Bevaka
Kristdemokraterna

Jan Björklund (L), Annika Eclund (KD) och Stefan Jakobsson (SD). TT
Rapporterna om svenska skolan

Oppositionen: ”Skolan ska inte vara en stridsfråga”

Obligatoriskt skolval, lottning till populära skolor och mer statligt stöd till skolor med behov är några av förslagen som Skolkommissionen la fram i dag. Liberalernas partiledare Jan Björklund är inte nöjd – kallar förslagen för ”en stor besvikelse”. Han säger till TT att han hoppats på fler konkreta förslag.
– Elever ska fördelas efter tombola och det är lite duttande med statsbidrag, men det är ju inga rejäla reformer som föreslås, vilket skulle behövas, säger han.
Kristdemokraterna är positiva till flera av Skolkommissionens förslag, till exempel om resursfördelningen och aktivt skolval, men vänder sig emot pekas ut som ett problem.
– Jag tycker inte att skolan ska vara en stridsfråga, vi måste försöka vara lösningsinriktade. Men då måste man släppa en del av de här ideologiskt starka frågorna kring friskolor och skolval, säger Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson i KD.
Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesman för Sverigedemokraterna, anser att Skolkommissionen landat i två viktiga förslag. Det ena gäller lärarutbildningen och det andra är att man föreslår en karriärmöjlighet för lärare. Förslaget om lottning beskriver Stefan Jakobsson däremot som dumt.
– Tas närhetsprincipen bort och det lottas istället kan du ju få dina barn på massvis av olika ställen i kommunen istället för på den skola som ligger närmast.

20 apr