Paula Bieler (SD).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

SD: Öppna svenska skolor i Syrien och Somalia

Sverige borde öppna skolor i Syrien och Somalia för att få fler att återvända till sina hemländer. Det föreslår Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler i en intervju med Expressen.
– Vi måste bli bättre på att erbjuda reella möjligheter att återvända, säger Bieler i programmet ”Bara politik”, som sänds i sin helhet i morgon kväll.
Tanken är att skolorna ska ha svenska lärare och att Sverige ska bekosta utbildningen. På så vis ska barn som påbörjat sin utbildning i Sverige kunna slutföra den i ett annat land.
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) kallar idén för oseriös och säger att att personer som har skyddsbehov har all rätt att stanna i Sverige.

Toppnyheter

Trumps USA Skolskjutningen i Florida
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump i attack mot FBI: Släpp fokus på Ryssland

I ett inlägg på Twitter antyder president Donald Trump att FBI hade kunnat stoppa skolskjutningen om de lagt mindre tid på att utreda den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet.
”Väldigt ledsamt att FBI missade alla de varningssignaler de fick om Florida-skytten. Det är inte acceptabelt. De lägger för mycket tid på att försöka bevisa rysk inblandning i Trump-kampanjen, det finns ingen inblandning”, skriver Trump.
Han avslutar med att uppmana FBI att återgå till sin kärnverksamhet och ”göra oss stolta!”.
Inlägget publicerades efter att FBI under fredagen uppgett att de misslyckats med att följa upp det tips de fått in om 19-åriga Niklas Cruz som misstänks ha skjutit ihjäl 17 personer på en skola i Florida.

2 tim
Vapenentusiaster som befarar hårdare vapenlagar passade på att handla under helgen/Protesterande kvinna i Parkland. TT
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Efter skolmassakern: Nu växer aktivismen i Parkland

Parklands invånare har blivit politiska aktivister efter massakern på en skola där 17 människor dödades, skriver Washington Post.
– Det här är nytt, vi har fått nog, säger Grace Solomon som arrangerat så att en större grupp föräldrar och elever ska resa till delstatshuvudstaden Tallahassee för en manifestation för hårdare vapenlagstiftning.
Tidningen beskriver ett samhälle bestående av företrädesvis utbildade och välbeställda medborgare. Det har varit vanligare att polisen har larmats för att ta hand om en alligator än ett mord, konstaterar en polis.
Politiskt sett har Demokraterna ett visst övertag i staden men grymheten i massakern har skapat enighet, menar många.
– Vi vill alla samma sak, ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan, säger engelskläraren Sarah Lerner.

Igår 23:42
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Överlevare lyfter Trumps koppling till NRA: ”Skäms!”

Elever som överlevde skjutningen på gymnasieskolan i Florida kritiserar USA:s president Donald Trump för hans kopplingar till vapenlobbygruppen NRA, skriver AFP. Eleverna har i kväll, svensk tid, samlats för att kampanja mot vapen.
– Till varje politiker som tar emot donationer från NRA, skäms! säger studenten Emma Gonzalez.
Hon lyfter att Donald Trump fick flera miljoner dollar i stöd av NRA för sin presidentkampanj. Uttalandet fick publiken att skandera: ”Skäms! Skäms!”

Igår 19:54
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Vinter-OS Längdskidor
Urban Nilsson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Vallachefen efter fiaskot: Vi ber om ursäkt till alla

Sveriges vallachef Urban Nilsson tar på sig skulden för den svenska floppstafetten.
– Jag i spetsen får be om ursäkt till grabbarna och alla där hemma. Vi vill vara med och kriga om medaljer och idag gjorde vi bort oss, säger han till Sportbladet.
Framförallt var det de klassiska åkarna, Jens Burman och Daniel Rickardsson, som led av de dåliga skidorna. Nilsson vill inte spekulera i vad som gick fel, men flera åkare menade att fästvallan var för tjock.
– Just nu kan jag inte svara på vad som är problemet, och det skiter jag i egentligen, säger Urban Nilsson till Sportexpressen.

36 min
Det norska laget med Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Høsflot Klæbo jublar efter guldet. Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
Vinter-OS Längdskidor

Norge tog stafettguldet – Sverige vallade bort sig

Efter två raka OS-guld för Sverige har Norge nu brutit dominansen. Norrmännen vann herrstafetten sedan säsongens dominant Johannes Høsflot Klæbo enkelt ryckt ifrån silverlaget OAR på slutvarvet. Frankrike tog bronset.
För Sverige blev stafetten en mardröm. Jens Burman hade det tungt på startsträckan och kom 37 sekunder efter. Daniel Rickardsson på andrasträckan sladdade än mer och blev passerad av Kanada och Tyskland innan han växlade över till Marcus Hellner, nästan två minuter efter täten.
Efteråt skyllde Rickardsson på dåliga skidor.
– Jag hade dåliga grejer under fötterna och det gick inte.
Marcus Hellner och Calle Halfvarsson gjorde stabila sträckor och lyckades köra upp Sverige till en femteplats, 1,50 bakom Norge. Det var Sveriges sämsta OS-stafett sedan 2002.

1 tim
Daniel Rickardsson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Rickardsson: Jag förstod redan efter 200 meter

Det var en vallamiss som låg bakom det svenska fiaskot på herrstafetten. Det säger Daniel Rickardsson efter sin svaga andrasträcka där han tappade mer än en minut på täten.
– Jag hade dåliga grejer under fötterna och det gick inte, säger Rickardsson till Kanal 5.
Till Sportbladet säger han att han förstod nästan direkt vartåt det barkade.
– Efter 200 meter kanske. Man försöker kriga hela vägen, men det är lite frustrerande.

1 tim
Läs mer om Längdskidor
Gustav Sjöholm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Techmiljardärer laddar för apokalyps på Nya Zeeland

Ett libertarianskt manifest om välfärdsstatens kollaps har lockat miljardärer från Silicon Valley till att köpa mark i Nya Zeeland. Något som kan liknas vid en kult har växt fram inom techvärlden runt boken ”The Sovereign Individual: How to Survive and Thrive During the Collapse of the Welfare State”, skriver Mark O'Connell i ett långt reportage i The Guardian.
Nya Zeeland presenteras som den perfekta platsen för att klara sig i den apokalyptiska framtid som målas upp i boken.
Läs texten i länken nedan.

18 min
Zuckerberg på Wireds omslag förra året och i år. Grundarens slagna ansikte har porträtterats av konstnären Jake Rowland. Wired
Långläsning

Facebooks två år i helvetet

De senaste två åren har Facebook skakats i sina grundvalar. Magasinet Wired publicerar i sitt marsnummer en flera kapitel lång – och mycket uppmärksammad – artikel om företaget och dess grundare och vd Mark Zuckerberg.
Enligt Wired tecknar 51 källor i princip samma bild: Facebooks och Zuckerbergs tech-optimism har krossats när man insett de mängder av skadliga sätt som plattformen kan användas på. Inte minst har Facebook efter presidentvalet i USA hamnat i centrum för en global debatt om påverkan och politik.
Till slut har Zuckerberg tvingats lägga in backen på ett företag som har gasat på i full fart i 14 år, skriver Wired. Och försöken till förändring beskrivs av personer med insyn som uppriktiga.
Läs texten i länken nedan.

3 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Därför är ditt barn kräset – det varar inte för alltid

Är ditt barn eller har du själv varit kräsen vad gäller mat? Det är inte så konstigt och det finns massor av teorier för att förklara fenomenet. I ett längre reportage undersöker Seriouseats skribent Irina Dumitrescu de bakomliggande orsakerna till att vissa vägrar att äta tomater medan andra tycker att fisk smakar konstigt.
Vissa hävdar att kräsna barn använder sin makt att kontrollera en av de få saker de kan bestämma över: Vad de stoppar i sin mun. Andra menar att dessa barn är mer känsliga för smaker.
Men ofta varar det inte för alltid, skriver Dumitrescu som i reportaget refererar till sin egen inställning till mat under uppväxten.
Läs texten i länken nedan.

3 tim
Läs mer om Långläsning
Trumps USA Rysskontakterna
Peter Hultqvist.  Noemi Bruzak / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Hultqvist om Ryssland: ”Det måste upp till ytan”

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att det är tydligt att Ryssland försökt påverka presidentvalet i USA 2016. Det säger han till TT vid den pågående säkerhetskonferens i München, där även ryske utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster medverkar.
– Det är helt oacceptabelt. Det är bra att man i USA går till botten med det här och att man publicerar de här rapporterna. Det här måste upp till ytan och det måste avslöjas, säger Hultqvist.
Han har noterat de ryska förnekandena men har sin uppfattning klar: det har ”pågått en rysk operation och intervenering i förhållande till det amerikanska valet”.

2 tim
Katie Harbath. TT/Flickr
Trumps USA Rysskontakterna

Facebook ska skicka vykort för att kolla valannonser

För att bekräfta identitet och vistelseort för personer som vill köpa annonser i samband med val i USA ska Facebook framöver börja skicka vykort via post, rapporterar Reuters.
Vykorten kommer att innehålla en särskild kod som ska användas som bevis för att annonsören befinner sig i USA.
Företag som arbetar med sociala medier har fått kritik för att ha reagerat långsamt när Ryssland använt plattformarna för att sprida politisk information inför presidentvalet 2016.
– Det kommer inte att lösa allt, säger Katie Harbath, Facebooks globala policychef till Reuters.
Hon konstaterar att det var den bästa idé som techföretaget kunde komma på för att stoppa bland annat ryssar från att köpa annonser genom att utge sig för att vara någon annan.

3 tim
Skärmdumpar
Rysskontakterna

Annonserna som ryska troll ville att USA skulle se

Ryska konton köpte annonser på sociala medier i ämnen som kunde förstärka den politiska splittringen bland den amerikanska befolkningen. Bland annat försökte trollkontonen elda på allt från Black Lives Matter-debatten till invandringsdebatten.
Senatens underrättelsekommitté – som utreder kopplingar mellan Ryssland och presidentvalet 2016 – har offentliggjort ett flertal annonser på Facebook och Instagram som köpts av konton med rysskopplingar, skriver Politico.
En av annonserna som Politico lyfter kommer från kontot ”Army of Jesus” och uppmanade människor att välja ”en president med gudomliga moraliska principer” och kallade president Donald Trumps huvudmotståndare Hillary Clinton för ”satan”.

Igår 19:32
Läs mer om Rysskontakterna
Anhöriga till en palestinier som skadats efter motattackerna. SAID KHATIB / AFP
Israel–Palestina-konflikten

Israel till mottack – två palestinier sköts ihjäl

Två palestinier har dödats i samband med en israelisk motattack i södra Gazaremsan, meddelar palestinska hälsovårdsmyndigheter. De döda är två 17-åringar som träffades av israelisk eld nära gränsen, enligt ögonvittnen.
Den israeliska armén säger att man skjutit varningsskott sedan en grupp palestinier närmat sig gränsstängslet.
Israeliska stridsflygplan har även svarat med att attackera mål i Gazaremsan.
Helgens våld började med att en sprängladdning detonerade och skadade fyra israeliska soldater nära gränsbarriären Israel–Gazaremsan på lördagen. Israeliska stridsplan svarade med att anfalla mål inne i det palestinska området.

1 tim
AMIR COHEN / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Fyra israeliska soldater skadade i sprängning

En sprängladdning som detonerade nära gränsstängslet till Gazaremsan har skadat fyra israeliska soldater, uppger militären enligt Reuters. Två av soldaterna är svårt skadade.
Militären lägger ansvaret för sprängningen, som inträffade vid den södra gränsen till Gazaremsan, på den islamistiska palestinska organisationen Hamas. En israelisk stridsvagn har svarat med att öppna eld mot mål i Gazaremsan, men utan att några människor skadats.
Israeliska stridsflygplan har svarat med att attackera mål i Gazaremsan.
Hamas kontrollerar Gazaremsan, som sedan många år är under blockad av Israel, men har ingått ett avtal med president Mahmud Abbas Fatahrörelse om att dela styret av området.

Igår 18:37
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.