Bevaka
Opinion

TT
Brexit Röster om

Ledare: Svag förhandlare – oavsett vinnare

Opinion Flera av dagens ledarsidor skriver om dagens val i Storbritannien. Jeremy Corbyns valspurt väcker både förhoppningar och förfäran. Aftonbladets Daniel Swedin ser en kompromisslös socialist som väcker stöd bland både vänsterns radikaler och nostalgiker. Ett val som skulle handla om regeringsduglighet och brexiförhandlingar har nu kommit att handla om klassiska vänsterfrågor, skriver han.
DI:s Frida Wallnor menar att oavsett vem som vinner valet är det en svag representant som Storbritannien skickar till Bryssel för brexitförhandlingarna. Mays brexitstrategi ”saknar en trovärdig plan för den brexit-verklighet som kryper allt närmare”, skriver Wallnor.
DN:s ledarsida skriver istället om beskedet att regeringen och Alliansen är överens om skärpt terrorlagstiftning. Samtidigt varnar man för riskerna med en konsensuskultur: ”Den svenska offentligheten är ibland som ett knattefotbollslag; alla ser bollen men reagerar långsamt och springer sedan åt samma håll.”
SvD riktar istället blickarna mot krisen i Moderaterna. Efter att SCB igår kunde visa på lokala siffror i sin stora partisympatiundersökning aktualiseras frågan om Anna Kinberg Batras ledarskap. Anna Charlotta Johansson skriver att partiet nu behöver släppa mätningarna och formulera en politik utifrån de problem som finns. ”Inte för att vinna fler väljare, utan för att det är rätt”, skriver Johansson.

8 jun