Unibets annons som ledde till långdragen tvist med start 2003. Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Svensk lag mot spelreklam verkningslös

Utländska spelbolag, som står utanför svensk lagstiftning, satsar miljardbelopp på reklam, rapporterar SVT Nyheter. Den svenska lagen om främjandeförbud av spel krockar enligt Högsta domstolen med EU-rätten, vilket gör att lagen blivit tandlös.
– I Sverige så har vi inte tillsyn över de oreglerade bolagen, och det är inte bra. Jag tror inte att det är någon konsument som egentligen vill ha det på det sättet, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen, till SVT.

Toppnyheter

Propagandabild från IS i Raqqa, Syrien. Uncredited / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Politiker krävde ändringar i IS-program som inte fanns

Tre borgerliga politiker i Lund har krävt att kommunen ska ”skrota generösa stödprogram för hemvändande jihadister” och ta bort alla satsningar som riktar in sig på exempelvis jobb och bostäder för återvändare. Men någon sådan handlingsplan finns över huvud taget inte i Lund, skriver Sydsvenskan. Den handlingsplan mot extremism som finns har de borgerliga politikerna varit med och godkänt.
Anledningen till missförståndet är en ”tidningsanka” som spridits över världen. Den hade sitt ursprung i en nyhet från Ekot där Anna Sjöstrand, kommunal samordnare mot våldsbejakande extremism i Lund, sa att personer som avtjänat eventuella straff ska ha samma rätt till stöd som andra.
Nyheten plockades upp och beskrevs felaktigt av de brittiska tabloiderna Daily Express och The Sun, samt ryska statliga RT. Misstolkningen återvände sedan till Sverige i form av politikernas skrivelse.

30 min
Arkiv. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Forskare: ”Kommuner ska inte dalta med terrorister”

Opinion Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, anser att kommunerna måste bli tydligare i hur IS-anhängare hanteras. Han exemplifierar med den samordnare i Lund som öppnade för att hjälpa återvändarna med försörjning, boende och sysselsättning. När ”ideologiskt hårdnackade jihadister” inte vill samarbeta så handlar problematiken om mer än materiella frågor som arbete och bostad, anser Hyllengren
”Det vore således en välgärning om landets kommuner framöver är tydliga i sin kommunikation för att undvika pseudodebatter där de ger sken av att kasta skattepengar och förmåner över terrorister, utan i stället vara tydliga gentemot medborgarna med att det aldrig ska finnas en gräddfil för återvändande jihadister”.

Idag 11:46
Arkiv. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Sverige ger terrorister fler chanser än flyktingar”

Opinion Kvällspostens krönikör Federico Moreno anser att striden om Mosul blottar komplexa frågor. Samtidigt som Stefan Löfven varnar för kommande flyktingströmmar så förbereder sig en rad kommuner på att ta emot återvändande IS-medlemmar. Jihadisterna kan få hjälp med körkort, bostad och jobb, konstaterar han:
”Inför framtiden är det förstås viktigt att europeiska länder kan rehabilitera avhoppare, att hindra folk att ansluta sig till beväpnade grupper och att förhindra att extremism frodas här. Men det är också viktigt att vi frågar oss vilket samhälle vi skapar, när vi ger terrorister fler chanser än flyktingar som flyr terrorismen”.

Idag 06:33
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Stefan Löfven på väg in till toppmötet. EMMANUEL DUNAND / AFP
Syrienkriget

EU-ledare överväger nya sanktioner mot Ryssland

Flera EU-ledare är öppna för att införa nya sanktioner mot Ryssland med anledning av bombningarna i syriska Aleppo. Sedan tidigare finns sanktioner till följd av den ryska annekteringen av Krimhalvön.
– Det som sker i Aleppo, med Rysslands hjälp, är fullständigt oacceptabelt, sa statsminister Stefan Löfven på väg in på EU-toppmötet och betonade samtidigt vikten av enighet i unionen.
– Därför ser jag gärna att det kommer upp på bordet, att vi har den möjligheten (att införa sanktioner). Men just nu bedömer jag inte att det finns enighet för det.
Så sent som i går fördömde både Frankrikes Francois Hollande och Tysklands Angela Merkel bombningarna i hårda ordalag. EU-länder som har en mjukare inställning till Ryssland är bland annat Italien, Grekland och Ungern.

3 tim
Jan Egeland. Räddningsarbetare i Aleppo tidigare i oktober. Arkivbilder. AP, TT

Vapenvilan förlängs i Aleppo – varar i fyra dagar

Ryssland har meddelat FN att de kommer att pausa bombningarna av Aleppo elva timmar om dagen i fyra dagar. Det rapporterar flera medier. Den tillfälliga vapenvilan inleddes i dag när de rysk-syriska anfallen stoppades. Tanken är att civila ska kunna lämna staden.
Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, säger att han hoppas att de första av ”flera hundra skadade” ska kunna tas ut ur staden på fredagen, skriver Reuters.

Idag 12:13
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump: Accepterar resultatet – om jag vinner

När Donald Trump i nattens debatt fick frågan om han skulle acceptera valresultatet gav han ett vagt svar.
– Ni får sväva i ovisshet.
Under ett valmöte i Ohio säger Trump nu att att han kommer att acceptera resultatet, om han vinner.
– Jag lovar mina väljare och anhängare och hela USA:s befolkning att jag absolut kommer att acceptera resultatet av detta stora och historiska presidentval... Om jag vinner.

4 tim
Arkivbild Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Valförrättare tränas i att hantera masskjutning

Personer som ska arbeta i vallokalerna i Colorado den 8 november tränas i hur de ska agera om en masskjutning inträffar.
– Det här är något som vi är uppmärksamma på i Colorada på grund av de fruktansvärda upplevelser vi haft, säger Matt Crane, som övervakar röstningen i Arapahoe County, till The Guardian.
Några av USA:s värsta massmord har utförts i Colorado, bland annat massakern under Batman-premiären på en biograf 2012 och skolskjutningen på Columbine high school 1999.
Det höga tonläget mellan kandidaterna, brandbomben mot ett republikanskt kampanjkontor och Donald Trumps uppmaning till sina väljare att ”kontrollera” röstningen i innerstäderna har lett till ökad oro för våldsamheter, skriver NPR.

3 tim
Personer som följer debatten på en bar i West Hollywood reagerar. DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Mexikaner om Trumps ”bad hombres”: Ovärdigt

I nattens presidentvalsdebatt återupprepade Donald Trump sitt vallöfte att bygga en mur mot Mexiko och förklarade att den skulle skydda USA mot ”bad hombres”, ungefär ”dåliga snubbar”. Uttalandet möttes av stark kritik från många latinamerikaner.
– Trump har kallat mexikaner för våldtäktsmän och brottslingar. Han kanske använder argument som kommer från en amerikansk klass som han hoppas kan göra honom till president. Men jag tycker inte att en president säger så, sa Santiago Betancourt, som följde debatten på en restaurang i Mexiko City, till AP.

Idag 14:49
Läs mer om Presidentvalet i USA
Brexit Storbritanniens framtid
TT
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Otåligheten växer – britterna kyligt mottagna

Om Storbritannien vill klippa banden till EU med ett ”hårt” brexit kan Theresa May räkna med tuffa förhandlingar, säger Frankrikes president Francois Hollande enligt The Independent.
Att positionerna mellan de olika parterna har hårdnat märktes även under det pågående EU-toppmötet där May fick ett kyligt mottagande, enligt DN:s korrespondent Annika Ström Melin.
”I EU-kretsen växer otåligheten. Italiens Matteo Renzi har manat EU att inte slösa bort mer tid på att diskutera brexit, när det finns så många andra EU-problem som behöver lösas”, skriver hon.

3 tim
Anställd blickar ut från UBS kontor i London. TT

Schweizisk bankoffensiv inleds efter brexit

Schweiz är redo att öppna sin notoriskt slutna finansmarknad för att kapitalisera på brexit, skriver Bloomberg. Planen är att förhandla fram avtal med bland annat Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien.
”Kapitalförvaltning och investment banking är väletablerade sektorer i London och lär fortsätta vara det. Samtidigt kan Schweiz bygga vidare på sin starka på position inom gränsöverskridande kapitalkontroll”, skriver den schweiziska regeringen i en rapport som publicerades under torsdagen där man sätter långsiktiga mål för banksektorn.

3 tim
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.