Bevaka
Högerextremismen i USA

Högerextrema demonstranter i Charlottesville, Donald Trump TT
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA

Analyser: Trump uppfyllde extremhögerns drömmar

Aldrig tidigare har Donald Trump gått så långt i att försvara nationaliströrelsen i USA som han gjorde på tisdagen. Det skriver Maggie Haberman och Glenn Thrush i en analys i The New York Times. Under en gapig presskonferens i Trump Towers förgyllda lobby sa han ilsket att det han kallade för vänsterextrema var lika ansvariga för våldsamheterna i Charlottesville som dem som svängde sig med hakkors, sydstatsflaggor, antisemitiska banderoller och Trump/Pence-skyltar. ”Trump hjälpte den vita nationaliströrelsen på ett sätt som ingen president gjort på generationer.”
David French i National Review skriver att Trump gav extremhögern sitt största ögonblick i strålkastarljuset någonsin. ”Han kallade till och med några av dem för ’mycket fina människor’”. För att förstå varför uttalandet är så viktigt måste man förstå hur den så kallade alt-rightrörelsen ser på sig själv, skriver han. Enligt dem är de någonting annat än de nynazister och sydstatsnationalister de marscherar med. De menar att deras rörelse är väsensskild från äldre tiders klaner. När Trump på en presskonferens nu särskiljer dem från nazisterna spelar han rörelsen rakt i händerna. ”Han gör dem respektabla. Han gör dem annorlunda.”
CNN:s Stephen Collinson kallar tisdagens pressträff för kanske den mest minnesvärda under hela Trumperan – och ett av de definierande ögonblicken under hans presidentskap. Framförallt, skriver Collinson, kommer den att bli hågkommen för de uttalanden som sades av en amerikansk president. I ett land som fortfarande gör upp med sin komplicerade historia var Trumps uttalanden som ett eko från de mörkaste kapitlen i historien, skriver han.

Igår 09:13
David Duke, Donald Trump TT
Maktskiftet i USA Högerextremismen i USA

Tidigare KKK-ledaren hyllar Trump efter uttalande

President Donald Trumps uttalande att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen möter stark kritik från både amerikanskt och internationellt håll.
En kvinna dödades och flera andra människor skadades i en bilattack mot anti-rasistiska motdemonstranter. I en första reaktion efter händelserna tycktes Trump likställa de högerextrema demonstranterna med anti-rasistiska motdemonstranter. Två dagar senare, efter massiv kritik, fördömde Trump specifikt nynazister. Men på en pressträff i Trump Tower på tisdagskvällen höll han fast vid sin tidigare linje om att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våld.
FN-chefen António Guterres säger att ”rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi förgiftar våra samhällen”, och Floridasenatorn Marco Rubio skriver på Twitter att presidenten måste kalla händelserna för ”vad de är, en terrorattack av högerextremister”, rapporterar ABC News.
Men en som hyllar Trumps uttalande är den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke. ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, twittrar han.
Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten säger att genom att säga att han inte tar ställning, så gör Donald Trump i själva verket just det. ”När David Duke och andra högerextremister hyllar dina uttalanden, gör du väldigt, väldigt fel.”

Igår 05:05