Mest ökar missnöjet med Swedbank och Nordea ökat. TT
Förtroendet för bankerna

SKI-rapport: Förtroendet för svenska banker rasar

Förtroendet för bankerna har rasat till den lägsta nivån sedan mitten av 1990-talet. Mest ökar missnöjet med Nordea (minus 8,8 procent) och Swedbank (minus 6,2 procent). Det visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) undersökning som publiceras på måndagsmorgonen, skriver TT.
Sedan 1989 frågar SKI bankkunderna hur nöjda de är och vid två tillfällen har förtroendet backat markant: under fastighetskrisen 1993 och i år. Andelen kunder som känner lågt förtroende har det senaste året ökat från 14 till 25 procent.

Toppnyheter

Arkivbild BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

M-stöd till SD i Hässleholm: ”En liten sensation”

Att Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna tar över ledningen i kommunfullmäktige i Hässleholm är en händelse som följs även av politiker på riksplanet, skriver SVT Nyheter Skåne.
– Det är en liten sensation och det kan spela en viss roll att Moderaterna har signalerat att man är beredda att ta makten på riksplanet med visst stöd av Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Anders Sannerstedt, verksam vid Lunds universitet, till kanalen.
Statsvetaren Jonas Hinnfors från Göteborgs universitet säger till TT att det fortfarande finns en ”stor intern tveksamhet” inom M att gå långt i samarbete med SD.
– Kanske vi lokalt kan se på enstaka platser, samarbeten, då initierade av moderater där man lokalt vill se ett sådant samarbete men jag tror inte det blir en stor våg.

Igår 21:24
Arkivbild Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allianspartier röstade fram SD-kandidat i Hässleholm

Ledamöter för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har röstat fram en sverigedemokrat till ledande ställning i Hässleholms kommun. Moderaten Douglas Roth knep med en rösts marginal ordförandeposten från SD:s kandidat Patrik Jönsson.
Däremot valdes Jönsson senare till vice ordförande i kommunfullmäktige där motståndarkandidaten var en socialdemokrat. Han stöddes då förutom av SD också av det lokala partiet Folkets väl samt ledamöterna för M, L och KD.

Igår 21:24
Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson TT

Kartläggning: M-tvekan inför SD-samarbete

Många moderata kommunpolitiker vill inte utöka samarbetet med Sverigedemokraterna, visar en enkät som SVT Nyheter skickat ut.
Av Moderaternas gruppledare i landets 290 kommuner som fick frågan sa endast 18 procent ja till ett samarbete. 69 procent sa nej. Olle Lindström, M:s gruppledare i Bodens kommun tycker att utfrysningen av SD borde upphöra.
– Jag fördömer det totalt, för det är en form av mobbning som har pågått allt för länge, säger han till SVT Nyheter.
I januari öppnade Moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra för att samarbeta med SD i riksdagens utskott.

Igår 07:13
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Kvinnor i Sydsudan köar för att få hjälp med mat, oktober 2016. Kate Holt / TT / NTB Scanpix
Krisen i Sydsudan

31 000 har flytt till Sudan i år – mest kvinnor och barn

Fler än 31 000 människor har hittills i år flytt svälten och våldet i Sydsudan och korsat gränsen till Sudan, uppger FN enligt Reuters. Förra veckan förklarades svält i delar av landet och 5,5 miljoner människor är akut hotade av svält.
En tidigare prognos talade för att 60 000 människor skulle fly under hela 2017, en siffra som man alltså redan i februari är halvvägs till. Reuters skriver att 80 procent av de som nu flyr är kvinnor och barn.
Människor flyr även till Uganda. Där har SVT Nyheter träffat Margreth Kodjeno som färdats till fots i två veckor, bärandes på sin dotter.
– Oskyldiga män dödas för ingenting, säger hon.

Igår 23:16
Ett barn på Läkare utan gränsers sjukhus i Sydsudan, oktober 2016. Kate Holt / TT / NTB Scanpix

”Moralisk kollaps att lämna Sydsudan åt sitt öde”

”Det skulle vara ett moraliskt misslyckande av kolossala mått att låta miljoner människor dö av svält, på grund av en bristande vilja att hjälpa.” Det skriver NY Times i en ledare om svälten i Sydsudan där tidningen uppmanar USA att ta ansvar.
Under måndagen meddelade FN att 100 000 människor svälter i det unga landet. Det är första gången på sex år som FN förklarat att svält råder någonstans i världen, rapporterar SVT Nyheter.
Bloombergs ledarsida skriver att världen inte får överge Sydsudan. Om USA under Trumps ledning väljer att ducka ansvaret får Kina, som näst största aktör i landet, en chans att visa det globala ledarskap som president Xi Jinping har aspirerat på, står det i ledaren.

Igår 22:55
Läs mer om Krisen i Sydsudan
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Analys: ”Sträck ut en hand – låt Demokraterna neka”

På tisdagskvällen lokal tid håller presidenten sitt första tal inför den amerikanska kongressen. Politicos Shane Goldmacher skriver i en analys att Vita huset hoppas att talet ska hjälpa Trump att slå in på en ny väg efter de första 40 dagarnas turbulens. Han har historiskt låga förtroendesiffror och förhållandet till medierna väger tungt på hans axlar. Nu måste Trump bevisa för missnöjesröstarna som tog honom till seger i valet att han kommer att leverera.
Washington Posts Marc Thiessen skriver att tisdagens tal är det presidenttal som flest amerikaner av tradition ser. Drygt 52 miljoner såg när Barack Obama höll sitt första kongresstal 2009. Enligt Thiessen bör Trump sträcka ut en hand till Demokraterna – något som partiet kommer att avfärda eftersom det är förblindat av sin avsky mot Trump. ”Det kommer ytterligare att alienera miljoner före detta demokratiska väljare [...] som övergav partiet förra valet.”

Igår 21:35
Donald Trump.  Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

”Trump är på väg att göra om Reagans misstag”

Donald Trump tänker föreslå att den amerikanska försvarsbudgeten utökas med 54 miljarder dollar, enligt uppgifter från Vita huset. Anslagen ska finansieras genom nedskärningar på andra områden, däremot inte socialbidragen. Det luktar problem lång väg, skriver Business Insiders Linette Lopez i en analys. Hon menar att president Ronald Reagan gjorde samma sak under sin mandatperiod på 1980-talet.
Enligt Lopez visar historien att det är omöjligt att täcka en så stor anslagsökning genom att bara skära i de mindre utgiftsområdena. Reagan fick på 80-talet i stället finna sig i att hålet i statskassan blev allt djupare, samtidigt som han insisterade på kraftiga skattesänkningar.
”Då, liksom nu, slår ideologerna dövörat till. […] De ville att världen skulle passa in i deras världsbild, inte tvärtom,” skriver hon och konstaterar att det som inte funkade på 80-talet knappast kommer att fungera nu heller.

Igår 23:21
Donald Trump.  KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsutskottet sågar anslaget: ”På tok för lågt”

Donald Trumps förslag att utöka landets försvarsbudget med 54 miljarder dollar – motsvarande nästan 490 miljarder kronor – är alldeles för lågt. Det anser republikanen Mac Thornberry, ordförande för försvarsutskottet, skriver Reuters. Han menar att budgeten minskades alltför kraftigt under Barack Obamas tid, varför det nu behövs ännu större anslag för att komma upp i tillfredsställande nivåer igen.
– Vi kan naturligtvis inte reparera alla de skador som den budgetminskningen innebar under ett enda år, men vi kan och borde göra mer än den här finansieringen tillåter, säger han enligt nyhetsbyrån.

Igår 19:53
Läs mer om Maktskiftet i USA
Arkivbild: Peter Springare, Katerina Janouch och Tino Sanandaji omnämns alla i Jens Stilhoff Sörensens debattartikel. TT / Wikimedia Commons
Sverigebilden

”De som kritiserar oss ses som intoleranta rasister”

Filo­sofin att myndigheter ska drivas som företag har spridit sig så långt i samhället att både den nuvarande och den förra regeringen driver Sverige som ett varumärke. Det skriver docenten Jens Stilhoff Sörensen SvD:s debattsida. Han menar att det är förklaringen till att bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och tidigare statsministern Carl Bildt (M) offentligt uttalat sig kritiskt om enskilda personer som kritiserat svensk flykting- och integrationspolitik, som Katerina Janouch och Peter Springare.
”Med Sverige som varumärke blir bilden och orden­ viktigare än innehållet. Vi har feministisk utrikes­politik, är världsbäst på moraliska dygder alltifrån humanitärt flyktingmottagande till multikulturell förståelse och tolerans, och i grunden ett av världens snällaste folk. De som är annorlunda och kritiserar oss, till exempel danskar, är intoleranta rasister”, skriver Jens Stilhoff Sörensen ironiskt. Han avslutar med att slå fast att den politiska utvecklingen inte är hälsosam för demokratins eller yttrandefrihetens utveckling.

Igår 22:44
Bill O'Reilly och Nils Bildt. TT

Carl Bildt: Har ingen aning om han hör till släktgrenen

Frågetecknen kring Nils Bildt, som intervjuades i Fox News, har fått spridning över världen efter att han i programmet felaktigt presenterades som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”.
Flera delar av Bildts bakgrund, bland annat hans eventuella koppling till Carl Bildt, är oklara. Själv säger den före detta stats- och utrikesministern att han inte ”har någon aning om” ifall det finns ett släktförhållande. ”I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.
DN har kartlagt Nils Bildts förflutna och skriver att han 2015 på egen hand försökt medla i förhandlingarna kring en kidnappad japansk journalist i Syrien – i strid mot familjens och den japanska regeringens vilja.

Igår 20:29
Nils Bildt Fox News

Nils Bildt i första svenska intervjun: Jag är inte viktig

Den tidigare okände Nils Bildt utvecklar nu sin syn på kritiken mot att han i Fox News uttalat sig om svensk invandrings- och integrationspolitik, med titeln ”svensk säkerhets- och politisk rådgivare”. Till Studio Ett säger Bildt att han fascineras över att debatten kommit att handla om honom.
– Jag är inte viktig i sammanhanget. Det som borde diskuteras är varför svensk media och gemene man i Sverige inte på ett öppet sätt diskuterar vilka sociala problem vi har.
Bildt pressas om påståendet verkligen stämmer, då integration och migration är mycket vanligt förekommande ämnen i svenska medier.
– Debatten har i alla fall inte gett några konkreta resultat eller förslag på förändringar, säger Bildt.
Han upprepar också att det var Fox News som gav honom titeln och att ”de faktiskt får ta på sig det”.

Igår 16:04
Läs mer om Sverigebilden
Maktskiftet i USA Kampen mot IS
Donald Trump, arkivbild. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Kampen mot IS

Planen för att krossa IS har överlämnats till Vita huset

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har lämnat över rekommendationer till Vita huset för hur terrorrörelsen IS ska bekämpas. Försvarsminister John Mattis kommer informeras om innehållet under dagen, skriver flera nyhetsbyråer.
Förslagen har tagits fram efter att president Donald Trump i slutet av januari gav försvarsledningen 30 dagar att utforma en plan på hur IS kan besegras. Vad de nya förslagen går ut på är ännu inte känt.

Igår 18:48
Civila kvinnor som flytt från Mosul vilar i öknen i väntan på transport. ZOHRA BENSEMRA / TT NYHETSBYRÅN

Bakslag för IS i Mosul: Viktig bro har återtagits

Irakiska styrkor har tagit ett viktigt steg i striderna mot terrorgruppen IS i de västra delarna av Mosul, skriver AFP. Under måndagen lyckades man enligt en militär talesperson nå stadens sydligaste bro, som löper över floden Tigris, vilken delar Mosul i två.
Offensiven som riktar in sig på den västra delen av staden inleddes förra veckan. Delen är mer tätbebyggd än den östra vilket är till IS fördel, då den irakiska arméns bepansrade fordon inte kommer fram på de trånga gatorna.
2 500 civila har flytt från staden under den gångna helgen, rapporterar BBC.

Igår 15:33
Slukhålet utanför Mosul. ARIS MESSINIS / AFP

IS avrättade vid slukhål: Kan innehålla 4 000 offer

Terrorgruppen IS har använt ett så kallat slukhål utanför Mosul som massgrav efter att man intog staden 2014, rapporterar Sky News. Bybor nära slukhålet har sagt att området använts som avrättningsplats.
Hussein Khalaf Hilal, 73, berättar att IS-anhängare vid ett tillfälle bakband honom och tog honom till slukhålet för att skrämmas, men att han senare släpptes.
– De ville att jag skulle svära trohet (till IS).
Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger att 4 000 offer kan finnas i massgraven. Siffran återkommer i vittnesmålen som organisationen fått, rapporterar Sky News.

Igår 16:26
Läs mer om Maktskiftet i USA
Minnesceremoni i Kansas på söndagen/Srinivas Kuchibhotla tillsammans med hustrun Sunayana Dumala. TT
Misstänkta hatbrotten i USA

Indier sköts ihjäl på bar i USA – utreds som hatbrott

I dag hålls domstolsförhandlingar efter att en indisk man skjutits ihjäl på en bar i Kansas i USA förra onsdagen. 51-årige Adam Purinton anklagas för att ha dödat Srinivas Kuchibhotla och skadat Alok Madasani. En anställd som försökte skydda de båda männen skottskadades.
Ekot rapporterar att händelsen är ett i raden av misstänkta hatbrott i landet sedan årsskiftet. Anklagelser om att Donald Trumps hårda politik och retorik sanktionerar den typen av brott har riktats mot den nya administrationen, något som Vita huset förnekat. Indien skickar nu en toppdiplomat till Washington för samtal med regeringsföreträdare.

Igår 18:22
Polisen på plats begravningsplatsen i Philadelphia. Michael Bryant / TT / NTB Scanpix

Muslimer vill hjälpa till efter judisk gravskändning

För en vecka sedan vandaliserades omkring 170 gravstenar på en judisk begravningsplats i St Louis. Den muslimske aktivisten Tarek El-Messidi drog då igång en insamling för att kunna reparera skadorna och fick ihop över 130 000 dollar. Efter att över 500 gravstenar vandaliserats på en judisk begravningsplats i Philadelphia i helgen har El-Messid dragit igång en ny insamling, rapporterar amerikanska medier.
Han bor i närheten av begravningsplatsen och har själv varit där under dagen. ”Förödande”, skriver han i ett inlägg på Facebook och uppmanar muslimer att hjälpa sina ”judiska bröder och systrar” efter vandaliseringen.
”Tillsammans står vi starka mot trångsyntheten”, skriver El-Messid på Facebook.
En lokal rabbin, Yosef Goldman, är också på plats för att lyfta upp gravstenar som har välts omkull. ”Våldshandlingar mot muslimer och judar kommer bara göra oss starkare och föra oss samman” skriver han på Facebook.

Igår 12:42
Välta gravstenar på kyrkogården i Philadelphia. WPVI-TV

Judisk begravningsplats i USA vandaliserad

Fler än 500 gravstenar vandaliserades på den judiska begravningsplatsen Mount Carmel i Philadelphia på söndagen, rapporterar flera medier. En man som skulle besöka sin fars grav upptäckte på söndagsmorgonen lokal tid att flera gravstenar välts. Händelsen inträffade mindre än vecka efter att 170 gravstenar vandaliserades på en judisk begravningsplats i Saint Louis.
Emmanuel Nahshon, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet, reagerar kraftigt på skadegörelsen.
– Det är chockerande och oroande, säger han enligt AP.

26 feb
Läs mer om Misstänkta hatbrotten i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.