Bevaka
Ledare

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin utanför Rosenbad. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Ledare: MP har regerat sig till döds – borde ha avgått

Opinion Framtiden för det kristyngda Miljöpartiet är ett ämne som dominerar på dagens ledarsidor. De framgångar som partiet vill lyfta fram under sin tid i regeringsställning drunknar lätt i den rad av brutna löften som många kommit att förknippa partiet med, och nu har man stora utmaningar framför sig att vinna väljarnas förtroende, konstaterar flera tidningar.
Partiets största fiasko är inte de brutna löftena i sig, utan ”att man på förhand gav intryck av att man med sin blotta närvaro i maktens korridorer skulle sätta tydlig prägel på politiken”, skriver DN på ledarplats. Språkrören har fått lära sig den hårda vägen hur farligt det är att lova sådant man inte kan hålla, och pratar nu plötsligt om vilka politiska förslag som faktiskt är genomförbara. Därför kan MP-krisen vara välgörande, menar ledarredaktionen. ”Att färre partier kan komma undan med att lova guld och gröna skogar utan att ta konsekvenserna betyder också att fler partier kan bli fungerande samarbetspartner i framtiden. Så som det parlamentariska läget ser ut nu lär det behövas.”
Vad borde MP ha gjort? frågar sin Dagens ETC:s Johan Ehrenberg i en ledare. Han konstaterar att MP:s envisa försök att framställa regeringskompsomisserna som en framgång har slagit sönder väljarbasen. I stället borde MP ha gjort något annat, menar Ehrenberg: ”Avgått samma dag som Socialdemokraterna förklarade att kolet skulle säljas och kärnkraften räddas. Lämnat departementet och gått ut till aktivisterna när gränsen stängdes.”

Igår 07:25