Snö i Istanbul på lördagen. Mert Akyol / TT / NTB Scanpix
Vårvädret

Snösmocka mot södra Europa – flera ihjälfrusna

Häftiga snöfall och iskallt väder har slagit till mot södra Europa och krävt minst 20 människoliv, skriver TT. I Istanbul har snön proppat igen gatorna och orsakat trafikbekymmer i hela staden. Minst 40 centimeter snö har fallit i den turkiska staden sedan fredagskvällen.
I Polen har tio personer frusit ihjäl de senaste dygnen. Under lördagen sjönk temperaturen till minus 14.
– Sju människor dog på fredagen, vinterns hittills dödligaste dag, säger Bozena Wysocka, talesperson för den polska regeringens säkerhetscentrum, till AFP.
I Italien har sju personer dött till följd av kylan och i Bulgarien hittades två irakiska migranter ihjälfrusna i en skog nära gränsen till Turkiet.

Toppnyheter

De två kandidaterna Roy Moore och Doug Jones talade med reportrar vid vallokalen.  TT/AP
Anklagelserna mot Roy Moore

Alabama väntar på resultat – viktigt val för Trump

De första siffrorna från fyllnadsvalet till senaten börjar snart komma in i Alabama och vallokalerna stänger klockan två i natt, svensk tid. När republikanen Roy Moore anlände till vallokalen ville han inte svara på några frågor från reportrar gällande de sextrakasserier han anklagas för.
Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare, demokraten Doug Jones, kommer in i senaten.
Om Doug Jones vinner valet tappar republikanerna en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.

Igår 22:39
Roy Moore utanför vallokalen tidigare i dag. Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix

Washington Post portas från Moores valvaka

Den amerikanska tidningen Washington Post portas från republikanen Roy Moores valvaka i samband med senatsvalet i Alabama, skriver AP. Tidningen var den första att rapportera om att Moore av flera kvinnor anklagas för sexuella trakasserier.
Hannah Ford, talesperson för republikanens valkampanj, bekräftar att man har granskat och valt att inte bevilja tidningens ansökan om pressackreditering.
Moore har tidigare nekat till alla anklagelser.

Igår 23:06
Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix

Här anländer Roy Moore till vallokalen – på en häst

När det var dags för republikanen Roy Moore att själv rösta i fyllnadsvalet till senaten i delstaten Alabama gjorde han det inte till fots. I stället kom Moore ridande på en häst, någonting som han har gjort till lite av en tradition.
Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones och har ett starkt stöd i den konservativa delstaten, trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.

Igår 18:15
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Judiska kapellet i Malmö attackerades i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Två män hotade med att kasta bomb mot församling

Två personer ska vid lunchtid på tisdagen ha hotat judiska församlingen i Malmö, skriver Kvällsposten. De unga männen ska ha krävt av säkerhetsvakten att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd, till tidningen.
Männen ska ha fotograferats av säkerhetsvakten och bilderna har lämnats till polisen. Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet.

Igår 20:02
Fredrik Sieradzki. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska föreningen: ”Tar alltid det på stort allvar”

Den judiska föreningen i Malmö tar bombhotet mot föreningen på stort allvar, skriver Kvällsposten. Två unga män ska vid lunchtid ha bett om att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sa de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till tidningen.
Händelsen har polisanmälts och Sierdazki säger att man ”alltid tar sådana här händelser på stort allvar”.

Igår 20:43
Två brandbomber har kastats mot judiska församlingen i Malmös kapell . Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingen: ”Det tycks bli värre och värre”

Freddy Gellberg, ordförande för den judiska församlingen i Malmö, säger till Sydsvenskan att församlingen betraktar måndagsmorgonens händelse som ett hot. Det var på morgonen som två brandbomber hittades utanför lokalen och polisen utreder nu hatbrott, rapporterar P4 Malmöhus.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg till Sydsvenskan
Flaskorna ska ha börjat brinna, men inte orsakat någon skada på byggnaden.

11 dec
Läs mer om Hoten mot judiska församlingen i Malmö
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

L kräver info av Säpo – vill ta del av hotbilden

Säkerhetspolisen måste informera riksdagens justitieutskott om hoten mot de judiska församlingarna och institutionerna samt om det finns hot mot enskilda, kräver Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. Det rapporterar TT.
Han vill att Säpo ”i närtid” ger justitieutskottet en bild av hur läget ser ut när det gäller hatbrott och hot med antisemitiska motiv, heter det i ett pressmeddelande.
Det var i lördags som synagogan i Göteborg attackerades och därefter har det skett attacker mot judiska församlingen i Malmö.

Igår 22:26
Synagogan i Göteborg kärlekbombades efter helgens attack. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingar riktar kritik mot SVT och TT

SVT och TT kritiseras av flera judiska församlingar i Sverige för att ha använt uttryck som kan leda till antisemitism, skriver Kulturnytt. Det är i en debattartikel i SvD som företrädare skriver att mediebolagen uttrycker sig ”schablonmässigt om judar” och använder till exempel uttryck som ”judisk lobby”.
– Det stämmer inte med verkligheten, det finns ingen judisk lobby och vi har absolut inget intresse av att ha någon lobby eller någonting i den stilen, säger Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till SR.
Vicktor Olsson, övergripande nyhetschef på TT, slår ifrån sig kritiken medan Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, säger att det skett ”en felaktig formulering”.

Igår 17:39
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två män begärs häktade efter attack mot synagoga

Två män begärs häktade för helgens brandbombsattack mot en synagoga i Göteborg. Männen är misstänkta för mordbrand.
– Vår teori är att det har med Palestina-Israel-konflikten att göra, säger åklagaren till DN.
Tre män, 18, 20 och 21 år gamla har sedan i söndags suttit anhållna misstänkta för att ligga bakom attentatet mot synagogan på lördagskvällen. En av dem, 20-åringen släpps på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.
Männens tre advokater säger till DN att de nekar till anklagelserna.

Igår 13:29
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.