Bevaka
Svenska blockpolitiken

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Ledare: En ödesfråga vad AKB gör med andrummet

Opinion Flera ledarsidor skriver i dag om SCB:s partisympatiundersökning, som i går ledde till stora rubriker. Den visade att M rasar till 18,1 procent och att partiet för första gången är mindre än SD.
DN:s ledarredaktion skriver att det är ”svårbegripligt hur Moderaterna lyckats hamna i denna kvicksand”. Partiet borde kunna äga frågorna om brottslighet och försvar, samt dra nytta av att regeringens impopularitet. Men Anna Kinberg Batra får sannolikt sitta kvar, tror ledarskribenten. SCB-siffrorna var trots allt bättre än väntat – och snart är det val och för sent att byta partiledare. ”Nu har Anna Kinberg Batra fått ett tillfälligt andrum. Vad hon gör med det är en ödesfråga för partiet och alliansen.”
Aftonbladets ledarsida menar att M:s problem är att de vill bilda regering till vilken kostnad som helst. Principer och politiska reformer betyder inget längre, och det är därför väljarna sviker, resonerar skribenten.
”Antagligen vore det bästa för Moderaterna att helt lägga ner maktspel och personfrågor och i stället börja fundera på vilka samhällsproblem väljarna vill ha svar på. Men då måste partiet våga erkänna att elefanten i rummet inte är den egna partiledaren utan Jimmie Åkesson. Och det är bråttom”, skriver Aftonbladets ledare.
GP:s ledarskribent Aleksandra Boscanin menar att M:s kris startade långt innan den utsträckta handen till Åkesson. ”Moderaternas problem går djupare än vad som blivit en populär förklaringsmodell.”

2 jun