TT
Trumps USA Sverigebilden

SvD: Flera faktafel i SD:s artikel i Wall Street Journal

I en debattartikel i Wall Street Journal på torsdagen slog Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, fast att Donald Trump hade rätt i sitt utspel om Sverige om invandring och brottslighet.
Svenska Dagbladet har faktagranskat tre uppgifter i debattartikeln och kommit fram till att SD inte varit sanningsenliga. Bland annat gäller det självmordsattacken i Stockholm 2010. SD har inte rätt i att det fanns risk för att hundratals civila skulle dö, skriver tidningen med hänvisning till sprängämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut.
– Det sa vi redan 2010, säger han till SvD.
Dessutom stämmer det inte att vissa kristna psalmer förbjudits i skolan av hänsyn till icke-kristna invandrare, vilket SD påstod. ”Vad skollagen från 2010 säger är att det inte ska förekomma konfessionella inslag i undervisningen, så som bön, välsignelse eller trosbekännelse”, skriver SvD och hänvisar till den grundlagsskyddade religionsfriheten.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Hanif Bali Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter kritiken

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse, skriver han själv på Facebook. Beskedet kommer efter att Bali delat en skärmdump med en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.
”Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag”, skriver Bali på Facebook.
Mejlväxlingen begärdes ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – knappt ett dygn efter att mejlen hade skickats. Agerandet har enligt tidningen skapat misstankar på UD om avlyssning, möjligen av främmande makt.
Mejlen publicerades inte av Nyheter Idag, men däremot av Bali. När Bali konfronterades med uppgifterna angav han först olika skäl till att han fått mejlen. Han har senare sagt att sajtens chefredaktör Chang Frick gav dem till honom.
Bali kommer att fortsätta sitt arbete som riksdagsledamot men ska sluta driva politik på Twitter, skriver Expressen.

2 tim
Gunnar Strömmer Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Moderaterna: ”Hanif Bali har agerat omdömeslöst”

Moderaterna tar ”utomordentligt allvarligt” på turerna kring riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Det säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.
– Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor, säger Strömmer i uttalandet.
Partiet inledde en internutredning mot Bali som nu har avslutats. Bali meddelade själv i kväll att han lämnar partistyrelsen eftersom förtroendet för honom har skadats.
Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter mellan UD och journalisten Patrik Oksanen om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, en dag efter att de skickats. På UD har tidsaspekten skapat misstankar om att avlyssning kan ha skett och att sajten kan ha tipsats om mejlen.

1 tim
 Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Hultqvist: Påverkan som spelar ryssarna i händerna

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter ifrågasatt journalisten Patrik Oksanen efter en intervju med människorättsaktivister från Krimhalvön, som annekteras av Ryssland sedan 2014.
– Det är ju ett sätt att bedriva någon slags påverkan som i det här fallet spelar ryssarna i händerna, säger Hultqvist till DN.
På UD finns misstankar om att mejlväxlingen mellan UD och Oksanen avlyssnats, enligt DN:s uppgifter. Det eftersom den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag begärt ut mejlen mindre än ett dygn efter att de skickats.
Att Bali säger att han fått tipset om mejlen från Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick är anmärkningsvärt, enligt Hultqvist – som kallar det för ”direkta kontakter med högerextremister”.
– Moderaterna har en rejäl hemläxa att göra.

6 tim
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen
Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Putin i segertal: ”Känner ert förtroende och hopp”

Vladimir Putin har hållit sitt segertal efter att ha tagit en överlägsen seger i ryska presidentvalet. Talet – som var mycket kort – inledde han med att tacka alla för förtroendet.
– Jag känner ert förtroende och hopp för att vi kommer att arbeta lika hårt som tidigare, säger Putin enligt DN.
– Framgång väntar oss, ja, säger presidenten och möts av ett jubel.
När en fjärdedel av alla röster räknats uppgavs Putin ha fått drygt 72,5 procent av rösterna, rapporterade nyhetsbyrån Interfax med centrala valkommissionen som källa. Får Putin över 70 procent innebär det en större vinst än den 2012, skriver BBC.
Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin ser ut att få 11,2 procent och högerpopulistiska LDPR-ledaren Vladimir Zjirinovskij får 6,7 procent, skriver Reuters.
Rysslands centrala valkommission meddelade vid 18-tiden att valdeltagandet överstigit 50 procent, skriver AP. Kommissionens prognos är att det slutliga valdeltagandet nu blir drygt 65 procent.

1 tim
Margot Wallström, arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryska valet 2018

Wallström: Valkampanjen var riggad till Putins fördel

”Valkampanjen var riggad till Putins fördel”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett sms till SVT. Hon nämner statlig kontroll över media och att oppositionella förhindrats att kandidera.
Den sittande presidenten Vladimir Putin tar en väntad storseger i valet. Han ser ut att få över 70 procent av rösterna, vilket är mer än i valet 2012. Putin kan därmed sitta kvar vid makten ytterligare sex år.

5 min
Vladimir Putin fick drygt tre av fyra rösterna. Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Analyser: Valfusket utbrett – var värre än förra valet

Det ryska valet var återigen ett spel för kulisserna då alla – inte minst president Vladimir Putin – visste hur det skulle gå, skriver CNN:s Samantha Vinograd i en analys. Och Putin som fått ytterligare sex år vid makten lär bli allt mer fientlig, menar hon.
Vinograd nämner bland annat att vi redan före valet sett tecken på vad Ryssland kan åstadkomma: dataintrång mot USA och nervgiftattack i Storbritannien. Dessutom har landet ett finger med i spelet gällande Donald Tumps och Kim Jong-Uns framtida möte, skriver hon.
DN:s Anna-Lena Laurén skriver i en analys att även om valfusket var väntat, så trodde få att det skulle vara lika grovt som vid valet 2012. Laurén framhäver att det rapporterats om ”valkaruseller” – då folks skjutsas till vallokalerna för att rösta i grupp – och hur vissa personer lade flera valsedlar.
”Mycket talar för att det blir demonstrationer. Frågan är hur omfattande och långvariga.”

36 min
Läs mer om Ryska valet 2018
Brittisk polis utreder mordförsöken och Vladimir Putin när han håller segertal efter ryska valet. TT
Förgiftningen av ex-spionen

Putin om utpekandet av Ryssland: ”Det är nonsens”

Rysslands president Vladimir Putin avfärdar anklagelserna om att landet skulle ha något att göra med mordförsöket på den ryske ex-spionen Sergej Skripal som ”nonsens”, skriver flera medier. Däremot är Moskva villigt att samarbeta med brittisk polis för att utreda mordförsöket på Sergej och hans dotter Julia, säger Putin.
– Det är helt och hållet tjafs, struntprat och nonsens att någon i Ryssland skulle göra en sådan sak före valet och fotbolls-VM.
– Vi har förstört alla kemiska vapen.
Det var i början av mars som far och dotter Skripal hittades medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury efter att ha utsatts för nervgiftet Novitjok.

12 min
Julia och Sergej Skripal.  TT
Förgiftningen av ex-spionen

Uppgift: Giftet spreds i bilen – 38 kan ha utsatts

Ryske ex-spionen Sergej Skripal förgiftades av ett pulveriserat nervgift genom bilens ventilation – ytterligare 38 personer har utsatts för giftet, enligt källor till ABC News.
Tre underrättelsekällor säger till tv-bolaget att det gift som användes mot ex-spionen Sergej och hans dotter Julia är en substans från kalla kriget.
”Något som de hävdar att de aldrig ska ha haft”, säger en källa om Ryssland till ABC News.

Idag 14:13
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förgiftningen av ex-spionen

Wallström till Ryssland: Svara på britternas frågor

Det är ”oacceptabelt och grundlöst” att Ryssland pekar ut Sverige som en möjlig källa till nervgiftet Novitjok, som använts vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal. Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.
”Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor i stället”, skriver Wallström.
Även Tjeckien, och två andra länder, pekades ut av det ryska utrikesdepartementet. Tjeckiens utrikesminister Martin Stropnicky skriver på Twitter att uppgifterna saknar substans. ”Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något”, skriver Stropnicky.
Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Igår 18:34
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
Demonstration vid Migrationsverkets förvar på Sagåsen i Kållered, Göteborg, 10 oktober 2017. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Två månader in på nya året: 223 barn har försvunnit

Under årets två första månader har 223 barn anmälts försvunna efter utvisningsbeslut, skriver DN. Under motsvarande period förra året var siffran 152.
Nu slår vikarierande barnombudsman (BO) Anna Karin Hildingson Boqvist larm.
– Läget är oerhört akut, säger hon till tidningen.
Enligt Hildingson Boqvist krävs det en tydlighet i vem som har ansvar när ett barn försvinner. BO har tidigare föreslaget till regeringen att man ska utarbeta riktlinjer för att förebygga försvinnanden, eftersöka och säkerställa skydd när de kommer tillbaka.
– Inget av förslagen har utretts eller genomförts, säger Hildingson Boqvist.

1 tim
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Polisen får släppa utvisade – förvaren är fulla

Polisen har vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning – eftersom Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.
– Det har i princip varit fullt under ett par månader. Det kan finnas en och annan plats ledig. Och en del platser på förvaren är dessutom vikta åt familjer och kvinnor, säger Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen, till TT.
Enligt gränspolisen hade man i januari i år cirka 17 000 pågående ärenden från Migrationsverket att verkställa. Av dem är cirka 12 000 personer efterlysta, det vill säga att de har avvikit. Hur många av dem som finns kvar i Sverige är oklart.

Idag 13:35
Alice Teodorescu. Stefan Löfven under besöket i USA. TT
Svenskt mottagande

Teodorescu: Varför kommer Löfven undan med lögner?

Opinion Problemet med att Stefan Löfven försöker framhäva Socialdemokraterna som ett parti som tar ansvar är att det inte är sant, skriver Göteborgs-Postens Alice Teodorescu på tidningens liberala ledarsida.
Hon ifrågasätter varför Löfven ”gång på gång” kommit undan med att ljuga och undrar var de journalister och andra som ”brunmålat alla oss som pekat på orimligheten i den svenska migrationspolitiken” håller hus.
Teodorescu pekar bland annat på ett citat av Löfven under en pressträff vid USA-besöket i veckan, då han sa att regeringen hade ärvt en migrationslagstiftning som inte var hållbar, och ett annat uttalande då han sa att den borgerliga regeringen grundade flyktingpolitiken.
Tvärtom, menar Teodorescu, var migrationspolitiken till stora delar utformad av bland annat Göran Perssons S-regering.

Igår 11:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Valet 2018 Glesbygdsdebatten
Eskil Erlandsson (C), arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Glesbygdsdebatten

C: ”MP underkänner sin egen regerings politik”

C-politikern och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson kritiserar MP-språkröret Isabella Lövin för att ha gått ut och föreslagit glesbygdspolitiska reformer, rapporterar Ekot.
Kritiken grundar sig i att Lövin gjorde uttalandet dagen innan Stefan Löfven (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska presentera regeringens landsbygdsproposition. Den bygger i sin tur på en utredning där det finns en blocköverskridande samsyn i flera frågor.
– Det är ju att ett regeringsparti underkänner sin egen regerings politik, när man går ut med det här som ett separatförslag.
Lövin har sagt att hon vill se ett ökat stöd till glesbygden och ett särskilt grundavdrag till utsatta kommuner. Erlandsson säger att han inte har något emot förslaget som sådant.

4 tim
TT
Valet 2018 Glesbygdsdebatten

MP vill satsa på att få folk att stanna i glesbygden

Miljöpartiet vill satsa två miljarder kronor per år på sänkta skatter och arbetsgivaravgifter i 23 så kallade avfolkningskommuner i landet, däribland Pajala, Vilhelmina och Torsby. Det säger språkröret Isabella Lövin till SR Ekot.
– Vi ser ju att människor flyttar från glesbygden. Vi behöver göra det möjligt för människor att stanna och också att flytta tillbaka, säger hon.
Förslaget går längre än den landsbygdsproposition som regeringen ska presentera på måndag, som bland annat väntas innehålla förslag på avskrivna studielån och sänkta arbetsgivaravgifter på vissa orter.
MP:s satsning kommer leda till att personer i de berörda kommunerna får omkring en tusenlapp mer i månaden men kommer inte behöva innebära någon skattehöjning, enligt Lövin.

Idag 06:00
Läs mer om Glesbygdsdebatten
Sylvi Listhaug. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Analyser: Oavsett resultat – Sylvi Listhaug måste bort

På tisdag kan den norska regeringskrisen gå in i en helt ny fas, skriver VG:s Frithjof Jacobsen i en analys. Då ska Stortinget rösta om en misstroendeförklaring mot justitieminister Sylvi Listhaug och den avgörande rösten ligger i nuläget hos Kristelig Folkeparti. Avsätts Listhaug ska även statsminister Erna Solberg avgå, enligt källor till VG och NRK.
”Det ska mycket till för att KrF ska avsätta Solberg och göra Jonas Gahr Støre till statsminister (...) Men den här gången är jag osäker”, skriver Jacobsen.
Men om regeringen Solberg blir kvar, skriver han, så är den fortsatt skadad. Listhaug är ett problem som regeringen måste ta itu med, för om hon får sitta kvar men inte ändrar sitt beteende så är regeringen Solberg över oavsett omröstningens resultat, menar Jacobsen.
Aftenbladets Harald Birkevold skriver i en analys att trots att KrF inte har lust att fälla regeringen och att Arbeiderpartiet inte vill ta över så tror han att detta blir Listhaugs fall. ”Inte nödvändigtvis på grund av brist av förtroende, för det kanske inte blir resultatet. Men för att hon är så osmaklig för resten av regeringen att det blir nödvändigt att göra sig av med henne”.

2 tim
Elna Solberg. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Kritiserat FB-inlägg kan bli hela regeringens fall

Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug, uppger flera källor för VG och NRK.
Fyra partier – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – står bakom en misstroendeförklaring mot Listhaug efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg. I inlägget skrev hon att Arbeiderpartiet (AP) skulle tycka att ”terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, vilket många läste i kontexten av att Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP, skriver TT.
För att Listhaug ska kunna fällas krävs också att Kristelig Folkeparti ger sitt stöd i misstroendeomröstningen som ska ske på tisdag.

Idag 14:31
Erna Solberg/Knut Arild Hareide. TT
Norska regeringskrisen

Regeringens och Solbergs framtid hänger nu på KrF

Den norska regeringens framtid hänger på Kristelig Folkeparti vars röst väntas vara avgörande när Stortinget röstar om en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug på tisdag, skriver flera medier. Partiet ska hålla ett extrainsatt partimöte i morgon.
– Partiledaren vill inte kommentera spekulationerna som pågår nu. Men jag kan bekräfta att det förekommit samtal mellan statsministern och Hareide (KrF-ledaren Knut Arild Hareide) flera gånger i helgen, säger kommunikationsrådgivare Dag Fedøy till VG.
Statsminister Erna Solberg sätter hårt mot hårt och menar att om Listhaug röstas bort så kommer hela regeringen att avgå, uppger källor för både VG och NRK.

Idag 14:28
Läs mer om Norska regeringskrisen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.