Unibets annons som ledde till långdragen tvist med start 2003. Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Svensk lag mot spelreklam verkningslös

Utländska spelbolag, som står utanför svensk lagstiftning, satsar miljardbelopp på reklam, rapporterar SVT Nyheter. Den svenska lagen om främjandeförbud av spel krockar enligt Högsta domstolen med EU-rätten, vilket gör att lagen blivit tandlös.
– I Sverige så har vi inte tillsyn över de oreglerade bolagen, och det är inte bra. Jag tror inte att det är någon konsument som egentligen vill ha det på det sättet, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen, till SVT.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Röster om
David Goldman / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Röster om

Ledare: Om världen varit normal hade Clinton vunnit

I nattens valdebatt mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump framstod Clinton som mer mogen, ansvarstagande, kunnig, erfaren och välformulerad. Ändå betraktas debatten inte som någon större vinst för Clinton. Det skriver SvD:s Per Gudmundson i en ledare. För med varje traditionellt sätt att se på saken borde nattens stora vinnare vara helt given, skriver han. ”En vinst, men inget jordskred. Det är egentligen häpnadsväckande. Hur stort måste inte föraktet för den politiska klassen ha blivit, för att fenomenet Donald Trump ska kunna materialiseras?”
Även Expressens ledare handlar om USA-valet. Ledaren menar att det fortfarande är oklart var Donald Trump står i utrikespolitiken och vad hans inställning till Nato är. Om Trump inte är redo att stödja Natoländerna i Baltikum lär han bry sig ännu mindre om Sverige, resonerar ledaren.
”Men vem vet. Trump har också sagt att man måste fullfölja ingångna överenskommelser. Det är helt omöjligt att veta vad han kommer att ställa till med om han flyttar in i Vita huset.”

29 min
CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Clinton segrade mot lättirriterad Trump

Det blev den temperamentsfulle Donald Trump som dök upp till nattens debatt mellan presidentkandidaterna, skriver Susan Page i USA Today. Trots ansträngningar att kontrollera sitt humör så försvarade sig den republikanske presidentkandidaten hårdare än någonsin mot Clintons anklagelser – samtidigt som han vid flera gånger for med osanning, skriver hon.
DN:s Martin Gelin skriver att det är svårt att föreställa sig en värre debatt för Trump.
”Trump verkade dåligt förberedd och leverade dussintals svar helt utan politisk substans. Han blev märkbart irriterad vid många tillfällen och avbröt högljutt Hillary Clinton vid 25 tillfällen bara under debattens första 26 minuter”, skriver han.
Även CNN:s Stephen Collinson ger Hillary Clinton segern efter debatten. Demokraten levererade ett starkt framträdande där hon demonstrerade styrka och humor, leendes under några av Trumps hårdaste attacker, skriver han.
SvD:s Erik Bergin sammanfattar: ”Trumps insats var ingen katastrof, men den visade på en skillnad som Clinton kommer utnyttja till max: skillnaden mellan dem vad gäller erfarenhet och temperament.”

2 tim
FREDERIC J BROWN / AFP

Mätning: Sex av tio tittare tycker Clinton var bäst

Experter och opinionsmätningar pekar åt samma håll: Demokraternas Hillary Clinton vann den första tv-sända debatten mot republikanen Donald Trump.
Enligt nyhetsbolaget CNN:s och opinionsmätningsföretaget ORC:s mätning ansåg 62 procent av tv-tittarna att Clinton gjorde bättre i från sig medan 27 procent gav segerin till Trump. Samtidigt poängterar CNN att det finns en risk att mätningen kan vara partisk med fler demokrater i panelen.

1 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Valrörelsen
TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Rök ihop i nattens debatt: ”Han döljer någonting”

Det dröjde inte länge innan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump höjde tonläget i den första tv-sända debatten som hölls på Hofstra University i New York. Det första ämnet var välstånd och hur jobb ska kunna skapas, i ett USA där inkomstklyftorna är enorma.
Clinton, som fick första ordet, talade om innovation och småföretagande, men också att det är viktigt med rättvisa löner, betald föräldraledighet och gratis utbildning.
Trump inledde med att prata om hur amerikanska jobb stjäls av Kina och Mexiko. Han lovade ”enorma” skattesänkningar och att riva upp frihandelsavtalen.
– Vi måste stoppa att våra jobb stjäls från oss, vi måste stoppa att våra företag lämnar oss, sa han.
En intensiv munhuggning bröt ut om USA:s frihandelsavtal. Trump vill riva upp dem – medan Clinton vill utvärdera dem.
Trump lovade lite svepande att offentliggöra sina deklarationer när skattemyndigheten gått igenom dem.
– När hon offentliggör sina 33 000 e-postmeddelanden som hon raderat så ska jag visa mina deklarationer, sa Trump.
– Jag har ingen anledning att tro att han någonsin kommer att offentliggöra sin deklaration, eftersom han döljer någonting, kontrade Clinton.
Clinton sålde också in sin plan för att bekämpa terrorgruppen IS, med flygräder, att slå till online och att ge stöd till lokala styrkor. Trump svarade med att IS växt fram i det vakuum som Clinton och Obama skapade i Irak.
Både Trump och Clinton inledde lugnt och sansat, men höjde tonläget allt eftersom. Trump avbröt Clinton ett 20-tal gånger och ropade ”fel!”.

4 tim
David Goldman / TT NYHETSBYRÅN

Valsvepet: Kandidaternas mest minnesvärda repliker

Nattens tv-sända debatt från New York är i fokus på de amerikanska sajterna. Flera har samlat de mest minnesvärda tillfällena från den 90 minuter långa duellen mellan Hillary Clinton och Donald Trump.
• Trump försvarade sitt humör: ”Jag tror att min främsta styrka är mitt temperament. Jag har ett vinnande temperament. Det har inte hon”.
• Clinton anklagade sin konkurrent för misogyni: ”Det här är en man som har kallat kvinnor för grisar, sluskar och hundar och någon som har sagt att graviditet är en olägenhet för arbetsgivaren, som har sagt att kvinnor inte förtjänar lika lön för lika arbete innan de är lika bra som männen.”
• Trump sa att Clinton inte hade ”utseendet” att bli president. Han sa även att demokraten saknade ”uthållighet”, vilket han upprepade flertalet gånger.
• Clinton undrade varför Trump inte gjort sina deklarationer offentliga. ”Kanske är han inte så rik som han säger att han är...någonting försöker han dölja...vem är han skyldig pengar?”

40 min
Richard Drew / TT / NTB Scanpix

Banker: Stökigare börser när valet närmar sig

Analytiker från SEB, Danke Bank och Nordea har kommenterat mötet mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton i natt. Och även om finansmarknaderna har dragit en lättnadens suck än så länge återstår ovisshet som kan leda till stökigare börsklimat.
– Jag skulle tro att vi får se en ökad volatilitet på marknaden när valet närmar sig, med tanke på hur nära det är att vi får en protektionistisk president i USA, säger Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker för USA på Nordea, till SvD Näringsliv.

3 min
Läs mer om Presidentvalet i USA
Eugene Hoshiko / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Positiva reaktioner på debatten från Asienbörserna

Finansmarknaderna i Asien vände uppåt efter debatten mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton – något som tolkas som att börserna betraktar ”status quo”-kandidaten Clinton som vinnare, skriver Reuters. Asiens bredaste index MSCI steg 0,5 procent under morgonen. Även de japanska aktierna som inte ingår i indexet steg – Tokyobörsens ledande index Nikkei vände en nedgång på 1,5 procent till en uppgång på 0,3 procent.
"Den första presidentdebatten är över och finans- samt spelmarknaden pekar mot att det var en mindre seger för Clinton", skriver det japanska finansbolaget Nomura i en kommentar, enligt DI.

27 min
TT

Banker tyngde Wall Street – rykten lyfte Twitter

USA-börserna inledde veckan nedåt. Liksom börserna i Europa tyngdes bankerna av turbulensen kring Deutsche Bank, som krävs på 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor, av amerikanska myndigheter.
En rad amerikanska storbankers aktier föll – bland dem fanns Citigroup, vars aktie backade 2,6 procent. Dow Jones industriindex föll 0,9 procent, vilket även Nasdaqs kompositindex och S&P 500 gjorde.
Twitter gick åt andra hållet och steg 3 procent efter nya uppgifter om att såväl Microsoft som Disney kan vara intresserade av ett köp.

Igår 21:21
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.