Morgan Johansson (S) och Isabella Lövin (MP) vid gårdagens presskonferens om vapenexportlagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska vapenexporten

”Sverige visar prov på moraliskt ledarskap”

Som första land i världen är Sverige på väg att införa en demokratiparagraf i lagen om vapenexport. Det meddelade regeringen och allianspartierna i går. Ambitionen att göra det svårare att exportera vapen till diktaturer är ett prov på moraliskt ledarskap, skriver Bloombergs Leonid Bershidsky i en krönika.
Kritikerna mot demokratiparagrafer hävdar att det lämnar fältet öppet för Kina och Ryssland, som inte har några problem att exportera vapen till diktaturer, skriver Bershidsky. Å andra sidan tror han att andra EU-länder kan komma att följa Sveriges exempel, eftersom man gjort en poäng av att ta den moraliska ledartröjan i världen efter Donald Trumps tillträde.
”Det faktum att Sverige är ett neutralt land gör det lättare för dem att utöva moraliskt ledarskap. Det innebär inte att andra länder inte borde följa Sveriges exempel.”

Läs också

Toppnyheter

Irene Svenonius och Annika Strandhäll i Agenda. SVT
Turerna kring Nya Karolinska

Hetsig debatt i Agenda: ”Det största vårdhaveriet”

Nya Karolinska är det ”största vårdhaveriet i svensk historia”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en stundvis mycket hetsig debatt med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) i SVT Agenda.
– Ni har sett till att vi har fått ett haveri, säger Strandhäll.
Regeringen meddelade i veckan att man tillsätter en kriskommission om Nya Karolinska Sjukhuset.
Svenonius pekar på att Nya Karolinska har granskats ett tjugotal gånger och att det pågår en stor utredning.
– Jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och breddar granskningen [...] Hela den svenska sjukvården mår dåligt, säger Svenonius.
Strandhäll säger att det inte behövs någon kriskommission för hela Sverige.
– Vi tar ju del av nya avslöjanden varje dag och Irene, du är ju under jävsutredning, nya saker kommer fram hela tiden.

Igår 20:40
Anne Rundquist/Svenonius Stockholms läns landsting/TT
Turerna kring Nya Karolinska

Chefsjurist: Tillfrågades men hade inte hela bilden

Det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius har ifrågasatts för möjligt jäv – men själv har hon hänvisat till att landstingets chefsjurist Anne Rundquist gett ”klart besked om att jäv inte förelåg”, skriver DN. Det ska M även ha meddelat landstingsdirektör Malin Frenning om.
Men chefsjuristen menar att hon svarat på en generell fråga och inte haft hela ärendet klart för sig.
Svenonius man, Jan Svenonius, har haft en central roll i upphandlingarna av Nya Karolinskas avtal med konsultbolaget BCG.

Igår 22:16
Ebba Busch Thor Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

Ebba Busch Thor: ”En bedrövlig debatt”

Det blev en hetsig tv-debatt om Nya Karolinska i Agenda mellan Annika Strandhäll (S) och Irene Svenonius (M).
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver på Twitter att det var en ”bedrövlig debatt” och att hon själv inte har något ”försvarstal för NKS” utan kräver ansvar där. ”Jag utkräver också ansvar för sjukvårdskrisen i Sverige. Kan man inte ens erkänna att det är kris kan man inte leda oss ur den”, skriver hon med en känga till Strandhäll som i debatten pressades om läget för sjukvården nationellt.
Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson skriver ”jösses” och konstaterar att valrörelsen är i gång. ”Usel debatt där båda pratade i mun på varandra. Imponerar inte på någon. Blir valrörelsen så här kommer väljarna skrämmas bort. Skärp er.”

Igår 21:41
Läs mer om Turerna kring Nya Karolinska
Trumps USA Rysskontakterna
Donald Trump. ERIC THAYER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Faktagranskning: Här är felen i Trumps Twittersalva

Flera medier har faktagranskat den våg av hätska Twitterinlägg som president Donald Trump publicerade i går natt och som tycks ha triggats av de senaste turerna i Rysslandsutredningen.
”Jag har aldrig sagt att Ryssland inte lade sig i valet”, skrev Trump. AP skriver att Trump vid flera tillfällen ifrågasatt sanningshalten i de allt mer övertygande bevis som lagts fram. Washington Post skriver att Trump vid 44 tillfällen under sitt första år som presidenten avfärdat Rysslandsutredningen som en bluff eller häxjakt utförd av Demokraternas.
I ett annat inlägg skriver Trump att utfallet i presidentvalet inte påverkades av ryssarna. Det är fortfarande en öppen fråga, skriver AP. Åtalet mot 13 ryska medborgare visar inget sådant, men den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning pågår fortfarande och inget kan ännu uteslutas.

Igår 23:01
Vladimir Putin/Donald Trump. TT
Trumps USA Rysskontakterna

Analys: Kan Mueller koppla Trump till ryssutredningen?

Ur den särskilde åklagaren Robert Muellers åtal går det att utläsa att Ryssland lyckades attackera världens mäktigaste demokrati, USA, under presidentvalet 2016, skriver The Guardians David Smith i en analys. Nu återstår frågan: Kommer Mueller kunna koppla utredning till president Donald Trump? skriver Smith.
Trump var snabb på att påpeka att de ryska försöken att påverka valet började redan 2014 – alltså innan Trump kandiderade till posten, men enligt Smith är utredningen långt ifrån över.
Washington Posts Adam Taylor skriver i en analys att den ryska journalist – som genom sin rapportering var med och avslöjade de ryska försöken att påverka valen – är häpen över åtalet som nu offentliggjorts. I en intervju säger journalisten att Mueller inte kommit åt så många ansvariga utan att de som nämns i åtalet är personer som jobbat för trollfabriken, vissa för länge sedan.
Taylor tillägger även att mycket av det som offentliggjordes i samband med åtalet redan publicerats – i den ryska journalistens rapportering.

Igår 17:06
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

”Ryssland har lyckats – Moskva skrattar ihjäl sig”

Ryssland har lyckats med sitt mål att så split bland det amerikanska folket, skapa splittring och kaos i USA, skriver president Donald Trump på Twitter.
”De har lyckats bortom sina vildaste drömmar” skriver han och fortsätter: ”De skrattar ihjäl sig i Moskva. Var smart Amerika!”
Presidenten skriver också att han aldrig förnekat att Ryssland ska ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016 utan att den ”ryska bluffen” var att Trumpkampanjen skulle ha samarbetat med Ryssland.
Trump kritiserade tidigare i dag FBI för att ha misslyckats med att utreda tips om skolskjutningen i Florida – för att de lagt så mycket tid på att utreda Rysslands inblandning i valet.

Igår 13:41
Läs mer om Rysskontakterna
Demonstration mot vapenlagarna i USA. Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Florida

Överlevarna ska marschera – mot vapenlagarna i USA

De som överlevde skolskjutningen på en gymnasieskola i Florida i veckan planerar nu en protestmarsch till Washington den 24 mars, skriver flera medier. Genom marschen – som döpts till ”March for our lives” – kräver aktivisterna skärpta vapenlagar och att skolmassakern på alla hjärtans dag blir en vändning i debatten.
– Vi förlorar våra liv medan de vuxna leker, säger Cameron Kasky, elev som överlevde attacken, enligt BBC.
Nu vill de att vapendebatten ska bli ”en prioritet” för politikerna i Washington. 17 personer dödades när en 19-årig tidigare elev på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas öppnade eld.

Igår 18:07
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump i attack mot FBI: Släpp fokus på Ryssland

I ett inlägg på Twitter antyder president Donald Trump att FBI hade kunnat stoppa skolskjutningen om de lagt mindre tid på att utreda den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet.
”Väldigt ledsamt att FBI missade alla de varningssignaler de fick om Florida-skytten. Det är inte acceptabelt. De lägger för mycket tid på att försöka bevisa rysk inblandning i Trump-kampanjen, det finns ingen inblandning”, skriver Trump.
Han avslutar med att uppmana FBI att återgå till sin kärnverksamhet och ”göra oss stolta!”.
Inlägget publicerades efter att FBI under fredagen uppgett att de misslyckats med att följa upp det tips de fått in om 19-åriga Niklas Cruz som misstänks ha skjutit ihjäl 17 personer på en skola i Florida.

Igår 07:10
Vapenentusiaster som befarar hårdare vapenlagar passade på att handla under helgen/Protesterande kvinna i Parkland. TT
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Efter skolmassakern: Nu växer aktivismen i Parkland

Parklands invånare har blivit politiska aktivister efter massakern på en skola där 17 människor dödades, skriver Washington Post.
– Det här är nytt, vi har fått nog, säger Grace Solomon som arrangerat så att en större grupp föräldrar och elever ska resa till delstatshuvudstaden Tallahassee för en manifestation för hårdare vapenlagstiftning.
Tidningen beskriver ett samhälle bestående av företrädesvis utbildade och välbeställda medborgare. Det har varit vanligare att polisen har larmats för att ta hand om en alligator än ett mord, konstaterar en polis.
Politiskt sett har Demokraterna ett visst övertag i staden men grymheten i massakern har skapat enighet, menar många.
– Vi vill alla samma sak, ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan, säger engelskläraren Sarah Lerner.

17 feb
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Skådespelarna i ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Jordan Strauss / TT / NTB Scanpix
Baftagalan

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” tog storslam – vann bästa film

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” tog storslam på kvällens Baftagala. Hela fem priser kammade filmen hem varav ett av dessa var det mest prestigefyllda: Bästa film. Filmen vann över bidragen ”Darkest Hour”, ”Dunkirik”, ”The shape of water” och ”Call me by your name”.
Dessutom prisades Frances McDormand som Bästa skådespelerska för sin roll i filmen.
Även ”The shape of water” prisades rejält som vann i tre kategorier. Guillermo del Toro fick priset för bästa regissör för sin insats.

Igår 21:46
Angelina Jolie,  Natalie Dormer, Rochelle Humes, Gemma Arterton TT
Baftagalan

Kändiseliten gör svart entré på galan i London

Söndagskvällens Baftagala i London går i svarta färger. Fler än 190 stjärnor har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inför galan. Flera av dem visade upp sig i svarta klänningar för att visa stöd till metoo-rörelsen när de gick på röda mattan. Många hade även med sig sina ”Time’s up”-märken.
”Time’s up” är ett initiativ som skapades i kölvattnet av Metoo-vågen i höstas och syftar till att samla information kring var de som blivit utsatta för trakasserier kan vända sig.
Bland de svartklädda kändisarna finns bland andra Angelina Jolie, Salma Hayek, Octavia Spencer och Jennifer Lawrence.

Igår 19:04
Läs mer om Baftagalan
Vinter-OS Alpint
ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

”Slopestyle är för unga med självskadebeteende”

Både herrarnas och damernas insatser i slopestyle är ett misslyckande, skriver Expressens Nicolinn Nilsson i en krönika. Hon syftar på resultaten i den relativt nya OS-grenen, där ingen av de favorittippade svenskarna lyckades ta medalj.
Hon minns hur medaljhoppen hade en ”kaxig framtoning” under OS i Sotji år 2014. ”Henrik Harlaut åkte med byxorna i knävecken och Oscar Wester blev rubrikernas man när han missade två dopingkontroller inför OS i Sotji”, skriver hon. Den här gången gick det inte bättre. Åkarna misslyckades med taktiken och underpresterade när pressen var som störst, menar Nilsson.
Aftonbladets Patrik Brenning skriver att slopestyle är för honom ingen annat än en ”en ytlig fritidsgård för unga vuxna med självskadebeteende”. Dessutom är det ingen som förstår reglerna, knappt deltagarna själva.
Det som provocerar Brenning mest är att deltagarna inte bryr sig om hur det går i tävlingen. Ett beteende som får Brenning att vilja fly: ”Jag vill helst av allt bara hitta en stor hög med kramsnö, baka mig en rejäl ismacka och mula mig själv till medvetslöshet. Då kanske jag i alla fall får åka helikopter härifrån”, skriver han.

Igår 19:54
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Olssons miss kostade medalj efter bra första åk

Matts Olsson, det största svenskhoppet, hade medaljvittring i herrarnas storslalom. Efter första åket låg svensken sjua, 1,04 efter ledaren Marcel Hirscher.
– Man är ganska duktig ändå, sa han till TT efter åket.
Olsson började bra även i andra åket men fick en sladd uppe på branten som blev kostsam. Han gick i mål som femma, mer än en sekund efter Norges Henrik Kristofferssen och missade medalj.
Österrikaren Marcel Hirscher som tog OS-guldet i kombinationen i onsdags tog ett överlägset guld. Han var 1,27 före Kristofferssen som knep silvret.

Igår 04:33
Henrik Harlaut och Jennie-Lee Burmansson. TT
Vinter-OS Alpint

Hyllas trots misslyckanden: ”En fantastisk insats”

De svenska slopestyleåkarna var uppskrivna inför OS men misslyckades när det väl gällde. Trots det kallar den svenska förbundskaptenen Patric Hopstadius det för en ”fantastisk insats”, skriver Sportbladet som går så långt att man jämför honom med ”Bagdad-Bob”.
Tidningen ställer frågan om Hopstadius är nöjd med att herrarna fick nöja sig med Oscar Westers elfteplats, trots att Henrik Harlaut vunnit säsongens två största tävlingar före OS och trots att Wester ledde efter kvalet.
– Det är skidtävling. Och så har man livet, existensen och jorden. Sätt det i perspektiv till någonting. Jag tycker inte att det är ett misslyckande att vara på OS, svarar han.

Igår 10:21
Läs mer om Alpint
Peter Madsen. BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Mordet på Kim Wall

Madsens brev till Kim Walls vän: ”Känner hennes ande”

Den mördade journalisten Kim Walls nära vän May Joeng, som också är journalist, har skrivit två brev till fängslade Peter Madsen med hoppet om att få veta vad som verkligen hände hennes vän. I en artikel i Wired skriver hon om vilka obehagliga svar hon fått tillbaka.
”Han skrev att han tänkte på Kim varje dag och att han ’kunde känna hennes ande på något vis’”, skriver Jeong i artikeln.
Jeong reagerade också på att svaren från den misstänkte mördaren var personliga då han skrev som till en gammal vän, berömde hennes handstil och bjöd in henne att hälsa på honom.

Igår 19:29
Peter Madsen  BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Mordet på Kim Wall

Madsen skrev om planer på mord i sms till älskarinna

Bara några dagar före mordet på Kim Wall, skickade Peter Madsen ett sms med beskrivningar på hur han planerade att genomföra ett mord, ombord på sin ubåt. Det skriver journalisten May Jeong, nära vän till Kim Wall i tidningen Wired. Jeong har själv pratat med en kvinna som haft en sexuell relation med Madsen och som fått Madsens sms.
Enligt kvinnan började konversationen som ”ett skämt” men urartade. Madsen målade upp ett scenario där kvinnan bjöds in till ubåten i vilken Madsen och hans vän skulle finnas ombord på. Stämningen på ubåten skulle enligt Madsens scenario bli allt mörkare och så småningom skulle Madsen och hans vän ”skära i” kvinnan.
Textkonversationen ska ha använts av Köpenhamns åklagarmyndighet som bevismaterial mot Peter Madsen, enligt Ekstrabladet.

16 feb
Läs mer om Mordet på Kim Wall

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.