Bevaka
Nordkoreas kärnvapen

Donald Trump/Kim Jong-un AP
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen

Analys: Trump trappar upp retoriken – inte planerna

Donald Trump har trappat upp retoriken om en möjlig konflikt med Nordkorea de senaste dagarna, men samtidigt kommer ett annat budskap från administrationen i Washington, skriver New York Times i en analys.
I en intervju med Reuters i veckan sa Trump att det finns en risk för att det blir en ”stor, stor konflikt med Nordkorea”. Det skulle kunna ses som ett försök att använda sig av ”galningsteorin” som president Richard Nixon använde då han försökte övertyga den Nordvietnamesiske ledaren Ho Chi Minh att han var galen nog att använda kärnvapen om de inte fick slut på Vietnamkriget. Men den mest troliga förklaringen är att Trump återgick till sin gamla vana att låta lika tuff som sin motståndare, skriver tidningen och konstaterar att hans administration samtidigt meddelat att inga anfall är planerade och att det finns gott om tid för diplomati.
Bland annat har amiral Harry B. Harris, chef för USA:s militärkommando i Stilla havet, sagt: ”Vi vill få Kim Jong-un att ta sitt förnuft till fånga, inte att få honom på knä”.
Även Dagens Nyheters Michael Winiarski lyfter fram de olika budskapen en i en analys och menar att de visar att ett amerikanskt militärt angrepp mot Nordkorea är osannolikt.
”Det krävs ingen större fantasi för att se alla de katastrofala följderna av ett USA-angrepp på Nordkorea”, skriver han, men konstaterar samtidigt att läget kan komma att se helt annorlunda ut om Nordkorea om ett par år lyckas utveckla långdistansrobotar som kan nå amerika.
”Då handlar det om ett existentiellt hot mot USA, vilket är ett läge världen inte tidigare har befunnit sig i.”

Igår 06:39