Bevaka
Integration

Finansminister Magdalena Andersson (S). Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

Ledare: Andersson är tyst om välfärdens stålbad

Opinion Finansminister Magdalena Andersson (S) står i fokus i dagens ledarsvep. Expressens Anna Dahlberg återvänder till den uppmärksammade DN-intervjun i december där finansministern uppmanade asylsökande att söka sig till andra länder.
Dahlberg ser en förklaring till finansministerns skärpta retorik. ”Magdalena Andersson har tillgång till siffror som de flesta andra inte känner till. En sådan röd siffra är: 200 miljarder kronor”, skriver Dahlberg. Summan återfinns i Riksrevisionens granskning av budgeten och visar hur mycket pengar som behövs tillföras till kommuner och landsting år 2030 om personaltätheten inom välfärdsektorn ska kunna behållas när Sveriges befolkning blir allt äldre, skriver Dahlberg.
Frågan om välfärdens utmaningar måste lyftas, menar Dahlberg. ”Det är ett kärvt budskap, men ju tidigare vi börjar förbereda oss för välfärdens stålbad desto bättre rustade kommer vi att vara”, skriver hon.
I en gästledare i Dagens ETC fokuserar Zina Al-Dewany också på DN:s intervju med Magdalena Andersson och finansministerns retorik i migrationsfrågan. Anderssons självkritiska uttalanden om att regeringen ”borde haft en öppen och ärlig diskussion tidigare om integrationsproblemen” är ett varsel om hur det kommer låta i den kommande valrörelsen, skriver Al-Dewany. Magdalena Andersson satte ”agendan för vad vi kan vänta oss inför valåret 2018: Kappvändarpolitik, med snabbare vändningar än någonsin tidigare”, skriver hon.

7 jan