Bevaka
Polisen

Arkivbild. Polis.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Ledare: ”Fruktansvärt oroande slutsatser”

Opinion Flera ledarsidor tar upp polisens rapport om utsatta områden som rikspolischefen Dan Eliasson presenterade i går.
Barometerns ledarredaktion skriver att rapporten är ärlig och en ”katalog över problem som är så omfattande och svårlösta att polisens egna resurser är fullständigt otillräckliga för att lösa dem.” Som exempel nämner ledaren att brottslighet kan vara familjers enda inkomstkälla, enligt polisen. ”Om inte detta underlag stärker den politiska beslutsamheten att vända utvecklingen lär inget göra det.”
Expressens ledare beskriver rapporten som ”isande läsning”. 61 områden definieras som utsatta – och i 23 av dem är läget akut. Det är områden präglade av grov kriminalitet och parallella samhällsstrukturer som utmanar den svenska demokratiska samhällsordning.
Polisen skriver att samhället inte är rustat för att hantera det stora antalet kriminella aktörer. ”En fruktansvärt oroande slutsats”, skriver Expressenledaren. Det måste bli mer attraktivt för polismän att jobba i riskområden, skriver ledaren som också kräver att Eliasson avgår.
DN:s ledarredaktion riktar också skarp kritik mot polisledningen. De tar upp SvD:s granskning som visade att 525 miljoner kronor – av 700 miljoner – använts för att betala av en kredit som rikspolischefen tagit för att slippa göra sig av med civilanställda. ”Den stora satsningen för framtiden visade sig framför allt handla om att täppa till gamla hål. Det visar också hur långt ifrån den politiska retoriken som organisationen faktiskt befinner sig”, skriver ledaren.

22 jun