Tech

Skrällen: Microsoft går med i The Linux Foundation

Microsoft meddelade i samband med sin utvecklarkonferens Connect i New York idag att man blir medlem i The Linux Foundation. Och Microsoft blir dessutom en så kallad platinamedlem, vilket innebär den högsta nivån av medlemsskap och en årsavgift på motsvarande 4,6 miljoner kronor.
The Linux Foundation är en icke vinstdrivande teknologigrupp som jobbar med utveckling och kommersiell anpassning av open source-produkter, framför allt operativsystemet Linux.
Microsofts medlemsskap är något av en skräll, då man tidigare sett Linux som en konkurrent, men under Satya Nadellas ledning har Microsoft i allt högre utsträckning kommit att omfamna open source-kulturen på en rad olika sätt.

Toppnyheter

Trumps USA Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Nordkorea: Trump har förklarat krig mot oss

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att Trump senaste uttalande om Kim Jong-Un utgör ”en krigsförklaring”. Enligt AFP hotar han nu att skjuta ner amerikanska bombplan om de återigen flyger nära Nordkoreas kust, likt de gjorde i helgen, oavsett om det sker i Nordkoreas luftrum eller inte.
– Alla alternativ är på bordet, säger Ri till reportrar i New York.
Ri syftar på Trumps tweetar i helgen, då han bland annat kallade Kim Jong-Un ”en galning” och att ”Nordkorea kommer inte finnas mycket länge till”.
”Nordkoreas Kim Jong-Un, som uppenbarligen är en galning som inte tvekar att svälta eller döda sitt folk, kommer att testas så som han aldrig har testats tidigare.”

1 tim
USA:s president Donald Trump och nordkoreas Kim Jong Un TT

Varningen: Kommer inte vara kvar mycket längre

Efter att Nordkoreas utrikesminister i går gick till hårt angrepp mot USA och president Donald Trump reagerar nu Trump i ett nytt utspel på Twitter.
”Hörde precis Nordkoreas utrikesminister tala i FN. Om han upprepar Little Rocket Mans tankar kommer de inte vara kvar mycket längre” skriver Trump syftandes på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.
I sitt tal till FN:s generalförsamling sa Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho bland annat att en raketattack mot USA blir allt mer oundviklig efter att president Trump bland annat kallat Kim Jong-Un för ”Rocket man”.

Igår 05:59
Ri Yong-Ho. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN

Hotet: ”Raketbesök” till USA allt mer oundvikligt

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho höll på lördagskvällen svensk tid tal i FN.
– Det är bara Trump själv som är på ett självmordsuppdrag, sa Ri Yong-Ho och anknöt till det uppmärksammade tal som presidenten höll i veckan.
Där kallade Donald Trump diktatorn Kim Jong-Un för ”Rocket man” och hotade med att ”förstöra Nordkorea”.
Ri sa att det är USA som tvingat fram ett läge där Nordkorea utvecklar kärnvapen.
– Trumps förolämpningar gör vårt ‘raketbesök’ till hela USA:s fastland allt mer oundvikligt.
Talet hölls strax efter att försvarshögkvarteret Pentagon meddelat att amerikanska stridsflygplan flugit längs med Nordkoreas kust för att visa på USA:s ”många militära alternativ”.

23 sep
Läs mer om Trumps USA
Andreas Johansson Heinö. Arkivbild. TT
Larmet om sexövergrepp inom SD

Statsvetare: ”SD har inte råd med Wighs avhopp”

Att Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna efter att hon utsatts för sexuellt övergrepp förstärker bilden av att det är svårt att vara kvinna i partiet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.
– Och det har man inte råd med, säger han.
Wighs avhopp innebär att tre kvinnliga riksdagsmän hoppat av från SD på två år. Johansson Heinö tror att avhoppen skadar SD:s försök att locka fler kvinnor till partiet.
– Det är en mansdominerad organisation, och det finns en bild av att det finns en manschauvinistisk kultur i partiet, säger han till TT.

3 tim
Hanna Wigh/Henrik Vinge TT

SD polisanmäler sig själva efter larm om sexövergrepp

Sverigedemokraterna har polisanmält sig själva efter att riksdagsledamoten Hanna Wigh larmat om att hon utsatts för sexuella övergrepp av en partikollega. Det säger partiets talesperson Henrik Vinge till Aftonbladet.
– Vi vill verkligen att den här frågan reds ut, säger Vinge till tidningen.
Wigh meddelade i morse att hon lämnar Sverigedemokraterna. Enligt henne själv har hon utsatts för ett sexuellt övergrepp som bestraffning för att ha larmat om förskingring inom partiet.
– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar hon i Kalla fakta.

4 tim
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Finns en särskild tystnadskultur inom SD

Det finns många vittnesmål som pekar på att det finns en särskild tystnadskultur inom Sverigedemokraterna. Det säger TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson med anledning av Hanna Wighs anklagelser att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en partikollega.
– Något annat parti är inte i närheten av så många interna bråk och anklagelser fram och tillbaka så det är ju något speciellt med Sverigedemokraterna i det avseendet, säger Kristofferson.
Expressens David Baas är inne på samma linje. Han säger att inga partiledningar tycker om när en medlem berättar om interna missförhållanden men att det viktiga är hur partiet hanterar det hela.
– Det är många som drar sig för att uttrycka sig i offentligheten, eftersom man vet, eller har god grund att anta, att man kommer att bli bestraffad på olika sätt, säger han om Sverigedemokraterna.
SD:s presschef Henrik Vinge har sagt att partiet inte haft kännedom om det påstådda övergreppet på Wigh.

5 tim
Läs mer om Larmet om sexövergrepp inom SD
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg den 17 september.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarschen i Göteborg

Nazisterna: ”Vi kommer inte att acceptera beslutet”

En domstol i Göteborg har beslutat sig för att korta demonstrationsvägen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på lördag.
– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, presstalesman för Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), till TT.
Den nya demonstrationsvägen innebär att sträckan halveras. Demonstrationens start flyttas från Bokmässan, ett par hundra meter norrut. Istället för att få avsluta demonstrationen på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg ska nu demonstrationen avslutas redan vid Gamla Ullevi.

4 tim
Polis på plats vid en otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg den 17 september. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska centralrådet: Väldigt nöjd med beslutet

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta Nordiska motståndsrörelsens demonstrationsväg den 30 september.
Den judiska församlingens överklagande har spelat roll. Demonstrationen kommer därmed inte gå i närheten av synagogan då de firar jom kippur.
– Spontant är jag väldigt nöjd med beslutet, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, till TT.
I beslutet skriver rätten att vägen ”av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas”. Rätten skriver även att man tagit hänsyn ”till att Judiska församlingen firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen”.

4 tim
Arkivbild. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Domstol kortar nazisters demonstration i Göteborg

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att ändra samlingsplatsen och korta demonstrationsvägen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg på lördag, skriver TT. Den nya vägen kommer att flyttas bort cirka 300 meter norrut från bokmässan. Demonstrationen kommer sedan avslutas innan den når kvarteren närmast synagogan.
– Det här är det vi kommit fram till med hänsyn till ordning och säkerhet, säger lagmannen Anders Hagsgård, vid förvaltningsrätten, till SVT Väst.
Förvaltningsrätten ser även till risken för motdemonstrationer och konstaterar att det inte finns andra bra alternativa färdvägar att erbjuda.
Beslutet kommer sedan bland annat judiska församlingen överklagat polisen tidigare beslut.

6 tim
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA
Baltimore Ravens-spelare knäböjer under nationalsången på söndagen. Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA

”En av de viktigaste dagarna i idrottshistorien”

Den 24 september 2017 kommer att bli ihågkommen som en av de viktigaste dagarna i den amerikanska idrottshistorien, skriver Bleacher Reports Mike Freeman i en krönika. Den kommer att bli ihågkommen för att över 200 spelare i den amerikanska fotbollsligan NFL vägrade böja sig för president Donald Trumps påtryckningar.
Under helgen uppmanade Trump NFL-lagens ägare att sparka de spelare som sitter eller knäböjer under nationalsången. Över 200 spelare valde att trotsa honom. Flera andra kom inte ens ut för nationalsången.
”De svarade med en av de mest kraftfulla och viktiga protester som vi sett i det här landet”, skriver Freeman.
CNN:s Chris Cilizza skriver i en analys att spelarna i NFL och NBA är perfekta måltavlor för Trump. Presidentens anhängare provoceras av att spelarna är rika, bortskämda och svarta.
”Trump insisterar på att det här inte handlar om hudfärg. Men det håller helt enkelt inte”, skriver han.

2 tim
Oakland Raiders-spelare under gårdagen. TASOS KATOPODIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump: Handlar om respekt för flaggan – inte hudfärg

Donald Trump fortsätter ordkriget mot de idrottsmän som valt att stå på knä under den amerikanska nationalsången. Under fjolåret startade quarterbacken Colin Kaepernick rörelsen genom att knäböja i protest mot polisvåldet mot svarta i USA. Efter att Trump gjort hätska utfall mot honom och hans efterföljare valde över 200 NFL-spelare att sitta ner eller stå på knä under nationalsången i går.
Motororganisationen Nascar har meddelat att de, till skillnad från NFL och NBA, kommer dela ut reprimander om deras utövare gör något liknande.
”Så stolt över Nascar och dess fans. De kommer inte tolerera respektlöshet mot vårt land och vår flagga”, skriver Trump på Twitter.
”Det här har inget med hudfärg att göra. Det handlar om respekt för landet, flaggan och nationalsången”, fortsätter han.

3 tim
Till vänster: Antonio Smith och Shiloh Keo i Denver Broncos under söndagens match. Till höger: John Middlemas. TT / Twitter

97-årig krigsveteran: De har all rätt att protestera

Över 200 spelare i den amerikanska proffsfotbollsligan NFL knäböjde eller satt under nationalsången under söndagens omgång, rapporterar AFP. Protesterna har fått ny kraft sedan president Donald Trump gjort flera utspel mot de företrädelsevis svarta spelarna.
Nu får idrottarna stöd av en 97-årig veteran från Andra världskriget, John Middlemas, skriver Fox News. På en bild som hans barnbarn lagt upp på Twitter syns hur han står på ett knä. ”Ungdomarna har all rätt att protestera”, säger han enligt inläggstexten.
Genom att knäböja i stället för att stå markerar spelarna mot polisbrutalitet mot svarta i USA.

Idag 09:54
Läs mer om Trumps USA
Angela Merkel ODD ANDERSEN / AFP
Valet i Tyskland

Merkel: Alla har ett ansvar att få till stabil regering

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hennes kristdemokrater kommer att söka koalitionssamarbete med liberala FDP och miljöpartiet Die Grüne, men även med Socialdemokraterna i SPD, rapporterar tyska Tagesschau.
– Jag tror att alla partier har ett ansvar att se till att vi får en stabil regering, säger Merkel på en presskonferens.
SPD gjorde ett dåligt valresultat efter att fram till nu ha suttit i koalition med Merkel. Än så länge har man varit avvisande till nytt samarbete.

4 tim
Frauke Petry gestikulerar när hon lämnar presskonferensen i förmiddags. Julian Stratenschulte / TT NYHETSBYRÅN

Fler i AFD bryter sig loss: ”Stora motsättningar”

Frauke Petry, som fram till i förmiddags var en av ledargestalterna i högerpopulistiska AFD, kommer att göra sig till en förgrundsfigur för en ”konservativ nystart”, säger hon i en intervju med tyska ARD. Men om det innebär att hon kommer att bilda ett nytt parti är ännu oklart. För att kunna bilda en ny partigrupp i förbundsdagen behöver hon alliera sig med minst 34 parlamentariker, enligt FAZ.
Även i delstaten Mecklenburg-Vorpommern splittras partiet. Fyra lokala parlamentariker bryter sig ur partigruppen, rapporterar Der Spiegel.
Partiet bildades för omkring fyra år sedan, och har stadigt vuxit i opinionen.
Dagens presskonferens visar det som alla redan visste, skriver NRK:s Knut Magnus Berge i en analys. ”AFD är ett parti med stora inre slitningar.” Det handlar dels om politik, men minst lika mycket om profil, skriver han. Frågan är om partiet ska framstå som ett enfrågeparti med udden mot invandring och Islam, eller som ett parti med bredare ambitioner.

4 tim
Frauke Petry reser sig upp och går från presskonferensen där hon just meddelat att hon inte ska delta i AFD:s partigrupp i tyska förbundsdagen. FABRIZIO BENSCH / TT NYHETSBYRÅN

Splittring inom AFD: Ledare lämnar partigruppen

Frauke Petry, en av ledarfigurerna i högerpopulistiska AFD, kommer inte att sitta med i partiets grupp i parlamentet. Det meddelade hon på en presskonferens på måndagsmorgonen, rapporterar tyska medier.
– Vi ska vara öppna med att det finns meningsskiljaktigheter över vilken politik AFD ska föra, sa hon innan hon reste sig upp och gick från den pågående presskonferensen utan att svara på några frågor.
AFD gjorde ett rekordstarkt valresultat i söndagens val och kom in i tyska förbundsdagen. Men splittringen inom partiet blev tydlig redan under de första timmarna efter resultatet, skriver Die Welt. Petry anses tillhöra partiets mjukare falang. Hon förespråkar att partiet ska göra sig regeringsdugligt till valet 2021, medan hennes partimotståndare förespråkar en hård oppositionspolitik.

Idag 07:44
Läs mer om Valet i Tyskland

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.