Sport

Moa Hjelmer.  Instagram
Idrottsuppropet #timeout

Moa Hjelmer: Jag våldtogs efter Finnkampen

I samband med uppropet mot sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten berättar nu friidrottaren Moa Hjelmer att hon blev våldtagen för sex år sedan.
I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon blev våldtagen av en annan aktiv idrottare efter att Sverige vunnit över Finland i Finnkampen för sex år sedan.
Hjelmer, som var 21 år vid tillfället, skriver att hon hamnade på mannens hotellrum efter firandet av segern varpå han började ta på henne, trots att hon sagt att hon skulle gå och lägga sig.
”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver hon.

5 tim
Karin Torneklint  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förbundskaptenen: Jag blir helt kall inombords

Förbundskaptenen för det svenska friidrottslandslaget Karin Torneklint säger att hon inte tidigare hört talas om att friidrottaren Moa Hjelmer blivit våldtagen av en annan idrottare.
– Jag blir helt kall inombords när jag hör om det, men jag vet ingenting om det, säger hon till Dagens Nyheter.
Hon säger att hon nu ska ta kontakt med Hjelmer för att ta reda på mer om händelsen.
Hjelmer skriver på Instagram att hon blev våldtagen efter Finnkampen för sex år sedan.

5 tim
Nilla Fischer.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fischer: Har fått dödshot och hot om våldtäkt

Fotbollslandslagets mittback Nilla Fischer är en av de 2 290 kvinnor som skrivit under uppropet #timeout mot sexism och övergrepp inom idrotten. Hon säger till Aftonbladet att machokulturen är ett ständigt närvarande problem inom idrottsrörelsen.
– Jag har fått dödshot och hot om våldtäkt via sociala medier men ja, även skickat till mitt hem via brev, säger hon.
Fischer säger att den typen av händelser är vardag för kvinnor som befinner sig på ”männens arena, alltså idrottsrörelsen”. Hon hoppas att alla de upprop som uppkommit i kölvattnet av #MeToo ska leda till en förändring.
– Det är nog nu. Vi vet att vi är värda det vi har och så oändligt mycket mer, säger hon.

Idag 05:40
Läs mer om Idrottsuppropet #timeout