Bevaka
EU-domstolen

Trumps USA EU vs Silicon Valley

Analyser: Trump lär jubla åt EU:s skattesmockor

Dagens besked från EU-kommissionen om skattekraven på Amazon och Apple kommer lägligt för Donald Trump, skriver CNBC-skribenten Jake Novak. För parallellt med Bryssels utredningar pågår ett intensivt budgetarbete på andra sidan Atlanten som till stor del handlar om att få till en sänkning av bolagsskatten. Republikanernas ambition är att få ner nivån från 35 till 20 procent med en ytterligare tillfällig rabatt på 10 procent för tillgångar som amerikanska bolag placerat utomlands.
Budskapet till Silicon Valley är tydligt, menar Novak: ”Dagarna då de kan utnyttja Europas ytterst fördelaktiga bolagsskatter är över. Nu kan de antingen fortsätta att ta risker utomlands eller ställa sig bakom republikanernas försök att förse dem med en pålitligt låg skattesats hemma i USA”.
EU kräver att Amazon betalar 250 miljoner euro till Luxemburg – för en skattelättnad på samma belopp som enligt kommissionen varit olaglig – och meddelade under onsdagen även beslutet att dra Irland inför rätta. Orsaken är att Irland inte begärt in de 13 miljarder euro som Apple dömdes betala till landet för ett år sedan.
Det kommissionen vill komma till bukt med är de anpassade skatteupplägg som flera EU-länderna ingått för att locka till sig företrädelsevis amerikanska jättebolag, säger DN:s ekonomiska reporter Marianne Björklund till den egna tidningen.
För Amazons del kan skatteboten vara ett utmärkt tillfälle att skaffa sig vänner i Europa och framförallt i Frankrike, skriver Bloomberg Gadflys Lionel Laurent. ”Om Amazon betalar och förbinder sig att stärka franska ekonomin kan detta bli ett startskott snarare än ett slut”.

4 okt