Bevaka
Olle Lönnaeus

Finansminister Magdalena Andersson med sin pressekreterare Miriam Abu Eid. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2016

Analyser: ”Regeringen är piskad att göra mer”

SR:s politiske kommentator Fredrik Furtenbach är överraskad av finansministerns besked att man kommer att genomföra reformer för 14 miljarder kronor nästa år. Eftersom det råder underskott i statsfinanserna blir det att regeringen lånar.
– Men politiskt finns förstås en logik. Regeringen är piskad att göra mer, säger han till Ekot.
Göran Eriksson på SvD konstaterar om lånandet att ”regeringen tar en ekonomisk-politisk risk, för att slippa ställa flyktingmottagande mot nedskärningar eller skattehöjningar.”
DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att den borgerliga oppositionen förvisso kritiserade Magdalena Andersson (S) för att måla en allt för ljus bild av svensk ekonomi, men att det samtidigt möjliggör för dem att också lova reformer.
Enligt Mats Knutson på SVT har regeringen förstått att det gäller att skrida till verket nu om man ska bli återvalda 2018.
”Men då gäller det också att prognoserna håller. Det har som bekant inträffat förut att så inte blivit fallet.”
Regeringens prognos bygger på antaganden om att migrationskostnaderna ska sjunka och att högkonjunkturen ännu inte är nådd. Därför kan förutsättningarna för den ekonomiska visionen snabbt ändras, menar SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.
”Samtidigt som många tecken pekar på att en högkonjunktur är här, är också migrationskostnadernas minskning högst osäker”, skriver hon.

24 aug 2016