Bevaka
Fredrik Reinfeldt

Isabella Lövin. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om SCB-mätningen

Ledare: Nu handlar det bara om överlevnad för MP

Opinion För ledarsidorna är SCB:s stora partisympatimätning hetstoff. Flera tidningar var snabbt ute med sina tankar och åsikter.
”Alliansen är tillbaka”, skriver Barometern som syftar på Moderaternas lyft. Partiet får 22,2 procent, en ökning med 4,1 procentenheter sedan förra mätningen. Men för att kunna upprepa Fredrik Reinfeldts framgång – att sno över väljare från S – måste Ulf Kristersson ta tag i exempelvis miljöpolitiken, påpekar ledarsidan.
Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson är inte lika övertygad om M:s framgångar. Alliansen fick 39 procent i mätningen jämfört med de rödgrönas 43,4. I mätningen hamnar KD under riksdagsspärren och även L närmar sig gränsen. Samtidigt har SD meddelat att de inte tänker stötta en eventuell alliansregering, skriver hon.
”Framgångarna för Ulf Kristersson har varit den stora politiska storyn under hösten. Men makten att fälla en regering är inte samma sak som att kunna bilda en”, skriver Pettersson.
I mätningen hamnar MP under riksdagsspärren med 3,8 procent. ”Hur många sossar krävs det för att rädda Gustav Fridolin kvar i riksdagen?” undrar Gabriel Ehrling, ledarskribent på Allehanda. Han tror inte att partiet kommer kunna vända trenden innan valet.
”MP (...) får räkna med att tiden fram till valet handlar om överlevnad och spekulation kring röda stödröster”, skriver han.

5 dec 2017