Bevaka
Algeriet

FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Kriminell skulle utvisas – fick 40 000 kronor

En man som dömts för flera våldtäktsförsök krävde 40 000 kronor i samband med att han skulle utvisas till Algeriet. Kriminalvården betalade ut pengarna och får nu hård kritik i en intern utredning, rapporterar Aftonbladet.
Kader Bencheref, som är från Marocko, utvisades i februari i år. Han hade då avtjänat ett fängelsestraff i Sverige, för bland annat fyra våldtäktsförsök i Sundsvall, och utöver det varit frihetsberövad i ytterligare åtta år – eftersom utvisningen inte gick att genomföra.
När han den 12 februari skulle utvisas krävde han pengar – först 15 000 kronor innan avresan och ytterligare 25 000 kronor på flygplatsen.
Kriminalvården gick med på kraven och tog ut en stor del av pengarna i kontanter på Arlanda. I myndighetens interna utredning konstaterar man att det är vanligt att betala mindre bidrag vid utvisningar, men att man i det här fallet – under press från Bencheref – betalat ut alldeles för mycket.
”När klienten lämnar Sverige har han fått ett belopp som är åtta gånger högre än det första och korrekt beslutade beloppet”, står det i rapporten enligt Aftonbladet.
Fallet Kader Bencheref har tidigare tagits upp av Uppdrag granskning. Han beskrevs i reportaget som ”Sveriges farligaste fånge” – våldsam och labil. Gränspolisen valde att hålla honom i förvar på tunga anstalter trots att han avtjänat sitt fängelsestraff.

20 apr 2017