Bevaka
Fredrik Reinfeldt

Statsminister Stefan Löfven (S) avslutningstalar på Socialdemokraternas partikongress i Svenska Mässan i Göteborg på onsdagen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm S-kongressen 2017

Ledare: För första gången tror S att de kan vinna valet

Opinion Terrordådet i Stockholm och Socialdemokraternas kongress är fortfarande dominerade ämnen på dagens ledarsidor. På Expressens ledarsida varnar man för att inte gå på politikernas löften om vad som ska infrias långt in i framtiden. De hänvisar till Anders Ygemans (S) löfte om att det kommer finnas 10 000 fler poliser 2024 och pekar på att ingen moderat har velat ta ansvar för de löften Fredrik Reinfeldt (M) gav innan 2014. ”Fluffiga framtidslöften är ett ofog som partierna måste sluta upp med,” avslutar ledarskribenten.
Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg skriver om S-kongressen och lyfter fram att partiet har ändrat sin politik i flera frågor. Han menar att Löfven tänker tvinga bort Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra (M) från debatten genom att stjäla deras paradfrågor. S nya slagord är ordning och reda och ”för första gången sedan 2014 börjar Stefan Löfvens parti tro att de kan vinna valet igen,” avslutar Lindberg.
Samtidigt skriver Petter Bergner på Östersundsposten om debatten kring jakten på papperslösa. Han pekar på att det finns en risk för att papperslösa straffas med kollektivt skuldbeläggande och att ett sådant stigmatiserande riskerar att piska upp debatten. Frågan är komplex, skriver Bergner och tycker det är viktigt att avvisningarna sker bättre och snabbare. Samtidigt måste man se den uttsathet som dessa människor lever i.

13 apr