Nöje & kultur

Spelar in tack-meddelande – Obama dyker oväntat upp

I det senaste avsnittet av The Tonight Show med Jimmy Fallon gjorde Michelle Obama sitt sista framträdande som presidentfru. I programmet har vanliga amerikaner skrivit tack-meddelanden till Obama som de läser upp inför kameran och berättar vad hon betytt för dem. Men vad de inte vet är att både Jimmy Fallon och Michelle Obama gömmer sig i kulisserna. Chocken blir därför stor när Obama själv dyker upp, kramar dem och tackar för meddelandena. En kvinna sa att tack vare Obama vet hon att ”hennes ras inte definierar vem hon är, eller vad hon kan åstadkomma”.

Michelle Obama i programmet.

Toppnyheter

Metros ägarbyte

Ager-Hanssen är beredd att sälja papperstidningen

Papperstidningen Metro är till salu, säger Christen Ager-Hanssen, vd på ägarbolaget Custos, till DN.
–  Skulle vi få ett bud på tidningen som vi tycker är vettigt, från en vettig aktör, så är vi beredda att sälja tidningen.
Ager-Hanssen tror inte på en framtid för papperstidningen och vill därför satsa på den digitala utvecklingen.
– Vi vill ha kvar och utveckla alla digitala kanaler och vi vill ha kontroll över varumärket. Men en tidning är inget viktigt strategiskt instrument för oss, säger han.
Metros huvudkontor kommer att flytta till London, som bli bas för den digitala utvecklingen i flera olika länder. Verksamheten i Sverige kommer även i fortsättningen drivas av Metros vd Mikael König.
Det var i går som Mats Qviberg meddelade att han säljer alla aktier i investmentbolaget Custos för en krona. Han släppte därmed innehavet i Metro och Realtid, avslöjar SvD. Christen Ager-Hanssen, Qvibergs affärspartner, tillika Metros styrelseordförande, köpte upp tidningen.

1 tim
Gunnar Seijbold / TT NYHETSBYRÅN

MP backar om Metro: Vill inte bryta SL-avtal

Miljöpartiet backar från kravet att inte låta gratistidningen Metro distribueras i Stockholms kollektivtrafik, rapporterar Kulturnytt i P1. Miljöpartiet har tidigare krävt att distributionsavtalet mellan tidningen och SL skulle hävas. Bakgrunden var att den tidigare Metroägaren Mats Qviberg och hans affärspartner Christen Ager-Hanssen antydde att de var öppna för ett samarbete med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.
– Nu har chefredaktören försäkrat att det inte kommer att ske något samarbete med Nyheter Idag. Därför ser vi inte av kontraktsmässiga skäl någon anledning att säga upp avtalet, säger MP:s gruppledare Tomas Eriksson till till SVT Kultur.

2 tim
Arkivbilder. TT

Analyser: ”Miljardärerna behövs i mediebranschen”

När Mats Qviberg nu säljer alla aktier i Metro för en krona så är han själv inte den störste förloraren på affären, menar Aftonbladets Martin Schori:
”Då talar jag inte bara om Metros anställda, utan om alla som vill se en förnyad – och räddad – mediebransch.”
Nya typer av finansiärer behövs i mediebranschen menar Martin Schori som jämför med Amazon-grundaren Jeff Bezos som köpte Washington Post och därmed lyfte tidningen till en ny storhetstid.
Qviberg sålde innehavet till sin affärspartner Christen Ager-Hanssen som tidigare uttalat att ”en tidning som inte uppfattas som en journalistisk produkt blir snabbt helt ointressant både för läsare och annonsörer.” Dagens Nyheters Martin Jönsson skriver:
”Det man kan hoppas nu är att han minns det, agerar därefter och förstår att den kris Metro hamnat i inte handlar om något drev utan är till hundra procent egenförvållad.”

Idag 05:54
Läs mer om Metros ägarbyte
Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
FB:s hemliga riktlinjer

”Hur Facebook än gör ställs principer mot varandra”

De läckta hemliga riktlinjerna ger en skymt av Facebooks moralkrav, skriver DN:s Linus Larsson i en analys. Han syftar på de riktlinjer om hur moderatorer ska fatta beslut efter anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll. Larsson menar att hur Facebook än gör kommer reglerna att vara en ”märklig balansgång mellan olika principer”.
Som exempel tar han upp bilden av den drunknade Alan Kurdi på en turkisk strand – en bild som skulle strida mot regeln att inte sprida bilder på döda barn. Ett annat exempel är dödshot som inte är menade att tolkas bokstavligt, som arga lappar på en arbetsplats efter att någon lämnat disk framme.
”Hur de följs är en annan fråga, men många avvägningar som de beskrivs i dokumenten tycks trots allt vara de minst dåliga i en svår situation”, skriver han.

34 min
REGIS DUVIGNAU / TT NYHETSBYRÅN

”Policyn om våldsamt innehåll är obegriplig”

Facebooks hemliga riktlinjer för hur moderatorer ska fatta beslut efter anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut. Nu kritiserar flera experter Facebooks policy. Lise-Lotte Risö Bergerlind, chef för Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen, förstår inte varför Facebooks anställda inte tar bort våldsamma videor med motiveringen att det skulle kunna skapa en medvetenhet om till exempel psykisk ohälsa.
– Det är ett obegripligt sätt att resonera när mottagaren inte går att välja ut, säger hon till TT.
Hon menar att det finns starka rekommendationer inom professionen att inte visa bilder eller beskriva detaljer, eftersom det kan utlösa ett självmordsförsök hos någon som mår psykiskt dåligt.
– Att prata om psykisk ohälsa är aldrig fel, men inte i termer av att man ska avsluta sitt liv. Att tillåta ett pågående självskadebeteende rakt ut till en ocensurerad allmänhet är obegripligt, säger hon.

1 tim

Facebookpolicy för våld, sex och terror läckt

Facebooks hemliga riktlinjer för hur moderatorer ska fatta beslut efter anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut. The Guardian avslöjar hur riktlinjerna ser ut när det gäller bland annat våld, hat, terrorism, porr, rasism och självskadebeteende.
– Facebook klarar inte av att kontrollera sitt innehåll, det har växt sig för stort för snabbt, säger en källa till tidningen.
I materialet finns ett hundratal manualer och andra dokument med exempel på hur moderatorerna ska agera. Enligt riktlinjerna behöver exempelvis videor med våldsamma dödsfall inte alltid tas bort då de anses kunna bidra till att skapa medvetenhet om till exempel psykisk ohälsa.

Idag 05:29
Läs mer om FB:s hemliga riktlinjer
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2017

Fansen hyllade Tre Kronor: ”Det är otroligt stort”

Världens bästa landslag i ishockey är tillbaka på svensk mark och fick ta emot folkets hyllningar på Sergels torg i Stockholm. Iförd Tre Kronor-tröja välkomnade statsminister Stefan Löfven laget upp på scen.
– De har gett precis allt för varandra: varje teknik, skott, passning och tackling, sa han.
Sist upp på scenen var lagkapten Joel Lundqvist som höjde bucklan och sa ”att få dela det här med fansen är fantastiskt”.
Straffläggaren Nicklas Bäckström var på gott humör.
– Det var det här man ville uppleva, det är otroligt stort, otroligt kul.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungligt firande på slottet för guldlaget Tre Kronor

Tre Kronor hyllas kungligt efter VM-triumfen. Guldhjältarna besökte i eftermiddags Stockholms slott för att träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barn samt prins Carl Philip. Guldbucklan var med i rummet när laget samlades för en gruppbild med kunligheterna. Prinsessan Estelle skakade hand med spelarna och ettårige prins Oscar hade dagen till ära en svensk landslagströja på sig.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är utomlands och skickade ett gratulationstelegram till Tre Kronor: ”Från statsbesöket i Indonesien vill vi framföra våra varma gratulationer till ishockeylandslaget, Tre Kronor, till VM-guldet. Vi gläds med den fina prestationen och laginsatsen”, skriver de.
Klockan 17.30 startar sedan firandet på Sergels torg. Läs mer i direktrapporterna nedan.

2 tim
Börje Salming och Mats Sundin är två av flera som hyllar Tre Kronor. TT

Legendarernas hyllningar: ”En ny generation stjärnor”

Hockeylegendarerna Börje Salming, Mats Sundin och Nicklas Lidström stämmer in i hyllningskören efter Tre Kronors makalösa seger mot Kanada i VM-finalen i Köln.
– Det var så in i helvete spännande, säger Salming till Expressen och tillägger:
– Det här VM-guldet visar att vi har en ny generation stjärnor i NHL, som många svenskar nog knappt känner till.
Tidigare landslagshjälten Nicklas Lidström lyfter särskilt fram Henrik Lundqvists betydelse under straffrysaren.
– Han har så mycket respekt med sig, så jag tror att bara att han stod där satte sig i huvudet på kanadensarna.
Mats Sundin, som själv tagit ett OS-guld och tre VM-titlar med Tre Kronor, kallar guldet för ”en stor seger för hockey-Sverige”.

Idag 09:13
Läs mer om Ishockey-VM 2017
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné
Donald Trump MANDEL NGAN / AFP
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné

Trump förste presidenten vid omstridd böneplats

Donald Trump blev i dag den förste sittande amerikanske president att besöka den symbolladdade västra muren i Jerusalem, den heligaste platsen där judar tillåts be. Iförd kippa vidrörde Trump muren och stack in en lapp med en bön på, vilket är tradition.
Besöket är kontroversiellt eftersom platsen är helig för både judar och muslimer. Det noterades också att Trump gick ensam fram till muren, utan sällskap av några israeler.
Under dagen har Trump också besökt Heliga gravens kyrka platsen där Jesus tros ha korsfästs och begravts.

3 tim
Trump besöker en kyrka i Jerusalem. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Inte troligt att Trump kan lösa konflikten

Varken Israels premiärminister Benjamin Netanyahu eller palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas tror att Donald Trump kan lösa konflikten, skriver DN:s Nathan Shachar i en analys om USA:s presidents besök i Israel. Han tillägger: ”Men de oroar sig desto mer över är att stämplas som sabotörer av Trumps projekt när det väl bryter samman”.
Efter att Trump landat i Israel fastslog han snabbt att han ville få igång fredssamtalen mellan Israel och Palestina.
– Framför oss har vi en ovanlig chans att få säkerhet och stabilitet och fred i denna region och till dess folk, sade presidenten.
I SvD skriver Mellanösternforskaren Anders Persson att Trump har varit bra på att hålla en god kontakt med alla sidor i mellanösternkonflikten, då han lyckats undvika att ta ställning i någon av kärnfrågorna. ”I ­samma ögonblick som Trump lägger sina kort på bordet i någon av dessa frågor kommer minst en av parterna att bli besviken, vilket kommer att bli hans första verkliga test som fredsmäklare i konflikten”, skriver han i sin analys.
Trots att Trump säger att han vill lösa Israel och Palestina-konflikten har han ännu inte berättat hur det ska gå till, skriver Peter Beaumont i en annan analys i The Guardian.

4 tim

Trump pratar om fred i Israel: ”En ovanlig chans”

USA:s president Donald Trump har anlänt i Israel. På flygplatsen i Tel Aviv möttes han av landets premiärminister Benjamin Netanyahu. Under välkomstceremonin hyllade Trump det ”obrytbara band” som finns mellan länderna.
– Framför oss har vi en ovanlig chans att få säkerhet och stabilitet i denna region och till dess folk, sa Trump.
Nu ska Trump ta itu med en av världens svåraste konflikter – den mellan Israel och Palestina. Under Palestinas president Mahmoud Abbas besök i Vita huset tidigare denna månad lovade Trump att lösa Mellanösternkonflikten. Israeliska ministrar godkände åtgärder som ska förbättra ekonomin i Palestina och underlätta gränsövergången mellan länderna, redan innan Trump landade i Israel.
Trump hoppas kunna lägga grunden för kommande fredssamtal under sina 24 timmar i landet, men förväntningarna är låga, enligt SVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg. Han skriver att undersökningar visar att Jerusalems invånares inställning till Trump har försämrats den senaste tiden och att han inte ses som en stor Israelvän längre.

6 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Mordet på Zaida Catalán

Uppgift: Catalán utredde brottsmisstänkt minister

Den svenska FN-experten Zaida Catalán utredde en brottsmisstänkt minister i den kongolesiska regeringen, skriver New York Times.
Catalán hade 130 filer om den brottsmisstänkte tidigare utvecklingsministern Clément Kanku, bland annat ett inspelat telefonsamtal där han pratar med en medarbetare om ett mord på en arméofficer och dennes livvakter. Av samtalet att döma, kan morden ha beordrats eller beställts av Kanku.
I sin dagbok i slutet av januari har Catalán skrivit ”Jag kanske kan sätta dit den här skitstöveln. Jäklar!”. Två månader senare hittades hon och FN-kollegan Michael Sharp mördade. Den brottsmisstänkte ministern hade kopplingar till milisstyrkor i Kasai-regionen där Catalán och Sharp hittades.

3 tim
TT

Catalán skickades till Kongo utan rätt utbildning

Den svenska FN-experten Zaida Catalán skickades till Kongo-Kinshasa utan varken rätt förberedelser, säkerhetsutbildning eller utrustning. Det skriver New York Times som har granskat morden på henne och hennes amerikanske FN-kollega Michael Sharp.
Catalán hade bara arbetat som utredare i ett år innan hon skickades till det farliga uppdraget. I och med att hon inte var fast anställd hade hon inte ens en sjukförsäkring. Enligt tidningen har nu flera andra utredare inom FN kritiserat organisationens arbetsvillkor.
Det var i mars i år som Zaida Catalán hittades mördad i Kongo-Kinshasa där hon var på plats för att bland annat utreda om kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser.

5 tim
Zaida Catalán Privat

Expert: Rättegången kan vara ett försök att vilseleda

Rättegången mot Zaida Cataláns misstänkta mördare, två män i Kongo-Kinshasa, kan vara ett försök från regimen att vilseleda omvärlden. Det uppger Kongoexperten Jason Stearns för SR Ekot.
– Eftersom den kongolesiska regeringen själv är misstänkt för morden, så måste man förhålla sig med stor skepticism mot varje utspel från det militära rättsväsendet i Kongo-Kinshasa, vilket tidigare självt anklagats för partiskhet, säger han till kanalen.
Stearns tror även att den video som åtalet mot de två männen bygger på kan ha förfalskats av regimen. Han hoppas nu att FN ska tillsätta en utredning som söker efter mördarna och inte som nu, endast utvärdera hur organisationen agerat i fallet. Stearns får även stöd av människorättsorganisationen Human Rights Watch.

4 tim
Läs mer om Mordet på Zaida Catalán
Ernst & Youngs huvudkontor i Stockholm. Värdeväska. Google Street View/TT
Bedrägerihärvan i ABB

EY: Revisorerna kände till mångmiljonsvindeln

Ernst & Youngs revisorer var medvetna om förskingringen på 100 miljoner dollar i ABB:s sydkoreanska filial. Det säger Stina Gustafsson som är presschef på EY i Sverige till Nyhetsbyrån Direkt.
Men om det innebär att EY insett att den sydkoreanske ekonomichefen förskingrade pengarna men inte larmade ABB, eller om ABB visste utan att agera, vill hon inte gå in på.
– Det är något som jag på grund av tystnadsplikten inte kan kommentera. Men det gick inte revisorerna förbi, säger hon till Direkt.

1 tim
Arkivbild. © Arnd Wiegmann / Reuters / TT NYHETSBYRÅN

Efter svindeln: ABB byter revisionsbyrå

EY har varit ABB:s revisionsbyrå sedan 1994. Men nu ser den tiden att vara över. KPMG ska utses till revisor för räkenskapsåret 2018, skriver ABB i ett pressmeddelande.
Nyligen uppdagades att den lokalt ekonomiansvarige vid ABB:s filial i Sydkorea förskingrat cirka 100 miljoner dollar vilket inte upptäcktes av revisorerna och drabbade bolagets resultat för 2016. Händelsen nämns inte i pressmeddelandet men Nyhetsbyrån Direkt konstaterar att revisorsbytet sker kort efter svindeln.

Idag 06:05
Läs mer om Bedrägerihärvan i ABB
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eurons framtid

Regeringen: Inte aktuellt med euro för Sverige

En folkomröstning kommer att hållas innan det eventuellt blir aktuellt för Sverige att byta ut kronan mot euron. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT med anledning av läckta dokument från EU-kommissionen som tolkats som att den vill att alla medlemsländer börjar använda den gemensamma valutan till 2025.
– Det är Sverige och svenska folket som bestämmer om och när vi går med i euron eller inte – ingen annan, säger Andersson.
EU-minister Ann Linde (S) konstaterar samtidigt att frågan över huvud taget inte står på dagordningen.
– Det är en fråga som helt saknar relevans. Vi har klargjort i anslutningsfördraget att vi inte avser att gå med i euron och vi kommer inte heller att gå med i euron, säger hon till TT.

1 tim
Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN

Dokument: EU vill att alla använder euron 2025

Sverige och övriga EU-länder som ännu inte börjat använda euron måste ha infört den gemensamma valutan till 2025, då Storbritannien lämnat unionen. Det anser EU-kommissionen, enligt dokument som Frankfurter Allgemeine Zeitung har kommit över.
EU-kommissionären Valdis Dombrovskis tonar dock ner uppgifterna. Det handlar om ett förslag om hur valutaunionen EMU ska fullbordas, enligt honom.
– Det verkar ha uppstått något slags missförstånd, sa Dombroviskis under en presskonferens, enligt Direkt.

4 tim
Läs mer om Eurons framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.