Paula Bieler. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

SD begär att riksdagen fäller Löfven: ”Ett haveri”

Sverigedemokraterna begär att riksdagen röstar om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) i samband med den pågående debatten i riksdagen om ensamkommande barn. De kan inte räkna med stöd från Alliansen.
Bieler motiverar det hela med att statsministern inte har har tagit sitt ansvar som ledare och att han inte verkar inse allvaret i det som skett i och med IT-skandalen på Transportstyrelsen och regeringens hantering av det hela.
– Det har varit allt tydligare att informationen har varit mycket nära statsministern själv, säger Bieler.
– Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta.
En omröstning om Löfven kan troligen bli av tidigast på fredag eller i början av nästa vecka, skriver TT.

Mer om misstroendevotum:

För att en begäran om misstroende ska tas upp till behandling måste den backas upp av minst 35 ledamöter. I en omröstning i själva sakfrågan måste minst hälften, 175 ledamöter, av riksdagen rösta för misstroende. Före omröstningen måste ärendet bordläggas några gånger.

Analyser:

Toppnyheter

Trump och May. Arkiv Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Trycket på Nordkorea ökar – Trump kopplar in May

USA:s president Donald Trump säger att han inom kort kommer att presentera nya sanktioner mot Nordkorea. Samtidigt ska USA ha bett Storbritanniens premiärminister Theresa May att öka trycket på Nordkorea att överge kärnvapenprogrammet, rapporterar Reuters.
Trump väntas presentera sanktionerna i samband med ett möte med Japans president Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in senare under torsdagen.
Vita husets säkerhetsrådgivare H.R. McMaster säger att sanktionerna är ett sätt att försöka undvika att konflikten trappas upp till krig.

2 tim
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea: Trump skäller som en hund

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho jämför president Donald Trumps tal i FN med ”ljudet från en skällande hund”. Det sa han till reportrar efter sitt tal i generalförsamlingen under onsdagen, rapporterar flera medier.
– Om han tror att han kan skrämma oss med ljudet från en skällande hund, är det bara en hunds dröm, säger Ri Yong-ho rapporterar CNN.
Kinas utrikesminister manade i samband med FN-mötet parterna i konflikten att lugna sig och inte låta situationen eskalera utom kontroll, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån China News Service.

Idag 05:12
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
M:s partiledarkris AKB:s efterträdare
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
M:s partiledarkris AKB:s efterträdare

”CV bättre än de flesta av partiledarna i modern tid”

Trots krisen inom M har Ulf Kristersson möjligen ett bättre läge än Anna Kinberg Batra hade när hon tillträdde, skriver SvD:s inrikespolitiska kommentator Göran Eriksson i en analys. Han efterträder en partiledare med mycket svagt förtroende och om han kan övertyga väljare som flytt till Centerpartiet om att M inte aktivt tänker samarbeta med SD kan väljargruppen kanske återvända, menar han.
Expressens K-G Bergström instämmer i att Kristerssons utgångsläge är bättre. Det mesta talar för att han ska lyckas bättre än Kinberg Batra, anser K-G Bergström. ”Han har ett CV som är bättre än de flesta av efterkrigstidens partiledare utom möjligen Ingvar Carlssons och Göran Perssons.”
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Kristerssons svåraste uppgift blir att ena partiet. Om Kristersson inte levererar en valframgång är risken stor att han avsätts efter valet, skriver hon.

1 tim
Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristersson: ”Jag ska vinna valet med Alliansen”

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff.
– Tack för det stora förtroendet. Det är förpliktigande, säger Kristersson.
Han betonar att han ska vinna valet med Alliansen.
– Men jag kommer gå in med tydliga, moderata prioriteringar.
Kristersson säger att han är olycklig över att M:s besked om SD i januari tolkades som att partierna står nära varandra.
– Om det sitter åtta partier i riksdagen kan vi inte låtsas som att det bara är sju, säger han.
– Det finns för mycket gnällighet och spel i politiken just nu, fortsätter han.
Kristersson berättar också att han har gjort lumpen, har jobbat ideellt och att han är gammal gymnast.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.

4 tim
Lars Ingvar Ljungman, Moderaternas ordförande i valberedningen, förslår att Ulf Kristersson blir ny partiledare för partiet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

En enig valberedning föreslår Ulf Kristersson

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.
– Vi är övertygade om att Ulf är den personen som kan ta över. Det är en enig valberedning som nu till stämman föreslår att man ska välja Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna, säger Lars Ingvar Ljungman ordförande i valberedningen.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson.

4 tim
Läs mer om M:s partiledarkris
Dan Eliasson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Eliasson tonar ner siffror: ”Klarat av fler våldtäkter”

Rikspolischef Dan Eliasson tonar ner betydelsen av Brås nya siffror som visar en nedgång av utredda våldtäkter det första halvåret 2017. Han pekar ut annan statistik som mer relevant.
– Vi har klarat av fler våldtäkter hittills i år jämfört med förra året. Vi har lämnat över fler ärenden till åklagare, säger han till TT.
Eliasson framhåller också att antalet anmälda våldtäkter har ökat.
– Med 13 procent, tror jag siffran är. Vi har fler utredningar pågående än tidigare och det måste vi ta hem och det avdelar vi resurser till.
Åtta procent av de våldtäkter som har lett till en polisutredning under det första halvåret 2017 har klarats upp. Det kan jämföras med 12 procent förra året.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drastisk minskning av uppklarade våldtäkter

Bara åtta procent av de våldtäkter som utreddes under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar i dag. Det är en drastisk nedgång från förra året då siffran var 12 procent, skriver TT.
Johanna Olseryd, utredare på Brå som arbetar med frågor om sexualbrott, tycker inte att nedgången är anmärkningsvärd.
– Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda, säger hon.
En förklaring till den sjunkande uppklaringsprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4 004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3 047.

Idag 08:20
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Arkivbild: Ryanairs vd Michael O’ Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om flygresenärerna

O’Leary om inställda flygen: ”Ett jättestort boo-boo”

Det var stundtals hätsk stämning på Ryanairs bolagsstämma på torsdagen, när flygjättens koncernchef Michael O’Leary ställdes inför en uppsjö upprörda aktieägare, rapporterar brittiska The Evening Standard. Bolaget har aviserat att man ställer in uppemot 50 flygningar om dagen under de kommande sex veckorna, någon man i inledningsskedet motiverade med att det skulle förbättra punktligheten.
Inför aktieägarna erkände O’Leary att det i själva verket handlar om en pilotbrist som troligen kommer att bestå fram till december. Enligt The Evening Standard bad O’Leary om ursäkt för att ledningen inte hade insett allvaret i pilotbristen innan det var för sent, kallade hela situationen för ett ”jättestort boo-boo”, samtidigt som han gav fackföreningarna en del av skulden.
Enligt O’Leary hade de inställda flygen kostat bolaget omkring 25 miljoner euro, motsvarande nästan 240 miljoner kronor.

6 min
Arkivbild: Ryanairs vd Michael O’Leary.  BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ryanairs vd till ny attack mot rivalen Norwegian

Ryanairs vd Michael O’Leary upprepar sitt tidigare utspel om att konkurrenten Norwegian inte kommer att överleva som bolag. Enligt O’Leary har den norska flygjätten tänjt så på sin budget att man kommer tvingas i konkurs. ”Nonsens”, säger Norwegians koncernchef Björn Kjos till Bloomberg.
– Det finns ingenting i anklagelserna. Vi är väldigt glada över den finansiella situation vi har.
Utspelet kommer strax efter att de två lågprisjättarna avbrutit diskussioner om att samarbeta kring passagerartransfer. Norwegian har också rekryterat in ett antal piloter från Ryanair, samtidigt som det irländska bolaget för närvarande tampas med inställda flygningar.

4 min
Läs mer om Kampen om flygresenärerna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.