Bild från det amerikanska utrikesdepartementet.  DIGITALGLOBE / DIGITALGLOBE
Syrienkriget

Syriska regimen förnekar jättekrematorium

Den syriska regimen förnekar att man använt sig av ett stort krematorium utanför Damaskus för att dölja tusentals avrättningar, skriver AFP.
”Dessa anklagelser är totalt ogrundade, de är inget annat än den amerikanska administrationens fantasifoster”, säger det syriska utrikesdepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.
Det var i går som USA anklagade Syrien för massavrättningarna. Det amerikanska utrikesdepartementet släppte flera flygbilder som ska visa hur ett militärfängelse byggts ut med ett stort krematorium.

Toppnyheter

Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Kim Jong-Un: Trump rubbad – ska få betala ett högt pris

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hånade USA:s president Donald Trump i ett ovanligt uttalande sent på torsdagskvällen svensk tid. Diktatorn kallade Trump ”psykiskt rubbad” och sa att han kommer få ”betala dyrt” för sina hot, rapporterar det nordkoreanska statliga mediebolaget KCNA enligt flera medier.
– Jag ska tämja den psykiskt rubbade och senila amerikanen med eld, ska diktatorn ha sagt enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Diktatorn sa också att Trumps tal inför FN var ”en krigsförklaring” och syftade på delen där presidenten sa att man kan tvingas ”totalt förstöra” Nordkorea.
Nu överväger Nordkorea ”starkast möjliga respons”, hävdar diktaturen.

Igår 22:07
Kim Jong-Un vid äppelträd. Bilden släpptes av Nordkoreas statliga media under torsdagen. STR / AFP

Expert: ”Befolkningen får lida, inte Kim Jong-Un”

De nya sanktionerna mot Nordkorea kommer inte i första hand att drabba Kim Jong-Un:
– Det är befolkningen som får bära bördan, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till Aftonbladet.
Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, säger att sanktionerna i andra hand slår mot kinesiska medborgare, varför beskedet inte kommer att ses på med blida ögon i Peking.
– Men för Kina är Nordkorea inte främst ekonomisk intressant, utan strategiskt. Jag tror att handeln med Nordkorea till viss del handlar om att se till att den Nordkoreanska ekonomin hålls i gång, säger Hellström till TT.
Sanktionerna innebär bland annat att Kinas centralbank uppmanat landets banker att stoppa alla nya nordkoreanska bankkunder.

Igår 19:18
Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Nya sanktionerna slår mot företag: ”Djärvt drag”

USA:s president Donald Trump har undertecknat en verkställande order som utökar USA:s möjligheter att rikta sanktioner mot utländska banker, individer och företag som handlar med Nordkorea. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.
Samtidigt meddelar Trump att Kinas centralbank nu uppmanar landets banker att leva upp till FN:s sanktioner mot Nordkorea och stoppa alla nya nordkoreanska bankkunder, samtidigt som befintliga lån ska minskas.
– Ett djärvt drag, konstaterade Trump innan han inledde ett möte med Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in där ytterligare sanktioner mot Nordkorea ska avhandlas.

Igår 16:50
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Flygbilder från Dominica. HANDOUT / X80001
Orkansäsongen

70-årig svenska saknas: ”Man börjar bli orolig”

En svensk kvinna i 70-årsåldern saknas på Dominica efter orkanen Maria. Hennes familj har förgäves sökt kontakt.
– Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern till TT.
Den saknade kvinnan har bott på Dominica i runt 20 år och kontaktade en av sina döttrar i Sverige via en vän strax innan orkanen slog till. Då ska modern ha mått bra.
Sedan dess har inga uppgifter nått familjen. Strömmen är avskuren i ö-nationen och informationen därifrån är knapphändig.
Även i USA väntar oroliga människor på kontakt med sina anhöriga, skriver NBC. Texasbon Amy Turner har försökt nå sin 40-årige bror Ben sedan i måndags.
– Jag känner mig hjälplös, det har varit så tufft de senaste dagarna med bristen på information, säger hon.

Igår 21:35
Översvämmade gator, i Bavaro, Dominikanska republiken Tatiana Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Presidenten på Dominica: Minst 15 dödsoffer på ön

Orkanen Maria skördade minst 15 dödsoffer på ön Dominica i Karibien. Det meddelar öns president Roosevelt Skerrit enligt AFP.
På Puerto Rico beskrivs förödelsen efter orkanen som den värsta på 80 år, rapporterar The Guardian. Hittills har ett dödsfall rapporterats. Samtidigt har orkanen åter ökat något i styrka, när den nu närmar sig ögruppen Turks och Caicos och sydöstra Bahamas. Maria beräknas nå öarna sent natten till fredag svensk tid.

Igår 18:15
Huvudstaden Guayama i Puerto Rico efter att orkanen Maria dragit fram. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN

”Varning för översvämning i hela Puerto Rico”

Orkanen Marias vindar har tappat fart när den nu har nått Puerto Ricos bergiga natur. Stormen har graderats ned från en kategori 4 till en kategori 2, rapporterar Reuters.
När orkanen drog in över öns sydöstra delar uppmättes vindar på närmare 70 meter per sekund. Vindarna har sedan dess avtagit till under 50 sekundmeter. Men enligt orkancentret NHC:s prognos kommer Maria att stärkas igen de närmaste dagarna.
”Faran fortsätter – det är varning för översvämning i hela Puerto Rico”, skrev guvernör Ricardo Rossello på Twitter när Maria drog vidare.

Igår 04:21
Läs mer om Orkansäsongen
Ebba Busch Thor. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarschen i Göteborg

Busch Thor: Nazisterna del av en terroristorganisation

Det är dags att införa en lag mot samröre med kriminella organisationer och terrororganisationer, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson i en debattartikel för SVT Opinion.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är en terrororganisation, menar debattörerna. ”Det är också en organisation med nära kopplingar till utländska finansiärer som vill skada och destabilisera Sverige.”
De pekar på att två dömda nazister deltagit i paramilitära övningar i Ryssland som hållits av en ultranationalistisk rörelse.

Igår 19:52
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utelämnas från samtal: ”Jag blir nästan mållös”

Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om hur antidemokratiska krafter kan motverkas. Statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) menar att SD inte är välkomna eftersom det är ett rasistiskt parti, med nazistiska rötter.
– När jag hör Morgan Johansson blir jag nästan mållös, när han desperat försöker koppla oss till dessa våldsbejakande extremiströrelser, säger Jimmie Åkesson till Studio Ett.
SD-ledaren anser att man hade kunnat visa en enad front från riksdagspartiernas sida mot ”den här typen av våldsam organisation”.

Igår 20:10
Nazister som demonstrerar utan tillstånd i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera lagar kan ses över men grundlag förblir orörd

Det är inte aktuellt att ändra på den i grundlagen inskrivna demonstrations- och mötesfriheten. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT. Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom SD till samtal om hur antidemokratiska krafter kan motverkas. Bakgrunden är diskussionen om nazistiska demonstrationer.
– Ska man ändra grundlagarna, då handlar det om att ändringarna inte kan träda i kraft förrän 2023, säger Johansson.
Möjliga förändringar kan exempelvis ske inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp, menar han.
Centerns rättspolitiske talesperson Johan Hedin öppnar för att se över ordningslagen, men säger att mötes- och yttrandefriheten är helig.
– De ska vi inte rubba alls.

Igår 16:22
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Räddningsarbetare söker efter överlevande Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix
Jordskalvet vid Mexico City

Städer totalförstörda: Värst i de fattigaste områdena

Minst 250 människor dödades och 1 900 skadades i jordskalvet i Mexiko i tisdags. Dödssiffran väntas stiga kraftigt under de närmaste dagarna. The Guardian rapporterar hur hela städer har totalförstörts i skalvet. I staden Metepec befarar invånarna att återuppbyggnaden kan ta flera år
– Det tragiska är att skadorna är som värst i de fattigaste områdena, säger Oscar Cruz, talesman för en katolsk församling i samhället Jojutla söder om Mexico City.

Igår 18:55
Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix

Vändningen: ”Finns ingen flicka under skolan”

Inget barn finns kvar i rasmassorna efter den kollapsade skolan Enrique Rebsamen i Mexico City, enligt mexikanska myndigheter.
– Vi är säkra på att samtliga barn på skolan antingen är döda, på sjukhus eller i säkerhet i sina hem, säger Angel Enrique Sarmiento vid de mexikanska räddningsstyrkorna till AP.
Under de senaste dagarna har sökandet efter en flicka kallad Frida Sofia – som misstänktes vara fast under rasmassorna – fått stor uppmärksamhet. Inga familjemedlemmar till henne har hört av sig till myndigheterna. Detaljer om hennes identitet har visat sig vara oklara.
Däremot tros en vuxen person fortfarande vara vid liv under rasmassorna efter skolan, rapporterar AFP.
– Det finns spår av blod, som om personen släpat sig fram och fortfarande är vid liv, säger Sarmiento.

Igår 20:34
President Enrique Peña Nieto och räddningsarbetet efter skalvet i Mexico City. TT

Jordskalven kan avgöra presidentens framtid

Med mindre än ett år kvar till det mexikanska presidentvalet kan regeringens hantering av de stora jordskalven bli avgörande för president Enrique Peña Nieto framtid, skriver Reuters.
– Vi är medvetna om att detta är ett test som vi inte kan kugga i, säger senatorn Miguel Angel Chico från det styrande partiet PRI.
Vänsterpolitikern Andres Manuel Lopez Obrador, som leder i flera opinionsmätningar, väntas agera om regeringen visar upp tecken på att inte kunna hantera efterspelet till jordbävningarna.
– Jag tror att väljarna skulle straffa de som styr just nu om de inte klarar av situationen, säger Daniel Avila från det gröna partiet.

Igår 11:22
Läs mer om Jordskalvet vid Mexico City
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias kritiserade affärer

Telia bekräftar uppgörelse: Ska betala 7,7 miljarder

Telia Company bekräftar att de kommer att betala 965 miljoner dollar, motsvarande 7,7 miljarder kronor, efter mutärenden i Uzbekistan. Det efter att ha nått en global uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet, den amerikanska finansinspektionen och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna. Det framgår av ett pressmeddelande.
”Dagens uppgörelse sätter punkt för en sorglig period i Telia Companys historia”, skriver Telia.
Ungefär hälften av beloppet består av böter, resterande motsvarar den summa som Telia anses ha tjänat på att betala mutor till regeringsföreträdare i Uzbekistan, skriver TT.

Igår 18:42
Arkivbild: Telias vd Johan Dennelind.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Dags för Dennelind att rikta fokus mot hemmaplan”

Efter många om och men har Telia slutligen nått en förlikning med amerikanska myndigheter om muthärvan i Uzbekistan för tio år sedan. Det finns däremot fler surdegar kvar att reda upp, noterar DI:s Peter Fellman i en analys. När det är gjort är det hög tid för den allt mer ifrågasatte vd:n Johan Dennelind att välja vilka marknader han ska fokusera på. ”Klockan klämtar redan för Johan Dennelind som vd för Telia”, skriver han.
DN:s Pia Gripenberg är inne på samma spår. Hon menar att det vore bäst för kunderna om Telia kunde lägga ”alla märkliga affärer i forna sovjetstater bakom sig”, för att i stället fokusera på hur man ska vässa sin position på hemmaplan.

Igår 21:08
Arkivbild: Telias vd Johan Dennelind till höger.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analytiker om Telia: ”Ett otroligt högt belopp”

Uppgörelsen mellan Telia och amerikanska myndigheter innebär att teleoperatören får betala ett mindre belopp än vad som först var tänkt, skriver TT. Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, säger till nyhetsbyrån att det dock fortfarande handlar om ett ”otroligt” högt belopp.
– Det är en bot för korruptionsförseelser i mångmiljardklassen. Det är anmärkningsvärt, säger han.
För ett år sedan meddelade Telia att amerikanska myndigheter krävt företaget på 1,45 miljarder dollar. I april hade beloppet förhandlats ner till 1 miljard dollar. På torsdagskvällen bekräftade Telia att de gått med på en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter, vilket innebär att man ska betala 965 miljoner dollar, motsvarande 7,7 miljarder kronor.
Handelsbankens analytiker Robert Slorach väntar sig däremot ingen större dramatik för Telias aktie när börsen öppnar.
– Marknaden har redan tagit in det här, säger han till SvD Näringsliv.

Igår 18:14
Läs mer om Telias kritiserade affärer

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.