Sport

Vinter-OS Alpint
MARTIN BERNETTI / AFP
Vinter-OS Alpint

Sverige föll mot Österrike – slogs ut i kvartsfinal

Trots medaljvittringen inför den alpina lagtävlingen räckte inte Sveriges insats hela vägen. Laget lyckades ta sig vidare från åttondelsfinalen mot Slovenien men föll tungt mot Österrike med förlust i fyra raka heat.
Förutom OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer körde även Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin för Sverige.
– Det kändes som att vi hade mycket i oss i dag, men det räckte inte hela vägen, säger Frida Hansdotter till TT.
Österrike tog till slut silver efter förlust i final mot Schweiz. Norge fick brons.

5 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Myhrers kritik efter missen: Reglerna bör ändras

Sverige slogs ut redan under kvartsfinalen under den alpina lagtävlingen i OS. Nu föreslår en av lagmedlemmarna, André Myhrer, att reglerna ska ändras.
I lagtävlingen bestäms startordningen efter nationens totala ranking, vilket missgynnar Sverige som inte har framstående fartåkare. Sverige som ligger åtta i rankningen fick därför möta stornationen Österrike.
– Eftersom vi är en liten nation om man jämför med Schweiz och Österrike har vi inte lika mycket poäng, säger Myhrer till Aftonbladet.
Han får medhåll av Kristoffer Jakobsen, reserv till svenska laget:
– Man vill ha en riktig show, det ska vara jämt i finalen.

4 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Expert om insatsen: ”Bara Myhrer når upp till nivå”

Radiosportens Torgny Svensson sågar det svenska lagets insats i den alpina lagtävlingen. Laget föll tungt mot Österrike och slogs ut redan i kvartsfinalen.
– Den enda som når upp till nivå är André Myhrer, alla andra underpresterar, säger han.
Förutom OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer körde även Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin för Sverige. Enligt Svensson borde Emelie Wikström ha ersatt Swenn-Larsson på startlinjen.

5 tim
Läs mer om Alpint
Vinter-OS Längdskidor
CHRISTOF STACHE / AFP
Vinter-OS Längdskidor

Finland får sitt första OS-guld efter bragdlopp

Finländaren Iivo Niskanen vinner Finlands första OS-guld efter en stark prestation i femmilen. Redan från start satte Niskanen fart och körde upp i täten där han stannade kvar genom hela loppet.
Ryssen Aleksandr Bolsjunov gick om Niskanen vid ett par tillfällen men var aldrig något reellt hot. Finländaren hade bra tryck och gled in i mål några sekunder innan ryssen.
För Sveriges del gick det bäst för Daniel Rickardsson som kom sjua i mål, knappt fyra minuter efter Niskanen.
Niskanens guld är Finlands första i OS. De har sedan tidigare fyra brons.

2 tim
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Halfvarsson bröt distans igen: ”Blir en ond cirkel”

Calle Halfvarsson bröt herrarnas femmil i dag. Det är den andra distansen han bryter under OS, skriver Aftonbladet. Förra veckan klev han av i skiathlonen.
– Det blir en ond cirkel att han kanske bryter för lätt. Det gäller ju att bita ihop och ta sig igenom det, säger den tidigare längdskidåkaren Anders Södergren till tidningen.
Halfvarsson fick problem redan efter en mil. Han var på väg mot stadion för skidbyte men fällde finländaren Matti Heikkinen som gick i backen, samtidigt som Halfvarsson tappade balansen. Efter drygt en mil lämnade Halfvarsson täten och sågs senare inte i resultatlistan.

31 min
Daniel Rickardsson Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Rickardsson låg på 21:a plats – slutade som sjua

Svensken Daniel Rickardsson låg runt 20:e plats under en större del av herrarnas klassiska 50 kilometerslopp. Men efter tre mil började han öka farten och lyckades komma i mål på sjunde plats. Svensken var dessutom snabbast av alla de sista två milen.
– Det ska inte kunna gå att förändra farten så mycket, säger experten Per Elofsson i Kanal 5.
Enligt Rickardsson var det vallan, precis som under stafetten, som ställde till det.
– Till sista bytet fick jag till skidorna, jag sa åt vallarna att ändra lite grann, säger han.

1 tim
Läs mer om Längdskidor
Vinter-OS Skidskytte
Svenska guldlaget Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Peppe Femling (t v), Wolfgang Pichler (t h). TT.
Vinter-OS Skidskytte

Krönikor: Eufori! Pichler förtjänar eget OS-guld

”Sverige vann inte skidskyttestafetten. Sverige pulvriserade skidskyttestafetten.”
Aftonbladets Patrik Brenning sparar inte på hyllningarna till det svenska herrstafettlaget, som bjöd på ”skidskytte-eufori” i Peyongchang på fredagen.
En stor del av äran för de svenska skidskyttarnas framgångar i OS bör även tillfalla förbundskapten Wolfgang Pichler, tillägger Brenning. Han får medhåll från Expressens Robert Börjesson:
”Om det fanns ett OS-guld för tränare skulle Wolfgang Pichler nu vara de här spelens självklara guldmedaljör.”

Igår 18:10
Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling. FRANCK FIFE / AFP
Vinter-OS Skidskytte

Medaljörernas glädje efter guldet: ”Svårt att ta in”

Fredrik Lindström avgjorde guldstriden i herrarnas skidskyttestafett mot Norges Emil Hegles Svendsen och ordnade det sjätte svenska guldet.
– Det är svårt att ta in, det kommer nog ta ett par dagar innan man fattar det. Det är helt sjukt, säger Jesper Nelinhan till Kanal 5.
Peppe Femling som var först ut i spåret var nervös i väntan på Lindströms målgång.
– Jag fick ganska ont i magen, jag var tvungen att gå undan och inte kolla så mycket ett tag. Vilken grej, säger Sveriges kanske mest otippade guldmedaljör i Pyeongchang.
Sebastian Samuelsson som växlade i stafetten till Fredrik Lindström säger att segern är ”fantastisk” men bakom den ligger hård träning.
– Guld är alltid guld och att få göra det med de här tre, som man har tränat så otroligt mycket med, säger han.

Igår 13:23
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Nytt OS-guld till Sverige – knäckte Norge i skidskyttet

Sverige tar OS-guld i herrarnas skidskyttestafett. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte svenska guldet i Pyeongchang.
Hegle Svendsen kom tvåa, 55 sekunder efter Sverige i mål. Bronset gick till Tyskland.
Både Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson har stått för starka insatser i spåret. Femling som var Sveriges svagaste kort, stod pall för trycket på första sträckan och växlade som femma.
Sebastian Samuelsson stod också för en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norge när han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen.
Det var en jämn strid mellan Lindström och Svendsen till en början men vid det sista skyttet kunde norrmannen inte hålla nerverna. När Lindström gav sig ut på det sista varvet var det sensationella guldet klart.

Igår 12:30
Läs mer om Skidskytte
Vinter-OS Ishockey
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Ishockey

Tyskland i OS-final – slog ut Kanada i ishockeyn

Tyskland har vunnit mot Kanada med 4–3 i OS-semifinalen i ishockeyn.
Tyskland tog ledning redan i första perioden med 1–0 och gick i andra perioden upp till 3–0. Kanadensarna reducerade men Patrick Hager slog in 4–1.
I den tredje perioden ändrade Kanada taktik och lyckades göra två mål på kort tid men det räckte inte hela vägen.
Tyskland är därmed klara för final och ska möta ryska OAR som tävlar under olympisk flagga.

Igår 14:33
DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Ishockey

OAR till hockeyfinal – slog Tjeckien med 3–0

Det ryska ishockeylaget som spelar under olympisk flagg har gått vidare till final efter vinst mot Tjeckien med 3–0.
I den andra perioden gjorde Nikita Gusev 1–0 efter sju minuter. Då protesterade Tjeckien och utnyttjade så kallade ”coach’s challenge” då man menade att Kirill Kaprizov störde målvakten. Regeln innebär att tränarna kan utmana domslut som lett till mål för motståndarna – på grund av en misstänkt offside eller målvakts-interference.
Men efter en videogranskning konstaterades det att inget fel hade begåtts.
Kort därefter fick Vladislav Gavrikov in 2–0 och med två minuter kvar i tredje perioden fick Ilja Kovaltjuck in pucken i tom kasse och satte 3–0.
OAR kan möta antigen Kanada eller Tyskland beroende på vilken nation som tar hem vinsten i den andra semifinalen som spelas i dag klockan 13.10.

Igår 10:15
Läs mer om Ishockey