Unibets annons som ledde till långdragen tvist med start 2003. Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Svensk lag mot spelreklam verkningslös

Utländska spelbolag, som står utanför svensk lagstiftning, satsar miljardbelopp på reklam, rapporterar SVT Nyheter. Den svenska lagen om främjandeförbud av spel krockar enligt Högsta domstolen med EU-rätten, vilket gör att lagen blivit tandlös.
– I Sverige så har vi inte tillsyn över de oreglerade bolagen, och det är inte bra. Jag tror inte att det är någon konsument som egentligen vill ha det på det sättet, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen, till SVT.

Toppnyheter

Äldre par. Wikström. Arkiv. TT
Undersökningen om sexvanor

Ledare: Sex är politik – kartläggningen är på tiden

Aftonbladets ledarskribent Linnea Swedenmark välkomnar folkhälsominister Gabriel Wikströms kritiserade initiativ att kartlägga svenska folkets sexvanor. Sex har aldrig varit privat, skriver hon.
”Sex är politiskt i form av preventivmedel, aborter och kritiserandet av kvinnor som har sex. I en kampanj där ungdomar fick ställa frågor om sex var den vanligaste frågan: Har jag varit utsatt för en våldtäkt? Synen på sex påverkar oss alla.”

Igår 22:28
Rubriker från Daily Mail, Metro, Politico. Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Daily Mail, Metro, Politico/TT

Ministerns sexutspel hånas i utländska medier

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) meddelade att han vill utreda svenskarnas sexualliv – nu ”hånas” regeringens utspel av internationell press, skriver Expressen.
”Sverige beställer sexstudie – regeringen oroade att landets minskande sexlust är ’ett politiskt problem’”, är brittiska Mirrors rubrik.
”Har svenskarna mindre sex? Regeringen vill veta”, skriver ABC News.
Politico: ”Mer sex tack, vi är svenskar”.
Brittiska Metro: ”Den svenska regeringen oroas över att befolkningen inte har tillräckligt mycket sex”.
Och tabloiden Daily Mails rubrik börjar med orden: ”Making Swede, Swede love”.

Igår 19:05
Arkiv. TT

Ledare: Vi klarar oss utan ministerns hångelskola

Opinion Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har tagit initiativ till en omfattande kartläggning av svenska folkets sexliv. På Expressens ledarsida kritiseras studien. Tidningen menar att det är vikitigt att sexlivet fortsätter vara en privatsak:
”Att alla ligger lika bör inte vara ett politiskt mål... Och en affischkampanj där Gabriel Wikström rekommenderar sex till åtta ligg i månaden kan få vem som helst att tappa lusten.”

Igår 16:03
Läs mer om Undersökningen om sexvanor
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet

Wallström om Turkiet: Fler länder måste säga ifrån

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill att fler EU-länder nu skärper tonen mot den turkiska regimen:
– Jag tycker framför allt att fler medlemsländer borde säga något, fler måste säga ifrån. Det har funnits en avvaktande attityd, men det här är ju helt ohållbart och skickar Turkiet i alldeles felaktig riktning, särskilt när det gäller mediefriheten, säger hon till TT.
Vänsterpartiet går längre och kräver sanktioner mot Turkiet.

Igår 16:42
Erdogan höll pressträff på fredagen. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Nya attacken mot USA: ”Är på kuppmakarnas sida”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillbakavisar omvärldens kritik mot utrensningarna efter kuppförsöket för två veckor sedan. På fredagen kritiserade han amerikanske toppgeneralen Joseph Votel som sagt att flera av de militärer USA arbetat tillsammans med i kampen mot terrorgruppen IS nu sannolikt är fängslade.
– I stället för att tacka det här landet som slog ner ett kuppförsök, ställer du dig på kuppmakarnas sida, sa Erdogan enligt Reuters.
Han tillade att hjärnan bakom kuppen ”finns redan i ditt land”, med hänvisning till oppositionelle Fethullah Gülen som lever i exil i USA.

Igår 15:26
UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet drar in 50 000 pass efter kuppförsöket

I kölvattnet av kuppförsöket har närmare 50 000 turkiska medborgare fått sina pass indragna. Det meddelade Turkiets inrikesminister Efkan Ala på fredagen, enligt Reuters. Dessutom har över 18 000 personer gripits och 66 000 sparkats från sina jobb, inklusive 43 000 lärare.
Samtidigt säger försvarsminister Fikri Isik till kanalen NTV att utrensningen inom militären inte är över. Hittills uppges 40 procent av alla generaler och amiraler ha fått sparken.

Igår 15:33
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet
Zlatan MANCHESTER UNITED
Premier League 16/17

Teliakunder går miste om Zlatans matcher i höst

Telias kunder kommer att missa stora delar av Premier League och Champions League i höst, efter att förhandlingarna med Viasat har kraschat, skriver Sportbladet.
– Det känns naturligtvis väldigt tråkigt, säger Jonas Hasselberg, konsumentchef för Telia Sverige, till tidningen.
I ett pressmeddelande förklarar Telia att Viasat trots att man höjt priset med 80 kronor beslutat att flytta stora delar av Premier League och Champions League till en ny Viasat-kanal som av kostnadsskäl inte kommer att finnas tillgänglig för Teliakunder.
Därmed kommer många kunder gå miste om många av Zlatans matcher i sin nya klubb Manchester United, skriver Sportbladet.

Igår 21:00
Zlatan. Manchester United.

Zlatan: Att göra debut i mitt hemland känns jättebra

Zlatan Ibrahimovic spelar sin första match för Manchester United mot Galatasaray i Göteborg i morgon. Det bekräftar han i en video på klubbens hemsida.
– Att göra debuten i mitt hemland känns jättebra (...) Fansen får mig alltid att känna mig välkommen och det kommer de säkerligen göra den här gången också, säger han.
Zlatan säger också att han fått ”positiva vibbar” av sitt nya lag:
– De verkar vara bra killar, kvalitetsspelare, de tränar väldigt hårt.

Igår 17:23
Arkivbild från EM. EDDIE KEOGH / TT NYHETSBYRÅN

Bekräftat: Zlatan uttagen – kan debutera i Göteborg

Zlatan Ibrahimovic kan göra sin debut i Manchester United på Ullevi i Göteborg. Svensken är uttagen i den trupp som United tagit ut till lördagens vänskapsmatch mot turkiska Galatasaray.
Zlatan gjorde sin första träning med United i Manchester i onsdags. Nu återstår det att se om tränaren José Mourinho väljer att slänga in honom direkt från start. Anfallsalternativen är i det närmaste de ordinarie med spelare som Marcus Rashford, Anthony Martial, Wayne Rooney och Memphis Depay.

Igår 13:06
Läs mer om Premier League 16/17

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.