Jesper Nielsen i genrepet mot Ungern. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Sverige siktar på minst semifinal i handbolls-EM

Det svenska herrlandslaget i handboll siktar högt i EM som inleds i kväll. Sverige är inte en av huvudfavoriterna i mästerskapet, men linjespelaren Jesper Nielsen är positiv.
– Målet är att gå till semifinal. I en semifinal är målet att vinna semifinalen, säger han till Sportbladet.
Sverige inleder mästerskapet med match mot Island i kväll, klockan 18.

Toppnyheter

Turkiska stridsvagnar vid turkisk-syriska gränsen på tisdagen. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

42 gripna gripna i Turkiet – för inlägg om offensiven

Turkisk polis har gripit 42 personer för att ha ”spridit terroristpropaganda” i sociala medier om landets pågående offensiv mot kurdiska YPG i Syrien. Det rapporterar turkiska statliga medier. En av de gripna uppges vara en pro-kurdisk politiker.
YPG betraktas som en terrorgrupp av Turkiet, som menar att de har direkta kopplingar till terrorstämplade PKK. Totalt har cirka 70 personer gripits sedan offensiven inleddes i förra veckan.

3 min
Turkiska soldater. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

Nära 80 dödade i offensiven – FN fördömer inte Turkiet

Turkiets offensiv mot kurdiska mål i norra Syrien har krävt nästan 80 liv sedan den inleddes i helgen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. 26 av de dödade ska ha tillhört den kurdisk-arabiska milisen SDF, där YPG ingår. 19 stridande från den Turkietstödda rebellalliansen ska också ha dödats, liksom en turkisk soldat. Övriga nio som dödats i strider har inte identifierats, skriver AFP. Utöver det ska 24 civila ha dödats.
FN:s säkerhetsråd diskuterade offensiven och det upptrappade läget under måndagen, men fördömde den inte. Inte heller riktades något krav på att den måste upphöra, skriver nyhetsbyrån.

Igår 21:54
Turkiska soldater nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

”Anmärkningsvärt med ord som ’terrorarmé’ i Nato”

Dag för dag blir situationen i Syrien efter IS fall allt mer komplicerad. Gamla allianser splittras och nya tillkommer, skriver CNN:s Nick Paton Walsh i en analys. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat USA för att ”bygga en terrorarmé” vid hans gräns och syftar på det amerikanska stödet till kurd-syriska YPG. Enligt Paton Walsh är det anmärkningsvärt att höra en Nato-allierad använda den typen av retorik mot en USA-stödd styrka. Turkiet ser USA som förrädare, medan Washington kalkylerar med att ha råd att göra Erdogan upprörd, menar Paton Walsh.
DN:s Terese Cristiansson säger till den egna tidningen att Turkiets offensiv kan leda till två helt olika saker: Antingen en mindre offensiv mot YPG:s baser, eller en större offensiv som kan leda till en ”mycket problematisk internationell situation”.

21 jan
Läs mer om Syrienkriget
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby. Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyns ordförande: Tror att det går vår väg

Förhoppningarna är stora i Girjas inför dagens hovrättsdom om vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i samebyns fjällområde.
– Jag tror att det går vår väg. Med Sveriges respekt för urfolk och mänskliga rättigheter borde domen gå i vår riktning. Annars är Sverige som nation ute på lite tunn is, säger Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby, till TT.
Staten, som representeras av justitiekanslern (JK), överklagade Gällivare tingsrätts dom som slog fast att Girjas ska bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen.
– Jag har inga förhoppningar alls, det här är en prövning som hovrätten har haft att göra och förhoppningsvis har de har haft ett bra underlag och kan skriva en dom som är korrekt och riktig, säger JK Anna Skarhed till TT.
Från jägarhåll har det befarats att tingsrättsdomen skulle begränsa småviltjakten eller bli mycket dyrare om samebyar ges beslutanderätt över jakten.

2 tim
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas Sameby TT
Samebyn mot staten

Nu avgörs vem som får bestämma över jakten

I dag kommer hovrättsdomen i det uppmärksammade målet mellan mellan Girjas sameby och den svenska staten. Fallet har beskrivits som principiellt viktigt och gäller vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i byns fjällområde.
Bakgrunden är en konflikt om jakt på småvilt i fjällområdet. Jakt för allmänheten tilläts i de svenska fjällen 1993, men många samer menade att den skulle drabbade den känsliga rennäringen och hävdade att samebyarna själva skulle bestämma över jakten, skriver TT.
2009 stämde samebyn Girjas staten. Sju år senare gav tingsrätten i Gällivare Girjas sameby rätt att bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen, ovan odlingsgränsen. Tingsrätten pekade på att samerna jagat och fiskat i området i uppåt 1 000 år. Enligt domen upphävdes aldrig brukarrätten när staten blev markägare.

2 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Forsmark kärnkraftsverk. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Strålmyndighet ger grönt ljus för kärnavfallslager

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ger grönt ljus för slutförvaring av kärnavfall i Forsmark. Myndigheten anser att kärnkraftsindustrins bolag Svenskt kärnbränsle AB (SKB) lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring, skriver TT.
Flera miljöorganisationer är sedan länge kritiska till SKB:s arbete. De anser att berggrunden i Forsmark, där kärnavfallet är tänkt att förvaras, är olämplig. De menar också att ett oberoende organ, och inte SKB, som är kärnindustrins bolag, borde ha utrett slutförvaret.
Dagens besked ger ett underlag för regeringen när man ska gå vidare med sitt beslut. Under våren ska även Östhammars kommun, där Forsmark ligger, uttala sig i frågan, rapporterar Ekot.

43 min
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Miljödomstolen ger besked om svenskt kärnavfall

I dag tas viktiga steg i den utdragna processen för att ordna ett slutförvar för det svenska kärnavfallet.
Mark- och miljödomstolen kommer i dag att ge sin syn på om Svensk kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökan om slutförvar kan tillåtas enligt miljöbalken. Dessutom ska Strålsäkerhetsmyndigheten under dagen ge sin syn på om det tänkta förvaret vid Forsmarks kärnkraftsverk klarar säkerhetskraven. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Dagens besked ger ett underlag för regeringen när man ska gå vidare med sitt beslut. Under våren ska även Östhammar kommun, där Forsmark ligger, uttala sig i frågan.

5 tim
Läs mer om Svenska kärnavfallet
Genrebild  TT
Svenska brottsbekämpningen

Ex-kriminell: Hårdare lagar är en tillfällig lösning

Förstärkt polis och hårdare straff kan bara tillfälligt lösa problemen med gängkriminaliteten, säger Samir Sabri, tidigare kriminell, i en intervju med Aftonbladet.
Det går inte att bara låsa in gängledare och tro att problemet är löst, menar han. Utan man måste gå ”hela vägen” för att göra ett socialt arbete på lång sikt.
Han menar att man måste fokusera på gängledarna, på så sätt har man större chans att få med sig andra.
– Man måste jobba med deras ilska. Arga, unga män som måste hitta tillbaka till sig själva. Och det gör de inte ensamma, säger Samir Sabri till tidningen.

11 min
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Löfven i Rosengård: ”Jag känner avsky och förakt”

Vid ett besök i Rosengård i Malmö inspekterade statsminister Stefan Löfven (S) spåren av explosionen utanför polishuset.
– Jag känner avsky och förakt för den här typen av dåd, som ger sig på en viktig yrkesgrupp som är till för att skydda oss, säger han till TT.
Vid en pressträff blev han sedan tillfrågad om hur han ser på att tillåta anonyma vittnen för att få fler att våga vittna om allvarlig brottslighet.
– Vi måste kontinuerligt se över hur vi kan stärka rättssamhället. Om vi har problem med vittnen så måste vi fundera på hur det ska göras, men jag har inga konkreta förslag på vad det skulle kunna komma att innebära. Men vi måste naturligtvis säkerställa att vi kan lagföra och få dem som ska vara bakom lås och bom att vara det, säger Löfven.

Igår 18:51
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA USA:s skuldtak
Chuck Schumer J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s skuldtak

Analys: Schumer slagpåse från höger och vänster

Dödläget i senaten är brutet efter tre dagar med en delvis nedstängd statsapparat. Den stora frågan nu är vem som går vinnande ur striden om väljarnas fortsatta förtroende.
Ledande demokrater i senaten erkänner till och med själva att de gav med sig för Republikanernas tryck, skriver Aaron Blake i en analys i Washington Post, och spekulerar i varför de gick med på överenskommelsen så pass snabbt. ”Kanske var den viktigaste faktorn att Demokraterna helt enkelt hade mer att förlora”, skriver han, och syftar på partiets medvind i opinionen inför mellanårsvalet i höst.
Samtidigt, menar Dagens Nyheters Björn af Kleen, har de senaste dagarnas händelseutveckling också gett två viktiga insikter om det republikanska partiet: Oenigheten om den hårdföra invandringspolitiken och att president Donald Trump ”är omöjlig att ha i samma rum när det gäller brådskande partiöverskridande uppgörelser i komplicerade sakfrågor.”
I slutändan är det dock minoritetsledaren Chuck Schumer som riskerar att bli symbolen för Demokraternas snabba reträtt, skriver Julie Pace och Steve Peoples i en analys för AP. ”Schumer blev snabbt slagpåse för både högern och vänstern”, konstaterar de.

2 tim
Cristina Jimenez under en demonstration i januari 2018 Reed Saxon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

”Dreamers” besvikna: Har inte fått igenom något

Unga papperslösa invandrare, så kallade ”dreamers”, är besvikna över att överenskommelsen i senaten inte innefattar deras lagliga status. Demokraterna godkände budgetförslaget mot ett löfte om en debatt om Daca, programmet som hjälper unga papperslösa att få stanna i USA.
– Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal, enligt TT.
Demokratiska senatorer hade tidigare lovat att inte godkänna budgeten utan en överenskommelse om att återinföra skyddet för de papperslösa ungdomarna.
”Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikanska senatorer” skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisationen United We Dream, i ett uttalande

4 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s skuldtak

Trump har skrivit under tillfällig budgetlösning

USA:s president Donald Trump har skrivit under den överenskommelse som innebär att statsapparaten kan öppna igen, sedan förslaget om tillfällig finansiering röstats igenom i senaten och representanthuset.
81 senatorer röstade för och 18 röstade emot förslaget. För att bryta dödläget krävdes 60 ja-röster. I representanthuset godkändes överenskommelsen några timmar senare med 266 röster mot 150, rapporterar TT.
Den tillfälliga finansieringsplanen sträcker sig fram till den 8 februari vilket ger politikerna 17 dagar att komma överens om en permanent uppgörelse.

5 tim
Läs mer om USA:s skuldtak
Folk och Försvars årliga rikskonferens hölls på Högfjällshotellet i Sälen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2018

Ledare: ”Nötter i Sälen” lurades av gratis wifi

Nyheten om att uppemot hundra personer vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen kopplade upp sig mot Ung Pirats övervakade wifi-nätverk får SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl att tänka på de tecknade figurerna Minioner. Deras förtjusning i glass gör att de vid åsynen av sådana lätt kan ”kollras bort”, skriver hon, med en pik till deltagarnas förmodade förtjusning i gratis wifi-nätverk.
Lifvendahl ser fram emot att få se en lista över vilka som kopplade upp sig på nätverket, och därmed kunde bevakas i realtid av Piratpartiets ungdomsförbund. Hon drar återigen en parallell mellan dem och glassen i form av minioner. ”Den kan liksom de tänkta mottagarna innehålla spår av nötter.”

41 min
Överbefälhavare Micael Bydén och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på Folk och Försvars årliga rikskonferens.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2018

Folk och försvar-deltagare använde oskyddat wifi

Uppemot hundra personer på Folk och försvars rikskonferens i Sälen kopplade upp sig mot det okända wifi-nätverket ”Gratis Gästis Högis” och kunde därmed bevakas i realtid av medlemmar ur Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat. Det skriver Dalarnas tidningar.
Ungdomsförbundet gjorde samma test för ett par år sedan med liknande resultat.
– Man skulle kunna tro att folk som inbjuds till Folk och försvar hade bättre koll. Inte minst sedan vi gjorde samma sak 2015, säger ungdomsförbundets ordförande Rebecka McNeill till tidningen.
Ung pirat skulle ha kunnat följa vad politiker och journalister, och experter på cybersäkerhet, gjorde på nätet i realtid, påpekar hon.
– Våra avsikter är goda, men andra med onda avsikter kan också göra detta.

Igår 09:36
Läs mer om Folk och Försvar 2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.