Tech

Skrällen: Microsoft går med i The Linux Foundation

Microsoft meddelade i samband med sin utvecklarkonferens Connect i New York idag att man blir medlem i The Linux Foundation. Och Microsoft blir dessutom en så kallad platinamedlem, vilket innebär den högsta nivån av medlemsskap och en årsavgift på motsvarande 4,6 miljoner kronor.
The Linux Foundation är en icke vinstdrivande teknologigrupp som jobbar med utveckling och kommersiell anpassning av open source-produkter, framför allt operativsystemet Linux.
Microsofts medlemsskap är något av en skräll, då man tidigare sett Linux som en konkurrent, men under Satya Nadellas ledning har Microsoft i allt högre utsträckning kommit att omfamna open source-kulturen på en rad olika sätt.

Toppnyheter

Dådet i Manchester Terrorhoten i Europa
Dådet i Manchester Terrorhoten i Europa

Storbritannien höjer terrorhotsnivån till max

Storbritannien höjer terrorhotsnivån till ”kritisk”, den högsta möjliga. Det meddelade premiärminister Theresa May på tisdagskvällen. May utesluter inte att en ”större grupp individer” ligger bakom terrorattacken på Manchester arena.
Höjningen av hotnivån innebär att en terrorattack inom en nära förestående tid ses som trolig. Beskedet betyder att väpnade militära styrkor kan sättas in på flera platser i landet. Bland annat ska de bevaka tågstationer, parlamentet, turistattraktioner och stora event, som fotbollsmatcher och konserter.
22 personer dödades vid attacken på måndagskvällen och runt 60 skadades. Brittisk polis har bekräftat att 22-årige Salman Abedi misstänks ha utfört dådet.

Igår 20:47
Cecilia Wikström, Birgitta Ohlsson TT

”Var inte naiva – bilda en underrättelsetjänst i EU”

Opinion Efter de många terrordåden i Europa är det dags att skapa en EU-gemensam underrättelsetjänst, skriver Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström från Liberalerna på Expressens debattsida. Om det blir lättare för medlemsländerna att utbyta information kan brottsbekämpningen gå snabbare och i förlängningen rädda liv, menar de.
”Vi har inte råd att vara naiva. Kampen mot terrorism, våldsbejakande extremism och de krafter som vill förstöra friheten är vår tids viktigaste fråga. Men glöm aldrig att kampen mot terrorism lika mycket är en strid för demokratin. Och den utkämpar vi bäst tillsammans i Europa.”

Igår 21:14
Utanför Manchester arena efter terrordådet på måndagskvällen.  Peter Byrne / TT / NTB Scanpix

Överlevare: ”Fanns nästan inga säkerhetskontroller”

Överlevande i terrordådet vid Manchester arena vittnar om bristande säkerhetsrutiner när besökare släpptes in till Ariana Grandes konsert.
– Det fanns nästan inga säkerhetskontroller. De lät oss gå in utan att kolla oss, säger Nikola Trochtova till tjeckisk radio på tisdagen enligt AP.
En annan överlevare, Ryan Molloy, berättar enligt nyhetsbyrån att vakterna sökte igenom vissa väskor, men inte alla.
Polisen vill inte berätta exakt var i arenan den misstänkte självmordsbombaren Salman Abedi befann sig när han utlöste bomben. Företaget som driver arenan uppger att han befann sig i foajén, som räknas som ett offentligt utrymme där det inte finns några säkerhetskontroller.

Igår 20:49
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Offren
Dådet i Manchester Offren

Föräldrarnas desperata sökande efter 15-åriga Olivia: ”Ska leta varje dag”

15-åriga Olivia Campbell saknas fortfarande efter konserten i Manchester där en självmordsbombare tog 22 personers liv. I en intervju med CNN berättar hennes föräldrar om sin desperation och vädjar till dem som kan ha sett flickan att höra av sig.
– Jag älskar henne så mycket. Jag vill ha hem henne. Jag måste få hem henne, säger mamman Charlotte Campbell som uttalat sig i flera medier under tisdagen.
Flickans styvfar Paul Hodgsons röst brister när han säger att han ska ge sig ut och leta efter Olivia igen på onsdagen.
– Vi ska leta varje dag till dess att vi hittar den lilla tjejen. Vad som än krävs.
22 människor har bekräftats döda i attacken. Omkring 60 skadades.

Igår 22:04
Laura MacIntyre till vänster och vännen Eilidh MacLeod.

Laura, 15, hittad vid liv – efterlystes av sin pappa

En av de personer som anmälts försvunna efter självmordsdådet i Manchester arena har hittats vid liv. 15-åriga Laura MacIntyres pappa vädjade på sociala medier om hjälp att hitta dottern. Nu har hon hittats på ett sjukhus där hon vårdas för svåra brännskador.
Laura MacIntyre och hennes vän Eilidh MacLeod var på Ariana Grande-konserten på måndagskvällen. Därefter hörde inte de anhöriga av vännerna. Det är fortsatt oklart vad som hänt Eilidh MacLeod.
22 människor har bekräftats döda i attacken. Omkring 60 skadades. Tre av dödsoffren har officiellt namngivits: Åttaåriga Saffie Rose Roussos, 18-åriga Georgina Callander och 28-årige John Atkinson.

Igår 19:35
Youtubeprofilen John/Patreo och ett collage där bilder på försvunna blandats med bilder på Youtube-profiler. Daily Mail var en av tidningarna som spred collaget.

Falska efterlysningar sprids – när anhöriga söker svar

Ännu saknas personer efter självmordsdådet i Manchester och familjer söker desperat svar på vad som hänt deras anhöriga.
Samtidigt cirkulerar falska efterlysningar på Twitter, skriver Washington Post. Fler än 15 000 människor delade ett inlägg som föreställde en tonåring i kostym, med texten: ”Min son var på Manchester arena i dag. Han svarar inte när jag ringer. Snälla hjälp mig.” Men personen på bilden är egentligen en Youtube-profil och var inte i närheten av dådet. I en film på Youtube dementerar han innehållet i den falska Twitter-efterlysningen.
Flera andra fejkade inlägg har spridits. BBC rapporterar att en bild som föreställer en annan tonåring, Jayden Parkinson, som mördades av sin expojkvän 2013, lagts upp på sociala medier. ”Varför finns min MÖRDADE dotters bild i ett collage över barn som är försvunna eller döda sedan gårdagens terrorattack”, skriver hennes mamma.

Igår 16:42
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Attentatet
Polisens tekniker på plats på vid tillslaget vid fastigheten i Fallowfield. TT
Dådet i Manchester Attentatet

Polis uppges ha film som visar Abedi gå in på arenan – hade bomben i en väska

Brittisk polis har granskat en övervakningsfilm som visar hur den misstänkte terroristen Salman Abedi går in på Manchester arena där han senare ska ha detonerat en bomb, uppger The Guardian. Enligt tidningen ska filmen visa att 22-åringen agerat avsiktligt. Han tros ha haft bomben i en väska, säger en källa.
Själva bomben ska ha varit preparerad för att orsaka stor skada. Anhöriga har berättat för medier om att skruvar och andra metallföremål opererats bort från de skadade.
Utredarna vet ännu inte om den utpekade gärningsmannen, som själv dog i dådet, byggt bomben själv eller fått hjälp. Bilder från ett tillslag mot hans hem under dagen visar hur en bok med titeln ”Know your chemicals” bärs ut av polis, enligt Aftonbladet.

Igår 19:21
En kvinnas reaktion i samband med att ett köpcentrum evakuerades i Manchester. Rui Vieira / TT / NTB Scanpix

Analyser: Är terroristernas fantasi bättre än vår?

De som för några år sedan förutspådde en försvagad utveckling för islamistisk extremism missade flera viktiga saker. Det skriver Daveed Gartenstein-Ross från tankesmedjan Foundation for defense of democracies i en analys på The Atlantic. Extremistgrupperna har förstått nödvändigheten av innovation och lärande för att ”bättre döda oss”, menar han och pekar på att terroristerna lärt sig vilka angreppsmetoder som är mest effektiva. ”Är vi lika uppfinningsrika när det gäller att rädda liv? Eller står byråkrati, tröghet och misslyckanden i vägen för vår föreställningsförmåga?”
BBC:s inrikeskorrespondent Dominic Casciani skriver att terrorister vanligtvis misslyckas med sina avsikter på ett tidigt stadium, exempelvis genom att begå misstag och råka spränga sig själva till döds. Lärde sig Salman Abedi själv att tillverka en bomb? Eller går en bombtekniker som rekryterar terrorister fritt i Storbritannien? ”Det vore det värsta scenariot”, skriver Casciani.
IS har tagit på sig dådet i Manchester men polisen har inte bekräftat någon koppling mellan gärningsmannen och terrorgruppen.

Igår 21:06
Polisens tekniker på plats vid vad som uppges vara den misstänkte terroristen Salman Abedis hem i Fallowfield.  Danny Lawson / TT / NTB Scanpix

Anhöriga om misstänkte terroristen: ”En tyst pojke”

22-årige Salman Abedi, som misstänks ligga bakom självmordsdådet i Manchester, var sedan tidigare känd av brittiska säkerhetspolisen, skriver The Guardian. Han ska däremot inte ha figurerat i någon aktiv utredning, utan ska snarare ha befunnit sig i utkanten av misstänkta terroristkretsar.
Personer nära Abedi beskriver honom som lugn, tillbakadragen och respektfull mot äldre, enligt tidningen.
– Han var en sådan tystlåten pojke, han var alltid respektfull mot mig. […] Han är en så osannolik person att göra något sådant här, säger en person som är medlem i samma moské som Abedi till tidningen.
Det finns spekulationer om att Abedi ska ha blivit radikaliserad i libyska Tripoli, där hans pappa uppges tillbringa mycket tid. Det tillbakavisas av personen, som i stället tror att radikaliseringen skett i Manchester.
– Någon måste ha påverkat honom. Det är hemskt. Han var från vettet.

Igår 19:59
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Reaktioner
Popstjärnan Ariana Grande. Arkivbild. John Salangsang / TT NYHETSBYRÅN

Ariana Grande uppges fortsätta världsturnén

Artisten Ariana Grande skriver att hon är förkrossad efter självmordsdådet i samband med hennes konsert i Manchester.
”Förkrossad. Från djupet av mitt hjärta, jag är så så ledsen. Jag saknar ord”, twittrade den amerikanska popstjärnan efter attacken.
Tidigt på tisdagen kom uppgifter om att Grande ställer in hela sin världsturné efter attentatet, men enligt nya uppgifter till The Independent kommer turnén att fortsätta. Däremot är det oklart om artistens kommande spelningar i London på torsdag och fredag kommer att genomföras, skriver tidningen.
Grande har många unga fans och enligt vittnen var många av de runt 21 000 konsertbesökarna i Manchester barn, tonåringar och familjer.

Igår 19:11
Drottning Elizabeth och prins Philip höll en tyst minut på Buckingham Palace på tisdagen.  Dominic Lipinski / TT / NTB Scanpix

Drottning Elizabeth: ”En barbarisk gärning”

Den brittiska drottningen Elizabeth II uttryckte på tisdagen sin sorg över terrordådet i Manchester. I ett uttalande skriver hon att hela landet chockats av händelsen.
”Jag vet att jag talar för alla när jag uttrycker mina djupaste sympatier till alla som drabbats av den här fruktansvärda händelsen och speciellt till anhöriga och vänner till de som dödades eller skadades.”
Drottningen tackar även Manchesterborna för att de agerat ”med medmänsklighet och medlidande” efter terrordådet.

Igår 18:44
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Europa League 2016/17
Polisen stod utanför Friends arena på tisdagen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Manchester Europa League 2016/17

Höjd säkerhet på Friends – andrahandsbiljetter nekas

Säkerheten på Friends arena kommer att skärpas extra mycket under morgondagens Europa League-final mellan Manchester United och Ajax, med anledning av gårdagens terrorattentat mot Manchester Arena. Bland annat kan besökarna vänta sig omfattande säkerhetskontroller och personer som köpt biljetter i andrahand kommer inte att släppas in, skriver Sportbladet.
– Du måste kunna legitimera dig och identifiera dig för just den biljetten, säger Svenska fotbollförbundets presschef Niklas Bodell till tidningen.
22 personer dödades och 59 skadades i självmordsdådet vid Manchester arena på måndagskvällen.

Igår 18:09
Ajax tränade i Friends arena på tisdagen.  Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN

EL-finalen inleds med tyst minut: ”Inte tid att fira”

En tyst minut kommer att hållas inför avsparken i Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax på Friends arena i morgon, för att hedra offren i terrordådet i Manchester. Det säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin till Radiosporten.
– Showen kommer inte att bli av, det är inte tid att fira nu. Vi ska visa respekt och solidaritet.
Enligt Ceferin var det aldrig aktuellt att skjuta upp finalmatchen.
– Nej, vi höll alla med om att de här fega attackerna inte får stoppa oss från att spela fotboll, säger han till kanalen.
22 personer dödades och 59 skadades i självmordsdådet i samband med den amerikanska stjärnan Ariana Grande i Manchester arena på måndagskvällen.

Igår 17:59
Arkivbild. José Mourinho. PAUL ELLIS / AFP

”Åker inte med samma glädje som vi brukar”

Inför Europa League-finalen i Stockholm i morgon säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho att klubben tänker på offren och de anhöriga som drabbats av attacken i Manchester.
– Men vi har ett jobb att sköta och åker till Sverige för att göra det jobbet, säger han i ett uttalande.
United flyger till Sverige efter sin träning på onsdagsförmiddagen.
– Det är synd att vi inte åker med samma glädje som vi brukar inför stora matcher. Men jag vet, även om jag inte har varit här så länge, att händelsen gör att folk i Manchester står enade.
Uefa har godkänt att klubben inte håller någon pressträff i Solna inför finalen.

Igår 13:41
Läs mer om Dådet i Manchester
Nordeas logga, Helsingfors. Arkivbilder. TT/Wikimedia.
Nordeas flytthot

Analytiker: Nordea flyttar till Helsingfors

Nordea flyttar sitt huvudkontor, men inte till Köpenhamn – utan till Helsingfors. Det spår analytiker som DI pratat med.
– Det finns väldigt goda argument att flytta ur ett aktieägarperspektiv, säger Nordeas tidigare aktiestrateg Mattias Eriksson som numera är förvaltare på Coeli Asset Management, till tidningen.
Även Exane BNP Paribas analytiker Andreas Håkansson tror att Nordeas huvudkontor i framtiden kommer att finnas i den finska huvudstaden, skriver DI.

Igår 20:27
Nordeas huvudkontor. INTS KALNINS / TT NYHETSBYRÅN

Nordea: Vi flyttar bara ett fåtal jobb från Sverige

Varningarna för att både jobb och skatteintäkter försvinner från Sverige om Nordea flyttar sitt huvudkontor är överdrivna. Åtminstone enligt Nordea själva.
I ett svar på en direkt fråga från danska Børsen svarar Rodney Alfvén, Nordeas chef för investerarrelationer, att mindre än 100 jobb flyttas om bankens huvudkontor lämnar Sverige.
Köpenhamn eller Helsingfors är de städer som hittills nämnts i spekulationerna om var Nordea ska flytta. Men Danmark eller Finland kan inte heller hoppas på större skatteintäkter vid en flytt.
”Vi betalar en aktivitetsbaserad skatt, det vill säga, vi betalar skatt där vi har aktiviteter, så vi förväntar oss inga förändringar i bolagsskatten”, skriver Alfvén till Børsen.
Jesper Rangvid, finansprofessor vid Köpenhamns handelshögskola, säger att i stort sett det enda som flyttas är den systematiska risken – att skattebetalarna får betala notan vid en eventuell framtida bankkris.

Igår 05:21
Magdalena Andersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Andersson kan inte vifta bort Nordeas flytt”

Opinion Finansminister Magdalena Andersson får kritik från flera håll på dagens ledarsidor. Expressen skriver att den svenska regeringen flera gånger fått kritik av utländska expertorgan för ”den ansvarslösa bolånefesten”. Tidningen menar att argumenten för att ta tag i problemen på bostadsmarknaden är ”blytunga”: ”Det skulle minska riskerna i svensk ekonomi, stärka statsfinanserna och minska stötande orättvisor. Det är dags för finansministern att göra hemläxan. De borgerliga får gärna hjälpa till”, skriver tidningen.
SvD kritiserar i stället Andersson för hennes uttalande att Sverige inte skulle förlora några skatteintäkter om Nordea flyttar sitt huvudkontor ut ur Sverige. Tidningen menar att Andersson bortser från att högkvalificerade jobb går förlorade: ”Med huvudkontoret följer också jobben hos leverantörer som är beroende av verksamheten. Det kan inte viftas bort”.

Igår 06:26
Läs mer om Nordeas flytthot
Arkivbild: Roger Moore 2010 Ronald Zak / TT / NTB Scanpix
Roger Moore 1927–2017

Skådespelaren Roger Moore död – blev 89 år

Skådespelaren Roger Moore är död. Det meddelar hans familj i ett officiellt uttalande. ”Kärleken som han omgav oss med de sista dagarna var så stor att den inte kan beskrivas med ord”, skriver de. Moore hade varit sjuk i cancer en tid och avled i Schweiz, där han bodde.
Moore var mest känd för sin roll som James Bond i filmer som ”Leva och låta dö” och ”Mannen med den gyllene pistolen”. I en intervju med TT förra året sa han att han kände sig nöjd med livet.
– Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsrik karriär.
Han efterlämnar hustrun, svenskan Kristina Tholstrup, och tre barn.
Roger Moore blev 89 år.

Igår 13:22
Roger Moore med svenska hustrun Kristina Tholstrup  2013. HENNING KAISER / dpa

Adlades för FN-insatser: ”Känner mig priviligerad”

Roger Moore fick sitt stora genombrott 1962 med tv-serien Helgonet, som blev en succé på båda sidor om Atlanten. Han sades länge ha varit påtänkt som James Bond, innan han till slut tog över som agent 007 år 1973. Totalt blev det sju filmer i serien. Han medverkade senare i livet i flera andra filmer, men hade svårt att bli av med Bond-stämpeln, skriver BBC i sin runa.
Moore var ambassadör för FN:s barnorganisation Unicef och gjorde många internationella resor. Engagemanget uppstod efter att han blivit vittne till den fattigdom som många barn levde under när han spelade in filmen Octopussy på plats i Indien.
– Folk säger säkert ”Vad vet en skådespelare om världsfrågor?”. Men i arbetet för Unicef har jag blivit expert på allt från vad som orsakar dvärgväxt till fördelarna med amning. Jag känner mig väldigt priviligerad, sa han till The Guardian när han adlades för sina humanitära insatser 1999.

Igår 14:54
Läs mer om Roger Moore 1927–2017
Kevins namn inristat i en björkstam nära där han hittades död. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kevinfallet

Polischef ska leda den nya Kevinutredningen

Det blir Tomas Johansson, chef vid polisregion Bergslagens utredningssektion, som ska samordna Kevingruppen. Det är de utredare som ska få fram sanningen om mordet på fyraårige Kevin, som dödades i Arvika för 19 år sedan. Tomas Johansson säger att man letar efter utredare som visat prov på god analytisk förmåga.
– Utredare med rätt bakgrund, rätt kompetenser och erfarenhet av att hantera ärenden med en stor mängd dokument, säger han till P4 Örebro.
Fallet tas upp på nytt sedan granskningar av SVT och DN visat att de unga brödernas erkännanden, som kom efter många och långa förhör, aldrig spelades in.

Igår 18:04
TT

Journalist: Kevinfallet inte en objektiv granskning

Opinion Det är utmärkt att Kevinfallet granskas av grävande journalister, men det är farligt att dokumentären drivs av en tydlig tes. Det skriver journalisten och opinionsbildaren Malin Lernfelt i en debattartikel på SVT Opinion.
SVT:s granskning om mordet på Kevin år 1998 har fått stor uppmärksamhet. Två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut som fyraårige Kevins mördare. Inspelade förhör visar hur pojkarna under långa förhör pressades med ledande frågor. ”Här finns det inga tvivel om vad som är sant och falskt eller vem som är god och ond”, skriver Lernfelt som jämför dramaturgin med den amerikanska dokumentären ”Making a murderer”.
Men dokumentären om Kevinfallet är inte en objektiv granskning med öppna frågor, utan driver i stället en tes om att bröderna inte är skyldiga. ”Därför skaver det. Tvärsäkerheten. Dumförklaradet av i princip alla som deltog i Kevin-utredningen.”
Nu har förundersökningen om fallet återupptagits. Det är viktigt att invänta slutsatserna från den innan man ”slår på stora rättvise- och haveritrumman”, skriver Lernfelt.

Igår 09:25
Läs mer om Kevinfallet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.