Bevaka
Barack Obama

TT
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné

Analyser: Pilgrimsresa kan bli riskabel blunderfest

Donald Trumps första utlandsresa kan bli en blunderfest för den oerfarne presidenten, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.
Det första stoppet på resan är Saudiarabien, ett iögonfallande val med tanke på Trumps tidigare uttalanden om islam. Medan Saudiarabien är extremt angeläget om att reparera relationen med USA som blev spänd under president Barack Obama, verkar Trump mindre entusiastisk inför sin resa. På plats i Riyadh väntas han bland annat hålla ett tal om islam skrivet av rådgivaren Stephen Miller, en ideolog som kopplats till nationalism och islamofobi. Men exakt vad som kommer sägas är fortfarande oklart.
Utöver Saudiarabien, ska Trump även besöka Israel, Vatikanen, Italien och Belgien. CNN:s Daniel Burke beskriver resan som en sorts pilgrimsresa för presidenten till hemländerna för tre av världens största religioner: judendomen, kristendomen och islam och menar att Trump måste gå väldigt försiktigt fram för att undgå misstag.
”Presidenten är inte känd för nyanser, vilket är vad ett tal som det här kräver för att undvika möjlig vrede hos de olika åhörarna”, säger islamforskaren William McCants till CNN.
Samtidigt skriver SVT:s Erika Bjerström att Trump antagligen drar en lättnadens suck över att nu kunna lämna det inrikespolitiska kaoset en stund.
”Drar en suck av lättnad gör också folkvalda och högre tjänstemän inom FBI och CIA i Washington som får en respit när Trump i åtta dagar är bortrest. Tiden behövs för att kunna sortera gångna veckans avslöjanden innebär för Donald Trumps framtid som president”, skriver hon.

19 maj