TT
Trumps USA Sverigebilden

SvD: Flera faktafel i SD:s artikel i Wall Street Journal

I en debattartikel i Wall Street Journal på torsdagen slog Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, fast att Donald Trump hade rätt i sitt utspel om Sverige om invandring och brottslighet.
Svenska Dagbladet har faktagranskat tre uppgifter i debattartikeln och kommit fram till att SD inte varit sanningsenliga. Bland annat gäller det självmordsattacken i Stockholm 2010. SD har inte rätt i att det fanns risk för att hundratals civila skulle dö, skriver tidningen med hänvisning till sprängämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut.
– Det sa vi redan 2010, säger han till SvD.
Dessutom stämmer det inte att vissa kristna psalmer förbjudits i skolan av hänsyn till icke-kristna invandrare, vilket SD påstod. ”Vad skollagen från 2010 säger är att det inte ska förekomma konfessionella inslag i undervisningen, så som bön, välsignelse eller trosbekännelse”, skriver SvD och hänvisar till den grundlagsskyddade religionsfriheten.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Polisens tekniker vid området runt Mulleberget i Ulricehamn, där en kvinnan i 60-årsåldern hittades död. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Ulricehamn

Polisen: Topsningen kan ha lett till mördarens död

Polisen fick upp ögonen för den unge man som misstänks för mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn eftersom han tog livet av sig, skriver GT. En dag efter att mannen dna-topsats hittades han död. Det fick polisen att skynda på processen varpå de fick en träff.
– Vi insåg att topsningen kan ha utlöst dödsfallet, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, till tidningen.
Mannen stämde även in på polisens gärningsmannaprofil samt signalementet som vittnen uppgett. Polisen är nu säker på att man har hittat rätt gärningsman som ligger bakom mordet i oktober förra året. Däremot har de inte identifierat något motiv.

32 min
Kvinnan i Ulricehamn hittades död vid ett motionsspår i oktober. TT
Misstänkta mordet i Ulricehamn

Misstänkte mördarens vän: Festade dagar efter mordet

Kompisgänget till den unge man som misstänks ha mördat en 60-årig kvinna i Ulricehamn är chockade, skriver Expressen. Bara tre dagar efter mordet festade gänget ihop – som om inget hade hänt.
– Han var precis som vanligt, glad och tjötade på. Det var inget konstigt med det, säger en vän till tidningen och tillägger att de även pratade om mordet.
Den unge mannen beskrivs som en vanlig person som varken blev våldsam eller arg, men att han efter årsskiftet började dra sig undan. Han ska inte heller ha svarat när kompisarna frågade om han skulle dna-topsas och att de i sådana fall kunde samåka dit.
Polisen fick en dna-träff på mannen som sedan hittades död. Det finns ingen annan misstänkt.

Igår 22:04
Läs mer om Misstänkta mordet i Ulricehamn
Beskjutning i Afrinregionen/Rysslands president Vladimir Putin. TT
Syrienkriget

Ryssland flyttar trupper: ”Undviker provokationer”

Ryssland meddelar att man förflyttar trupper som befinner sig i det område i Syrien som attackeras av Turkiet, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.
Tillbakadragandet sker för att ”undvika potentiella provokationer och för att minimera hot mot ryska militärers liv och välbefinnande”, meddelar det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.
Enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria tänker Ryssland stödja Syrien diplomatiskt och kräva att FN uppmanar Turkiet att stoppa sin militära operation i Afrin. Uppgiften kommer enligt Ria från en ledamot i det ryska överhusets säkerhetskommitté.
Turkiet meddelade i dag att man inleder en markoffensiv mot de kurdiska YPG-soldaterna i den nordvästra regionen. Samma grupp har stöttats av USA i kampen mot terrorgruppen IS.

2 tim
YPG-soldat, arkivbild. DELIL SOULEIMAN / AFP
Syrienkriget

YPG om turkisk offensiv: Kommer att slå tillbaka

Efter att Turkiet inlett en militäroffensiv mot kurdiska mål i nordvästra Syrien säger den kurdiska milisen YPG att man inte har något annat alternativ än att slå tillbaka. Det rapporterar Reuters. Enligt gruppen, som av Turkiet ses som en förlängning av PKK, har Ankara angripit ett område som befolkas av civila.
”Vi kommer att besegra den här aggressionen, så som vi har gjort med andra angrepp mot våra byar och städer”, säger YPG i ett uttalande.
Samtidigt uppmanar milisen män och kvinnor i norra Syrien att ansluta sig till kampen för att försvara de kurdkontrollerade områdena i Afrin.

33 min
Turkiska sidan av gränsen. OMAR HAJ KADOUR / AFP
Syrienkriget

Turkiska marktrupper sätts in mot kurder i Syrien

Turkiet inleder markoffensiven mot kurdiska styrkor i norra Syrien, bekräftar landet enligt AFP. Även de första flyganfallen uppges ha genomförts under lördagen. Den turkiska offensiven går under namnet ”Olive Branch”.
Landet har hotat med ett fullskaligt militärt anfall för att slå ut de kurdiska YPG-soldater som sedan 2012 har haft kontroll över områden i Afrin i nordvästra Syrien, skriver BBC.
Målen för anfallen inkluderar USA-stödda kurdiska styrkor som deltagit i kampen mot terrorgruppen IS.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Attacken i Stockholm Dådet på Drottninggatan
Terrordådet på Drottninggatan inträffade den 7 april 2017. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Dådet på Drottninggatan

Expert: Svårt att bevisa att Akilovs dåd var terror

Det är inte en självklarhet att terrormisstänkte Rakhmat Akilov – som misstänks för dådet på Drottninggatan – fälls för terroristbrott. Det säger Dennis Martinsson, som är doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.
Anledningen är att åklagaren måste kunna bevisa att Akilov haft som avsikt att injaga fruktan hos befolkningen och dessutom att gärningen hade kunnat skada staten allvarligt.
– Om han inte fälls för terroristbrott så finns det andra brott som kan bli aktuella. Men det som skiljer ett terroristbrott från mord är att syftet så att säga är större, säger Martinsson till SVT.
Det är första gången ett åtal för terroristbrott som skördat liv i Sverige prövas i svensk domstol sedan terroristbrottslagen infördes 2003.

4 min
Arkivbild. Sörjande dagen efter dådet.  Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
Dådet på Drottninggatan

Förlorade sitt ben i dådet: ”Varför har alla glömt?”

37-åriga Iryna var utanför Åhléns för att köpa en present till sin 12-åriga dotter när lastbilen träffade henne. Hennes ena ben skadades så svårt att det var tvunget att amputeras. I en intervju med Dagens Nyheter berättar Iryna om sina egna minnen av dådet på Drottninggatan den 7 april – och om livet efteråt.
– Varför har alla glömt attacken? frågar hon i intervjun och berättar om känslan av att bli bortglömd – utan bostad och personnummer – så fort blommorna plockats bort från platsen.
Iryna kommer ursprungligen från Ukraina och har ett tillfälligt uppehållstillstånd som förnyas varje halvår i väntan på rättegången.

Idag 09:17
Läs mer om Dådet på Drottninggatan
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s framtid

Just nu: Women’s March tar över gatorna på årsdagen

Ett år efter att kvinnor gick ut på gatorna i protest mot president Donald Trumps politik samlas återigen människor för att demonstrera för kvinnors rättigheter.
Deltagare har slutit upp i New York, Washington, Los Angeles, Chicago och i hundratals andra amerikanska städer, samt på andra håll i världen, däribland i Rom.
Förra årets rörelse var ett sätt för kvinnor att göra sina röster hörda, säger Emily Patton, en av Women’s Marchs talespersoner, till Washington Post.
– I år vill vi visa vårt stöd för kvinnor som ställer upp i val och uppmuntra fler kvinnor, svarta kvinnor och kvinnor ur hbtq-gruppen att ställa upp i val, att registrera sig för att rösta och bli mer medborgerligt engagerade, säger Patton.

2 tim
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Expert: Valet i november avgör framtiden i Vita huset

Trots ett år av kontroversiella utspel och gapig retorik är Donald Trump i mångt och mycket en traditionell republikansk politiker, säger författaren och journalisten Karin Henriksson.
I en intervju med TT får hon frågan om tillmälet ”narcissist”, som ofta nämns i Trumpsammanhang.
– Många av de dragen visar han prov på varje dag: självupptagenhet, oförmåga till empati och att hela tiden se till sina egna intressen, säger Henriksson.
Hon menar att utnämningen av Neil Gorsuch, konservativ domare och abortmotståndare, till högsta domstolen, och den stora skattereformen är Trumps främsta segrar under året som gått.
Henriksson menar att valet till kongressen i november blir avgörande för Trumps chanser att behålla makten och att att pekar mycket på att demokraterna kan få majoritet i representanthuset.
– Om detta sker, kommer det att bli dödläge politiskt. Demokraterna kommer inte gå med på något av presidentens förslag, och då blir det svårt för honom att bli omvald. Han är ju inte folkkär precis, han har inte den personligheten, säger hon.

5 tim
CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Ledare: Tre år med Trump kvarstår – tanken svindlar

Opinion I dag är det på dagen ett år sedan Donald Trump svors in som USA:s president, vilket uppmärksammas på flera svenska ledarsidor.
”Med tanke på allt vad som förevarit svindlar tanken på att tre gånger så lång tid återstår av mandatperioden”, skriver Borås Tidnings Lars Näslund, och frågar sig vilka konsekvenser Trumps presidentskap kommer hinna få under de kommande tre åren.
Dagens Industris Frida Wallnor menar å andra sidan att turbulensen i första hand ägt rum på Twitter:
”I verkligheten har det inte varit lika händelserikt. Det är positivt och – trots allt – vad som räknas”, skriver hon och lyfter fram flera exempel på hur Trump hindrats från att driva igenom sin utlovade politik.

Idag 09:45
Läs mer om USA:s framtid
Angela Merkel och Martin Schulz (till höger), arkivbild. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

SPD:s stora fråga: Ja eller nej till samtal med Merkel

Ja eller nej till koalitionsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU. Det ska Tysklands socialdemokratiska parti SPD:s 600 delegater ta ställning till under söndagen på en extrainsatt kongress i Bonn.
Striden kan bli hård. Två partidistrikt har redan avfärdat en ny storkoalition och ungdomsförbundet Jusos driver kampanj mot en ny regering med ”Mutti” vid rodret.
– Såvitt jag kan bedöma är många distrikt extremt kritiska. Motståndet har stöd av breda lager i partiet, säger Tina Rosner, ordförande för Jusos i delstaten Sachsen-Anhalt, till TT.
Partiledaren Martin Schulz har i veckan rest runt och försökt övertyga gräsrötter om att en koalitionsregering är det bästa alternativet – trots att han för några månader sedan lovade att aldrig sätta sig i en sådan regering.

1 tim
Angela Merkel. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Expert: ”Storkoalition det minst dåliga alternativet”

600 delegater från det tyska socialdemokratiska partiet SPD sammanträder i Bonn för en extrainsatt kongress i morgon. På mötet ska man delrösta om ett koalitionssamarbete med Angela Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU.
Men något stort jubel lär inte vänta vid ett ja, skriver CNN. Möjligen kan man vänta sig en suck av lättnad från förbundskansler Merkel när fyra månader av politiskt dödläge efter valet bryts.
– Ingen blir särskilt lycklig av en storkoalition [...] men det är det minst dåliga alternativet, säger Christoph Nguyen, statsvetare vid Free University Berlin, till CNN.
Nguyen säger också att Merkel ”vet hur hon ska hantera” SPD och att det är ”en bekväm lösning” för henne.

3 tim
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Analys: Politisk jordbävning som kan skaka Europa

Om Angela Merkel misslyckas med att bilda en ny tysk regering innebär det slutet för den tyska förbundskanslern. Det vore också en politisk jordbävning som skulle kännas över Europa, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys.
Karnitschnig är kritisk till att politiker tycks vara tryggt förvissade om att helgens omröstning i det socialdemokratiska partiet SPD kommer att landa i ett ja till att inleda regeringssamtal med Merkels CDU.
”Tänk för all del inte på att den vissheten bygger på samma instinkt som gjorde att de flesta av oss utgick från att det skulle bli ett nej till brexit och att Donald Trump skulle förlora”, skriver Karnitschnig med en ironisk underton.
Då som nu är alternativet för läskigt att föreställa sig, tillägger han.

3 tim
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Assistansfuskhärvan i Malmö

Elva häktade – kan ha fuskat till sig tio miljoner

Ytterligare fem personer har häktats i utredningen av en stor assistansfuskhärva i Malmö och rätten har också fattat beslut om kvarstad för utbetalade bidrag, skriver TT. Det innebär att totalt elva personer har häktats. Alla är på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden, misstänkta för grovt bidragsbrott.
Åklagarens bild är att företrädare för ett assistansbolag tillsammans med assistenter, som i flera fall också är närstående till brukare, har överdrivit hjälpbehov och tagit emot stora bidragssummor.
– Där det finns behov för kanske en assistent har det lämnats in tidrapporter för fyra–fem, sa kammaråklagare Björn Rosenlöf till TT på fredagen.
Med det upplägget tros de ha fuskat till sig 11,5 miljoner kronor, rapporterar SVT Skåne.

2 tim
Illustrationsbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Assistansfuskhärvan i Malmö

Åklagaren: ”Svårt att bevisa fusk rakt igenom”

Kammaråklagare Björn Rosenlöf har begärt kvarstad på mångmiljonbelopp i samband med att elva häktats misstänkta i den omfattande assistansfuskhärvan i Malmö, rapporterar SVT Skåne. Bolaget, som bedrivs av en familj, omsatte förra året 82 miljoner kronor varav ägarna fick tio miljoner i aktieutdelning.
– Det svåra är att bevisa att det är fusk rakt igenom. Försäkringskassan är av den uppfattningen, säger han till SVT.
Försäkringskassan och Malmö kommun har utsatts av de misstänkta bidragsbrotten där ett assistansbolag misstänks ha fuskat till sig över tio miljoner kronor.

1 tim
Läs mer om Assistansfuskhärvan i Malmö
Åsa Fahlén. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Lärarnas riksförbund: Vinsttaket inte tillräckligt

Lärarnas riksförbund stödjer regeringens och Vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i skolan. Det säger ordförande Åsa Fahlén i Ekots lördagsintervju. Men egentligen skulle hon vilja att regeringen gick ännu längre än vad som föreslagits.
Hon vill se att ett eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten.
– Om ditt främsta incitament är att du vill tjäna och investera pengar, ska du kanske investera i något annat, säger hon enligt Expressen.
I fredags presenterade S-MP-regeringen tillsammans med V ett förslag om vinsttak på sju procent inom skola och omsorg.

3 tim
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på fredagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Ledare: Arbetarrörelsen bör mobilisera mot vinstjakten

Opinion Gårdagens besked om att regeringen och Västerpartiet enats om ett vinsttak för välfärdsföretag inom skola och omsorg diskuteras – och kritiseras – på flera av landets ledarsidor på lördagen.
Liberala Blekinge Läns Tidning kallar förslaget för ”en attack mot valfriheten” och menar att det i praktiken handlar om ett vinstförbud. Konservativa Nya Wermlands-Tidningen skriver att lagförslaget enbart kommer uppta dyrbar tid i riksdagen utan någon möjlighet att bli verklighet.
Aftonbladets Daniel Swedin håller med om att S och MP aldrig tagit i frågan om det inte varit ett krav från V, men hoppas samtidigt att de rödgröna driver frågan om vinster i välfärden i valrörelsen. Sydöstran är inne på samma linje: ”Arbetarrörelsen måste mobilisera med full kraft för att stoppa vinstjakten.”

Idag 07:48
Läs mer om Vinster i välfärden

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.