Mobiloperatören Tre

Smarta tjänsterna som förenklar vardagspusslet

Kommunikation är ofta a och o för att livet livet ska rulla friktionsfritt. I dag är vi vana att ständigt vara uppkopplade och tillgängliga. Kanske är det därför vi upplever det som extra frustrerande när vi inte får tag på varandra. Som tur är finns en rad smarta tjänster som gör vardagen – och kommunikationen – enklare.
Mobiloperatören Tre vill göra sina kunders uppkopplade liv smidigare. Därför ingår WiFi-samtal och 3Skicka Surf i Tres abonnemang.

Dela surfen – med familjen

3Skicka surf innebär att du alltid kan dela med dig av din återstående surfmängd snabbt och enkelt till sambon, barnen, eller bonusföräldern. Det enda du behöver göra är att registrera ett konto på Mitt3 och därefter ladda ner appen 3Skicka surf. Alla med privata mobilabonnemang hos Tre kan skicka surf till andra privata mobilnummer hos Tre.
WiFi-samtal innebär att din telefon automatiskt väljer att ansluta till WiFi om du skulle befinna sig på en plats med dålig täckning, som i källaren, i tvättstugan eller på gymmet.
Förutom WiFi-samtal och 3Skicka surf ingår även musikstreaming

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Toppnyheter

Polisen utreder mordet på den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Förgiftningen av ex-spionen

Ryssland: Sverige kan ha spridit nervgiftet Novitjok

Ryssland pekar ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet Novitjok som användes i attacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien. Ett av länderna som pekas ut är Sverige, skriver TT.
– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.
– De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, fortsätter hon.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar att påståendet är felaktigt, säger hon till TT.
Sergej och Julia Skripal hittades förra veckan medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury. Deras tillstånd har sedan händelsen beskrivits som kritiskt.

39 min
Vladimir Putin/Polisen utreder mordförsöken på ex-spionen och hans dotter. TT
Förgiftningen av ex-spionen

Kreml om anklagelserna mot Putin: ”Är oförlåtliga”

Anklagelserna om att Rysslands president Vladimir Putin ligger bakom nervgiftattacken mot den ryske dubbelagenten i Salisbury är ”chockerande och utifrån diplomatiskt perspektiv oförlåtligt”, säger hans talesperson Dmitrij Peskov enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.
– Det är uppenbart att det saknas tydliga bevis, säger Peskov enligt ryska RIA.
Samtidigt meddelar Rysslands ambassadör i London, Alexander Jakovenko, att han fått ett diplomatiskt meddelande från Storbritannien om ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripals hälsa. De uppges vara i kritiskt tillstånd.

Igår 19:25
Theresa May och Laurie Bristow. TT
Förgiftningen av ex-spionen

Ryska svaret: Utvisar 23 brittiska diplomater

Den diplomatiska krisen mellan Ryssland och Storbritannien trappas upp. Ryssland svarar på de brittiska utvisningarna genom att utvisa 23 brittiska diplomater, rapporterar Sky News. Bakom konflikten ligger anklagelser om att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal.
Beskedet kommer efter att den brittiska ambassadören i Ryssland, Laurie Bristow, kallats till ett möte på utrikesdepartementet i Moskva under lördagsmorgonen.
De 23 brittiska diplomaterna får en vecka på sig att lämna landet, uppger ryska UD i ett uttalande, enligt AFP. Därtill stoppar Ryssland den brittiska kulturmyndigheten British Councils verksamhet i landet med hänvisning till dess "oreglerade status".
Dessutom upphäver man avtalet om att inrätta ett brittiskt konsulat i Sankt Petersburg, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Idag 08:18
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
Jimmie Åkesson/Kent Ekeroth. TT
SD:s valkonferens

Analys: Ödets ironi att SD lyfter Ekeroths käpphäst

SD-ledaren Jimmie Åkesson skärpte retoriken inför valrörelsen när han föreslog obligatorisk utvisning för utländska medborgare som begår grova vålds- eller sexualbrott i Sverige, skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i en analys. Det är ”en ödets ironi” att Åkesson valde att lyfta förslaget eftersom det är en av Kent Ekeroths gamla politiska käpphästar – Ekeroth petades från partiets riksdagslista i helgen.
Aftonbladets Lena Mellin skriver att det är svårt att se hur brottsdömda som inte går att utvisa, på grund av att de är statslösa eller inte tas emot av hemlandet, ska kunna överleva. Enligt SD ska de i stället utrustas med fotboja och inte få jobba eller plugga, skriver Mellin som pekar på att SD ju även vill förbjuda tiggeri. ”Det förefaller som Åkesson tycker att de långsamt ska svälta ihjäl.”

1 tim
Sverigedemokraternas  partiledare Jimmie Åkesson. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

SD: Utlänningar som begår grova brott ska utvisas

Sverigedemokraterna kräver obligatorisk utvisning på livstid för utländska medborgare som döms för grova vålds- och sexbrott. Det sa partiledaren Jimmie Åkesson under sitt tal på partiets valkonferens.
– En stor del av brottsligheten är importerad, sa Åkesson.
I dag kan brottslingar slippa dömas till utvisning beroende på anknytning till Sverige, skriver TT.
Om hemlandet inte vill ta emot en person vill SD att Sverige ska utöva påtryckningar mot länderna i form av sanktioner: frysta tillgångar och indraget bistånd. Om internationella konventioner hindrar utvisningar så vill SD omförhandla dem eller strunta i dem.
Åkesson utlovade även hårda tag mot de utländska brottslingar som inte kan utvisas efter avtjänat straff.
– Vid minsta överträdelse ska de tillbaka in i fängelse i väntan på att utvisning kan verkställas, sa han.

3 tim
Kent Ekeroth under Sverigedemokraternas valkonferens i dag. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

Kent Ekeroth petas från Sverigedemokraternas riksdagslista, skriver Expressen.
SD:s valkonferens antog valberedningens förslag till riksdagsvalsedel, där bland andra Kent Ekeroth och SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson inte är med. Röstsiffrorna blev 119 mot 52.
Mot valberedningens förslag stod en alternativ lista som lanserats av SD i Västerbotten.
Många av de drygt 170 röstberättigade ombuden var missnöjda med att flera kända namn saknas på valberedningens lista.
– Jag måste erkänna att när jag såg valberedningens förslag blev jag lite smått chockerad, sade David Lång, ledamot av partistyrelsen i debatten inför beslutet, till TT.
Han pekade på att en tredjedel av de nuvarande riksdagsledamöterna inte finns med på listan.

6 tim
Läs mer om SD:s valkonferens
Hanif Bali. Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson. TT
Balis tweet om UD-mejlen

Analyser: Bali hänger löst – kan uppmanas lämna M

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kallade Hanif Balis agerande för ”ytterst omdömeslöst”.
Samtidigt som Bali varit viktig för M med sin stora följarskara i sociala medier har hans ”hårda tongångar” blivit en huvudvärk för partiledningen, skriver DN:s Karin Eriksson i en analys. Enligt henne är steget till att han uppmanas lämna partiet inte långt.
Billströms uttalande osade ”år av partiledningens återhållna frustration”, skriver Annie Reuterskiöld i en kommentar i SvD. Hon tillägger att det inte är säkert att mejlkonversationen mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen, som Bali publicerade, kom via utländsk infiltration men att den misstanken räcker för att Balis karriär ska stå på spel.

2 tim
Hanif Bali. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Bali: Beklagligt att jag riskerat gynna Kreml

I ett långt inlägg på Facebook redogör Hanif Bali (M) för sin version av händelseförloppet bakom att han publicerade en UD-mejlväxling med ledarskribenten Patrik Oksanen om Rysslands annektering av Krimhalvön.
Säpo utreder händelsen och enligt DN:s källor finns misstankar på UD om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlkonversationen.
Bali skriver att han fick tips om konversationen av Chang Frick, grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Att Bali först inte svarade DN om varifrån han fått handlingen – som hade begärts ut av Fricks kollega Pelle Zackrisson – berodde enligt honom på att det kändes ”olustigt” att uppge källan.
”Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande”, skriver Bali i sitt senaste inlägg och tillägger att han bara yttrat sig kritiskt om Putins Ryssland.
”Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda”, tillägger Bali.
Zackrisson arbetade fram till veckan innan handlingarna begärdes ut som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Oksanens Hela Hälsingland tillhör.

Idag 09:17
JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Billström om Balis tweet: ”Utomordentligt allvarligt”

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt efter att han delat en mejlkonversation mellan UD och en journalist som misstänks ha varit avlyssnad av främmande makt.
– Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SVT Nyheter.
Mejlväxlingen som Bali la upp på Twitter gick mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och UD och hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket avslöjades av DN.
Bali har själv kallat sitt agerande för ”extremt omdömeslöst”.
Partiet har kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning, och säger att den avdelningen i sin tur ”informerat säkerhetspolisen om saken”.

Idag 06:00
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen
Ri Yong-Ho TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

UD: Har pratat om behovet av att avskaffa kärnvapen

Samtalen med Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho avslutas på lördagen. Inget mer är inplanerat just nu, bekräftar UD för TT.
I ett uttalande skriver UD att man har pratat om behovet av att Nordkorea avskaffar sina kärnvapen- och robotprogram. Man har också diskuterat det humanitära läget i landet samt sanktioner. Även frågor om samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA har lyfts.
”Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer”, skriver UD.

22 min
Kim Jong-Un/Donald Trump/Margot Wallström. TT
Nordkoreakrisen

Källa: Utesluter inte samtal mellan Trump och Kim

Världens blickar är riktade mot Sverige när Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är på besök i Sverige för att träffa utrikesminister Margot Wallström (S). AFP skriver om de goda relationerna mellan länderna och att både en eventuell nedrustning på Korehalvön samt ett möjligt möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un står på agendan.
Samtidigt uppger källor för den Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att man inte kan ”utesluta en möjlig kontakt” mellan Nordkorea och USA under Ris besök i Sverige, skriver AFP.
CNN och Reuters lyfter att Sverige står redo att hjälpa till i de historiska samtalen mellan USA och Nordkorea.

Igår 15:13
Läs mer om Nordkoreakrisen
Emil Jönsson och Anna Haag i Falun. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Skidstjärnorna avslutar sina karriärer: ”Är färdig”

Längdskidåkarna Emil Jönsson och Anna Haag avslutar sina karriärer, rapporterar Sportbladet. I morgon gör skidparet sina sista tävlingar i världscupen i skidor i Falun.
– Under OS vaknade jag upp en dag och kände nej, jag är färdig med det här, säger Anna Haag till tidningen.
Jönsson har bland annat två brons från OS i Sotji och Haag ett guld från samma OS samt två silver från OS i Vancouver.

2 tim
Calle Halfvarsson får blommor efter sin andraplats. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Halfvarsson tog revansch: Blev tvåa efter spurtrysare

Calle Halfvarsson gjorde säsongens bästa lopp och blev tvåa i masstarten i Falun. Svensken gjorde ett mäktigt ryck på sista varvet och såg ut att gå mot segern. Men på upploppet kom ryssen Bolsjunov i kapp och förbi.
Halfvarsson, som fyller 29 år i dag, var ändå nöjd med loppet. Pallplatsen är en liten revansch för OS-misslyckandet.
– Jag har ju haft det tungt, att få lyckas här är viktigt att få med sig, säger han till Sportbladet.

1 tim
Finlands Krista Pärmäkoski vinner före Marit Björgen. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Pärmäkoski kom ikapp och spurtade ner Bjørgen

Det såg ut att sluta som så ofta förut – seger för Marit Bjørgen. Men på upploppet blev norskan upphunnen och förbipasserad av en vilt spurtande Krista Pärmäkoski, som därmed säkrade finsk seger på damernas 10 km, i världscupavslutningen i Falun.
Marit Bjørgen såg ut att få loppet dit hon ville. Norskan spräckte fältet med 2,5 km kvar av masstarten, och fick med sig Pärmäkoski och Ingvild Flugstad Østberg. In på upploppet fick Østberg släppa och Pärmäkoski var starkast i duellen mot Bjørgen.
Ebba Andersson blev fyra och därmed bästa svenska, 14,5 sekunder från segrande Pärmäkoski.

4 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Trumps USA Trumps team
Rex Tillerson/John Kelly. TT
Trumps USA Trumps team

John Kelly: Tillerson satt på toa när han fick sparken

USA:s utrikesminister Rex Tillerson satt på toa när han fick beskedet om att han sparkas från Vita huset, skriver Daily Beast.
Tillerson som var på en jobbresa i Afrika hade drabbats av magproblem när stabschefen John Kelly ringde honom för att meddela hans avsked. Vilket Kelly senare berättade inför politiska reportrar och tjänstemän – trots att Tillerson är kvar på jobbet till slutet av månaden.
Många har upprörts över att Kelly delade med sig av informationen om Tillersons privatliv, även om det skedde på ett inofficiellt möte, uppger källor för tidningen.

1 tim
John Brennan och Donald Trump.  TT
Trumps USA Trumps team

Förre CIA-chefen till Trump: ”En förnedrad demagog”

Den förre CIA-chefen John Brennan går till attack mot Donald Trump efter rapporter om att FBI:s vicechef fått sparken. I ett inlägg på Twitter levererar han ett dräpande omdöme där USA:s president beskrivs med ord som ”korrupt” och ”demagog”.
”När den totala omfattningen av din politiska korruption och din moraliska nedrighet blir känd, kommer du att ta din rättmätiga plats som en förnedrad demagog i historiens soptunna”, skriver han.
Anledningen är justitieminister Jeff Sessions beslut – där Trump misstänks ha haft inflytande – att sparka FBI:s vicechef Andrew McCabe bara ett dygn innan denne skulle ha gått i pension. Beslutet innebär att McCabe, som redan steg av sin tjänst i januari, kan nekas full pension från justitiedepartementet.
”Du kan göra Andy McCabe till syndabock, men du kan inte att förstöra USA...USA kommer att segra över dig”, skriver Brennan.

4 tim
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Analys: ”Donald Trump vill avskräcka läckor”

FBI:s vicechef Andrew McCabe, som arbetat 20 år på myndigheten, lämnade i januari sina arbetsuppgifter och planerade att gå i pension nu på söndag – men i stället fick han på fredagen sparken av USA:s justitieminister Jeff Sessions.
I en analys i Washington Post skriver Callum Borchers att det finns flera tänkbara skäl till att Donald Trump velat göra sig av med McCabe: Att visa sin makt över Sessions, dra ryssutredningen i smutsen och att avskräcka läckor är några av dem.
Borchers skriver att Trump drivit en ”sargad tes” om att grupper som sympatiserat med Demokraterna och Clinton ”skyfflat pengar” in i McCabes hustrus kampanj till senaten.
”Problemet med teorin är att McCabe vid tidpunkten för hans frus kampanj inte var ansvarig för utredningen av Clintonmejlen”, skriver Borchers.
Hur orättvis Trumps angrepp på McCabe än kan vara, så kan petningen fungera som en varning till andra: ”Om presidenten tror att du är hans fiende, så kan han ge sig på dig .”

6 tim
Läs mer om Trumps team
TT
Ryska valet 2018

Varningen: Valkaruseller säkrar greppet om makten

Ryssland går till valurnorna i morgon för att rösta fram sin nästa president. Vladimir Putin lär vinna, men landets val omgärdas ofta av rapporter om fusk och oegentligheter. Redan före valdagen är manegen rejält krattad för Putin.
– Den stora problematiken är inte kopplad till valdagen, utan mer generellt till Putins politiska dominans och den urholkning av demokratins institutioner som har skett år för år, säger Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Men det förekommer också att uppgifter om fiffel med valsedlar, om valkaruseller där väljare körs runt i bussar för att rösta flera gånger i olika vallokaler och att det förekommer press på anställda vid statliga företag och myndigheter att gå och rösta – och då i synnerhet rösta ”rätt”.

3 tim
Vladimir Putin. Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Därför vill Rysslands unga se Putin som sin president

Kommer president Vladimir Putin någonsin släppa taget om Ryssland, undrar CNN i ett längre reportage. De framhäver att Putin har 80 procent i stöd, kontroll över de ryska medierna – och ingen konkurrent som kan utmana honom.
Men vinner Putin så skapar det också en kris: ”Vem kommer att leda Ryssland efter honom”, undrar CNN. Enligt landets konstitution får en ledare bara styra två mandatperioder i rad. Nu frågar sig experter om presidenten – som under valkampanjen inte velat debattera mot konkurrenterna eftersom han inte vill ”uppfostra efterträdare” – har börjat fundera på att lära upp en framtida president.
Putin har störst stöd bland ungdomar i åldern 18–24 år enligt opinionsmätningar och i ett längre reportage undersöker The Wall Street Journal varför. Tidningen listar flera anledningar: Ungdomar är mer benägna att flytta till städer med större möjligheter, de har bättre ekonomi och utbildning. Och de har aldrig haft någon annan ledare än Putin, skriver tidningen.
”Under deras livstid har Putin förvandlat Ryssland från en kaotisk demokrati till en auktoritär stat”.

Idag 06:21
Läs mer om Ryska valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Stephanie Clifford/Donald Trump. TT
Trumps USA USA:s framtid

Advokaten: Saker har hänt vid Trumps presidentskap

Vissa av de anklagelser som riktats mot Donald Trump gällande hans relation med ex-porrstjärnan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, inträffade efter det att Trump tillträtt på presidentposten. Det hävdar Cliffords advokat Michael Avenatti, utan att ge några ytterligare detaljer, rapporterar CNN.
Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders sa på fredagskvällens dagliga pressträff att hon inte har någon information om det.
Uttalandet kommer efter att Avenatti hävdat att Clifford blivit fysiskt hotad och varnad om att hålla tyst om relationen, något som Vita huset förnekar, skriver Reuters.
En av Donald Trumps advokater ska ha betalat ut pengar till Clifford för att tysta henne om en sexuell relation med Trump 2006.

1 tim
Arkivbild. KAREN BLEIER / AFP
USA:s framtid

Kampanjen skördade 50 miljoner Facebookprofiler

Dataanalysfirman Cambridge Analytica som samarbetade med Donald Trumps valkampanj samlade in uppgifter från över 50 miljoner Facebookprofiler. Det uppger en visselblåsare för Observer. Facebook bekräftar uppgifterna för tidningen. Med hjälp av informationen skapade Cambridge Analytica mjukvara som kunde förutsäga och påverka väljarnas agerande i presidentvalet, uppger Christopher Wylie, som arbetade med företaget, för tidningen.
– Vi utnyttjade Facebook för att samla in information från miljontals profiler. Och byggde modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner. Det var detta hela företaget byggde på, säger han.

21 min
Arkivbild. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Kontroversiell analysfirma stoppas av Facebook

Facebook stänger av dataanalysfirman Cambridge Analytica och dess moderbolag SCL från nätverket. I en bloggpost skriver Facebook att Cambridge Analytica trots löften om motsatsen använt data som man fått av psykologi-appen ”thisisyourdigitallife”, där användare fick frågor avsedda att bygga en psykologisk profil av dem.
Enligt Facebook har Cambridge Analytica redan 2015 sagt att man förstört all information man samlat in från appen. ”För flera dagar sedan fick vi rapporter om att, trots de försäkringar vi fått, inte all data var förstörd”, skriver nu Facebook.
Cambridge Analytica blev känt för allmänheten i samband med det amerikanska presidentvalet 2016, då man arbetade med Facebook-annonser åt Trumpkampanjen. Bolaget använder detaljerade datauppgifter om användare för att kunna genomföra riktad annonsering. Man var också involverade i brexitkampanjen.

Idag 07:07
Läs mer om USA:s framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.