Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Telekomstriden

Samsung tredubblar vinsten – slår rekord

Sydkoreanska Samsung Electronics går mot ett rekordkvartal, uppgav företaget natten till fredagen. Enligt uppgifterna uppgår rörelsevinsten till 14,5 biljoner won, vilket motsvarar runt 100 miljarder kronor, och överträffar Reuters estimat på 14,3 biljoner won. Omsättningen väntas öka med 29,7 procent.
Fler detaljer om kvartalets resultat uppges komma senare i månaden.

Toppnyheter

Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

Roy Moore vägrar ge upp: Inte över ännu

Republikanen Roy Moore vill inte erkänna sig besegrad i fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat. Hans rival, demokraten Doug Jones, hade redan pekats ut som segrare och hållit sitt tacktal till väljarna när Moore tog till orda.
– När valresultatet är så här tight... Det är inte över ännu, säger Moore i tal och hänvisar till att det kan bli tal om att räkna om rösterna.
President Donald Trump, som gett sitt stöd till Moore under valrörelsen, har redan hunnit gratulera Jones till segern på Twitter.
Det är första gången på 25 år som en demokrat tar hem segern i ett senastval i Alabama. Valrörelsen har präglats av de anklagelserna om sexuella trakasserier som riktats mot Moore.

31 min
Doug Jones valvaka. JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Demokraten Doug Jones vinner Alabamas senatsval

Demokraten Doug Jones har vunnit fyllnadsvalet i Alabama till USA:s senat, enligt flera medier. Det är första gången på 25 år som Alabama väljer en demokrat till senaten.
”Tack Alabama!”, twittrar Doug Jones själv.
President Donald Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen Roy Moore och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare Doug Jones kommer in i senaten.
Republikanerna tappar nu en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.
– Det har borde vara en väckarklocka, säger en republikan i nära kontakt med Vita huset till CNN.

2 tim
Roy Moores valvaka JIM WATSON / AFP

Förlusten ökar tidspressen för skattereformen

Att demokraten Doug Jones vinner fyllnadsvalet i Alabama till senaten ökar pressen på Republikanerna att få igenom sin skattereform innan nyår. När Jones väntas sväras in i januari kan Republikanerna troligtvis bara tappa ytterligare en enda röst i senaten för att skattereformen inte ska falla, skriver CNBC.
Skattereformen har röstats igenom i två olika versioner i representanthuset och senaten och en slutlig lagtext är just nu under förhandling mellan de båda kamrarna. Republikanernas mål är att kompromissen sedan röstas igenom igen innan 22 december när kongressen går på julledighet, skriver CNBC.

44 min
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Alla kvinnors upprop växer – 57 000 står bakom

57 000 kvinnor har ställt sig bakom uppropet #allavi, mot sexuellt våld – för att visa att övergrepp och trakasserier sker oavsett bransch. Tillsammans med en antologi med vittnesmål ska det lämnas till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
I uppropet föreslås införandet av ambassadörer som ska arbeta för nolltolerans mot sexuellt våld, enligt ett pressmeddelande.
I måndags träffade representanter från flera branschvisa upprop jämställdhetsministern och diskuterade hur regeringen och samhället kan följa upp vittnesmålen som vällt fram under hösten.

2 min
Anne Ramberg/illustrationsbild. TT

”Sextrakasserier och dåligt ledarskap är olika saker”

Opinion Me too-debatten som till en början handlade om sexuella trakasserier handlar numera om ledarskap där kvinnor inte tillåts göra karriär, skriver Anne Ramberg, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, i en replik på SvD Debatt.
Hon frågar de jurister som skrev på SvD Debatt den 11 december: vad menas med manliga strukturer? Samtidigt menar Ramberg att hon anser att det är viktigt att skilja mellan sexuella trakasserier och frågan om kvinnors karriärmöjligheter då ”dåligt ledarskap” kan förekomma för både män och kvinnor.
Ramberg undrar också vilka åtgärder som debattörerna påstår att hon inte vidtagit. ”Advokatsamfundet kommer fortsätta att stötta kvinnor i deras strävanden att ta chefspositioner i rättslivet.”

Igår 21:42
Malou von Sivers. Carl Bredberg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malou von Sivers: Naivt tro att problemen försvinner

TV4-profilen Malou von Sivers tycker inte att kanalens vd Casten Almqvists beskrivning av att anklagade Martin Timell är ett ”enskilt rötägg” stämmer. Det skriver Malou von Sivers i boken ”Metoo – så går vi vidare”, enligt Expressen.
Programledaren skriver att det ”vore naivt” att tro att den problematiska strukturen försvinner för att man tar bort ”ett rötägg”.
I boken vittnar hon också om ”vilda fester och skidresor där spriten flödade” och beskriver hur hon sett chefer som tafsat på yngre medarbetare, enligt Expressen.
Martin Timell har nekat till anklagelserna.

Igår 16:05
Läs mer om #metoo-uppropet
Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Toshiba upp på dyster Tokyobörs

Toshibaaktien stiger på onsdagsmorgonen, vid 05.30-tiden är den upp nästan en procent på Tokyobörsen efter nyheten att Toshiba stängt en tvist med sin amerikanska produktionspartner Western Digital. Western Digital hade stämt Toshiba därför att det krisande japanska företaget ville sälja sin chipverksamhet.
Nikkei är samtidigt ner 0,6 procent.
I Kina drar Shanghaibörsen nedåt med runt 0,1 procent medan Hangseng-index i Hongkong är 0,3 procent upp.
Valet i Alabama, där demokraten Doug Jones besegrade Republikanen Roy Moore och därmed rubbar maktbalansen i Senaten, oroar också marknaden. Dollarn faller på morgonen mot yenen.

1 tim
fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix

Nya rekord på Wall Street inför Feds räntebesked

Det var delat på New York-börserna när investerare höll ett öga på centralbanken Federal Reserves räntemöte som inleddes i dag och avslutas i morgon. Dow Jones industriindex slog nytt rekord och steg 0,5 procent på växande optimism om att Republikanerna får igenom sin skattereform, skriver CNBC. Till vinnarna hörde flygjätten Boeing, som steg 2,5 procent efter att ha aviserat ett återköp av aktier för 18 miljarder dollar, motsvarande drygt 150 miljarder kronor.
Även S&P 500 satte nytt rekord och stängde upp 0,2 procent. Kämpigare gick det för tekniktunga Nasdaqs kompositindex som backade 0,2 procent. Gårdagens vinnare energi- och techsektorerna föll båda under tisdagen.
Elbilstillverkaren Tesla steg dock 3,7 procent sedan det blivit känt att Pepsi gjort den största publika förbeställningen av bolagets lastbilar Semi.
Investerare väntar sig att Fed i morgon klockan 20 svensk tid meddelar att styrräntan höjs.

Igår 15:13
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.