Illustrationsbild. DANIEL NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om skoluniformer

”Skoluniform är inte ett hot mot demokratin”

Skolinspektionens krav att en friskola i Norrköping ändrar sina regler om specifika skolkläder, kritiseras av Expressens ledarskribent Naomi Abramowicz. Myndigheten anser att krav på skoluniform inte är förenligt med skollagen eller grundläggande demokratiska värderingar som individens frihet och integritet. Att ”sila mygg och svälja kameler”, anser Abramowicz.
”Det finns en uppsjö av värdegrundsrelaterade problem i svenska skolor som förtjänar mer uppmärksamhet: exempelvis bristande trygghet, våld och sexuella trakasserier”, anser hon.
Dagens Nyheters ledarskribent Carl-Johan von Seth anser att Skolinspektionens motivering innehåller ett ”språk som tappat sina proportioner”. Att i sammanhanget hänvisa till demokratiparagrafer innebär att man ”skjuter sönder orden” menar von Seth.

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Polisen om våldtäkten: Fått många värdefulla tips

Polisen fick under gårdagen in många tips efter överfallsvåldtäkten mot en 17-årig flicka i Malmö natten mot lördagen.
– Ja, det kom in mycket tips, många är värdefulla, men givetvis kan jag inte gå in på vad det gett för utredningsläget, säger Kim Hild, polisinformatör vid ledningscentralen, till Sydsvenskan.
Hon beskriver utredningsläget som ”mycket intensivt” och betonar att polisen har ”bemannat upp ordentligt” för att kunna hantera och utreda alla tips.
Ingen är gripen och polisen utreder eventuella kopplingar till tidigare överfallsvåldtäkter i staden.

2 tim
Polisens kriminaltekniker undersöker området i Sofielund där våldtäkten inträffade. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Polisen: Det mesta talar för att förövarna är unga

De uppgifter som polisen i Malmö hittills fått in om gruppvåldtäkten i Sofielund natten mot lördag tyder på att det rör sig om unga gärningsmän, skriver Sydsvenskan.
– Vi pekar inte ut åldern, men det är inte gamla förövare om man säger så, säger Andy Roberts, chef för polisområde Norr, till tidningen.
Ytterligare två överfallsvåldtäkter har inträffat i Malmö den senaste månaden. Enligt Roberts finns det ”gemensamma nämnare” mellan alla tre händelser, men han vill inte gå in på vilka.

Igår 20:39
Polisens kriminaltekniker i området i natt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överfallsvåldtäkten i Malmö

Offret mycket grovt misshandlad vid våldtäkt

Den unga kvinna som utsattes för en misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö i natt blev ”synnerligen grovt misshandlad”. Det säger Andy Roberts, chef för polisområde Norr i Malmö, till Kvällsposten. Enligt TT är det en 17-åring som har utsatts.
Roberts vädjar till alla som kan veta något om händelsen att höra av sig. Han har gett poliser i yttre tjänst order om att vara mer uppmärksamma och särskilt synliga i området, där tre misstänkta överfallsvåldtäkter ägt rum på kort tid.
– Det här är frågan om gärningsmän som säkert någon eller några känner till och som inte ska skyddas av tystnad, säger han till tidningen.

Igår 18:05
Läs mer om Överfallsvåldtäkten i Malmö
Vindmätare som visar 33,3 miles/s, motsvarande närmare 15 sekundemeter. Mike Eliason / TT / NTB Scanpix
Bränderna i Kalifornien

Vindar för bort fukten – försvårar släckningarbetet

Vindar som sveper in från bergen ner mot Kaliforniens kust försvårar arbetet med den stora skogsbranden. Frånlandsvindarna, så kallade sundowner-vindar, för bort den välbehövliga fuktiga luften i det eldhärjade området. Dessutom driver vinden snabbt ner elden från bergen vid kusten.
– När vindarna dyker upp i området och elden börjar dra ner för branterna kan du inte stoppa den, säger Mark Brown vid delstatens brandmyndighet till LA Times.

30 min
Brandmän i Santa Barbara. DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Bränderna i Kalifornien

Nya evakueringar – vädret försvårar släckningsarbetet

Myndigheter i Kalifornien uppmanar nu fler människor att evakuera från sina hem i områden i Santa Barbara. Skogsbranden som härjat sedan 4 december riskerar att få ytterligare spridning på grund av starka vindar, rapporterar AFP.
En del av de nya evakueringarna är obligatoriska, medan vissa varningar för andra delar av området innebär frivilliga evakueringar.
Trots att luftfuktigheten ökade kraftigt under fredagen fick det ingen dämpande effekt på spridningen av branden, säger brandanalytikern Tim Chavez till LA Times.

5 tim
Los Padres National Forest. 8 000 brandmän och 32 helikoptrar arbetar med att bekämpa branden i Kalifornien. Noah Berger / TT / NTB Scanpix
Bränderna i Kalifornien

Skogsbrand utom kontroll – vindstyrkan väntas tillta

Skogsbranden i Kalifornien i USA är nu de tredje mest omfattande någonsin i delstaten, skriver flera medier. Över 100 000 hektar har förstörts. Bara 40 procent av branden uppges vara under kontroll. 1 000 byggnader har förstörts, däribland 750 hem.
Vindarna har varit en bidragande faktor till att branden kunnat få sådan spridning. De avtog på fredagen, men väntas återkomma med förnyad styrka under helgen, skriver AP.

Igår 15:43
Läs mer om Bränderna i Kalifornien
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Dystra prognosen: En vit jul allt mer osäker

Den vita julen känns allt mer osäker. Längre fram i veckan drar mildluft in från norr och den nederbörd som väntas kan mycket väl falla som regn.
Natten mot måndag väntas snöfall över Svealand och sydligaste Norrland. Men fram emot onsdag blir det mildare väder igen.
– Mildluften rör sig framförallt mot söder, men berör hela landet överlag, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson till TT.
Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, beskriver det för GT som ”en varmluftsattack” i mitten av nästa vecka.
Om julafton blir vit eller bar beror på hur mycket plusgraderna tär på det snötäcke som väntas lägga sig under veckans första hälft.
Med den varmare luften följer också risk för regn.
– Vi har ett område som i veckan passerar över södra Sverige, som kan innehålla blandad nederbörd, säger Lovisa Andersson.

2 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

”Förrädisk och osynlig” halka rör sig österut

Södra och västra Sverige har haft stora problem med väghalka under lördagen och nu breder halkan ut sig österut i landet. Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger till TT att det småländska höglandet och Mälardalen väntas få problem med halka under kvällen och natten.
I flera områden runt Vänern väntas ett rejält snöfall under kvällen och SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar.
– Det är en uppenbar risk att vi får en besvärlig kväll och natt med förrädisk halka som man inte ser, det kan komma att frysa på snabbt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm, till Expressen.

Igår 18:47
Läs mer om Vintervädret
Karin Pettersson.  TT
Partiledarnas jultal

Ledare: Vi älskar kvinnorna – men vill inte betala

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson skriver att det inte är någon högoddsare att statsminister Stefan Löfvens jultal i dag kommer att beröra jämställdhet.
”Med #metoo tog kvinnorna – åtminstone för ett tag – kontroll över ordet”, skriver Pettersson. Men, betonar hon, politiken följer inte efter.
Det märks inte minst bland sjukskrivningarna. De som blir sjuka är till största delen kvinnor och i grunden finns ”underfinansierade arbetsplatser” där ett fåtal får en väldigt stor arbetsbörda, skriver Pettersson.
Ansvaret för detta ligger enligt henne på politiker, inte sällan socialdemokrater runt om i landet.
”Vi säger att vi älskar dessa kvinnor, att de är våra hjältar. Vi vill bara inte betala för det de gör.”

1 tim
Gustav Fridolin och Ulf Kristerson.  TT
Partiledarnas jultal

Fridolin: Ulf Kristersson vill medvetet provocera

I Sverige talar man svenska, var ett av Moderatledaren Ulf Kristerssons budskap i det första jultal han höll som ny partiledare. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ilsknar till och menar i ett inlägg på Facebook att Kristersson medvetet använder ”provokation som politiskt vapen”.
Fridolin skriver att han minns skolrasterna som barn, då ”kompisarna som pratade danska hemma eller syskonen som pratade arabiska gick undan bak bollplanket för att prata i smyg”.
Han menar att problemet inte är de barn som ”viskar, ropar eller talar olika språk”, utan snarare segregation.
”Jag tror Ulf Kristersson också vet detta”, skriver Fridolin och drar därefter slutsatsen att Kristersson tal inte är tänkt att förstås – det är ”avsett att missförstås” och han vill ha starka reaktioner.
”Han vill att vi ska reagera med magen och ilskan. Han vill att bilden på hans citat ska spridas som jag nu gör”, skriver Fridolin.

4 tim
Ulf Kristersson, Annie Lööf och Stefan Löfven.  TT
Partiledarnas jultal

Ledare: Snälla, snälla politiker – sluta prata!

Opinion Ulf Kristersson jultalade för första gången som partiordförande för Moderaterna i går. Smålandsposten kritiserar under rubriken ”Klartext om judar, Kristersson” M-ledarens analys av antisemitismen, eftersom han bland ”infödda nazister” och ”invandrare från Mellanöstern” inte nämnde vänsterextremister.
”Att en moderat partiledare på det sättet bidrar till att legitimera vänsterns ritning av sakernas tillstånd är faktiskt rätt uppseendeväckande”, skriver den moderata ledarsidan.
Aftonbladets Anders Lindberg menar att Kristerssons vision är en lögn och att det finns en ”logisk kullerbytta” i allt det varma pratet om ”social rörlighet.
Lindberg menar att M-ledaren ”kombinerar ett varmt, nästan kärleksfullt tilltal, med en hänsynslös politik mot samhällets mest utsatta”.
Expressen orkar inte en lägga sig i vad som sades i sak, utan avfärdar jultalet som idé – oavsett om det är Kristersson, Lööf eller Löfven som talar.
”Partiledarna, eller i vart fall deras strateger, verkar ha fått för sig att det svenska folket törstar efter politiska tal. Man kan fråga sig var de fick den idén ifrån.”

Igår 08:40
Läs mer om Partiledarnas jultal
Suzana Herculano-Houzel Vanderbilt University/TT
Långläsning

Hjärnsoppa – metoden som avfärdar forskningsmyter

Forskaren Suzana Herculano-Houzel har lyckats avfärda en rad antagande och myter om vår hjärna. Men det är inte mer exakta mikroskop och avancerad magnetröntgen som hjälpt henne till sina vetenskapliga genombrott. Istället har en vanlig köksmixer gjort att Herculano-Houzel kan studera hjärnan på ett helt nytt sätt.
I ett långt reportage beskriver New York Times hennes unika arbete. Genom att finfördela hjärnor från gnagare till en ”hjärnsoppa” har hon kunnat skilja ut gliaceller och neuroner, två av de viktigaste beståndsdelarna i vårt nervsystem, för att förstå hur vår hjärna fungerar.
– När jag väl insåg att jag faktiskt kunde göra detta fanns det en hel värld av frågor där ute som bara väntade på att bli undersökta, säger Suzana Herculano-Houzel till New York Times.

3 tim
Mansour bin Zayed Al Nahyan och Mansour bin Zayed Al NahyanMachester Citys Sergio Aguero TT
Långläsning

Shejken som ritar om fotbollskartan för alltid

Fotbollen har redan förändrats av de stora pengarna. Men med Mansour bin Zayed Al Nahyan som ägare av Manchester City kommer sporten att förändras för alltid. Det menar The Guardians Giles Tremlett i ett långt reportage där han följt hur shejkens miljarder bygger ett globalt imperium.
Genom ägarbolaget City Football Group (CFG) har Mansour byggt upp ett imperium där företaget lägger stora resurser på att finkamma världen på nya talanger som kan säkra framtida intäkter och CFG-klubbarnas dominans.

3 tim
Läs mer om Långläsning

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.