Bevaka
Morgan Johansson

Arkivbild från juli 2016. Izabelle Nordfjell/TT / TT Nyhetsbrån
Polisens framtid

Ledare: Polisen har allvarliga problem

Opinion Problemen inom polisen engagerar på ledarsidorna i dag. Inrikesminister Anders Ygeman bör lyssna på de kritiska rösterna för att vända polisens kris, skriver Uppsala Nya tidning.
”Terrorhot, gränskontroller och växande gängkriminalitet kan till viss del förklara det ansträngda läget för polisen. Men betydligt viktigare är resursbrist, en illa genomtänkt omorganisation och slitningar mellan polisledning och polisfack”.
I en ledare i Svenska Dagbladet kritiserar Linda Nordlund polisen för brist på engagemang när det gäller barnpornografibrott.
”När polisen inte anser sig ha resurser nog för att ta emot tips om pedofiler ens när de serveras på silverfat, har myndigheten allvarliga problem”, skriver hon. Utöver extra resurser behöver man också göra upp med internkulturen menar hon.
Expressen och Dagens Nyheter skriver båda om den uppmärksammade domen i Solna tingsrätt som avvisade två polisers krav på skadestånd för kränkning efter att de utsatts för stenkastning. Det är inte rimligt, menar Expressens ledare och uppmanar justitieminister Morgan Johansson att ändra lagen föra att hjälpa polisen att rekrytera personal. Dagens Nyheters ledare tycker dock inte att det är tingsrättens uppgift att se till att poliser trivs på jobbet.
”Arbetsgivarens syn på medarbetarna behöver förändras: Poliser är ingen homogen massa av livegna”, skriver tidningen och tillägger att bara en bättre organisation och ny arbetsgivarpolitik kan vända kurvan med dåliga resultat för polisen.

13 jan