Bevaka
Analys

Arkivbild. BRYAN R. SMITH / AFP
Amazons köp av Whole Foods

Analyser: Troligare att GE överlever än Amazon

I och med köpet av Whole Foods för 120 miljarder kronor visar Amazon att konglomeraten inte är på utdöende, skriver NYT Dealbooks Andrew Ross Sorkin i en analys.
Kritiken mot de industriella konglomeraten har varit att de slösar miljarder och är ineffektiva. Det ska ha fått investerare att söka sig till mindre och mer fokuserade bolag, skriver Ross Sorkin. Samma sak gäller för de nya tech-konglomeraten men Alphabet, Amazon och Facebook kan bli mäktigare och mer motståndkrafiga än sina motsvarigheter på 1900-talet, skriver Ross Sorkin.
Wall Street Journals ekonomiske chefskolumnist Greg Ip jämför samtidigt Amazon med det klassiska konglomeratet GE. Han menar att de båda bolagen är varandras extrema motsatser när det kommer till investeringar. ”GE:s historia om pånyttfödelse antyder att det är mer sannolikt att bolaget finns kvar om 125 år än Amazon. Givet investerares tendens att söka sig till extremer är det inte läge att köpa aktier i Amazon eller sälja i GE”, skriver Ip.
Köpet får samtidigt techbloggaren Ben Thompson att minnas en kommentar från Whole Foods grundare John Mackey, om att livsmedel kommer bli Amazons Waterloo. ”I den utsträckning liknelsen är rimlig är Amazon mycket mer besläktat med det brittiska imperiet och nu har ännu ett hinder undanröjts på vägen mot att omfamna alla aspekter av ekonomin”, skriver han och syftar på att Whole Foods kan få en strategiskt viktig funktion för Amazon i egenskap av inköpare.

21 jun