Bevaka
James Comey

Donald Trump/USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein.  TT
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Analyser: Trump verkar vilja sätta press på Rosenstein

Ännu en gång har Donald Trumps inlägg på Twitter skapat stora rubriker och i dag fylls tidningarna av analyser om vad den amerikanske presidenten egentligen menade.
”Jag utreds för att ha sparkat FBI-chefen av samma man som sa åt mig att sparka FBI-chefen! Häxjakt”, twittrade Trump.
Han hänvisade antagligen till den biträdande justitieministern Rod Rosenstein, skriver Politicos Henry C. Jackson i en analys. Rosenstein ifrågasatte den nu sparkade FBI-chefen James Comeys lämplighet i ett PM. Han utreder inte Trump, men har makten att sparka den särskilde åklagare som utreder kontakten mellan Trumps stab och Ryssland.
Trumps inlägg kom kort efter att Rosenstein skickat ut ett udda, vagt uttalande om att medier inte bör lita på anonyma källor, skriver Jackson. Det är oklart varför Rosenstein skickade ut uttalandet, men det kan ha varit ett försök att visa sin lojalitet gentemot Trump, vilket i så fall väcker frågan varför Trump gick till attack mot honom direkt efter, skriver Washington Posts Philip Bump.
”Ville Trump inte att Rosenstein skulle skicka ut uttalandet? Stod det inte vad Trump hade hoppats att det skulle stå? Eller var Trumps inlägg på Twitter helt oberoende av Rosensteins uttalande?”
I en analys för Fox News skriver Chris Stirewalt att det är olyckligt att Trump fortsätter att twittra om Rysslandsutredningen när medierna har andra, viktiga frågor att skriva om, såsom Trumps nya Kuba-politik.
”Trump fortsätter att framstå som skyldig till något han säger sig vara oskyldig till, och till något som det inte finns några bevis för. Han kan anklaga pressen för att vara partisk, men det är han som fortsätter att ge näring till berättelsen varje dag”, skriver han.

17 jun