte nämnt och tagit avstånd från händelsen.

2 tim
TT / Twitter

Frågorna på Twitter: Varför är Trump tyst om attacken?

Dubbelmordet på ett tåg i Portland har väckt stor uppmärksamhet i USA. I sociala medier är det många som undrar varför det är helt tyst från president Donald Trump, skriver Al Jazeera.
Det var på ett pendeltåg i fredags som tre män försökte stoppa en man, Jeremy Joseph Christian, som trakasserade två kvinnor på grund av deras etnicititet och religion. En av kvinnorna bar slöja. När de tre männen ingrep mot Jeremy Joseph Christian drog han en kniv. Två av männen blev knivhuggna till döds och en skadades svårt.
Enligt polisen har den misstänkta gärningsmannen kopplingar till högerextremism. Han ska bland annat ha fångats på film när han sjunger nazistiska slagord, skriver Al Jazeera. På Twitter är det flera som undrar varför Trump eller Republikanerna inte uttalat sig om händelsen.
”Kalla mig galen, men om en muslim hade dödat två vita kristna i Portland hade vår president sagt något”, skriver Peter Beinart, redaktör på magasinet Atlantic, på Twitter.

4 tim
Taliesin Myrddin Namkai-Meche och Ricky John Best knivhöggs till döds när de ingrep mot den rasistiske mannen.

Hyllar männen som ingrep: ”Riskerade sitt liv för mig”

Två män blev knivhuggna till döds när de ingrep mot en man som trakasserade två kvinnor, varav en bar slöja, på ett tåg i Portland i USA. Nu har över 600 000 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor, samlats in till offrens familjer, rapporterar BBC.
Taliesin Myrddin Namkai-Meche och Ricky John Best dödades vid ingripandet, som inträffade på ett pendeltåg i fredags. En tredje man som försökte ingripa, Micah David-Cole Fletcher, skadades allvarligt.
Enligt vittnen trakasserade mannen de två kvinnorna på grund av deras etnicititet och religion. En av dem bar hijab. Männen som ingrep har hyllats som hjältar, inte minst av 16-åriga Destinee Mangum – en av de två kvinnor som trakasserades på tåget.
– Jag vill bara säga tack till människorna som riskerade sitt liv för mig, även om de inte kände mig. De förlorade sitt liv på grund av hur jag och min vän ser ut, säger hon till den lokala tv-kanalen KPTV.

Idag 08:11
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.