Bevaka
Saudiarabien

Donald Trump tillsammans med andra ledare i ett center som arbetar mot extremism i Riyadh. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné

Analyser: ”Trumps turné löser inte krisen hemma”

USA:s president Donald Trump höll ett tal inför över 50 muslimska ledare i Saudiarabien i går. Han pratade bland annat om kampen mot terrorism och menade att det inte är en kamp om religion utan brott. ”Trump har på många områden mildrat sitt tonläge sedan han tillträdde, men det är förhastat att tro att hans ton i Riyadh betyder att han helt har ändrat inställning till islam eller muslimer”, skriver Sanna Torén Björling i en analys i DN.
CNN:s Nic Robertson skriver i en annan analys att Trump arbetade hårt under besöket för att stärka USA:s samarbete och handel med Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern. ”Trump är inte den första amerikanska presidenten som kommer till detta ökenrike och hoppas att en utländsk framgång kan omintetgöra hans problem på hemmaplan”, skriver han och tillägger att detta däremot inte kan mäta sig med eller lugna ned det kaotiska läget i Vita huset.
Robin Wright i The New Yorker menar att ett av Trumps mest förvånade kommentarer i talet var hans positiva inställning till Mellanösterns framtid. Hon skriver att hans inställning är märklig då han gör detta ”trots krigen i Libyen, Jemen, Irak och Syrien som har dödat hundratusentals; den största humanitära krisen och flyktingkrisen sedan andra världskriget och återkomsten av auktoritära styren som har slagit ned förhoppningarna som den arabiska våren bar med sig”.

22 maj