SD:s SMHI-kritik

Sjöstedt till attack mot SD: Propagerar om klimatet

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt attackerar SD-ledaren Jimmie Åkesson för att bedriva ”propaganda” om klimatet. Detta efter att SD har sagt att de vill minska anslaget till SMHI med elva miljoner kronor.
– Vilka andra myndigheter och vetenskapliga institutioner ska ni stänga för att det de säger inte passar med er världsbild, frågar Sjöstedt.
Enligt Jimmie Åkesson är Sjöstedts bild överdriven. Han förtydligar att partiet inte vill lägga ner myndigheten utan enbart göra en neddragning.

Följ debatten direkt här

Toppnyheter

TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Åtalet mot Ekeroth

SD:s Kent Ekeroth dömd för ringa misshandel

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms för ringa misshandel efter bråket i en krogkö i Stockholm förra året. Det meddelar Stockholms tingsrätt. Ekeroth döms att betala 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.
En fällande dom innebär att Ekeroths tid som riksdagspolitiker för Sverigedemokraterna är slut, har SD-gruppledaren Mattias Karlsson tidigare sagt.
En övervakningskamera fångade händelsen på film och visar hur Ekeroth först blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån. Ekeroth, som nekat till brott, hävdade under rättegången att en person ska ha uttalat dödshot och riktat ett slag mot honom varpå han slagit tillbaka med en örfil.
Att Ekeroth skulle ha handlat i nödvärn, som han hävdat, är inget som tingsrätten ger stöd för, säger rådmannen Maria Hölcke till Aftonbladet.
I går rapporterade DN att SD redan har ersatt Ekeroth i justitieutskottet. Det är ännu inte klart om domen kommer att överklagas.

2 tim
Kent Ekeroth. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Vittnena gav inte Ekeroth stöd för sin version

Under rättegången mot Kent Ekeroth (SD) styrkte flera vittnen den misshandlade mannens version av händelseförloppet i krogkön, uppger rådman Maria Hölcke vid Stockholms tingsrätt för TT. De kunde även motbevisa att Ekeroth skulle haft rätt att tillämpa nödvärn, tillägger hon.
– Uppgiften som målsäganden har lämnat stämmer precis överens med vad vittnen sagt som befunnit sig i kön. De har också sett att målsäganden har lämnat en kommentar om järnrör, och sedan har Ekeroth kommit fram och utdelat ett slag.
Inget av vittnena ska ha sett att Ekeroth angreps fysiskt. Tyngst vägde vittnesmålet från en ordningsvakt.
– Framför allt för att han är en helt oberoende person. Han känner inte någon av de inblandade i målet, han har varit på platsen i tjänst och varit nykter till skillnad från flera andra, säger Maria Hölcke.
Kent Ekeroth har nekat till brott och meddelar att han kommer att överklaga domen. Han dömdes för ringa misshandel till 60 dagsböter.

33 min
Mattias Karlsson och Kent Ekeroth. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karlsson: ”Vi uppmanar honom att lämna sin plats”

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, uppmanar Kent Ekeroth att lämna sin riksdagsplats, rapporterar SVT Nyheter.
– Det var ett fall som var ganska oklart, för vår del innebär den fällande domen att vi kommer uppmana Ekeroth att lämna sin plats i riksdagen, säger Mattias Karlsson i livesändningen.
Kent Ekeroth (SD) dömdes för ringa misshandel efter att han slagit en man utanför en nattklubb i Stockholm förra året. Han planerar att överklaga domen, skriver han på Facebook.

1 tim
Läs mer om Åtalet mot Ekeroth
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Arbogakvinnan Johanna Möller skyldig till mord

Arbogakvinnan Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök. Det uppger tingsrätten i ett beslut.
Möller ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan hon kan dömas.
Tingsrätten skriver att bevisningen mot Möller och hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi är övertygande, skriver Aftonbladet. De menar att de tillsammans gjort sig skyldig till mordet på pappan och mordförsöket på mamman. Rätten anser också att hon gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin make, som hittades död i vattnet vid stugan sommaren dessförinnan, skriver TT.
Rättegången avslutades i går. Möller har genom hela rättegången hävdat att hon är oskyldig.

2 tim
Åklagare Jessica Wenna (till höger) under rättegången. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Går på åklagarens linje – undantag en åtalspunkt

Arbogakvinnan Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök på sina föräldrar. Dessutom har hon gjort sig skyldig till anstiftat till mord på sin make, anser Västmanlands tingsrätt.
Därmed går rätten till största del på kammaråklagare Jessica Wennas linje. Åklagaren hade velat se Möller skyldig även till mord på hennes make. Men tingsrätten menar att det rör sig om anstiftan, rapporterar flera medier. I övrigt går rätten på åklagarens linje och menar att 42-åringen gjort sig skyldig till en rad andra brott.
– Det som händer nu är att de ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Därefter kommer vi att plädera i påföljdsfrågan, säger Wenna till SVT Nyheter Västmanland.
Både Möller och hennes ex-pojkvän kommer att sitta kvar i häkte till dess att tingsrätten meddelar sin dom. Möller har genom hela rättegången hävdat att hon är oskyldig.

1 tim
Amanda Hikes i rätten i dag. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Möllers advokat till attack mot polis och medier

Medierapporteringen och polisutredningen om Arbogafallet har varit hårt vinklad och partisk. Det sa den mordåtalade Johanna Möllers advokat Amanda Hikes i sin slutplädering i dag, enligt SVT Nyheter. Hikes menar att åtalet mot Möller bör ogillas.
– Andra möjliga gärningsmän har polisen egentligen inte utrett, sa hon.
Enligt Hikes har polisen fått Möllers expojkvän, Mohammad Rajabi, att hävda att han utförde mordet på Möllers begäran.
– Det är klart Mohammad förstår att det är bra att skylla på 42-åringen. Att han har använts som ett verktyg har polisen präntat in i honom. 

Igår 16:30
Läs mer om Arbogafallet
Skådespelarna Michael Nyqvist och Julia Dufvenius på Dramaten 2011. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Michael Nyqvist

”Han hade vad som krävs för att bli en av de största”

Kulturskribenter och recensenter hyllar och minns den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist, som gått bort efter en tids sjukdom i lungcancer, 56 år gammal.
”Oavsett vilken roll han tog sig an hade Michael Nyqvist förmågan att med små gester inta ett helt rum, beröra och stå i centrum,” skriver GP:s Maria Domellöf-Wik. Hon minns Nyqvist som en skådespelare som rörde sig ovanligt fritt mellan teater och film.
SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin konstaterar att en av våra absolut främsta skådespelare har dött – ”en unik aktör, och dessutom en rolig, smart, sympatisk människa”. Nyqvist var en ”ledstjärna när det gäller det naturalistiska skådespelet”, skriver Sahlin. ”Få hade som Michael Nyqvist förmågan att skildra det där spänningsfältet som uppstår mellan en tillkämpat lugn yta och ett turbulent inre.”

4 tim
Utländska medier skriver om Nyqvists död.

Nyheten om Nyqvists död sprids över världen

Flera stora medier över hela världen skriver om Michael Nyqvists död. Variety minns honom som en av skådespelarna i Millenium-trilogin och för roller i John Wick och Mission: Impossible — Ghost Protocol, där han spelade mot Tom Cruise.
Spanska El Pais uppmärksammar framför allt Nyqvists roller som journalisten Mikael Blomqvist i de nordiska filmatiseringarna av Stieg Larssons ”Milennium”-trilogi.
”Michaels glädje och passion smittade av sig på alla som kände och älskade honom. Hans charm och karisma var omöjlig att missa, och hans kärlekt för konsten var tydlig för alla som hade möjligheten att arbeta med honom”, säger familjen i ett uttalande som citeras av Hollywood Reporter.

5 tim
Sverrir Gudnason, Julia Dufvenius, Morgan Alling, Sven-Bertil Taube, Ellen Lamm. TT

Vännerna sörjer Nyqvist: ”Så otroligt sorgligt”

Den svenska skådespelarbranschen sörjer Michael Nyqvist, som blev 56 år gammal.
– Han var otroligt prestigefri och inkännande, och väldigt känslig och direkt i hur han svarade på regiinstruktioner eller på något som inträffade i arbetet, säger regissören Ellen Lamm till TT.
Sverrir Gudnason jobbade tillsammans med Nyqvist under inspelningen av ”Den allvarsamma leken”.
– Han var otroligt nyfiken och öppen och ingen som gjorde det bara för pengarna, säger han till Aftonbladet.
Regissören Kay Pollack säger att Nyqvist var väldigt öppen med sig själv och mot andra.
– Han betydde fantastiskt mycket eftersom han gjorde en så otrolig insats i ”Så som i himmelen”.
”Michael Nyqvist var en av de finaste jag visste. Så otroligt sorgligt!!!”, skriver Mark Levengood på Twitter.
Morgan Alling skriver på Facebook att han hade Nyqvist som fadder på scenskolan: ”Nej!! Inte Micke! Fina du! Alldeles för tidigt!!”, rapporterar Expressen.

6 tim
Läs mer om Röster om Michael Nyqvist
Michael Nyqvist på filmpremiär i Los Angeles 2011. Matt Sayles / TT / NTB Scanpix
Michael Nyqvist 1960-2017

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

Michael Nyqvist berättade inte om sin sjukdom för fler än de allra närmaste. För många kom den folkkäre skådespelarens bortgång som en chock. Nu sörjs han av vänner och kollegor.
– Jag är i chock. Micke var en fantastisk vän, säger skådespelaren Helena Bergström till SVT.
En av dem som kände till Nyqvists kamp mot lungcancern är vännen och skådespelaren Rafael Edholm, som nyligen hade kontakt med Nyqvist.
– Han skrev att han skulle in på någon undersökning och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråkigt, han var en kille mitt i steget, säger han till Expressen.
Michael Nyqvist dog efter en ett år lång kamp mot lungcancer, enligt ett uttalade från hans talesperson Alissa Goodman, rapporterar flera medier. Han blev 56 år gammal.

4 tim
CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Michael Nyqvist är död – blev 56 år

Skådespelaren Michael Nyqvist har avlidit, uppger familjen för TT. Enligt Dagens Nyheter dog han i sviterna av en cancersjukdom.
”Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet”, skriver familjen i ett uttalande till nyhetsbyrån.
Nyqvist vann två guldbaggar, den senaste i januari 2017 då han vann för bästa manliga biroll i ”Den allvarsamma leken”. Han var även framgångsrik på teaterscenen och medverkade bland annat i flera av Lars Noréns föreställningar på Riksteatern.

Igår 20:09
Läs mer om Michael Nyqvist 1960-2017
Utrikesminister Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Wallström: ”Frågan kan tas upp i säkerhetsrådet”

Övergreppen av den irakiska armén mot IS-fångar är en fråga som kan komma att tas upp i säkerhetsrådet. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Expressen som avslöjat hur soldater och poliser halshuggit IS-fångar.
– Det är fasansfullt. Den roll som vi har tagit på oss i Irak handlar precis om det här. Att också lära ut respekt för folkrätten, internationella lagar och regler men också krigets lagar, säger Wallström till tidningen.

1 tim
Irakiska soldater i Mosul. TT

Analys: ”Misstron mellan grupperna närmast total”

Filmerna, som Expressen i dag publicerat, bekräftar att övergreppen utförda av USA-stödda irakiska armén mot IS-fångar är ett mönster, och inte ett undantag, skriver SVT:s Claes JB Löfgren i en analys.
JB Löfgren nämner flera exempel på tidigare rapportering om hur polisen och soldater bundit fångar, torterat dem och tvingat anhöriga att titta på.
”När de irakiska säkerhetsstyrkorna, som skamligt drevs på flykten av det militärt betydligt underlägsna terrornätverket IS, nu återerövrar IS-fästena, ser de irakiska styrkorna de befriade, som levt under IS i tre år, också som tänkbara IS-anhängare. Misstron mellan grupperna är närmast total”.

2 tim
Bilden har inget med filmerna att göra. Balint Szlanko / TT / NTB Scanpix

Polisen i Irak halshugger IS-fångar: ”Jag slaktar dem”

Irakiska styrkor, som kämpar med att driva IS ur landet, begår själva grova övergrepp och använder samma metoder som terrorgruppen, avslöjar Expressen. Tidningen har tagit del av filmer som visar hur irakiska poliser och soldater torterar och mördar fångar.
En av dem är irakiern Falah Aziz som kallar sig själv för halshuggaren. Han säger att han skurit huvudet av 50 levande människor och dödat totalt 130.
– Som de slaktade mina bröder, slaktar jag dem, säger den irakiska polismannen Falah Aziz till tidningen.
IS intog Mosul 2014 och förra hösten inledde irakiska styrkor – men stöd av bland annat USA – försöken att återta staden.

5 tim
Läs mer om Kampen mot IS
I en video läser piloten, Oscar Perez, ett uttalande mot regeringen. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Piloten hovrade med regimkritik: ”Frihet”

En stulen polishelikopter ska ha gått till attack mot högsta domstolen och inrikesdepartementet i Venezuela, enligt president Nicolás Maduro. Nu visar filmer från händelsen hur en polishelikopter hovrar med en regimkritisk banderoll med texten: ”Frihet. Artkel 350”, skriver The Guardian.
Texten refererar till en artikel i den venezuelanska konstitutionen som tillåter medborgare att förklara sig i civil olydnad framför ”regimer som strider mot de demokratiska garantierna och undergräver mänskliga rättigheter”.
Piloten, som kallar sig Oscar Perez, uppmanade venezeloanerna att stå upp emot vad han kallade den kriminella regeringens tyranni.
”Vi har två val: bli dömd i morgon av vårt samvete och folket eller börja i dag för att befria oss själva från denna korrupta regering”, säger Perez i ett uttalande enligt AP.

2 tim
En polishelikopter flyger över Venezuelas högsta domstol. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Maduro: Polishelikopter har attackerat domstol

En polishelikopter ska ha attackerat högsta domstolen i Caracas och skjutit två granater mot byggnaden. Det uppger Venezuelas president Nicolás Maduro.
I ett tv-sänt tal sa Maduro att landets specialförband jagar ”terroristerna” som ligger bakom attacken.
Presidenten har i veckor pratat om påstådda kuppförsök mot honom och säger att händelsen är en del i en sammansvärjning som syftar till att skada regeringen.
Helikoptern flög även över inrikesdepartementet, enligt presidenten, som kräver att den oppositionella center-högeralliansen MUD ska fördöma attacken.

5 tim
Protester utanför Nationalförsamlingen i Caracas. SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN

Minister: Sköt 15 skott mot inrikesdepartementet

Inrikesdepartementet i Venezuela ska ha attackerats av en helikopter – mitt under en pågående mottagning, enligt informationsminister Ernesto Villegas. Helikoptern, som enligt uppgifter var stulen, ska ha skjutit 15 skott mot departementet innan den flög vidare mot högsta domstolen.
Tidigare rapporterades att högsta domstolen attackerats av en polishelikopter. Det bekräftar informationsminister som säger att fyra Israel-tillverkade granater av ”colombianskt ursprung” släpptes på platsen, två av dem mot vakter som skyddade byggnaden, rapporterar AP.
Omkring 80 personer ska ha närvarat vid tillställningen i inrikesdepartementet, men ingen ska ha skadats i attacken.

6 tim
Läs mer om Krisen i Venezuela
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Sparande i linje med mål: ”Optimistisk bedömning”

Det beräknade överskottet i statskassan fram till 2020 har vuxit med 85 miljarder kronor sedan den förra bedömningen i vårbudgeten i april. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens i dag. Det rapporterar Dagens Industri.
– Vi har mycket goda marginaler till det nya överskottsmålet, säger Andersson.
Sett över hela året väntas det svenska överskottet bli 0,8 procent av BNP, jämfört med 0,3 procent i den förra prognosen. Nästa år väntas sparandet uppgå till 1 procent av BNP – vilket alltså ligger i linje med överskottsmålet.
– Det är en ganska optimistisk bedömning som regeringen lägger fram. Det som sticker ut är de offentliga finanserna som enligt deras prognoser stärks på ett påtagligt sätt, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT, vars egna prognoser ligger lägre än regeringens.

12 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen: Lägre tillväxt i år – högre nästa år

Finansdepartementet ser ett större överskott i de statliga finanserna än vad som tidigare beräknats, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff. Det ligger i linje med överskottsmålet, säger hon.
Samtidigt reviderar regeringen ner prognosen för BNP-tillväxten till 2,5 procent i år, 2,3 procent nästa år och 2,1 procent 2019.
I den senaste prognosen i april spådde regeringen en BNP-tillväxt på 2,6 respektive 2,1 procent för 2017 och 2018.

3 tim
Läs mer om Svenska tillväxten

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.