Bevaka
Barcelona

Carles Puigdemont
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont vill se dialog med Madrid – skjuter upp självständighetsförklaring

Den katalanske ledaren Carles Puigdemont säger att han vill följa folkets vilja och se ett självständigt Katalonien. Samtidigt skjuter han frågan om självständighet på framtiden och säger att han vill påbörja en dialog med Spanien.
– Folkomröstningen visar att vi har rätt att vara ett självständigt land och att vi har rätt att bli respekterade, säger han och tillägger:
– Jag vädjar till den spanska regeringen att lyssna på oss.
Puigdemont säger att katalanerna hela tiden varit redo att föra samtal och hitta en gemensam lösning och att man inte har någonting emot Spanien.
– Vi är inte kriminella. Vi är inte galna. Vi är inte rebeller. Vi är normala människor, säger han.
Puigdemont talade också om att situationen är mycket allvarlig.
– Vi är alla här ansvariga för att dämpa spänningarna och inte göda dem.
Han riktade samtidigt stark kritik mot regeringen i Madrid, som han menar har agerat ”väldigt aggressivt för att centralisera makten”.
Efter talet blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade.
Inför talet hade ledare i Madrid uppmanat Puigdemont att avstå från en självständighetsförklaring, som de menar bryter mot den spanska grundlagen.
Katalansk polis med förstärkningsvapen har förstärkt närvaron kring parlamentet inför den eventuella självständighetsförklaringen. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerar ingångarna till parken utanför parlamentet, rapporterar Reuters.

10 okt