Unibets annons som ledde till långdragen tvist med start 2003. Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Svensk lag mot spelreklam verkningslös

Utländska spelbolag, som står utanför svensk lagstiftning, satsar miljardbelopp på reklam, rapporterar SVT Nyheter. Den svenska lagen om främjandeförbud av spel krockar enligt Högsta domstolen med EU-rätten, vilket gör att lagen blivit tandlös.
– I Sverige så har vi inte tillsyn över de oreglerade bolagen, och det är inte bra. Jag tror inte att det är någon konsument som egentligen vill ha det på det sättet, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen, till SVT.

Toppnyheter

Göran Persson/Fredrik Reinfeldt TT
Statsrådens pensioner

Ex-ministrars kritiserade pensioner ska ändras

Det ska inte längre vara möjligt för tidigare ministrar att få ut pension samtidigt som de tjänar pengar på annat håll. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt efter en rad avslöjanden om ex-ministrar som tjänat miljonbelopp i egna bolag samtidigt som de lyft pension som skattebetalarna bekostar.
”Det är varken förenligt med svenska folkets förväntningar eller regelverkets intentioner”, skriver Shekarabi som inte går in i detalj på hur de nya reglerna ska se ut.
I dagsläget kan en tidigare minister både få pension och ett avgångsvederlag. Det är enligt DN en möjlighet som både Fredrik Reinfeldt och Göran Persson utnyttjat genom att slussa sina inkomster via bolag och inte ta ut lön därifrån.

4 tim
Ardalan Shekarabi FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Shekarabi: Nya regler ska minska politikerförakt

Opinion För att öka tilltron till den offentliga förvaltningen kommer regeringen att se över statsrådens pensioner. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt.
”På område efter område måste regler och villkor anpassas utefter den tid vi lever i. Vi kan inte förvänta oss en bred uppslutning kring jämlikhet och tillit om medborgarna upplever villkor och ersättningar som otidsenliga eller orättvisa”, skriver Shekarabi och fortsätter:
”Ett regelverk som är enkelt att förklara och som är rättssäkert och transparent minskar risken för politikerförakt och mytbildning. Medborgarnas förtroende förtjänar vi genom en god förvaltningskultur, öppenhet och regelverk som är rättvisa och transparenta.”

4 tim
Läs mer om Statsrådens pensioner
Räddningsarbetare i Italien/Arkiv, Löfven TT
Skalvet i Italien

Sverige inte redo ge hjälp – ”vad menar Löfven?”

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Sverige är redo att hjälpa Italien efter jordskalvet om man får en förfrågan.
Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är inte redo att skicka någon räddningsstyrka.
– I nuläget har vi ingen beredskap för att göra internationella insatser, säger David Norlin, brandingenjör på MSB, till VLT.
Och källor på myndigheten uttrycker sig frågande inför vad Löfven menat.
– Verksamheten har lagts på is och när Löfven säger ”beredd” vete sjutton vad han menar, säger en hjälparbetare till Aftonbladet.
Enhetschef Ann-Charlotte Zackrisson bekräftar bilden men menar att det går att skicka ”mindre specialenheter”.

3 tim
En nunna i staden Amatrice efter skalvet. Massimo Percossi / TT / NTB Scanpix

Nunneklostret rasade: ”Gud skickade budbärare”

När jordskalvet skakade Italien tidigt på onsdagsmorgonen låg ett tjugotal kvinnor och sov i ett nunnekloster i byn Amatrice. Flera våningsplan rasade in.
35-åriga syster Mariana Lleshi gömde sig först, innan hon gjorde ett desperat försök att ta sig ut. En ung man som också tillbringat natten i klostret hittade henne och hjälpte henne till trygghet.
– Jag hade förlorat allt hopp om att ta mig ut levande, men Gud skickade sin budbärare, säger hon enligt Washington Post.
247 människor har hittills bekräftats döda i skalvet och dödssiffran väntas stiga.

Idag 14:30
TT

”Det här var mitt hem – nu har jag ingenting”

Klockstapeln från 1200-talet står fortfarande, mitt i rasmassorna i det förstörda samhället Amatrice. Men klockan i tornet har stannat på 39 minuter över tre, tre minuter efter att skalvet inträffade, skriver The Guardian.
Räddningsarbetet fortsätter. Enligt de senaste officiella siffrorna har minst 247 personer dött.
Utanför resterna av ett hus sitter en kvinna i 30-årsåldern.
– Vad kan jag säga. Det här var mitt hem, nu har jag ingenting.
Luca Faccenda har förlorat en släkting i skalvet. Hans mammas hus har skadats svårt. Han säger att det är hemskt att se förstörelsen.
– Det är tufft, otroligt tufft. Omöjligt att förstå.

Idag 11:02
Läs mer om Skalvet i Italien
IMF-bossen Christine Lagardemed Zhou Xiaochuan, chef för Peoples Bank of China. Arkivbild. TT
G20-mötet i Chengdu

Kinas reformarbete tar fart igen inför G20-toppmötet

Kina verkar ha återupptagit sitt ekonomiska reformarbete för att säkra den långsiktiga tillväxten, skriver Bloomberg.
I veckan avslöjades planer på att snabba på arbetet med att minska det massiva stödet till statliga bolag för att utjämna oddsen för privata aktörer och utländska investerare. Peking har också signalerat skattepolitiska reformer.
Åtgärderna ses som ett sätt att blidka USA och Internationella valutafonden IMF – som länge krävt förändring – inför det stundande G20-mötet i Chengdu, skriver Bloomberg.
– När penningpolitiska lättnader inte visat sig effektiva för att få i gång ekonomin har de nu insett att det inte finns någon utväg om de inte tar upp reformarbetet, säger
Shen Jianguang, chefsekonom på Mizuho Securities Asia i Hong Kong

1 tim
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild. TT

Storbråk om kinesiska investeringar inför G20

Ett nytt bråk har blossat upp mellan Kina och väst lagom till att Peking gör sig redo att ta emot G20-länderna till ett toppmöte i början av september. Den här gången gäller konflikten inte handel, utan kinesiska investeringar i väst, skriver Bloomberg. Bland annat har Australien satt stopp för ett kinesiskfinansierat elnät och Storbritannien ett kärnkraftverk. Situationen blir känsligare när nationella säkerhetsintressen är involverade och risken för en snabb eskalering av en konflikt som är svår att stoppa är stor, menar bedömare.
– Den implicita anklagelsen när man avslår utländsk finansiering är mycket kraftfullare än handel, säger James Laurenceson vid Institutet för relationer mellan Australien och Kina Relations vid University of Technology i Sydney.

3 tim
Läs mer om G20-mötet i Chengdu
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Trump/Protester mot kandidaten TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Ny retorik väcker frågor: Har Trump mjuknat?

Donald Trump lovar att han kommer lägga fram en ”exakt plan” för sin invandringspolitik under nästa vecka.
Republikanen har i flera intervjuer den senaste tiden fokuserat på att personer som begår brott ska utvisas, snarare än de 11 miljoner papperslösa han tidigare sagt att han ska deportera.
Det har väckt frågor om ifall Trumps hårda linje mjuknat något.
Washington Post har besökt ett valmöte i Tampa och pratat med väljare som inte tror att Trump svängt.
– Han kommer fortfarande bygga muren. Han kommer göra så att vi blir av med mördare, våldtäktsmän och de som förstör vårt land, säger 51-åriga Krista Kosier.
Samtidigt, skriver tidningen, visar en ny undersökning från Pew research center att en majoritet av de svarande avfärdar Trumps syn på invandring och anser att papperslösa är hederliga och hårt arbetande.

5 tim
Jonathan Bachman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump tog hjälp av Farage – som väljarna inte kände till

Den avhoppade Ukipledaren Nigel Farage har gjort Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sällskap på scenen vid ett valmöte i Mississippi.
Trump presenterade den brittiske politikern som den som ”mot alla odds” stod upp emot EU.
Han drog paralleller till sin egen kampanj och lovade ”amerikansk självständighet”.
Farage å sin sida lyfte fram att Ukip fått människor som aldrig tidigare röstat att gå till valurnorna.
– Genom att gå och rösta kunde de ta kontroll över sitt land, ta kontroll över gränserna och få tillbaka sin stolthet och självrespekt, sa Farage.
The Guardian skriver att Farages inhopp i den amerikanska presidentvalskampanjen kan kopplas till att brexitanhängaren Stephen Bannon blivit ny kampanjchef hos Trump.
Samtidigt, skriver tidningen, visade en enkel enkät vid valmötet i Mississippi att bara en av tio väljare på plats alls kände till den brittiske politikern.

Idag 16:56
Hillary Clinton vid ett möte i Piedmont, Kalifornien. AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN

Clinton i blåsväder för stiftelsedonationer

Under sin tid som utrikesminister har Hillary Clinton låtit dem som donerat stora summor till hennes välgörenhetsstiftelse få möjlighet att träffa eller tala med henne. Det visar en genomgång som nyhetsbyrån AP gjort. Över hälften av hennes möten eller telefonsamtal med personer från den privata sektorn var med personer som personligen eller via organisationer eller grupper, donerat pengar till stiftelsen.
Clinton avfärdar uppgifterna som ”mycket rök men ingen eld” i en intervju med CNN, och säger att ingen utifrån fått påverka hennes beslut som utrikesminister.

Idag 07:10
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Feds räntebesked
Presidentvalet i USA Feds räntebesked

”Feds misslyckande har gett luft åt populismen”

Federal reserve misslyckades förutspå inbromsningen i USA:s ekonomi och har sedan finanskrisen kämpat med att få fart på tillväxten. Därigenom har man gett näring åt populistiska revolution i USA, skriver Wall Street Journals ekonomiredaktör Jon Hilsenrath i en längre text inför fredagens tal av Janet Yellen.
Han går tillbaka till 90-talet och tiden för ”the great moderation” då såväl politiker som allmänheten såg Fed som en maskin som alltid gjorde rätt. Men i mitten på 2000-talet missade man den inbromsning som ekonomin tog. Det märks bland annat i att produktionen per arbetad timme minskat stadigt sedan dess.
”Feds prognoser har beräknat snabbare tillväxt än ekonomin kunnat leverera 13 av de senaste 15 åren”, skriver Hilsenrath.
Nu, ett antal tuffa år sedan finanskrisen, står man inför större skepsis och en växande ilska rörande tillståndet i ekonomin – något som präglar den rådande valrörelsen.
”För den som söker förklaringar till en av de mest svårberäknade politiska tiderna i modern historia, med Donald Trump och Bernie Sanders, är allmänhetens missnöje med de institutioner som styr ekonomin en huvudmisstänkt.”

4 tim
Spanjorerna har deflation trots att de shoppar loss. TT

Analys: Därför funkar inte riksbankernas experiment

Det finns ett stort fel med riksbankernas experiment med världsekonomin: Den riktiga världen gensvarar inte på deras metoder på det sätt som textböckerna säger att de borde, skriver Bloombergs Mark Gilbert i en analys.
Inte nog med det. Rädslan som ledde till minusräntor var överdriven, eller till och med helt orimlig, enligt Gilbert.
Det bevisar statistiken, menar Mark Gilbert:
Trots centralbankernas konsensus om inflationsmål på 2 procent ligger flera av världens stora ekonomier har en betydligt lägre inflation än så, trots riksbankernas åtgärder. Spanien har till och med deflation och har inte sett någon ökning av inflationen på 12 månader.
Enligt riksbankernas dogm borde spanjorerna hålla i plånboken och invänta ännu billigare varor – så är det inte, skriver Gilbert.
Detaljhandeln har nämligen ökat i snitt 1,7 procent tre år i rad och spanjorernas shopping ökade med 5,8 procent i juni, samtidigt som priserna föll med 0,8 procent.

5 tim
Fed-chefen Janet Yellen. Arkiv. Charles Mostoller / TT NYHETSBYRÅN

Fed-ledamöter sätter press på Yellen om höjd ränta

Två av ledamöterna i den amerikanska centralbanken propagerar för en snar höjning av räntan, dagen före Fed-chefen Janet Yellens tal i Jackson Hole.
Esther George säger i en intervju med Bloomberg att höjd ränta är att föredra när USA närmar sig full sysselsättning och även ser inflationsmålet inom räckhåll. Även Robert Kaplan menar i en intervju med CNBC att ”argumenten stärkts” för en höjning.
Andra ledamöter har menat att det inte är så bråttom.
Yellen talar vid 16-tiden svensk tid på fredagen under temat “Federal Reserves penningpolitiska verktygslåda” och väntas ge en signal om vart räntan är på väg.

6 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.