Bevaka
Alliansen

Ulf Kristersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Ledare: Kristersson spelar ett mycket högt spel

Opinion Gårdagens intervju med Moderatledaren Ulf Kristersson sätter nytt fokus på regeringsfrågan och samarbeten med Sverigedemokraterna. Tidningarnas ledarsidor resonerar nu kring olika scenarier.
I intervjun säger Kristersson att M inte tänker samtala eller förhandla med SD – men han är samtidigt redo att bilda regering om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Det är en ful fint, anser Aftonbladets Daniel Swedin.
”Planen för att få bilda regeringen är i stället en from förhoppning om att högerextremisterna ska släppa igenom den borgerliga politiken utan att ställa till särskilt mycket väsen, och utan att egentligen få något tillbaka. Det är inte så lite naivt”, skriver han.
DN:s ledarsida berömmer Kristersson för att i intervjun rikta udden mot Löfven: Kan han tänka sig att göra upp med en alliansregering efter valet eller blockera den med hjälp av SD?
”Efter valet 2018 kommer alla att tvingas till kompromisser som svider i skinnet”, skriver DN.
Smålandspostens ledarsida tycker att Kristersson har gett ett ganska tydligt svar i regeringsfrågan: S och SD skall tvingas omfamna varandra – eller acceptera ett alliansstyre.
”Högt spel kan man också tycka. Till och med mycket högt. Men bollen är nu egentligen alla andra partiers, även de andra allianspartiernas. Vill de senare inte acceptera de moderata utgångspunkterna återstår för dem att formulera en alternativ ekvation för Alliansen.”

2 nov