Flickan försvann när hon var på väg upp på Blacksåsberget med sin familj. Länsstyrelsen Gävleborg.
Försvunna sexåringen

Sexåringens pappa: ”En fantastiskt tuff tjej”

Den sexåriga flickan som varit försvunnen i Hudiksvall hittades välbehållen vid 01-tiden natten till måndag. Flickan hittades i ett stenigt område med flera stup och raviner, uppger räddningstjänsten för Expressen som beskriver hur det kom ett glädjevrål från polisens ledningscentral när hon återfanns.
– Hon gick ned själv men de fick bära henne nedför branten en bit. Det är en fantastiskt tuff tjej, säger flickans pappa till tidningen.
Flickan var borta i nästan 13 timmar efter att hon försvunnit under en utflykt med sin familj vid Blacksåsberget. Hon ska ha hittats bara 500 meter från platsen där hon försvann.

Toppnyheter

Den 18-årige mannen  LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
Knivattacken i Åbo

En av de misstänkta har tidigare bott i Sverige

En av de fyra personer som misstänks för inblandning i terrordådet i finska Åbo har tidigare bott i Sverige, visar en granskning som DN gjort tillsammans med Helsingin Sanomat. En 18-åring, häktad misstänkt för medhjälp till terrorbrott, kom till Sverige från Marocko i maj 2013. Han var då 14 år gammal.
18-åringen sökte uppehållstillstånd i Sverige men fick avslag i samtliga instanser. I juli 2015 beslutade Migrationsdomstolen att hans utvisning skulle verkställas. Den svenska polisen fick aldrig tag i pojken som flydde till Finland. I juli förra året dömdes han av tingsrätten i Åbo till fem månaders villkorligt fängelsestraff för sexövergrepp.
Två personer dödades och åtta skadades i knivdådet på Salutorget i Åbo i fredags. Den huvudmisstänkte, Abderrahman Mechkah, ska ha gått till attack med kniv mot slumpvis utvalda människor. Vilken roll de andra misstänkta har haft är inte känt.

1 tim
18-årige Abderrahman Mechkah gömmer sig under täcket på sjukhus då han förhörs via videolänk.  TT

Fyra häktade för knivdådet i Åbo – en har släppts

Den huvudmisstänkte för knivdåden i Åbo, 18-årige Abderrahman Mechkah, häktas på sannolika skäl misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte.
Ytterligare två 18-åringar och en 28-åring har häktas för samma brott, två av dem på den lägre misstankegraden. En 24-åring har släppts då man inte anser att det finns skäl för häktning. Han är dock fortfarande misstänkt. Samtliga fem är marockanska medborgare.
Abderrahman Mechkah, som ska ha hållit i kniven, hördes i Egentliga Finlands tingsrätt via videolänk från sjukhuset där han vårdas. Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar.
– Baserat på vad utredningen kommit fram till hittills, finns inte nödvändigtvis några terroravsikter, säger hans advokat Kaarle Gummerus enligt Reuters.

5 tim
Robert Seger/TT / TT NYHETSBYRÅN

Huvudmisstänkt för attacken i Åbo har erkänt

Den huvudmisstänkte för knivdåden i Åbo, Abderrahman Mechkah, har häktats på sannolika skäl misstänkt för två mord samt åtta mordförsök i terrorsyfte. 18-åringen har erkänt, enligt finländska medier på plats vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och Abderrahman Mechkah, som är marockansk medborgare, deltog via en videolänk från sjukhuset.
Ytterligare en person begärs häktad misstänkt för terrorbrott i samband med knivattacken i Åbo och tre personer begärs häktade för medhjälp till samma brott. De nekar till dåden.

Idag 09:22
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen inom M

M-källor: Fler avgångskrav mot Kinberg Batra i morgon

Inom Moderaterna pågår en intern mobiliseringskampanj för att få bort partiledaren Anna Kinberg Batra, skriver Dagens Industri som hänvisar till tunga partiföreträdare. Enligt tidningens källor, som är anonyma, kommer fler offentliga avgångskrav riktats mot AKB redan i morgon.
I dag har Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M) gått ut med ett offentlig avgångskrav. Även Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge ansluter sig, säger hon till DI.
– Det har gjorts omtag, men det har inte gett resultat och det fungerar inte. Jag är djupt oroad.
I maj kom det första öppna avgångskravet, då från Östergötland. Men då lyckades Kinberg Batra lugna situationen, bland annat möblerade hon om i partiledningen och lovade att bli bättre på att kommunicera partiets politik.

1 tim
Anna Kinberg Batra. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Kommunalråd kräver att Kinberg Batra avgår

Pressen på Anna Kinberg Batra ökar. Nu kräver Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, att M-ledaren avgår, rapporterar P4 Stockholm.
– Antingen görs något nu eller så går vi mot en gigantisk valförlust, säger han till Aftonbladet.
Enligt vad Ekot erfar finns ett stort missnöje mot Kinberg Batra, framförallt i de stora länsförbunden i Stockholms län och Stockholms stad.
Utspelet kommer efter att Dagens Nyheter publicerat en mätning som visar att stöder för Moderaterna i Stockholms län rasat ordentligt – från 31 procent till 19 procent senaste året. Det är inte första avgångskravet mot M-ledaren. I maj ville Christian Gustavsson, ordförande i M:s länsförbund i Östergötland, att Kinberg Batra skulle lämna sin post. M-ledaren lovade då att bli tydligare när hon kommunicerar partiets politik och möblerade även om i partiledningen.

3 tim
Lena Mellin Mikael Gustavsen / AFTONBLADET

Politiska experter: Kinberg Batra ligger risigt till

M-ledaren Anna Kinberg Batra ligger riktigt risigt till nu när kommunalråd i Stockholm börjat räkna ut henne som partiledare, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon menar att när Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, riktar avgångskrav mot Kinberg Batra så är det inte vem som helst som gör det.
”Det är en företrädare för partiet som visserligen inte sitter i partistyrelsen men som representerar Moderaternas i särklass bästa valkrets, Stockholms län”, skriver hon. Enligt Mellin tvingas M-ledaren nu slåss för sin överlevnad, för framgångar för sitt parti och för att få fart på det hackande samarbetet inom Alliansen.
Sveriges Radios politiske kommentator Tomas Ramberg säger till Ekot att Kinberg Batra trots ett gott läge med it-skandalen på Transportstyrelsen inte klarat av att lyfta opinionssiffrorna.
– Och det är väl ett skäl till att det här händer, säger han.

2 tim
Läs mer om Turbulensen inom M
Polisinspektör Jens Møller. Jens Astrup/Scanpix/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna Kim Wall

Polisen: ”Kroppsdelarna har skurits av medvetet”

Den kvinnotorso som hittades i vattnet utanför Köpenhamn i går stympades med avsikt, uppger polisen.
– Kroppsdelar är avlägsnade från kroppen, som ett resultat av att man medvetet skurit av dem, säger vice polisinspektör Jens Møller vid Köpenhamnspolisen.
Dna-besked på torson väntas i morgon. Polisen kan däremot inte utesluta att det skulle kunna röra sig om den försvunna journalisten Kim Wall.

3 tim
Dykare söker i vattnet där en del av en kvinnokropp anträffats. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen: Fler fynd har gjorts – dna-besked i morgon

Köpenhamnspolisen kommer i morgon ge besked om den del av en kvinnokropp som hittades vid danska ön Amager i går, uppger de i ett uttalande. Det är först då som dna-analysen av kroppen väntas vara klar.
Dessutom har ytterligare ett fynd gjorts som skulle kunna vara en del av ett lik. Men enligt polisen går det ännu inte bekräfta.
– Längden på kroppen gör att det inte går att utesluta att det är Kim Wall, men det går inte att säga i nuläget, säger Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.
Det var den 10 augusti som den svenska journalisten Kim Wall försvann efter en ubåtstur med uppfinnaren Peter Madsen. Under måndagen meddelade polisen att Madsen i polisförhör sagt att Wall dog i en olycka ombord och att han ”begravt” henne till sjöss.

4 tim
 Dykare söker på tisdagen i vattnet där en kvinnokropp påträffats utanför Amager i Köpenhamn. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera tips om likdelar – polisen fortsätter dyka

Köpenhamnspolisen har under dagen fått mellan fyra och fem tips från folk som möjligtvis har sett något som skulle kunna vara andra likdelar i vattnet utanför Köpenhamn. Det berättar vice polisinspektör Jens Møller i ett videomeddelande.
– Vi har följt upp detta och ska dyka på ett ställe i Köpenhamns hamn för att se om det skulle kunna vara en likdel. Men vi har ännu inget bekräftat fynd, säger han.
Identifieringen av den kvinnotorso som i går hittades pågår fortfarande och polisen beräknas ha sin dna-analys klar i morgon. Det går enligt polisen inte att utesluta att det rör sig om den försvunna journalisten Kim Wall.

3 tim
Läs mer om Försvunna Kim Wall
It-skandalen Röjda uppgifterna
Stefan Löfven. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Mätning: Försprång för rödgröna trots it-skandalen

De rödgröna ökar försprånget mot de borgerligare partierna, enligt DN/Ipsos augustimätning. I den nya mätningen får regeringen och vänsterpartiet 42 procent av sympatierna medan allianspartierna ligger kvar på 37 procent, skriver DN.
Det är en ökning med 0,9 procentenheter för de rödgröna och en minskning med 1,4 procentenheter för allianspartierna sedan den förra mätningen som gjordes i juni.
– Mätningen bekräftar att Alliansen misslyckats med att dra fördel av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till tidningen.
Det framgår inte om förändringen är statistiskt säkerställd.

2 tim
Transportstyrelsen. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen varnades för säkerhetsriskerna 2015

Transportstyrelsen varnade regeringskansliet för it-säkerhetsriskerna i samband med IBM-projektet redan i december 2015, skriver DN. Enligt dokument som tidningen tagit del av ska myndigheten ha varnat regeringen för att rådande tidspress kunde leda till ”otillbörlig åtkomst av känslig information”.
Dokumentet ska ha skickats till både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och regeringskansliet, utan att de fick någon direkt respons.
I september 2015 slog Säkerhetspolisen larm till justitiedepartementets dåvarande statssekreterare Ann Linde (S) om myndighetens planer, men trots varningen togs driften över av IBM.

5 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Peter Hultqvist (S). TT

Åkessons besked: SD redo att fälla Peter Hultqvist

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ger ett definitivt besked om att partiet stödjer Alliansens misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), rapporterar DI.
”Vi har bestämt oss för länge sedan och jag ser inte att något förändrats. Vi tycker att man ska gå vidare med en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist”, säger Jimmie Åkesson till DI.
Alliansen är beroende av partiets stöd i riksdagen och har tidigare gått ut med att att man vill gå vidare med misstroendeförklaringen.
Förra veckan sa Sverigedemokraternas ledamot i försvarsutskott, Mikael Jansson, att Hultqvist ”känns allt mer oskyldig”. Detta väckte en osäkerhet kring hur partiet kommer att rösta när frågan tas upp i riksdagen.

Idag 12:20
Läs mer om It-skandalen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.