Halszkaraptor escuilliei
Utrikes

Svanliknande dinosaurie med ”mördarklor” upptäckt

En ny fågelliknande dinosaurieart förbryllar forskare. Halszkaraptor escuilliei liknar en svan, med näbb och vingar, men har sylvassa ”mördarklor”, skriver forskare i den vetenskapliga tidskriften Nature. Dinosaurien tros ha levt på jorden för 71–75 miljoner år sedan och rörde sig både på mark och i vatten.
– Det här är en ny typ av dinosaurie med överraskande många drag. Vi har aldrig tidigare sett något liknande bland dinosaurier, säger rapportförfattaren Andrea Cau, paleontolog vid universitetet i Bologna, till SVT Vetenskap.
Fossilet hittades för flera år sedan i södra Mongoliet, men smugglades olagligt ut ur landet till en privat samlare. Den senaste ägaren valde att lämna över det ovanliga fyndet till forskare, som först nu kunnat undersöka det.

Toppnyheter

Rex Tillerson och Sarah Huckabee Sanders. TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vita huset sågar Tillersons plan för Nordkoreasamtal

Vita huset och USA:s utrikesminister Rex Tillerson är återigen på kollisionskurs i Nordkoreafrågan, skriver New York Times.
I går sa Tillerson att USA är beredda att inleda förutsättningslösa samtal med Kim Jong-Uns diktatur. Uttalandet väckte uppmärksamhet eftersom man tidigare har krävt att regimen ska visa sig villig att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske.
Enligt Vita huset är sådana samtal inte aktuella. Presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders meddelar att president Donald Trumps syn inte har förändrats. Han anser fortfarande att samtal är meningslösa om Nordkorea fortsätter på den inslagna vägen.

2 tim
Nordkoreanska tv-bilder.

Bild av tidig atombomb skymtar i nordkoreansk tv

Nordkoreanska tv-bilder tycks visa ett fotografi där den tidigare diktatorn Kim Jong-il inspekterar en av landets första atombomber. Det rapporterar BBC. Fotografiet har aldrig tidigare visats i väst.
Experter avhåller sig från att göra någon definitiv identifiering av föremålet som syns, eftersom det bara skymtar förbi hastigt under en videosekvens.
Kim Jong-il dog för sex år sedan och det finns inga kända bilder som visar diktatorn med kärnvapen. Det finns misstankar om att bilden som nu syns i tv-inslaget är manipulerad. Om fotot är äkta har det sannolikt tagits antingen 2006 eller 2009, då Nordkorea utförde kärnvapentester.

4 tim
Kim Jong-Un. - / KCNA VIA KNS

”Nordkorea ska bli största kärnvapenmakten”

Kim Jong-Un har utlovat att Nordkorea ska bli ”världens starkaste kärnvapenmakt”, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Uttalandet ska ha gjorts vid en ceremoni där diktatorn även sa att landet ska bli den största militärmakten och utveckla ännu fler nya vapen.
Höstens ordkrig mellan honom och Donald Trump har lett till stor oro hos världens ledare och i slutet av november genomförde Nordkorea ett test med en interkontinental ballistisk robot som uppges kunna nå hela USA.

Idag 06:35
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Rohingysk kvinna på flykt från Burma/Minnesbilder föreställande offer för folkmordet i Rwanda. TT
Muslimförtrycket i Burma

FN-veteran från Rwanda drar paralleller till Burma

Det internationella samfundet måste förhindra folkmordet på rohingyer i Burma. Det säger generalen Romeo Dallaire som ledde FN:s fredsbevarande styrkor i Rwanda i början av 1990-talet under folkmordet då en miljon människor mördades. Dallaire betraktas som en auktoritet på området och säger till Sky News att historien upprepar sig.
FN har tidigare fördömt den burmesiska militärens handlingar mot den muslimska minoritetsgruppen i landet och anklagat den för etnisk rensning.
Utifrån hur styrkorna i Burma agerar råder det enligt Dallaire ingen tvekan om att ett ”medvetet folkmord” pågår.

1 tim
Khin Ohmar utsågs till Anna Lindh-pristagare år 2008. Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN

Burmesisk aktivist manar Sverige till att öka trycket

Inför riktade sanktioner mot militären i Burma och öka trycket på FN:s säkerhetsråd. Det uppmanar burmesiska människorättsaktivister på besök i Stockholm, rapporterar DN.
– Sverige har hittills varit en god påtryckare, och vi hoppas att man ihop med andra länder kan gå längre och öka trycket, säger Khin Ohmar, styrelseordförande på människorättsorganisationen Progressive Voice och Anna Lindh-pristagare, till tidningen.
Hon vill se ett visumstopp för högt uppsatta militärer, frysning av deras tillgångar och ett stopp för vapenhandel med Burma.

1 tim
Burmas ledare Aung San Suu Kyi. FRED DUFOUR / TT / NTB Scanpix

Två reportrar från Reuters har gripits i Burma

Två reportrar från nyhetsbyrån Reuters har gripits i Burma, rapporterar flera medier. De anklagas för innehav av ”viktiga säkerhetsdokument” som rör de burmesiska styrkorna i den våldshärjade delstaten Rakhine, skriver AFP. Enligt myndigheterna ska de ha planerat att skicka dokumenten ut ur landet.
Bilder uppges visa de båda reportrarna i handfängsel med dokumenten framför sig.
”Vi arbetar brådskande med att söka mer information om omständigheterna och deras (reportrarnas) situation”, säger Reuters globala kommunikationschef Abbe Serphos i ett uttalande.

Idag 15:28
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Polisens tekniker på plats vid skolan. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

16-åring anhållen för mord – kunde gripas nära skolan

En 16-årig pojke har anhållits misstänkt för knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård söder om Stockholm, skriver TT. En 17-årig pojke knivhöggs i överkroppen och dog senare på sjukhus.
De båda pojkarna är elever på skolan och händelsen inträffade i samband med ett bråk. Flera personer ska ha varit inblandade och ytterligare en skadades lindrigt.
Den misstänkte greps nära skolan kort efter händelsen. Hans försvarare vill inte kommentera hur pojken ser på anklagelserna.

4 tim
Anna Ekström (S).  TT

Ministern om attacken: ”Skolan ska vara trygg”

Regeringen håller nära kontakt med Stockholms stad efter knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård i södra Stockholm på onsdagen där en 17-årig elev dog. Det säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, till DN.
Hon menar att skolan ska vara ”en trygg och säker plats”.
– Det är det som gör att den här händelsen gör mig så upprörd, säger Ekström till DN.
Även statsminister Stefan Löfven kommenterar händelsen och säger till TT att det är ”fruktansvärt, en tragedi”.

6 tim
Läs mer om Knivskärningen i Enskede
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Demokraternas partiledare Tom Perez. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

”Ger Demokraterna energi – lär märkas i valrörelsen”

Doug Jones oväntade seger i fyllnadsvalet i Alabama gör att Demokraterna har en liten men realistisk chans att ta hem majoriteten i senaten vid nästa års mellanårsval. En som går på den linjen är partiledaren Tom Perez.
”Vi har medvind nu när vi går in i det nya året” kommenterar Perez skriftligt.
Med Jones i senaten krymper Republikanernas majoritet till minsta möjliga, 51 av kammarens 100 platser. Men i mellanårsvalet i november 2018 står betydligt fler demokratiska platser på spel än republikanska.
– Demokraternas möjligheter att ta över majoriteten i senaten har gått från omöjlig till nästan möjlig, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT men tillägger:
– Men partiet har fått ny energi och det lär märkas både i valrörelsen och i de lokala valen.

3 tim
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump distanserar sig: ”Sa att Moore inte skulle vinna”

USA:s president Donald Trump tycktes under onsdagen distansera sig från Alabamarepublikanen Roy Moore.
Moore förlorade mot sin demokratiske motståndare Doug Jones i fyllnadsvalet till senaten, ett utmärkande resultat eftersom ingen demokrat segrat i delstaten på 25 år.
I en kommentar på Twitter understryker Trump att han tidigare stödde den sexbrottsanklagade Moores republikanske rival Luther Strange. Trump menar att han trodde mer på Stranges chanser att vinna i fyllnadsvalet, och att Jones förlust bevisar att han hade rätt från början. ”Jag sa att Moore inte skulle lyckas vinna”, skriver Trump.

Idag 14:39
Republikanen Roy Moore. President Donald Trump. TT

Analyser: Trump spelade högt – och förlorade

Demokraten Doug Jones besegrade inte bara Roy Moore i nattens senatsval i Alabama utan levererade även den pinsammaste och mest förkrossande förlusten hittills för Donald Trump, skriver Eliana Johnson i en analys för Politico. Hon beskriver hur Trump spelat ett högt spel i Alabama där han först stöttade en annan republikansk kandidat i primärvalet och först i slutet av valrörelsen uppmanade sina väljare att rösta på Moore. ”Trump förlorade inte en, utan två, gånger i Alabama”, skriver Johnson.
Moores förlust är en seger för #metoo-rörelsen, skriver Washington Posts analytiker Aaron Blake och pekar på att de som anklagat Moore för sexuella trakasserier får upprättelse av valresultatet. Han understryker även hur anmärkningsvärd en seger för Demokraterna är i USA:s sydliga stater: ”partiet har i princip varit utrotat i djupa södern”.
CNN:s Chris Cillizza skriver att utgången innebär att Demokraterna åter är med i leken inför senatsvalet i november nästa år.

Idag 08:14
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.