Bevaka
Brexit

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Brexit Förhandlingarna

Analys: Mays viktiga tal i dag kan frustrera ja-röstare

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska i dag hålla ett stort linjetal om brexit i italienska Florens. En lågoddsare är att May kommer att krypa till korset och be EU om att få två år på sig att slutföra utträdet ur unionen, enligt BBC:s Laura Kuenssberg.
En följd blir då att Storbritannien förblir en del av EU:s inre marknad under tiden och fortsätter att betala miljarder för det, något som skulle ge landets näringsliv andrum.
”Men det kan också skapa frustration för vissa väljare som röstade för att lämna och som kanske bara ser utträdet som en hägring långt bort på horisonten”, skriver Kuenssberg.
Matthew O’Toole, tidigare den brittiska regeringens presschef för brexitfrågan, anser i Politico att talet kommer sent. Den brittiska vagheten om vad utträdet egentligen ska innebära har i och för sig testat hur flexibel Bryssels inställning är till olika lösningar.
Men det har skett på bekostnad av Storbritanniens trovärdighet, anser han. Därför är det viktigt att May i dag talar klarspråk.
”Projektet saknar motstycke i moderna demokratier: Storbritannien har bestämt sig för att helt och hållet kasta ut sin ekonomiska och geopolitiska modell för ett till största delen obestämt alternativ. Givet hur stora konsekvenserna är finns det ett grundläggande samhälleligt imperativ att förklara för folk vad det innebär”, skriver han.

Igår 07:11